• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

İsveç’te 6 saatlik mesai deneyi

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.838
898
Kamu çalışanlarına günde 7 saat mesai uygulanan İsveç, bunu 6 saate düşürmek için deney başlattı. Çalışanlar mutlu ve az hasta olursa, uygulama maaş kesintisi olmadan ülke geneline yayılacak

İsveç’te 6 saatlik mesai denemesi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsveç’te hastalık izinlerinin azalması ve daha verimli bir çalışma ortamı oluşması amacıyla mesainin altı saate indirilmesi planlanıyor. İlk olarak Göteborg kentindeki bir grup kamu çalışanına yönelik olarak uygulanacak deneyin başarıya ulaşması durumunda tüm ülkeye yayılması planlanıyor.

Deneyde, bir grup çalışan 7 saatlik mesaiye devam ederken diğer grup 6 saat çalışacak. Maaşlarda ise herhangi bir kesinti olmayacak. Kentin sosyalist belediyesi tarafından düzenlenen uygulama sayesinde hastalık izinlerinin azalması ve çalışanların fiziksel ve zihinsel durumlarının iyileşmesi bekleniyor.

Muhalefet eleştiriyor
Bununla beraber daha az hastalık izni devlet bütçesinde de bir rahatlamaya yarayacak.
Belediye Başkan Yardımcısı Mats Pilhem yaptığı açıklamada, “deney sonunda iki grubun karşılaştırılacağını” ve “daha önce özel sektörde yapılan denemenin başarılı sonuçlar verdiğini” ifade etti. Pilhem, “sorun çalışan sayısında değil, personelin etkili biçimde çalışmasında yatıyor. Uzun mesailer sorun yaratıyor” dedi.
Bununla beraber muhalefetten tasarıya eleştiriler geldi. Muhalifler, bu deneyin ‘seçimler öncesi oy toplamak adına yapılmış ucuz bir Oyun olduğunu’ iddia ediyor. Zira benzer uygulamaların iyi sonuç vermediğini gösteren örnekler de mevcut. milliyet

Tabi adamların başka dertleri yok böyle şeylerle ilgileniyorlar ne güzel :)

Bizde de öyle olsa keşke valla saat 3 ten sonra oturuyoruz iş güç pek olmuyor tabi ben üniversitede çalışıyorum hocalarımızın dersleri oluyor ama derslerde ayarlanır ona göre yani. İnsanların daha mutlu ve sağlıklı olacağı su götürmez bir gerçek ben 4 te çıksam işten rahatça evde yemeğimi işimi yaparım akşamda otururum daha az stresli olurum bazı işlerimi gidip öğle tatilinde hallediyorum çarşıda filan mesela çünkü zaman yok.

Benzer uygulamaların işe yaramadığı yerler de varmış, çalışanlar yine de şikayet ediyorlarmış ve yorgun oluyorlarmış, sabah dinledim ben de bu haberi ve uygulamanın işe yaramayacağı fikri benim aklıma daha çok yattı. 6 saat olayı kabul edilsin diye başlarda işe yarıyormuş gibi gösterilebilir ama uygulamaya geçildikten sonra uzun vadede yine insanların genelinin memnun olmayacağını tahmin ediyorum :)

Onlar mutsuz çünkü hiç 12 15 saat çalışmamışlar gelsinler burda bikaç ay çalışsınlar bakalım nasıl mutlu mesut 7 saat çalışıyolar :27: hayat onlara güzel :19:

6 saat mesai ile bütün gün napcaklar ya:1:

bizde mesai çok ama ne kadarı dolu dolu ziplesen kim ne kadar kaç saat çalışıyor tartışılır
:27:

Tası tarağı toplayıp İsveç'e gidiyorum. Adios millet. Kart atarım size ordan:27:

Gelsinler köle gibi çalışmayı bizde görsünler. Ondan sonra 6 saate burun kıvırmaz, deee ahirete kadar ağzı kulaklarında 32 diş meydanda gezerler Allahıma.:6:

Son düzenleme:
Back