• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Işte batı modernitesinin yeni bir skandalı daha....

hasretim34

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
13 Ekim 2007
7.037
13
0
Diğer
BPA, Chemical Used to Make Plastics, Found to Leach from Polycarbonate Drinking Bottles Into Humans

Plastiklerin Yapımında Kullanılan BPA Kimyasalının Polikarbonat İçecek Şişelerinden İnsanların Vücuduna Geçtiği Tesbit edildi.

ABD’de Harvard School of Public Health (HSPH) Kurumsal sitesinde “Acil Duyuru” notu ile 21 Mayıs 2009 günü yukarıdaki başlıkla bir yazı yayınlandı.

Haftalardır Türkiye kamu oyunda tartışılan çok önemli bir konuya, bu yazı, deneye ve araştırmaya dayalı kesin bir cevap niteliğindedir.

Bebekler için kullanılan plastik biberonlarından, su ihtiyacımızı karşıladığımız pet şişelere ve gıda saklama kaplarına kadar günlük hayatımızda kullandığımız pekçok plastik eşyaların taşıdığı sağlık riski, bu bilimsel bilgilerle adeta büyük bir skandal boyuta ulaşmaktadır.

Bu risklerden bazıları şöyle sıralanıyor:

-PBA'ya maruz kalmış anne karnındaki ceninlerde, yeni doğmuş bebeklerde ve çocuklarda büyüme ve davranış bozuklukları ortaya çıkıyor.

- Polikarbonattan mamül plastik şişe ve ambalajlardan tüketilen su ve gıda maddeleriyle birlikte vücudumuza giren BPA maddesi prostat, beyin gelişimi, kalp hastalıkları, karaciğerde enzim bozuklukları ve diyabet hastalıklarına sebep oluyor.

- Polikarbonat bebek biberonlarla beslenen çocuklar erken cinsel olgunlaşmaya maruz kalıyor.

- sperm üretiminde ciddi bir düşüşe sebep oluyor. Çünkü ne ilginçtir ki; BPA maddesi vücutta östrojen hormonunu taklit ediyor ve kadınlık hormonuna dönüşüyor!

-Erişkinlerde göğüs kanseri riski oluşturuyor.

Normal oda sıcaklığında polikarbonattan mamül biberonlardan bile BPA salınımı olurken, birçok anne tarafından kaynar su veya buhar ile dezenfekte edilen biberonlardan ne derecede bir BPA salınımı olduğunu az çok tahmin edebiliriz. Biberon içindeki sütün de normalden çok daha fazla sıcak olduğu düşünülürse durumun ciddiyeti daha da vahimleşiyor.

Özellikle bu plastik kapların bulaşık makinesinde yüksek ısı ile yıkanmaları ile birlikte içeriğindeki zehirli maddeler dışa daha hızlı çıkabiliyor ve bulaşık makinesinden alıp temiz diye içerisine koyduğunuz yiyeceklere kimyasallar daha hızlı bulaşıyor.

BPA Nedir?

Bisphenol-A nın kısaltılmış simgesi olan BPA gıda ambalajlarını (konserve, kutu meyvesuyu, süt) astarlayan kimyasalın bir içeriğidir. Aynı zamanda polikarbon plastiğin önemli bir yapı taşıdır. Genelde "geri dönüşümlü" tekrar tekrar kullanılan, tabanında 7 ile işaretlenmiş plastiklerdir…

Bisfenol-A; günümüzde özellikle plastik, naylon, polyester ve PVC gibi maddelerin üretilmesinde etkin rol oynayan bir plastik hammaddesidir.

BPA bileşenleri temas ettikleri gıdalara geçmeye eğilimlidir. Bu zamanla olur ve ısı ile hızlanır.

Daha önce, BPA'nın vücuttan idrar yoluyla hızla ve tamamen atıldığına inanılıyordu. Ancak, ABD'de yapılan bir araştırma, birçok plastik üründe kullanılan tartışmalı bu kimyasalın, vücutta sanılandan daha uzun süre kalabileceğini gösterdi. Environmental Health Perspectives dergisinde yayımlanan araştırmada, 24 saat perhiz yapan kişinin idrarındaki BPA seviyesinin, 8.5 saat perhiz yapanınki ile hemen hemen aynı seviyede çıktığı bildirilmektedir..

Araştırmalar...

ABD Gıda ve İlaç Dairesi(FDA), geçen aralık ayında BPA'nın güvenliğiyle ilgili daha fazla araştırma yapmayı planladığını açıklamıştı. ABD'de Ulusal Sağlık Enstitüleri'nde görevli bilim adamları, BPA'nın prostat ve beyin gelişimi üzerinde zararlı etkilere yol açabileceği, cenin, bebek ve çocuklarda hareket değişikliğine neden olabileceği uyarısında bulunmuştu.

İngiltere’de geçen yıl yapılan bir araştırmada bu kimyasalın vücutta yüksek seviyelerde bulunmasının, kalp hastalıkları, diyabet ve karaciğerde enzim bozukluklarına neden olduğunu ortaya koymuştu.

ABD'deki Milli Toksikoloji Programı (NTP), bu maddenin cenin, bebek ve çocuklar üzerinde nörolojik ve davranışsal etkileri konusunda kaygı duyulduğunu bildirdi. MTP'nin taslak bulgularının, bu kimyasalın prostat ve meme bezleriyle kızlarda erken ergenlik gibi olumsuz etkilerinin olabileceğini gösterdiği belirtildi.

Kanada Bisfenol-A içeren bebek biberonlarını yasakladığını bildirdi, NALGANE firması polikarbonat içecek şişesi üretimini durdurduğunu, dünyanın en büyük zincir marketi Wall-Mart polikarbonat bebek biberonlarını raflarından kaldırdığını ve ünlü oyuncak firması Toy´R´Us artık ürünlerinde Bisfenol-A kullanmayacaklarını duyurdu.

Yazımızın başında isminden bahsettiğimiz Harvard Üniversitesi School of Public Health araştırmacılarının öğrenciler üzerinde yaptıkları inceleme ve araştırmalardan korkunç sonuçlar elde edilmiştir.

Nisan 2008 de Harvard College’in yeni öğrencilerinden 77 iştirakçisine bir hafta boyunca BPA’ya maruz kalmışlığı en aza indirmek için önce paslanmaz çelik kaplardan soğuk meşrubat içirildi. BPA’dan arınma periyodu esnasında idrar örnekleri alındı. İkinci hafta boyunca bu sefer polycarbonat şişelerden meşrubatlar içirildi. Bu periyodun sonunda da idrar nümuneleri alındı. İki periyodun idrar örnekleri karşılaştırıldığında polycarbonat şişelerdeki meşrubatların kullanılması sonucunda idrardaki BPA oranının %69 artmış olduğu belirlendi. Soğuk kullanım yerine sıcak sıvıların tüketilmesi halinde ise bu oranın çok daha yüksek olacağı bildirildi.

Batı dünyası BPA'nın zararının boyutunun hangi derecede olduğunu bulmak adına hummalı bir çalışma içerisindeyken Ülkemizde, Sağlık Bakanlığı ve Plastik Sanayicileri, plastik ürünlerin hammaddesini oluşturan Bisfenol A (BPA)'nın herhangi bir zararının olmadığını, daha doğrusu herhangi bir zararının henüz yeterli bir delille ispatlanamadığını iddia ediyorlar.

Bu Durumda Risk Taşıyan Eşyalar Nelerdir?

Sert şeffaf plastiklerden yapılmış eşyalar, genelde ürün tabanında no 7 olarak işaretlenmiş, genelde BPA içerir.

Her tür 3 veya 6 ile numaralandırılmış plastiklerden yapılmış eşyalar. No 3 (PVC) ve no 6 (polistiren)’nın ayrıca zararlı kimyevi maddeleri geçirdikleri bilinir.

BPA ile astarlanmış konserve kutu ve kapları.

Plastik oyuncaklar

Bunların yerine ne kullanmalı?

Mutfağımızda bir çok plastiği cama çevirmeye karar verelim. Cam her zaman en güvenli bir alternatiftir. Oyuncaklar konusunda ise kurşunsuz boya ile tahtadan üretilmiş doğal ürünleri tercih etmeliyiz..

KAYNAKLAR:

BPA, Chemical Used to Make Plastics, Found to Leach from Polycarbonate Drinking Bottles Into Humans - May 21, 2009 -2009 Releases - Press Releases - Harvard School of Public Health
http://www.healthobservatory.org/library.cfm?RefID=77083
Toxic Baby Bottles - Environment California
http://www.ehponline.org/members/2005/7713/7713.html
Common plastics packaging chemical linked to cancer
Our Stolen Future: Bisphenol A causes aneuploidy
http://www.endo.endojournals.org/cgi/content/abstract/en.2005-0340v1
Bisphenol A - Wikipedia, the free encyclopedia
BPA, Chemical Used to Make Plastics, Found to Leach from Polycarbonate Drinking Bottles Into Humans - May 21, 2009 -2009 Releases - Press Releases - Harvard School of Public Health
Kimya Mühendisi.com | Kimya (!) Bilen Mühendisler - Polikarbonat Şişelerden Bisfenol A Salınımı ve Sağlığımız
Use of Polycarbonate Bottles and Urinary Bisphenol A Concentrations
BPA, Chemical Used to Make Plastics, Found to Leach from Polycarbonate Drinking Bottles Into Humans - May 21, 2009 -2009 Releases - Press Releases - Harvard School of Public Health
PAGEV
http://www.ehponline.org/members/2009/0900604/0900604.pdf.


gida raporu
 
acilip da plastik siselerde beklemis sulari da icmek iyi degil kizlar plastik siselerden suya iyon gecisi oluyor
 
ya hepsi tamamda hadi bib eronu cam aldik e biberon basligi plastik onu ne yapcaz hem bebekleri ilk beslerkende plastik kasik öneriliyo amaan ne etcez yaw
 
o kadarini bilemiyorum icinde bbekletmemek lazim ona kesin eminim, ama sadece beslerken verilince ne kadar zararli olabilir bilemiyorum..
 
saol canim zaten su günumümpüzde ne dogruki hep bi yalnis hep bi zarar agactan kopardigimiz meyve ve sebzede bozuldu daha ne olsun..
 
bilgilendigin icin tesekkür ederim bilmiyordum bunlari gercekten ,simdi ben bendeki bir kac plastige baktim altlarinda 5 yada 6 yaziyor...... yinede bunlari degistirmek en dogrusu olacak benim ve ailem icin herhalde.....
 
Back