'İstanbul'un Avrupa yeşil başkenti adaylığı şaka gibi'

katikula

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
15 Eylül 2008
34.741
12.324
'İstanbul'un Avrupa yeşil başkenti adaylığı şaka gibi'


26622361.jpg
İngiliz The Guardian gazetesi, İstanbul'un 2017 yılı Avrupa Yeşil Başkenti adaylığının, ağaçların kesilmesi, yeşil alanların üstünden buldozerlerle geçilmesi nedeniyle alay konusu edildiğini yazdı.
Gazete, "Aktivistler, imara alan açmak adına ağaçların kesildiğini, yeşil alanların dümdüz edildiğini söylüyorlar" ifadelerini kullandı. The Guardian'ın çevre sayfasındaki haberde şu ifadelere yer verildi: "Başvuru, kent yetkililerinin çevre protestolarına aman vermediği bir yandan da projelerin İstanbul'un az sayıdaki yeşil alanlarını tehdit ettiği bir sırada yapıldı. Türkiye'nin ana muhalefet partisi CHP'nin İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı bunun 'bir şaka' olduğunu söyledi.

26622410.jpg


Validebağ protestolarından bir görüntü

HALK KUTUPLAŞIYOR

Haberde ayrıca, kentin hızla gelişmesinin geride kalan yeşil alanları tehdit ettiği belirtildi. İstanbul'un çevresinde binlerce hektar ormanlık alanının üçüncü havalimanı, üçüncü Boğaz köprüsü ve Boğaz'a paralel kanal gibi devasa projelere yer açmak amacıyla kesileceğini yazan The Guardian, kentin merkezine yakın bölgelerdeki yeşil alanların da imara açma planlarına "yem" olduğunu ve bu durumun halkı kutuplaştırdığını ifade etti.

İKİ ADAY VAR

Gazete, Gezi Parkı'nda alışveriş merkezi inşaatına karşı protestoların büyüyerek ülke çapına yayıldığını hatırlattı. Son iki haftadır Üsküdar sakinlerinin çevre açısından koruma altına alınmış olan Validebağ Koru'suna cami inşaatını protesto etmek için sokaklara döküldüğünü de belirten gazete, protestolara katılan Elein Akdoğan adlı bir aktivistin, İstanbul'un Yeşil Başkent adaylığını duyduğunda kahkahayı bastığını yazdı. Bugüne kadar yedi kentin "Yeşil Başkent" unvanı kazandığı Avrupa Yeşil Başkenti yarışmasının 2017 yılı adayları arasına sekiz ülkeden 12 şehir girerken, Türkiye, İstanbul ve Bursa ile aday





2 MİLYON METREKARE YEŞİL ALAN KAZANDIRDIK Bursa'nın 2017 Avrupa Yeşil Başkenti olarak adaylığını koyması konusunda açıklamalar yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Son 5,5 yılda Bursa’ya yaklaşık 2 milyon metrekare yeşil alan kazandırdık. Bunun yanında daha sağlıklı bir çevre için gerek derelerin ıslahı gerekse sanayi atıklarının kontrolüne yönelik çalışmalarımız hızla sürüyor. Bizim hedefimiz 7’den 70’e herkesinsağlık ve huzur içinde yaşamasını tesis etmek. Bu doğrultuda bugüne kadar yaptığımız çalışmalarla Avrupa’da da şehrimizi ön plana çıkarmak istiyoruz. Avrupa Yeşil Başkenti Yarışması için hazırladığımız adaylık dosyası kabul edildi. Nasıl tarihi miras çalışmalarımız sonucu UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdiysek, çevre alanında yaptığımız çalışmalarla da Avrupa’nın Yeşil Başkenti unvanını da kazanmak istiyoruz” diye konuştu. Bu arada aday kentlerin başvuruları tamamlanırken, Kasım 2014 - Mart 2015 arasında tüm başvurular uzmanlar tarafından değerlendirmeye alınacak. Haziran 2015’te de 2017 yılı Avrupa Yeşil Başkenti ödülünü kazanan kent jüri tarafından açıklanacak.

2017 Avrupa Yeşil Başkenti için diğer adaylar

Cascais ( Portekiz)
Lizbon ( Portekiz)Porto ( Portekiz)
Cork (İrlanda)Essen (Almanya)
´S-Hertogenbosch ( Hollanda)Nijmegen (Hollanda)
Lahti (Finlandiya)Pécs ( Macaristan)
Umeå (İsveç)
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/27527043.asp
 
En gri sehir yarismasi yapsalar kesin birinci oluruz ama bak.. Ya da son yilarda en hizli betonlasan sehir yarismasi...
 
İstanbul'a uçakla yukardan bakınca sadece Mezarlık alanlarının yeşil olduğunu görebilirsiniz. Yeşille alakası olmayan bir ilin böyle bir yarışmaya katılmasınıda gerçekten takdire şayan buluyorum.:rolleyes:. Medeni cesaretinden dolayı yetkilileri kutluyorum. :KK37:
 
İstanbul gerçekten çok güzel bir şehirdi yıllar önce, çarpık kentleşme hız kazanıp olur olmadık heryere binalar dikilmeye, asırlık ağaçlar birer birer kesilmeye başlanınca şehrin ışığı söndü.

Yaşımdan da eski filmlere bakıyorumda ne kadar güzelmiş İstanbul, bahçe içinde müstakil evler, heryer yeşil, tabii öyle kalması beklenemez ama en azından kentleşirken o kadar ağaç kesilmemeliydi, doğa korunarakta binalar yapılabilirdi, çocukluğumda papatya topladığım yeşil alana bile gerçek çimleri söküp suni çim döşediler, duydum ki İstanbul'un göbeğine domuzlar inmeye başlamış, siz yaban hayvanların evlerini gasp ederseniz onlarda yeni yerler aramaya başlar kendine, ağaç bitiyor yabanda bitecek desenize.

İstanbul yeşil başkente aday olmuş, belki bir 30-40 yıl evvel aday olsaydı şansı olurdu ama şimdi yol kenarlarına konmuş iki parça suni çim birkaç mevsimlik çiçekle, otobüs üstlerini çimlendirmeyle yeşilin başkenti seçilmesinin mümkünatı yok.
 
google mapsten avrupaya bakıyorum da adamlar yeşilin içinde yaşıyorlar. biz de anca doğu karadenizle övünüp duruyoruz işte. hey gidi koca dünya...
 
X