- 3 Haziran 2010
- 4.362
- 6.673
-
- Konu Sahibi vesikaliyarim
Konuya başlarken mühendis mi acaba dedim. Öyle çıktın.
Aynı şeyi yaşıyorum iş yerimde. Mavi yakaya kendimi kabullendirebildim orada sıkıntı yaşamıyorum. Sorun bende olsa işimi yaparken sorun yaşardım diye düşünüyorum ben de.
Erkek yönetici erkek çalışanlar iş çıkışı bir şeyler içmeye giderler. Hafta sonları eşli buluşmalar yaparlar ama nedense o ortama biz de eşlerimizle davet edilmeyiz. İşi sigara odasında çözerler. Ben ve diğer kadın arkadaşlarım sigara içmiyoruz. İş çıkışı gidip onlarla içki içmiyoruz diye zam bile alamıyoruz resmen.
Konu zama geldiğinde x bey in bu yıl zam aldığını duydum. Ben ondan kıdemliyim maaşı beni geçti. Vs vs diye bir diyalog yaşadım yöneticimle. Bana dedi ki o ev geçindiriyor eşi çalışmıyor çocuğu oldu. tabi ki senden yüksek alacak.size mi sordu çocuk yaparken dedim. Benim yaşım geçiyor iş düşünmekten çocuk yapmıyorum dedim. Aman aman yapma daha senin yerine koyacak kimse yok dedi.
Bu diyalogun üzerine ben gebe kaldım 5 yıllık evliydim tabi zamanı gelmişti ama önceliğim işti bu konuşma üzerine değişti.
Yurtdışı görevi gezisi varsa mutlaka erkek tercih edilir. Yabancı dilim iyi olmasına ve defalarca gitmek istediğimi dile getirdiğim halde bir kez mecburiyetten gönderildim iş acildi vizem vardı.
Ben çözüm bulamadım buna yanlış meslek seçtiğimi düşünüyorum.
Ben öğretmenim , okulumuzda 6 tane erkek arkadaş var. Biz 30 tane kadın neredeyse 50 farklı grup oluşturduğumuz için birlik , destek , dayanışma vs yalan oluyor . Ama o 6 arkadaş hafta sonu yürüyüşe gider , maç izler , mangal yapar .
Ben erkeklerle çalışmayı severim . Mesela müdürelerin hepsi bence aşırı zor . Müdür daha iyi . Bence o erkeklerin kaprissiz olmasıyla alakalı olabilir .
Eşim bankacı . Mesela o da kadın çalışanları yorucu buluyor . Kavgalar yıllarca sürüyor . Kadınlar farklı şubelerde bile olsa kavgaya devam ediyorlarmühendislikte nasıldır bilmiyorum ama . Hiç mühendis tanıdığım olmadı .
ya buna o kadar çok katılıyorum ki işteMühendisi bankacısı farketmiyor ki...Aynı...Erkekler hemen toplanıp mangallar maçlar ama ben kadınlara desem toplanalım kimbilir her biri ne olmazlarla gelir...Hepsinin ev işi, kocası, kv ziyareti, kimi de istemez işyerinde gordugu kişiyi dısarda görmek..Ama erkekler hop evli de olsa gelirim abi , whats app gruplarında sabahtan aksama dek hsonu planlarını konusurlar, oyle mi yapsak sunu mu alsak, kaç araba gitsek vs...
Şahsen ben artık kadınlarla bişiler yapmayı denemeyi bile bıraktım zamanında cok kazık yemişliğim vardır
Son cümleye pek katılmıyorum, Türkiyede kadınlar için her meslek yanlışTıp yapsaydınız da yine arkanızdan kadın değil mi yeaa diyeceklerdi, başka bir şey yapsanız da. Ben bir ABD şirketinde çalışıyorum, ondan önce çok uluslu bir şirkette çalıştım, ondan önce Rus şirketinde çalıştım şunu söyleyeyim ki mühendislik kadınlar için çok çok avantajlı. En önemli avantaj, yaptığın işin objektif şekilde değerlendirilebilir olması, misal benim yazdığım kod miktarı da, kalitesi de, ne iş yaptığı da belli başka biri çıkıp senden iyiyim diye iddiada bulunamaz. Bu da kadın pehh kimse diyemez. Hakkiniz neyse koydugunuz koda gore alirsiniz.
Sizinki gibi patron ona daha çok para vericez erkek derse, yapacağım iş bellidir codebaseden kim ne kadar katkıda bulunmuş indiririm, yüzüne çarparım sonra da önce üst yönetime iş mahkemesine başvururum, sonra da aradaki para farkını münasip yerlerine sokarım. Memursanız zaten dimdirekt kadın-erkek eşitliği bozulduğu için şikayet etmelisiniz. Türkiyede her türlü rezillik var zaten, cinsiyet ayrımcılığı var, etnik kökene göre ayrımcılık var, tipe göre ayrımcılık var, o var bu var ... Profesyonel değerlendirme hariç her şeye göre değerlendirme var. Neyse sinirlerim zıpladı bu kafayı Allah ıslah etsin.
Son cümleye pek katılmıyorum, Türkiyede kadınlar için her meslek yanlışTıp yapsaydınız da yine arkanızdan kadın değil mi yeaa diyeceklerdi, başka bir şey yapsanız da. Ben bir ABD şirketinde çalışıyorum, ondan önce çok uluslu bir şirkette çalıştım, ondan önce Rus şirketinde çalıştım şunu söyleyeyim ki mühendislik kadınlar için çok çok avantajlı. En önemli avantaj, yaptığın işin objektif şekilde değerlendirilebilir olması, misal benim yazdığım kod miktarı da, kalitesi de, ne iş yaptığı da belli başka biri çıkıp senden iyiyim diye iddiada bulunamaz. Bu da kadın pehh kimse diyemez. Hakkiniz neyse koydugunuz koda gore alirsiniz.
Sizinki gibi patron ona daha çok para vericez erkek derse, yapacağım iş bellidir codebaseden kim ne kadar katkıda bulunmuş indiririm, yüzüne çarparım sonra da önce üst yönetime iş mahkemesine başvururum, sonra da aradaki para farkını münasip yerlerine sokarım. Memursanız zaten dimdirekt kadın-erkek eşitliği bozulduğu için şikayet etmelisiniz. Türkiyede her türlü rezillik var zaten, cinsiyet ayrımcılığı var, etnik kökene göre ayrımcılık var, tipe göre ayrımcılık var, o var bu var ... Profesyonel değerlendirme hariç her şeye göre değerlendirme var. Neyse sinirlerim zıpladı bu kafayı Allah ıslah etsin.
Valla ben de kod yazıyorum ama türkiyede kimsenin kodun ne kadar iyi yazıldıgını salladıgı falan yok....Erkek dayanısmasındaki en kankalar kapar terfiyi, payı...Bazı erkekler iyi iş çıkarır ama zaten onemli görevler verilmiş zamanında, öğrenmiş, ilerlemiş yani....Bize verilse biz de ilerlerdik...Ama övülen hep bu tarz adamlar oluyor sonunda...Adama bakıyorum iletişim sıfır yani kendi ekibi dısında kimseye mrb bile demeyen biri....İşe yeni girmişim 1 yıl oldu tanışmadık bile, kadınlarla asla yok sohbeti ama şimdi de yetkileri arttırıldı ,öve öve bitirelemedi
Dediğim gibi, Türkiyede çalışmayı asla düşünmem, hiçbir meslek dalında profesyonellik yok. Yazılım üretme ayrıca içler acısı adam gibi CI yok, unittest falan hak getire, code review yok, kod calitesinde bir standart bekelntisi yok, herkes getirip bir parça kod takıyor o bir şekilde çalışıyor çalışırsa çalışmazsa ne olur bilmiyorumAgile zaten yok, adam gibi bir planlama, release planlaması yok biz bu sprintte ne yaparız hedefimiz nedir yok, çalışanlar hedefsiz ne yaptıklarını bilmeden bir şeyleri yamıyorlar. Sonra habire fazla mesai, program/hedef olmadığı için çalışabildiğin kadar her gün fazla mesai ama sonuç 0. Koskoca ülkede bu şirkette software production profesyonel diyeceğim max 3 şirket. 80 milyon nufüs, tonlarca fakülte, tonlar muhendis, delice nüfus ve insan kaynağı ama çalışma kültürü yok, organizasyon yok, ne yaptığını bilen adam gibi yönetici yok. Bu kafayla Türkiye'nin geleceği tek yer insan kaynağı ev zaman israfı. Çalışmak zorunda olanlara Allah sabır versin
Haa bir de mühendis olsam da kod yazmıyorum. Objektif değerlendirilebilir bir işim yok. Planlama gibi düşünebilirsin yaptığım işi daha çok..
kod yazıyorsunuz ve özeldesiniz yurtdışı düşünmemek için özel bir sebebiniz var mı?
ben birkaç farklı sektörde çalışıyorum. kod da yazıyorum -ama süper koder gibi değil veri analizi gibi düşünebiliriniz daha çok. yani fabrika ortamlarını orada imalatta filan olan arkadaşarı düşününce kod yazan mühendisler yine en ölçülebilir şekilde çıktı alınan ve hakkınızı savunabileceğeniz sektörlerden biri.
fabrikada filan kadınlardan hem işi yürütsün hem pazarlamayı yapsın hem o kadar adamın öküzleşip ortalığın a..na koymadan idaresini becersin bunu da tek maaşla yapsın istiyorlar!
Succulentcim, yine de fark etmez. Emin ol yaptığın iş sizin işyerindeki işlerin %90ından daha çok ölçülmeye ve değerlendirilmeye müsait, reklamcılıktan da, pazarlamadan da, İKdan da...Birebir kod olmasa da yine de objektif ölçülebilir bir yerdesindir ama objektif olarak ölçmek isteyen yok problem orda. Yöneticiniz zaten cıvık bunun çocuğu var buna para daha çok vereyim gibi cümlenin profesyonel bir işyerinde asla yeri yok, bu şekilde konuşan biri de yönetici olamaz zaten ibiş olur, mahalle amcası olur, kıraathane dayısı olur ancak.
bunu da çok iyi anlıyorum mesela benim yurtdışı tecrübem var ama şu anda kalkıp gidecek motivasyonum yok :) hep neden gitmiyorsun diyorlar bana da...ama bir yaştan sonra insan onu da istemiyor. kök salıyorsunuz, alışkanlıklarınız oluyorYdısına gitmek ve yeni hayat için yorgunum bence..erken bırakırım die düşünüyorum...evden calısmak en mantıklısı, 6da kalkıyoruz ya yazılımcı 6da mı kalkar neden yani...
bunu da çok iyi anlıyorum mesela benim yurtdışı tecrübem var ama şu anda kalkıp gidecek motivasyonum yok :) hep neden gitmiyorsun diyorlar bana da...ama bir yaştan sonra insan onu da istemiyor. kök salıyorsunuz, alışkanlıklarınız oluyor
ve fakat. remote işleri düşünün derim. yurtdışı derken illa toplanıp gitmek zorunda değilsiniz ki. ne ayılar ne işler bulmuş yurtdışında gördüm..benim de işlerimin %80'i yurtdışı oradan biliyorum.
Succulentcim, yine de fark etmez. Emin ol yaptığın iş sizin işyerindeki işlerin %90ından daha çok ölçülmeye ve değerlendirilmeye müsait, reklamcılıktan da, pazarlamadan da, İKdan da...Birebir kod olmasa da yine de objektif ölçülebilir bir yerdesindir ama objektif olarak ölçmek isteyen yok problem orda. Yöneticiniz zaten cıvık bunun çocuğu var buna para daha çok vereyim gibi cümlenin profesyonel bir işyerinde asla yeri yok, bu şekilde konuşan biri de yönetici olamaz zaten ibiş olur, mahalle amcası olur, kıraathane dayısı olur ancak.
O kadar çok iş görüşmesi yaptım ki...artık teknik mülakat yapacak halim yok, yeni bi işe girip te kendimi göstermeye ugrasacak halim de yok...bikaç sene daha belki çalışıp evde salça falan yapmak istiyorum...toprakla uğraşasım var ne biliim...eş yok cocuk yok