• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

İşte Türkiye’nin Kitap Okuma Raporu!

AngryPenguin

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
8 Haziran 2012
5.378
1.437
248
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), kitap okuma araştırması utandıran bir gerçeği gözler önüne serdi. Günde 6 saat televizyon izleyip, 3 saat internete giren Türk insanı, kitap okumaya sadece 1 dakika ayırıyor

TÜİK, Türkiye’de okuma oranlarıyla ilgili raporunu açıkladı. Raporda, Türkiye’nin kitap okumada dünya ülkeleri arasında 86. sırada yer aldığı belirtildi. Araştırmada bireylerin kitap okuma süreleri de incelendi. Buna göre, Türkiye’de günde 6 saat televizyon izleyip, 3 saat internet kullanılırken kitap okumaya günde 1 dakika zaman ayrıldığı ortaya çıktı. Yılda 6 saat (günde bir dakika) kitap okuduklarını söyleyen katılımcılar, ihtiyaç listesinde 235. sırada yer veriyor.

LİSTENİN SON SIRASINDAYIZ
Araştırmada ayrıca, Avrupa’da yüzde 21 olan kitap okuma oranı’nın Türkiye’de binde bir olduğu da ortaya çıktı. Dünyada en fazla kitap okuyan ülkelerin başında yüzde 21 oranıyla İngiltere ve Fransa yer alırken, bu ülkeleri sırasıyla Japonya yüzde 14, Amerika yüzde 12 ve İspanya yüzde 9 ile takip etti. Türkiye, yüzde 0,1 okuma oranı ile ile listenin son sıralarında yer buldu.

Aşk romanları ilk sırada
Araştırmada hangi tür kitapları okudukları sorusuna katılımcıların yüzde 65′i aşk, yüzde 24′ü siyasi, yüzde 13′ü de düşünce kitapları olarak yanıt verdi. Kişisel gelişim kitaplarını okuyanların oranı ise yüzde 7 oldu.

2013′te 4 bin 293 e-kitap yayınlandı
Kitap okumada sınıfta kalan Türkiye’de 2013 yılında 42 bin 655 kitap yayımlandı. Araştırmada bireylerin elektronik ortamda kitap okumayı tercih ettiği görüldü. Bu durumun elektronik kitaplarda (DVD, VCD, CD) yüzde 37 artış yaşanmasına neden olduğu açıklandı. 2012 yılında 2 bin 986 elektronik kitap yayımlanırken, 2013′te bu rakam 4 bin 293′e ulaştı.
http://www.akademikpersonel.org/anasayfa/iste-turkiyenin-kitap-okuma-raporu.html

Ayda en az 10 kitap okuyorum, kitapla yatıp kitapla kalmıyorum resmen. Odamda kişisel eşyalarımdan çok kitap var. :1: Çevremdekilere de aşılamak için elimden gelen her şeyi yapıyorum. Eskiden annelerimiz babalarımız imkansızlıktan, kitap bulamadığından okuyamazken şimdi ne yazık ki internet ve akıllı telefon kurcalamaktan kimsenin aklına kitap gelmiyor. Lisede kitap okuma saati yapılırdı herkes test çözerdi, bir yerde öğrenciler de haklı. Hayatlarındaki tek kitap test kitapları. :50: Halbuki kitap ne güzel bir dünya, keşke herkes okusa. :31:

Kendimi ayıpladığım bir konuya parmak basılmış:30:
İyi bir kitap okuyucusu değilim:50: ayıp biliyorum ama odaklanamıyorum, hep bir hevesle başlayıp yarısına gelmeden bırakıyorum ama ne hikmetse kötü örnek olmama rağmen kızıma kitap sevgisini aşıladım, nasıl yaptım bilmiyorum lakin tam bir kitap kurdu yetiştirdim.
Kızımın kütüphanesi sürekli büyüyor.

Okumak isteyen birbirinden değiş tokuşta yapabilir kızımla kardeşim birbirlerinden alıp okurlar sonra herkesin kitabı sahibine geri verilir.

Para kesinlikle sorun olmamalı diye düşünüyorum, halk kütüphanelerinden ödünç alınabilir. Üstelik her kitap var. Okumak isteyen bir yolun bulur. :34:

İzmir Konak Halk kütühanesinden kitap alırdım 15 gün için 3 kitap verirlerdi. Aldığım kitapların da tanesini en gen 3 gün için de bitirirdim. İyi bir kitaplığım var... Ne çok kitabın var diyene, "Bu görünenin ufak bir parçası diyorum,aysberg gibi." Kütüphane olayı çok çok iyi bence, hani netten okuyunca uzanamazsın, gözün ağrıyabilir ama kütüphane bedavadan kitap...

Son düzenleme:
Çok üzüldüm.Bu oranın arttığını düşünüyordum keza 5 yıl öncede aynı sonuç vardı.Bence küçüklükten başlayan eğitimle alakalı bize kitabı sevdirtmiyorlar.Mesela benim kitap okuma aşkım şu vampir serilerini okumakla başlamıştı :)) yani ergenlik dönemimde..sonra aşk tarihi siyasi derken kitaplar yoldaşım oldu.Keşke okullarda da önce çocukların ilgisini çekecek konularda kitaplar okutmaya başlasalar bu bi alışkanlık haline geliyor sonra zaten.Çok büyük bi kayıp gerçekten.

Bize zilyon tane sınav dayamasalar okuyacağız da...

O sınava bu sınava hazırlanmaktan ne kadar okuyabiliriz ki

Vallahi kendi adıma çok özledim okumayı

Çoğu insan amele gibi çalışmaktan vakit ayıramıyor bile.:50:

çok iyi kitap okuyucusu değilim ama elime bi kitap aldığım zaman 400 sayfalık bile olsa eğer sürükleyiciyse 5 günde bitiririm.
ama işte o kitabı elime alana kadar biraz zaman geçiyo malesef.
kitaptan ziyada filmler daha cazip geliyo bana.
bi de film izleyenleri araştırsalar keşke :9::9:

Eskiden alimler kitap satın almak için evlerini bile satarmış:26:

kitap okumak en büyük zevkim.6 yaşındaki kızımında hatrı sayılır bir kitaplığı oluştu.hediye alacaklara hep diyorum kıyafet oyuncak istemiyoruz kitap alın :1:

Back