Izmir Sokaklar

yesilim

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
25 Kasım 2006
8.868
19
SOKAKLARIM....ANILARLA DOLU

İzmir de özlediğim ikilemleri yaşadığım,baba tarafının Alsancak eski tipik evleri sokağına gitmek istedim (Ali Koca tepe sokağı ..Ali..İtalyan derneğinden de sınıf arkadaşım).
Sokağa girdim,eve yaklaşırken bir heyecan,sanki hepsi beni bekliyor..Kapılarda.
Ev hemen gözükürdü..Göremedim,zorlandım..Yaklaştıkça ..Canım evi yıkmışlar.3 katlı şekilsiz,yakışıksız bina yapmışlar.İnanamadım,nasıl olur..Neden bizim ki,neden diğerleri değil..Babam,halam satmışlardı evi birine..O biri de ev dikmiş aklı sıra..Ne bilsin anılarımızı yok ettiğini.Şimdi onlar kendi anılarını çoğaltıyorlar yuvalarında..
Öylece kaldım..öyle kalmışım ki.. kim bilir ne süre...Eski komşular,yaşlılar göçmüşler bildik yere.. Gençler kim bilir nerelere.

Sokak o kadar boş ki..Sanki ramazan da top patlamış,hepimiz evlerimize iftara gitmişiz. Yemekten sonra büyükler ev işlerine girişecekler..Tabak çanak yerleşecek iş çok
Sokak lambaları yanacak,şiltelerimizi kapıp,çiğdem yiyip sessiz film oynayacaktık,kızlı erkekli..Dondurmacı geçecek..Büyükler de işi bitirip bizi izlemek için merdivenlere,şilteleri serip oturacaklar..Yarın açık hava sinemasına yeni film gelmiş ona gidileceğini kararlaştırıyor büyükler..Bizler duyunca seviniyoruz..Oyunu bırakıp ellerimizi çırpıyoruz..Bir gürültü,bir patırtı..Artistler kim,filmin adı ne,her kafadan bir ses.....Arada duyulan bekçi babanın düdüğü

Ama korkunç bir sessizlik..Çıt yok sokakta..Demir pencereler kapalı,kapılar kilitli Yanaklarım sırıl sıklam.Bir uçtan bir uca yürüyorum...Yeniler var tanımıyorum..Eskiler yok arıyorum..Yine ikilem yaşıyorum.
Çıkarsam sokaktan,bir daha gelemem..Mademki kimse yok,mademki anı çok,ben artık gelmem bu sokağa..Sessizliği terk edip,madamın genç kızlık sokağına yöneliyorum..
Yeşilimin anılarıa.s.

işlerimi bitirmiş çukalatamı açarken bir yandanda kk ya giriş yapıyorum,
yorulmuşum, sodamıda dolaba koydum bir 15 dk. kıyısından bucağından bakıcam,soğuyana kadar..
bu kadarmı olur kendimi dinlendirmek için çukalatalar, sodalar
hepsi boş seninle gözgöze geliyorum yemyeşelim,

eskiyi ne zaman ararsan ara yeşilim, bulamıyorsun
o ancak hatıralarda ve eski fotoğraflarda,
bende tırmandığım akasya ağaçlarını çitlembikleri arıyorum,
ama kesmisler çok pislik yapıyor diye var mı böyle bir mantık,
yapıyorlar işte,
yeni eskiyi siliyor herzaman,

gözlerinde eski hatıralar dönmüşsün geçmişlere
der ilhan irem .....

yeşilim a.s.a.s.

Siz İzmirliler hep başka bir galaksinin insanları gibi gelirsiniz bana..Halbuki çocukluğum geçti sokakları deniz kokan şehirde..Annemin memleketi,biliyorsun.Az koşturmadım ben de İnciraltının şeftali kokulu bahçelerinde..çingenelerin sepet yaptığı bahçe önlerinde bulurlardı beni öğlen vakitlerinde..kaçar kaçar yanlarına giderdim...Sonra Hatay...ve F.Altay meydanı,Meydan apartmanı..En son da Nokta da noktaladım çocukluk hatıralarımın peşinde koşmayı..
Siz...Çekirdeğe çiğdem,simite gevrek,mısıra darı,domatese domat diyen...sabah kahvaltılarında boyoz ve yumurtayı eksik etmeyen,kumruyu en güzel yapan,sofrasından zeytinyağlı börülceyi eksik etmeyen sıcak insanlar..Sizi ve tüm yarı hemşerilerimi burdan sevgiyle kucaklıyorum...

(bende tırmandığım akasya ağaçlarını çitlembikleri arıyorum,
ama kesmisler çok pislik yapıyor diye var mı böyle bir mantık,
yapıyorlar işte,yeni eskiyi siliyor herzaman,)Demişsin Camdankalbim
Keserler,yıkarlar.Bizde böyle ardından anılarla avunuruz..teşekkürler ..

Tuliana..Biz İzmirlileri güzel anlattın..:):)Çocukken oralarda yaşamak bir ayrıcalık mı ne.Anneciğine rahmet diliyorum..Sizlere sağlıklı uzun ömürler...

ilk sigarayi Alsancak - Karsiyaka vapurunda icmissen artik ne zaman sigara
icsen ruzgar esecek sanirsin. İzmir de buyumus isen yollarin er yada gec
denize cikacagini.... Sanirsin.

Herkesin oyle ya da boyle lafin bir yerinde saka yapacagini,
guluseceginizi,
kizlarin hep sensakrak olacagini... Sanirsin.

Efelenen kadinlar oldugunu bildigin icin kadin olarak, ondan sonra hep
efelenebilecegini sanirsin.
Paçan ilk kez asagiya alindiginda, omuz atacagim bu hayata derken fena
halde omuz yediginde kosup Alsancak Karsiyaka vapuruna o ilk sigarayi
yeniden icmek, izmir'e "ama sen bana boyle
dememistin" demek ister canin.

Dolmuslarda, otobuslerde yaninda oturanlarla
konusmaya baslayacagini, en mahrem dertlerini anlativerecegini onun da
hakiketen dinleyip isleri kolaylastirici birseyler soylemeye gayret
edecegini.... Sanirsin.

Salatalarin hep isil isil zeytinyagli olacagini, cekirdege herkesin cigdem
diyecegini, sinirlenenlerin "asfalyalarinin aticagini"
balik yerken terenin unutulmayacagini,
her sehirde sabahlari boyoz bulunabilecegini,
gevrek diyince simit demek istedigini herkesin anlayacagini, gevregin
yaninda da
mutlaka tulum peynir i olacagini.... Sanirsin.

Kumru dediginde simit ekmegine yapilmis domatli - peynirli sandvicleri
kasdettiginin anlasilacaginin filan.... Sanirsin.

Her sehirde cocukken gidilen ve cok hayret edilen fuarlar
oldugunu,"pavyon"
diyince ulkelerin standlarinin bulundugu neseli hangarlarin
kasdedildigini,
....

lunapark denilen seyin fuarin ayrilmaz parcasi oldugunu, fuar denilen
yerde
yuruyunce cocuklarin cok yoruldugunu ve yorulmus cocuklarin kucakta
tasinacagini... Sanirsin.

Karin daglarda olan birseyler oldugunu, herkesin ahtapot yedigini,
herkesin
biraz rumca bildigini, dunyadaki butun kadinlarin yaz olunca mini etek
giydigini, raki icilince oynandigini, icilmesede oynandigini, her firsatta
oynandigini.... Sanirsin.

Izmir'in kiymeti, Izmir'de olmayinca daha iyi anlasiliyor belki.....

:1hug:

''yeniler var tanımıyorum
eskiler var arıyorum''
sen yazıyorsun bizim taa buralardan içimize işliyor
sanki yanındaydım sanki ben çocukluğumu arıyordum...
ah Yeşilim senin kadar hissedemeyiz belki ama anlıyoruz işte
senin o güzel varlığında herşey arama..

bende annecigine rahmet diliyorum yesilim.bende senede bir ay gidiyorum dogdugum büyüdügüm yere,gezmeye cikiyorum.bakiyorumki aaaa dondurma yedigimiz yer ayakkabici olmus..kösede duran (bici 100) yazan tablaci ....ayyyyyyyyy hic bir sey yerinde yok.komsular bile degismis.ama bizde cok degisdik degilmi yesilim.hic birsey eskisi gibi degil olmiyacakda.......

sedefçakır,susi,ceyhanlı..ne güzel sözler bunlar teşekkür ediyorum..
sedef çakır tuliananın annesi vefat etmiş benimki sağ..yanlış anladın sanırım ama olsun.Allah hepinize uzun ömürler versin..

yeşilim malesef anılarımız teket teker yok olabiliyor ama güzel olan ne biliyormusun sen o iyi yüreğinde anılarını saklayabiliyorsunya,bunu dostlarınla paylaşabiliyorsunya....güzel günlerini,ya hatırlanacak güzel günler olmasaydı....

güzel izmirim...haziran sonu temmuz başı gibi inşallah izmirdeyim...öyle cok özledim ki...!

Evet Nixe avunuyorum ..Anılar kâh kalıcı kâh geçici..Gel gitler işte..
Su hoşgeldin..Gider gezersin özlem giderirsin İzmirimiz de

kordon boyu faytonlar,aklımdan hiç çıkmadınız ki
ah İzmir özledim seni gözümde tütüyorsun...............

canım benim yüregine saglık ne güzel anılar onlar belli ki memleketini özlemişşin izmir güzel izmir benimde burnumda tütüyor sokakları sıcağı parkları sıcak insanları kızlar agası çarsısında oturup bir kahve içmeyeli yıllar oldu aslında arada gidiyorum ama fırsat kalmıyor oraya gidip o çiçek kokularının içinde mis gibi bir kahve içmek sıcak insanlarının birbirini tanımamasına ragmen selam vermeleri kordonda oturp memleketimi izlemek aman yaralarımı deştin ya

bende çiğdem neki diye düşünmüştüm, :uhm:
çekirdekmiş, bunuda öğrendim,
teşekkürler tuliana yeşilim ve sizin nezdininizde tüm İzmirliler,

(kordonda oturp memleketimi izlemek aman yaralarımı deştin ya)..Zerrinn izmire gidiyorsan hakkını ver:):):) sonra üzülürsün..
camdankalbim..çiğdem ayçekirdeği..neler öğreniyoruz şu sitede öğrenmenin yaşı yokmuş..

hanımlar benide çocukluğuma,başımda yeller esen günlere götürdünüz.yeşilim ben alsancakta bornova sokağında doğdum orada büyüdüm anlattıkların bana o kadar tanıdık ve yakın geldiki.akşam üzerleri yıkanan kapılar,yapılan çaylar bizler sokakta saklambaç,yakartop oynar çiğdem yerken büyüklerin sohbetleri herkes birbirine bu akşam hangi sinemaya yeni film gelmiş hangisine gidiyoruz diye sorardı.kordon'mu hastürk'mü,deniz'mi,dünya'mı,güneş'mi,minderini koltuğunun altına sıkıştıran yola düşerdi güle konuşa.ve o sinemada içilen bu gün tadını asla hiç bir şeyde bulamadığım ankara meyvalı gazozu ve çiğdemi döke saça ama gönlünce yemenin keyfi.gece eve dönünce yeniden demlenen çaylar sepetlere konur biraz daha eser diye gece 12 den sonra trafiğe kapanan kordona çıkılırdı sıcacık çaylar sıcacık sohbetler ve dostlarla mpaylaşılırdı.ve içinde yaşadığımız o eski güzelim cumbalı balkonlu ahşap rum evleri.eski izmirliler izmirden uzaksınız ve yapılan ziyaretlerde görülen değişikliklerde yaşanılan hayal kırıklıkları yansıyor satırlara.ama inanın hiç birinizin özlemi ve hayalkırıklığı burada kalanlarınki kadar olamaz.sizin hiç olmazsa hala eskiyi hayal etme şansınız var.ben kendi şahsıma yaşadığım güzel şeylerin günden güne ne hale getirildiğini gördükçe içim sızlıyor.ve en kötüsü de buraların o halini bilmeden bu gününü görenler burası böyle değildi burası muhteşem bir yerdi dediğinizde size deliymişsiniz gibi bu batakhane nasıl güzel olabilirki der gibi bakmaları.kusura bakmayın benim gibi hisseden birilerini bulunca çok uzun yazdım,fakat bilmenizi isterimki izmir ne kadar değişirse değişsin sizin gibi eskiyi özleyenler var burda ve yüreğimizde,evlerimizde,şehrimizde size hep açık lütfen gelin misafirliğiniz en azından bana büyük keyif verir.

çimen bilmezmiyim bornova sokağını..biz kesin tanışıyoruzdur..çok güzel anlatmışsın gazozlarımızı ayçekirdeğimizi kordonumuzu..izmirimizi.görüşmek umuduyla iyi günler.

X