İstanbul'u seven Mazoşistler

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.873
40.715
İstanbul'u seven Mazoşistler
Mistik coğrafyası, konumu ve yedi ayrı tepesiyle romanlara konu olmuş güzelim İstanbul’u gerçek manada seviyor muyuz?
cats.jpg
Taşı toprağı altın güzel İstanbul, farklı medeniyetlerin buluştuğu o mistik coğrafya, 7 tepeye sahip, nice romanlara, şiirlere konu olmuş fantastik şehir ve daha bunun gibi bir sürü İstanbul’a ait betimlemeleri sık sık duymuşuzdur.

Peki bu şehrin bana göre “sözde âşığı” olan bizler, şu soruyu objektif bir biçimde kendimize yönelttik mi acaba merak ediyorum? Neden İstanbul’u seviyoruz?

Emin olun bu soruyu sorsanız bile, ayakları yere sağlam basan yorumlar almanız oldukça zor.

Neden seviyoruz?

Aslında bazı gerçekleri kabul etmemiz lazım artık. İstanbul’un ne yedi tepeli oluşu, ne medeniyetlere ev sahipliği yaptığı ne de kültür başkenti seçilmesi umrumuzda falan değil.

Yani sosyo-kültürel yapı, şehrin mimari yapısı hiçbirimizde kaygı uyandırmıyor, kendimizi kandırmayalım.

Kente ilgi

Nerden mi varıyorum bu olumsuz kanılara, tabii ki şu soruların cevapsızlığından. Şehri temsil eden bir müzeye en son ne zaman gittik?

Kaç kişinin müze kartı mevcut?

Şimdiye kadar kaç kere İstanbul’u yansıtan bir tarihi eseri korumak, geliştirmek veya yok olmasını önlemek için girişimde bulunduk?

Yaşadığımız ilçeyi tanıtan bir gazete veya dergi aboneliğimiz mevcut mu?

En son ne zaman bir tarihi eseri korumak için imza kampanyası başlattık veya yerel yönetimlere bir şikâyette bulunduk?

Kaç kişi İstanbul ile ilgili bir efsaneyi, hikâyeyi ezbere biliyor?

En son bu şehri tasvir eden, derinlemesine tartıştıran bir kitabı veya makaleyi ne zaman okuduk veya daha vahimi hiç okuduk mu?

Hiç kendimize şehir bilinci nedir diye sorup bunun cevabını aradık mı?

Şehir kültürü

Peki bir şehrin reklamını yapan ve o şehri sevmemizi sağlayan aslında yapay şeyler değil de mimari, kültür-sanat, yeşil alan vb. elle tutulur şeyler olduğunun bilincinde olduk mu?

Dünyada tanınan, marka haline gelmiş kaç tane caddemiz var?

Çevre, ulaşım, kültür-sanat, mimari, güvenlik gibi alanlarda ne durumdayız hiç düşündük mü acaba?

Emek sineması yıkılırken Haydarpaşa Garı gibi tarihi mekânların geleceği belirsizliğini korurken biz hangi yakışıklı ve seksi yıldızların dizisini seyrediyor olacağız acaba?

Maalesef bu sorular cevapsızlık içinde boğulup gitmekteler. Yani sizin anlayacağınız şehir kültürü oluşturmak, özgün bir şehir kimliği yaratmak tarihsel süreç gerektirir ve en önemlisi çaba gerektirir.

Vizyonsuz kent

Son olarak İstanbullular maalesef bir vizyon ortaya koyamıyoruz. Dünyada bu şehir ile ilgili akla gelen ne yazık öyle kayda değer bir şey yok.

Bunu test etmenin çok kolay bir yolu da var. Açın bakın İstanbul’a gelmiş turistlerle yapılan röportajlara veya çıkın sokaklara turistlerle konuşun İstanbul hakkında.

Alacağınız cevaplar aynıdır ve sınırlıdır. İşte Turkish kebap, lokum, insanlar sıcak kanlı ve birkaç tane tarihi yer sayılır o kadar.

İstanbul’daki trafik yoğunluğu, nufüs fazlalığı, çarpık kentleşmenin getirdiği keşmekeş, özgün bir şehir profili çizememe ve başka şehir modellerini kopyalamayı bile becerememe, yozlaşmışlık vb. durumlar varken bu şehri sevmek için sözde biz “İstanbul âşıkları” olarak ancak mazoşist olmamız gerekir.
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/kultur-sanat/262595/istanbul_u_seven_Mazosistler.html

Çok güzel bi paylaşım olmuş. Üzücü ama gerçek.

İstanbul'u sevmiyorum dediğim zaman bana tip tip bakıyorlar. Herkes İstanbul'a hayran sen nankörlük yapıyosun deniyor.
Aksine bu şehre nankörlük yapan ikiyüzlü insanlar yüzünden bu şehri de sevmiyorum. Çünkü yaşadıkları yerleri de kendilerine benzetiyorlar. Rant uğruna satılmış, kirletilmiş, korunamamış, korumaya çalışanı da ötekileştiren bir toplum ve şehri.

Artık sev(e)miyorum.Benim hastası olduğum Tarihi Yarımada'ya her gün başka bir darbe vuruluyor.İstiklal caddesi dahil her yer avm,sahil şeritlerinde kaçak gökdelenler...Baktıça cinnet geçirmek geliyor içimden.Ortak kültürü yok,görgüsü yok,kocaman bir varoş haline geldi İstanbul.

bende seviyordum canım,ama istanbulda insanca yaşamak çok pahalı,şu an küçük bir kasabada yaşıyorum
evet pahalı çok zor şartlar

ama çocukluğumdan beri burada olduğum için öyle alışmışım ki başka yerde yaşamak nasıl birşey bilmiyorum.

yoksa bende güzel bir kasabada yaşama hayalleri kurmuyor değilim şanslısın.

ama çocukluğumdan beri burada olduğum için öyle alışmışım ki başka yerde yaşamak nasıl birşey bilmiyorum.

canım ben istanbulda doğdum..gerçekten yeşil ortam kalmadı..evler 3 üz dördüz yapılıyor bahçe mesafesi yok..kızkardeşim istanbulda mahallesinde doğru düzgün ağaç yok park var oraya gidiyorlar..her yer beton oldu..bu belediyeler nasış buna izin veriyor..abd nin avrupanın yanından bile geçemeyiz ne nizam var ne bir şey..kapalı çarşının orel yapılması söz konusuymuş..sıradan halkın otelde ne işi verki..mutlaka karşıya geçtiğimizde orayada gider gezerdik..bunlar aklını kaçırmış bence..

canım ben istanbulda doğdum..gerçekten yeşil ortam kalmadı..evler 3 üz dördüz yapılıyor bahçe mesafesi yok..kızkardeşim istanbulda mahallesinde doğru düzgün ağaç yok park var oraya gidiyorlar..her yer beton oldu..bu belediyeler nasış buna izin veriyor..abd nin avrupanın yanından bile geçemeyiz ne nizam var ne bir şey..kapalı çarşının orel yapılması söz konusuymuş..sıradan halkın otelde ne işi verki..mutlaka karşıya geçtiğimizde orayada gider gezerdik..bunlar aklını kaçırmış bence..
hemde nasıl mahvoldu mahvettiler ufacık bir yeşillik görmesinler hemen bina dikiyorlar

gök yüzünü zor görüyoruz binalardan

hemde nasıl mahvoldu mahvettiler ufacık bir yeşillik görmesinler hemen bina dikiyorlar

gök yüzünü zor görüyoruz binalardan
bence hava kirliliği ciddi sorun olacak istanbulda doğudanda çok göç aldı ..suriyeliler desen zaten 2 milyon suriyeli geldi ülkeye..davutoğlu istanbul başta olmak üzere 2030 da büyük güvenlik sorunları yaşanacak dedi..aklıma gelen işsiz kalanların hırsızlık ve gasp vs yapacakları..zeminini kim hazırladı..

bence hava kirliliği ciddi sorun olacak istanbulda doğudanda çok göç aldı ..suriyeliler desen zaten 2 milyon suriyeli geldi ülkeye..davutoğlu istanbul başta olmak üzere 2030 da büyük güvenlik sorunları yaşanacak dedi..aklıma gelen işsiz kalanların hırsızlık ve gasp vs yapacakları..zeminini kim hazırladı..
Şu an da büyük güvenlik sorunu var zaten.Hanginiz gece tek başına sokakta dolaşabilirsiniz?

İzmir i bilemiyeceğim ama Ankara da aynı şekilde. Melih şu anda ODTÜ'nün eymir gölüne gözünü dikmiş bakalım neler olacak. Ankara da kurtarılmış bir alan olarak gördüğüm bir yerdi umarım olduğu gibi kalır

Su an istanbuldan dönüyorum.
Arabamin yakiti artti dur kalk dur kalk o_O
Icim sıkılıyor kalabaligindan paranoyak gbi geziyorum orda sapik ve hirsiz korkusundan kizimi geri karnima sokasim geliyo:eek:
Guzelmi cok guzel memleket cok begeniyorum. Ama gezmeye geleyim ben , yasayamam orda.:KK50:

Su an istanbuldan dönüyorum.
Arabamin yakiti artti dur kalk dur kalk o_O
Icim sıkılıyor kalabaligindan paranoyak gbi geziyorum orda sapik ve hirsiz korkusundan kizimi geri karnima sokasim geliyo:eek:
Guzelmi cok guzel memleket cok begeniyorum. Ama gezmeye geleyim ben , yasayamam orda.:KK50:
iyi varabilmişsin:KK51:

Sevmiyorum ben de ankarayı bile daha çok seviyorum :KK43:

X