İstihare

Miranda32

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
9 Ocak 2019
255
142
Bunu deneyen oldu mu bir arkadaşım için yapmak istiyorum sanırım onun haberi olmaması gerekiyor bilgisi olan paylaşırsa çok sevinirim?
 
Evet hayatında birisi var ciddiyet düşünüyorlar bazı konularda emin Değil ilerisi icin. O kişinin arkadaşıma hayırlı eş olup olmayacağı icin namaz kılıp uykusuna yatmak istiyorum
 
Onun haberi olmaması gerekiyor ne yahu? Tam aksine onun sizden istemesi gerekiyor. Ve istiharenin ilk kuralı da istişaredir. Yani konu hakkında konu ile alakalı insanlar ile oturup konuşmak etraflıca düşünmek gerekir. Sonrasında şayet bir karara varılamazsa istihare namazı kılınır. Burda da öncelik kişinin kendisinin kılması, başkasının değil. Şayet kişi kılamazsa anne-baba ya da güvenilecek biri kılar. Başkasının haberi olmadan niyet etmek önce hadsizlik sonra ise kurallara uyulmadığı için geçersizdir. Zira ilk olarak istişare sonra istihare...Yani istişare sonrası bir karara varılamazsa son çare istiharede. Ve tekrar ediyorum burada öncelik kişilerin kendisinde, arkadaşında vs değil.
 
Tam olarak bilmeden yargılamanıza hadsizlik denir asıl. Benim yerime yapar mısın başkası yapsa daha doğru oluyormus kendi kendime yatarsam psikolojik olarak etkileyebilirmiş bilinçaltım rüyamı dedi ben de kabul ettim yalnız hangi gün yapılacağını bilmemesi gerekiyormuş o yüzden haberi olmayacak diyorum. Ayrıca oturup konuşuldu karara varamadığı icin benden yardım istedi. Tam olarak nasıl yapıldığını oda bende bilmediğimiz için yapan birisinden öğrenmek icin konuyu açtım ama görüyorum ki cevap hariç her suçlamayı yazmışsınız.
 
Siz sordunuz ben de istişarenin aslını anlattım ve evet kişinin bilgisi dahilinde olmaması HADSİZLİKtir. Bunun nesi yanlış? Siz öyle mi olması gerek demişsiniz hayır kişinin bilgisi dahilinde olmalı bu bir. 2. Olarak istiharede baskası kılmalı değil kişinin kendisinin kılması daha makbuldur , başkasına kıldırın diye kim söylemişse fena uydurmuş. :) alın size aradığınız cevaplar. Bunlar tam olarak sorduğunuz şeyin cevapları değil mi? Anlayabilmeniz adına madde madde ekliyorum. Belki o zaman anlarsınız.
a- İstihare, farz ve haram olmayan işler için yapılır. Yani bir işin yapılması ne farz ne de haram diye hükmü yoksa, mübah bir iş ise onu yapıp yapmamak konusunda istihare yapılır. Mesela, kendisine hac farz olan bir Müslüman, hacca gideyim mi diye istihare yapamaz. Ya da dükkanını bankaya kiraya vermek için istihare yapamaz. Evleneceği bir erkeğin veya bayanın uygun olup olmadığını tespit için istihare yapabilir ve bu Sünnet’tir.
b- İstihare’nin Sünnet’lerden bir Sünnet olması şu demektir: İstihareyi yapan Müslüman Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem efendimize uymasından dolayı ecir kazanır. Ayrıca da yapacağı işin kendisi için hayırlı olup olmadığı konusunda kalbine manevi bir işaret gelmiş olacağından huzurlu bir iş yapar.
c- Önce, yapılması düşünülen işle ilgili maddi araştırma yapılır. İstişare özellikle uygulanır. İstişare, bir işi o işin ehli ile görüşmek, fikirlerini öğrenmektir. Mesela evlenecek olan birinin İSTİŞARE etmesi, evlenilmesi düşünülen kişiyi tanıyanlarla görüşmesi, onunla ilgili elde ettiği bilgilerle kendisini ölçmesi ve yaşı, düşüncesi olgun olanlarla fikir alışverişinde bulunmasıdır.
d- Maddi hazırlık bittikten sonra istihareye geçilebilir. Bunun için de şöyle bir uygulama yapılır. Abdest alınıp iki rekât namaz kılınır. Mümkünse bu namaz, zihnin rahat edeceği yatma öncesi olsa daha iyi olur. Namazdan sonra dua yapılır. Bu duanın hadislerde geçen orijinal şekli olsa mükemmel olur. Onu bulamayan ise, ‘Allah’ım ben filan işi yapmak istiyorum. Bu benim için hayırlı ise kalbime onu yerleştir. Değilse beni ondan uzak tut.’ şeklinde dua eder.
Mümkünse başka bildiği duaları da ekler. Bundan sonra yapılacak bir şey yoktur. İki üç gün bekler. Aradan geçen üç günden sonra, o yapmayı istediği iş, onun kalbinde daha sempatik hale gelmiş ise istiharenin sonucu olumludur. Aksi olmuşsa yani, o işten soğumuş ise sonuç olumsuz demektir. Hiçbir sonuca ulaşamamış ise, aynı şekilde istihare iki üç kere daha tekrarlanabilir.
e- İstihareyi herkes kendisi yapar. Özel bir istihareci kiralamak/ricada bulunmak Sünnet’te yoktur.
f- İstihare için rüya görmek de yoktur. Rüya gerekli değildir. Eğer gördüğü bir rüya, kalbinin ona ısınmasına veya soğumasına neden olmuşsa o rüya o zaman istiharenin sonucu olmuş demektir
 
Yargılamadan anlamadan dinlemeden pat diye suçlayıcı konuşmanıza gerek yoktu. Başından böyle yazsaydınız daha iyi olurdu. Sonuçta bilmediğimiz ya da yanlış bildiğimiz şeyleri sormak icin açıyoruz konu burda. Agresif olmanıza gerek yoktu neyse sağolun yinede.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…