İyi ki ölüm var

• Konu Sahibi Konu Sahibi 1_sen
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
1

1_sen

Ziyaretçi
Pazar Pazar nereden çıktı bu ‘ölüm’ konusu dediğinizi duyar gibiyim. Ama lütfen ön yargılı olmayın. Çünkü yazıda anlatmak istediğim ölüm değil, ‘yaşamın kendisi’. Zaten bu yüzden de iyi ki ölüm var.

Hayatı kutsayan, yaşamanın zevkli olmasını sağlayan, ölümün kendisi. Eğer ölüm olmasaydı, hayat bu kadar güzel, nefes bu kadar tatlı, güneş bu kadar sıcak ve yağmur bu denli anlamlı olmazdı. Olamazdı.

Peki neden ölümden korkarız bu kadar? Neden ‘ölümü aklımıza getirmek istemeyiz’ ve bu düşünceden şiddetle kaçarız? Hiç kimse başaramaz, ama yine de kaçar. Oysa der ki Mevlana, “Ey gafil insan, zaten ölüm sen dünyaya ayak bastığından beri, davulcuğunu çalar durur. Fakat sesler, senin bir kulağından girer, diğer kulağından çıkar.”

Hayatın, yaşamanın, dünyanın gerçekliğini bu kadar çıplak ifade ettiğimizde ne kadar itici geliyor değil mi? Eminim bazılarınız bu güzel, güneşli Pazar günü bu yazıyı yazdığım için bana kızıyor. Ama sadece bir gerçekliğin ifadesi bu yazı ve ölümden ziyade, yaşamın, nefes almanın vurgulanması, hatta biraz ileri gidip, kutsallaştırılmasıdır.

Düşünsenize, ölüm olmamış olsa, o büyük sonsuzluk içinde nereye gidecektik biz. Pazar sabahları yapılan kahvaltının, evin içinde yayılan çay kokusunun, güneş ışığının gözümüzü kamaştırmasının, yağmur altında yürümenin keyfini alabilir miydik? Ölüm olduğu için, yaşam bu kadar anlamlı ve önemli.

Ya da hırslarımızı düşünün. Nereye kadar sürebilirdi ki? Bir politikacıyı hayal edin örneğin. İktidar hırsı, sonsuzluğa taşınsa neler olurdu?

Sevdiklerimizle beraber olmak, aşk, gülmek ve hatta ağlamak bu kadar güzel olabilir miydi ölüm olmasa. Tüm bu duygular sonsuzluk için de kaybolup giderdi bence. Ölüm, yaşamımızı anlamlı kılıyor.

Doğada, her şeyin karşıtı ile var olması da bu nedenle anlamlı oluyor zaten. Hiç şöyle düşündünüz mü, “Aşkı yücelten, belki de ayrılığın kendisi.” Ayrılık olmasa, aşk bu kadar anlamlı, bu kadar kışkırtıcı, bu denli çarpıcı olmazdı. Olamazdı. Ölüm ve yaşam gibi.

Demem odur ki, ölüm yaşama, ayrılık sevdaya anlam katıyor. Bu yüzden ne ayrılıktan, ne de ölümden korkmak gerekir.

Mevlana şöyle yorumlamış: “Ey ölümden korkan can, işin aslını, sözün doğrusunu istersen, sen ölümden korkmuyorsun, sen kendinden korkuyorsun.”

“Ölüm aynasında görüp ürktüğün, korktuğun, ölümün çehresi değil, senin kendi çirkin yüzündür. Senin ruhun bir ağaca benzer. Ölüm ise o ağacın yaprağıdır. Her yaprak ağacın cinsine göredir.”

Amacım dini bir vurgu yapmak da değil. Zaten ölümden söz ederken, yaşamı kutsallaştırmam da bu yüzden. Ve geçen her saniye, ölüme biraz daha yaklaşmaksa, boşa geçiren her an da, o kadar yazık oluyor demek ki.

Ölüm bir gerçek. Ama dünyaya yaşamak için geliyoruz, ölmek için değil. Hayattan keyif almanın, insan olabilmenin onuruyla da, ölümün değil, yaşamın kutsallaştırılması gerekmez mi? Oysa ne gariptir ki, insanoğlu, tersine akan sularda yüzmeyi seviyor. Doğruyu gösteren onca şeye rağmen.

Oysa cennette cehennemde bu dünyada var. Tercih biraz da insanlara kalıyor. Hayatı cennete ya da cehenneme çevirmek. Hayat cennet olsa da, cehenneme dönse de nefes almak, iyi ki ölüm var. her şeye anlam katıyor

cok güzel emeğine sağlık. mutluluk varılacak yer değil yolculuğun ta kendisidir

Çok çok güzel bir yazı..teşekkürler..

Ölüm bir gerçek. Ama dünyaya yaşamak için geliyoruz, ölmek için değil. Hayattan keyif almanın, insan olabilmenin onuruyla da, ölümün değil, yaşamın kutsallaştırılması gerekmez mi? Oysa ne gariptir ki, insanoğlu, tersine akan sularda yüzmeyi seviyor. Doğruyu gösteren onca şeye rağmen.

güzel bir yazı 1sen,sağlık değilmi işte önemli olan,sağlığım yerinde olduğu sürece her dakikayı büyük bir keyifle ailemle yaşayacağım ve bir gün ölmeye yakın olduğum an eminim hayatımda yaşadıklarım,hatalarım gözümün önünden geçecektir,bu anı yaşarken mutlu bir ifadeyle ne güzel şeyler yaşşamışım ve iyiki yaşamışım demek istiyorum.

yaziyi yazali epey olmustu ..isin icine Ölüm girince pek okunasi olmuyor sanirim..ama onunda guzelligi varmis sadece bu ayrintiyi belirtmek istemistim..begenmenize sevindim bende tesekkur ederim yorumlariniz icin.

Mevlana şöyle yorumlamış: “Ey ölümden korkan can, işin aslını, sözün doğrusunu istersen, sen ölümden korkmuyorsun, sen kendinden korkuyorsun.”

“Ölüm aynasında görüp ürktüğün, korktuğun, ölümün çehresi değil, senin kendi çirkin yüzündür. Senin ruhun bir ağaca benzer. Ölüm ise o ağacın yaprağıdır. Her yaprak ağacın cinsine göredir.”

Birsenim emeğine yüreğine sağlık:1yes2: ölümle yaşam kardeş,yaşarken doludizgin,başımızı yastığa koyarken ne kadar rahatsa vicdanımız, o kadar kendimizden ve ölümden korkmayız.Yarın hala yaşıyor olacak mıyım diye düşünüp dolu dolu yaşamak hayatı,kırmadan,incitmeden,bir çiçek kadar güzel,kelebek kadar narin.

Sevgilerimle.....

ölüm korkum yok.bunu kabullendim çoktan.vakti geldiğinde hepimiz ölücez..bu vaktin ne zaman geleceğini de sadece ve sadece ALLAH biliyor..:1closedeyes:
bu hayata geldiysek boşuna değil..

munem eline saglik cok guzel yorum yapmissin..olumden korkum yok benimde ama korkulacak olan olum degil olumden sonrasi..umarim bu dunyada hesabini veremeyecegimiz olaylar yasamayiz.

ölüm güzeldir budur perde ardındaki haber,ölüm güzel olmasaydı,ölür müydü peygamber...................

birsencim eline saglık canım yazın harika şuan uykudayız öldügümüz an uyanacagız ve dünyadaki yaptıgımız iyi amellerimizle inşallah mevkimiz güzel olur ve peygamber efendimize komşu oluruz..ve ahiret hayatımızın güzel olması için çabalamalıyız dünyada..

Cok güzel bir yazi emegine saglik.Eger bir son oldugunu bilmeseydik nasil elimizdekilerin degerini bilirdik.hersey siradan olurdu bence.Ölümden degil sediklerimden ayrilma korkusu beni korkutuyor.Bazen düsünürüm ben ölümü ve geride kalanlarin ne halde olacaklarini hayal ederim ve herzaman derim ki belki bencillik bu ama bana sevdiklerimizin acisini yasatma allahim ben onlardan önce öleyim.Esime derim ki canim ben senden önce öleyim ben senin yokluguna dayanamam off düsüncesi bile kötü allah hayirli ölümler versin herkese insallah.

ellerine sağlık çok guzel bir yazı yazmışşın duşuncelerine aynen katlıyorum daha başka yazılarda beklioruz

Hiç ölmeyecekmiş gibi çalışacaksın,yarın ölecekmiş gibi hazır olacaksın.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…