• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

işten çıkarıldım. İş mahkemesi hakkında yardım lütfen

fatma34

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
18 Şubat 2011
121
0
116
İstanbul
1995 yılından beri aynı işyerinde çalışıyorum. İşveren sigortamı yapmadığı için uzun süre isteğe bağlı sigorta ödedim. 2009 yılında sonunda sigorta girişimi yaptılar. Malesef geçen hafta yine sigortasız çalışmamı istedi ben kabul etmeyincede işten çıkartıldım. Kıdem ve ihbar tazminatımı vermediği gibi birde devletten alacağım işsizlik maaşını ona sayıyor!! Ben sonuna kadar hakkımı aramaya uğraşmak istiyorum. Yanlız işyerinde 1995 yılından beri çalıştığımı ispatlasam o yıldan beri sigortam sayılır ve tazminatımı kaç yıllık alabilirim. Ve benimle birlikte sigortasız çalışan elemanlarda oldu. gerekirse onların adını ben bildiricem

Eğer orada çalıştığını ispat edersen o hem Saba tazminat hem devlete faizi ile ceza oder. Ama sen kabul etmiş ve kendi sigortası kendin ödemişsin o durumda ne olur bilmiyorum. Sonuç olarak sigorta yapmaya başladığı tarihten sonrasını ödemeye mecbur direk mahkemeye verin

1995 yılından beri aynı işyerinde çalışıyorum. İşveren sigortamı yapmadığı için uzun süre isteğe bağlı sigorta ödedim. 2009 yılında sonunda sigorta girişimi yaptılar. Malesef geçen hafta yine sigortasız çalışmamı istedi ben kabul etmeyincede işten çıkartıldım. Kıdem ve ihbar tazminatımı vermediği gibi birde devletten alacağım işsizlik maaşını ona sayıyor!! Ben sonuna kadar hakkımı aramaya uğraşmak istiyorum. Yanlız işyerinde 1995 yılından beri çalıştığımı ispatlasam o yıldan beri sigortam sayılır ve tazminatımı kaç yıllık alabilirim. Ve benimle birlikte sigortasız çalışan elemanlarda oldu. gerekirse onların adını ben bildiricem
Ispat ederseniz 20 yillik sigortaniz yatar. Ve tazminatinizi alirsiniz yine ayni yil uzerinden hesaplanarak.

Sgk'ya şikayette bulunun sigortasız işçi çalıştırılması konusunda.sonra geçmiş dönem sigortasız çalıştığınız süreler için hizmet tespiti davası açmanız gerek.bu davada hem işvereninizi hem de sgk'yı davalı olarak göstereceksiniz.bu davanın kazanılması için de ya aynı iş yerinde sigortalı tanık bulacaksınız ya da komşu işyeri tanığı bulmalısınız.bu tanıklar da sizin sigortasız çalıştığınız tüm sürede sifortalı ya da vergi kaydı gibi kayıtlı çalışan olmalı.aynı işyerindeki sigortalı tanıklar ya da komşu işyerindeki sigortalı yada vergi kayıtlı tanıkların sizin çalıştığınız döneme tanıklık ederlerse bu dava kolay kazanılır.

Kıdem,ihbar,fazla mesai gibi ücret alacakları için de ayrı dava açmalısınız.bu davayı da o iş yerinde çalıştığınızı ispat edecek hertürlü belge,kaşe,kartvizit,hesaba yatan para,en önemlisi tanıkla ispaylamalısınız.tanıklar ücretinizi,çalışma koşullarınızı iyi biliyorsa iş mahkemeleri işçi lehine hüküm kurar.
Bir avukatla davanızı takip etmenizi tavsiye ederim.kendi başınıza hata yapabilir kazanılacak davayı kaybedebilir ve karşı tarafın avukatı varsa ona vekalet ücreti ödemek zorunda kalabilirsiniz.

cevaplarınız için çok teşekkürler. SGK yı neden davalı gösterdiğimizi anlamadım ama Kesinlikle kendi başıma adım atmam. Mutlaka bir Avukat bulmam gerekiyor. Tanıklarım o senelerde sigortasız çalıştığım arkdaşlarımı çağırmaktı. Ama kayıtı mükellef - sigortalı uyarınızı dikkate alarak ona göre hareket edeyim şimdi

birde şöyle bişi var ben son gün çıkarken Mahkemeye vereceğimi söyleyerek çıktım. Eğer mahkemeye verirsem şahit tutup iş yerine ayda 3-5 gün geldiğimi bildirip 30 günlük aylık sigorta prımlerimi 3-5 gün olarak bildireceğini emeklilik için dolan günlerimi düşüreceği şeklinde tehdit etti..bunu yapabilrmi bilmiyorum.. Keşke bu söylediğini ispatlayabilsem ama hiç ses kaydı vs. yok :/

ispatlaman gerek mahkemede şahitle ya da yazılı bir belge ile, ispatlarsan kazanırsın davanı

birde şöyle bişi var ben son gün çıkarken Mahkemeye vereceğimi söyleyerek çıktım. Eğer mahkemeye verirsem şahit tutup iş yerine ayda 3-5 gün geldiğimi bildirip 30 günlük aylık sigorta prımlerimi 3-5 gün olarak bildireceğini emeklilik için dolan günlerimi düşüreceği şeklinde tehdit etti..bunu yapabilrmi bilmiyorum.. Keşke bu söylediğini ispatlayabilsem ama hiç ses kaydı vs. yok :/
Çok komikmiş işverenin. Öyle bir ihtimal yok. Hiiiç kafana da takacağın bir şey yok. 1 telefon ile çok büyük dert açabilirsin onun başına. Devlet işciden yana. Bunu çok iyi biliyorum. Büyük sıkıntı yaşayacağı kesin işvereninin. Büyük cezaları var. Şimdiden geçmiş olsun ona.

Çok komikmiş işverenin. Öyle bir ihtimal yok. Hiiiç kafana da takacağın bir şey yok. 1 telefon ile çok büyük dert açabilirsin onun başına. Devlet işciden yana. Bunu çok iyi biliyorum. Büyük sıkıntı yaşayacağı kesin işvereninin. Büyük cezaları var. Şimdiden geçmiş olsun ona.
teşekkürler artık içim rahatladı

Back