İşte 10 maddede AKP’yi 5 ay gibi kısa bir sürede tek başına iktidara taşıyan faktörler

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.873
40.716
http://t24.com.tr/haber/iste-10-mad...-tek-basina-iktidara-tasiyan-faktorler,315135
İşte 10 maddede AKP’yi 5 ay gibi kısa bir sürede tek başına iktidara taşıyan faktörler

AKP'nin başkanlığı gündeme getirmemesi en önemli faktörlerden...
page_iste-10-maddede-akpyi-5-ay-gibi-kisa-bir-surede-tek-basina-iktidara-tasiyan-faktorler_962302883.jpg

7 Haziran seçimlerinde 9 puan düşen AKP, 1 Kasım’da kendisinin bile beklemediği bir başarıya imza atarak kaybettiği tek başına iktidarı geri aldı. AKP, 7 Haziran’da sandığa gitmeyen partilileri yeniden oy vermeye ikna ettiği gibi yurt dışındaki seçmenlerinin katılımını da arttırdı.

Hürriyet Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrek'in analizine göre, işte AKP’yi 5 ay gibi kısa bir sürede zafere taşıyan faktörler:

1-Güçlü isimler

Parti Kongresi 12 Eylül’e alındı, yönetim değişti. 3 dönem kuralı nedeniyle Ali Babacan, Binali Yıldırım, Beşir Atalay, Bekir Bozdağ, Faruk Çelik, Taner Yıldız, Mehdi Eker gibi 7 Haziran listelerine giremeyen isimler hem partide güçlü bir konum kazandı hem de yeniden sahaya döndü.

2-Ekonomik vaatler

7 Haziran’dae en çok ilgiyi CHP’nin ekonomi vaatleri çekmişti. AK Parti de yeni seçim bildirgesinde bu vaatlere geliştirerek yer verdi. Ali Babacan, Mehmet Şimşek, Naci Ağbal gibi güçlü bir ekonomi yönetimi sinyali de etkili oldu.

3-Erdoğan hamleleri

7 Haziran sonrası muhalefet, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti’nin oyun planına karşı hamle geliştirmekte yetersiz kaldı. Bu, AK Parti’ye istediği oyun planını hayata geçirme fırsatı sundu.

4-İstikrar talebi

Muhalefet partilerinin 7 Haziran’da yüzde 60 oy almasına karşın, başta TBMM Başkanlığı seçimi olmak üzere birçok konuda uzlaşamaması AKP açısından avantaj sağladı. Koalisyon ihtimalleri azaldı. Bu durum 13 yıldır tek parti iktidarına alışan kesimlerde yeniden ‘istikrar’ arzusunu tetikledi.

5-Sürece mola

Kürt sorununa barışçı bir çözüm amaçlayan Çözüm Süreci toplumun bir kesiminde destek bulmamıştı. Erdoğan’ın süreci rafa kaldırması, PKK ve IŞİD’e operasyonlar AK Parti’ye oy olarak döndü.

6-PKK ve IŞİD terörü

PKK saldırıları, halkın tepkisini çekti. HDP, PKK’nın halkı rahatsız eden bu baskısına karşı net tavır koyamadı. PKK ve IŞİD terörünün tırmanması, yarattığı tedirginlikle birlikte toplumda güvenlik açısından da istikrar arayışlarını güçlendirdi. AK Parti, koalisyonun güvenlik konusunda da istikrarsızlık unsuru olacağı mesajı verdi.

7-Başkanlık rafta

AK Parti 7 Haziran’da başkanlık tartışmasını kampanyanın ana hedefi yapmıştı. Halkın çoğunluğunun başkanlığa karşı olması, AK Parti’nin aleyhine işlemişti. AK Parti bu kez başkanlığı bildirgesine koydu ama gündeme getirmedi. Bu da ekonomik vaatlerin öne çıkmasını sağladı.

8-Etkili kampanya

AK Parti, diğer partilere kıyasla daha etkili ve daha sistematik bir seçim kampanyası yürüttü. Başbakan Ahmet Davutoğlu diğer liderlerden daha çok çalıştı. Yaygın bir organizasyon vardı.

9-Belediye ve medya

AK Parti’nin belediyeler ve devlet imkânlarından yararlanabilmesi ve TRT gibi kendisine yakın çok sayıda medya kuruluşu olması, geniş bir erişim avantajı yarattı.

10- Küskünleri ikna

AK Parti, 7 Haziran’da önemli sayıda seçmenini sandığa götürememişti. AK Partili seçmenlerin önemli bir bölümü de değişik nedenlerle geçersiz oy kullanmıştı. AK Parti, yurtiçinde katılımı artırdığı gibi, yurtdışı oylarda da üstünlük elde etti.

Bunların hepsi fasa fiso. Sanki halkın da çok umurundaydı Babacan’ın ekonominin başına geçeceği. Vatandaş kimin ne yaptığına bakmıyor ki yapılana bakıyor. Buradaki en önemli ve tek faktör tabi ki Erdoğan faktörü. Kalıbımı basarım ülkenin yarısı partinin hala Erdoğan’ın olduğunu iki işi aynı anda götürdüğünü düşünüyordur. Komik değil, ciddiyim. Taşrada bilmeyenler… Zaten ne okuyoruz, ne de dinliyoruz konuşulanları..

Ekonomik vaatler desen hepsi attı tuttu ama Erdoğan’da inandırıcı, güven verici bir hava var halka göre. Yani “adam ne derse doğrudur” bakış açısı.

şahsen, en büyük etki, şu "aydın", muhaliflerin tavrı, medya baskısı, insanları aşağılama ve algı çabaları oldu ve bunlar tereddütsüz oy vermemi sağladı.

şahsen, en büyük etki, şu "aydın", muhaliflerin tavrı, medya baskısı, insanları aşağılama ve algı çabaları tereddütsüz oy vermemi sağladı.
medya baskısı derken sare bugün tv ve kanaltürk e kayyum atanmasını nasıl karşılıyorsun
oktay usta bile önlüğü üzerinde apartopar götürülmüş
hele sen milli eğitim camiasının içine gir eğitim bir sen li isen ne ala değil isen hiçbir hakkını vermiyorlar
birebi içinde olduğum için biliyorum.cemaatten olan arkadaşlara sırf okulda fazla bulunmasın diye maaş karşılığı ders veriliyor arta kalan derslere ya görevlendirme (eğitimbirsenli olmak kaydıyla) yada okulda 30 saati tamamlamayanlara veriliyor.
bizim müdürümüz il dışına çıkmıştı vekillik hakkı eğitimsenli bir öğretmenindi ama sırf görşlerinden dolayı onu çiğnedi geçti yerine daha yeni atanmış birini getirdi

Bunların hepsi fasa fiso. Sanki halkın da çok umurundaydı Babacan’ın ekonominin başına geçeceği. Vatandaş kimin ne yaptığına bakmıyor ki yapılana bakıyor. Buradaki en önemli ve tek faktör tabi ki Erdoğan faktörü. Kalıbımı basarım ülkenin yarısı partinin hala Erdoğan’ın olduğunu iki işi aynı anda götürdüğünü düşünüyordur. Komik değil, ciddiyim. Taşrada bilmeyenler… Zaten ne okuyoruz, ne de dinliyoruz konuşulanları..

Ekonomik vaatler desen hepsi attı tuttu ama Erdoğan’da inandırıcı, güven verici bir hava var halka göre. Yani “adam ne derse doğrudur” bakış açısı.

oyumu akp den çok erdoğana verdim diyen o kadar insan var ki... verdiği oyun kime nereye verdiğini bilmeden, sürü psikoloji bile oyunu veren o kadar çok insan var ki..
en çok koyan da, yiyecek yemeği olmadığı halde oyunu akp veren.. insan bir düşünmez mi.. x yıldır iktidar da ama benim hala yiyecek ekmeğim yok...

medya baskısı derken sare bugün tv ve kanaltürk e kayyum atanmasını nasıl karşılıyorsun
hele sen milli eğitim camiasının içine gir eğitim bir sen li isen ne ala değil isen hiçbir hakkını vermiyorlar
birebi içinde olduğum için biliyorum.cemaatten olan arkadaşlara sırf okulda fazla bulunmasın diye maaş karşılığı ders veriliyor arta kalan derslere ya görevlendirme (eğitimbirsenli olmak kaydıyla) yada okulda 30 saati tamamlamayanlara veriliyor.
bizim müdürümüz il dışına çıkmıştı vekillik hakkı eğitimsenli bir öğretmenindi ama sırf görşlerinden dolayı onu çiğnedi geçti yerine daha yeni atanmış birini getirdi
katılıyorum.. bizim kurumdada bilgisayar mühendisi olan birini sırf cemaalitli diye etkisiz elman pozisyonuda getirdiler...
birinide "ayakçı" olarak evrak kayıta verdiler..

oyumu akp den çok erdoğana verdim diyen o kadar insan var ki... verdiği oyun kime nereye verdiğini bilmeden, sürü psikoloji bile oyunu veren o kadar çok insan var ki..
en çok koyan da, yiyecek yemeği olmadığı halde oyunu akp veren.. insan bir düşünmez mi.. x yıldır iktidar da ama benim hala yiyecek ekmeğim yok...
Hahahah ben bizim işçilere sordum da "şimdiye kadar en iyi bu diyorlar"
klasik şeyleri sıraladılar: ilaç alma, muayene, aile hekimi..

şahsen, en büyük etki, şu "aydın", muhaliflerin tavrı, medya baskısı, insanları aşağılama ve algı çabaları oldu ve bunlar tereddütsüz oy vermemi sağladı.
Akparti ye bu kadar Pervari saldirmalari seçmeni daha da hirslandiriyor farkında değiller! Benim pek çok tanıdığım mesela, gezi olaylarından önce " bu sefer ak partiye vermesek mi oyumuzu" diye düşünürken geziden sonra kesinlikle Akparti der oldu. Ne kadar sert muhalefet edilirse Akparti seçmeni de doğal olarak daha da hırs yapıyor

Akparti ye bu kadar Pervari saldirmalari seçmeni daha da hirslandiriyor farkında değiller! Benim pek çok tanıdığım mesela, gezi olaylarından önce " bu sefer ak partiye vermesek mi oyumuzu" diye düşünürken geziden sonra kesinlikle Akparti der oldu. Ne kadar sert muhalefet edilirse Akparti seçmeni de doğal olarak daha da hırs yapıyor
Pervasizca yazacaktım, T9 kazası

tam tersi akp kendinden olmayanı etkisizleştiiyor her kuruma her göreve kendi yandaşlarını atıyor bundan dolayı karşı taraf hırslanıyor

bu maddelerin hepsi, madde olmaktan başka bir işe yaradığını düşünmüyorum.
asgari ücret çok olacakmış, dur oyumu vereyim diye halkın düşündüğünü sanmıyorum.
oy verenlerin çoğu erdoğana tapma, hayran olmalarından dolayı...
daha düz kk da oyun vahiyle geldiğini söyleyenleri duydum.. Bizim boşuna sandığa gittiğimizi öğrendim..

7haziran seçimlerinde x partiler asgari ücret 1200 tl olacak dediklerinde, faruk çelik çıkıp açıklama yapmıştı. ülke bu duruma müsait değil. nereden getirecekler bu parayıda yapacaklar diye konuşuyordu.. bir ben mi hatırlıyorum bu konuşmayı.. asgari ücrette 1300 falan olmaz.. komisyon kuracaklarmışmışmış.. kademeli olarak parça parça yaparlar belki.. öğrenci bursunu 2016 70 TL attıracağız diye net konuşurken, asgari ücret için komisyon imiş..

eğitim camiasından çooook uzağım, yorum yapamam. cemaatin kanallarına kayyım atanmasının basınla ne ilgisi var? ipek grubunun tüm şirketlerine el konuldu kanallarımı ayıracaklardı? ha himmet paraları vardır yoktur, önümüzdeki günlerde ıspatlanır zaten. cemaatin toplantılarına hatta kahvaltılarına gitmedi diye eşimin başına neler geldi hiç bunları yazmayayım. yani okadar çok ayrıştırıldık ki, bunu burda bile görmüş olmasın, ne beyinsizliğimiz, ne cahilliğimiz kaldı. valla pusulaya eveti basarken alın size cahil, alın size makarnacı dedim de bastım ne yalan söyliyeyim. iş böyleyken bu insanların hırsları çirkinliği bu kadar fazlayken gözüm başka bişi görmedi. şimdi burda oyumun hesabını mı vereyim allasen?

eğitim camiasından çooook uzağım, yorum yapamam. cemaatin kanallarına kayyım atanmasının basınla ne ilgisi var? ipek grubunun tüm şirketlerine el konuldu kanallarımı ayıracaklardı? ha himmet paraları vardır yoktur, önümüzdeki günlerde ıspatlanır zaten. cemaatin toplantılarına hatta kahvaltılarına gitmedi diye eşimin başına neler geldi hiç bunları yazmayayım. yani okadar çok ayrıştırıldık ki, bunu burda bile görmüş olmasın, ne beyinsizliğimiz, ne cahilliğimiz kaldı. valla pusulaya eveti basarken alın size cahil, alın size makarnacı dedim de bastım ne yalan söyliyeyim. iş böyleyken bu insanların hırsları çirkinliği bu kadar fazlayken gözüm başka bişi görmedi. şimdi burda oyumun hesabını mı vereyim allasen?
oyunun hesabını soran yok madem hakkaniyetli davranmak istedin ben de o tarafın da çok hakkaniyetli olmadığını göstermek istedim

Sanırım oy vermek için en absürt bulduğum neden bu. İnat mı belirliyor yani bizim kime oy vereceğimizi.

Ali babacanın açıklaması var zaten.
Biz asgari ücret 1300 olacak demedik, 1300 lira olsun diye komisyona tavsiyede bulunacağız, komisyon bunun kararını verir dedik diyor. Dalga gecer gibi.

oyunun hesabını soran yok madem hakkaniyetli davranmak istedin ben de o tarafın da çok hakkaniyetli olmadığını göstermek istedim
sen kendi tarafından bakıyorsun, sadece cemaat mağdur olmadı, cemaate girmek istemeyenlerde mağdur oldu.

Siz milletin ekmeğiyle oynayın bakalım anında şutu koymuyo mu size. Bence en önemli faktör ekonomi, istikrar. Chp için akp den ekonomi vaatleriyle bile oy alması biraz zordu tabi ama MHP akıllıca bir strateji geliştirip üstüne gerçekleştirilebilir ekonomik vaatler sıralasaydı şu an MHP nin sözünün geçtiği bir kolasiyon hükümetiyle karşı karşıya olurduk.
Ayrıca Erdoğan bu seçim de 7 hazirana göre daha geride kaldı. Ve yine şayet Erdoğan faktörü en en önemli başlık olsaydı 330 milletvekili garanti olurdu.

Bu arada bence Bahçeli ye teşekkür borçluyuz Akp liler olarak. Resmen Ak parti için çalıştı. Bence gizli bir Akp fanatiği kim bilir belki Davutoğlu'na atmıştır oyunu : ))))

X