Fatih Korusu Tema Vehbi Koç Doğa Kültür Merkezi – Beykoz / İstanbul
Fatih Korusu
Eski adı Otağtepe Parkı olan bu yer şuan ki adı ise: Fatih Korusu Tema Vehbi Koç Doğa Kültür Merkezi olarak geçmekte. Manzarası o kadar güzel ki sahte cennet dedikleri yer bu olsa gerek. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Boğaziçi köprülerini kuş bakışı görebildiğiniz bu yer, eşsiz deniz manzarasıyla birleşince keyfinden yenmiyor. Yenmiyor derken ciddi anlamda söyledik içerisinde kafe vb. hiç bir şey yok, gerçekten bir şey yenmiyor. :) Güneşi tepeden gören bir yer olduğu için aşırı sıcaklarda tavsiye etmiyoruz ama biliyoruz ki o manzara güneşin altında bile çekilir. Diziler de, filmler de izlediğiniz o sahneleri yaşamak, bir kaç saatte olsa İstanbul’un tadını çıkartmak istiyorsanız gezilecek en güzel yerlerden bir tanesi diyebiliriz. Eğer hala buraya gitmediyseniz çok şey kaçırmışsınız demektir.
Fatih Korusu Tema Vehbi Koç Doğa Kültür Merkezinde Neler Var?
Satış Birimi: TEMA Vakfı ürünlerinin ve seradaki bitkilerin satışının yapıldığı birimdir.
Sera: Proje alanının mevsimlik bitkilerinin üretildiği- yetiştirildiği birimdir.
Seyir Terasları: Boğazın izlendiği, onay verildiği taktirde çeşitli organizasyonların (kokteyl vb.) yapılacağı açık mekanlardır.
Gezi Yolları : Çeşitli birimleri birbirine bağlayan, yürüyüş ve koşuya uygun yollardır. Bağlantılardaki basamaklarda fiziksel engelli kişiler için rampalar düşünülmüştür.
Nilüfer Gölü ve Taş Köprü: Nilüfer ve bazı su bitkilerinin yerleştirildiği 280 m2 yüzeyli ve üzerinde Anadolu ve Rumeli hisarlarından esinlenerek taş malzeme kullanılan Mimar Sinan tarzında, ahşap korkuluklu bir köprü bulunan suni göldür.
Oturma ve Gölge Elemanları: Ahşap konstrüksiyonlu elemanlardır.
Su Sarnıcı: Sahadan mevcut olan ve tarihi değeri bulunan eski su sarnıcı temizlenerek restore edilmiştir. İleride TEMA’nın projelerine ait resimlerin sergilenmesi amacı ile kullanılması düşünülmektedir.
Otopark: 75 araç kapasiteli olup, çim taşları ile döşenmiştir.
WC : 3 bayan 3 erkek kabininden oluşan tuvaletlerin birer kabinleri fiziksel engelli kişiler için düşünülmüştür.
Fatih Korusu Tema Vehbi Koç Doğa Kültür Merkezi’nin Tarhiçesi
Koç Holding A.Ş.’nin katkıları ile TEMA Vakfı tarafından yapılan “TEMA – Vehbi Koç Doğa Kültür Merkezi” 31 Mayıs 2000, Çarşamba günü açıldı.
Meşe, Erguvan ağacı, Gülibrişim, Gümüşi Ihlamur, At Kestaneleri, Manolya, Nilüfer, Lale ve diğerleri…İstanbul’u asırlardır süsleyen bu eşsiz ağaç ve çiçek türleri TEMA – Vehbi Koç Doğa Kültür Merkezi’nde toprakla buluştu. Koç Holding A.Ş.’nin desteği ile TEMA Vakfı tarafından çağdaş bir doğa kültür merkezine dönüştürülen Kavacık Tepesi’ndeki alan, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü inşaatı sırasında şantiye olarak kullanıldığı için toprak ve bitki örtüsü büyük ölçüde tahrip olmuştu. Bu nedenle proje alanına dışarıdan toprak getirilerek rehabilitasyon çalışmaları yapıldı. Toplamda 152.000 metrekare olan alanın 112.000 metrekaresinde peyzaj çalışmaları tamamlandı.
Parkta 136’sı bölgenin ekolojisine uygun bitki türü, 1.711’i ağaç ve ağaççık, 5.089’u çalı, 8500’ü yer örtücü bitki ve sarmaşık olmak üzere yaklaşık 15.300 bitki türü bulunuyor. Ayrıca 10.000 adet de mevsimlik bitki mevcut. 27.000 metrekare çim alanı, yaklaşık 10.000 metrekareye yayılan yürüyüş yolları ve seyir teraslarıyla TEMA Vehbi Koç Doğa Kültür Merkezi doğasever konuklarını ağırlamaya hazır.
Park, Avrupa Konseyi’nin 50. Yıl kutlamaları nedeniyle düzenlenen “Avrupa Ortak Miras Kampanyası” programına dahil edildi. Ayrıca TEMA Vakfı, yine aynı çerçevede düzenlenen Avrupa Konseyi Peyzaj Proje Yarışması’na TEMA – Vehbi Koç Doğa Kültür Merkezi projesiyle katılıyor.
TEMA – Vehbi Koç Doğa Kültür Merkezi’nin açılışı 31 Mayıs 2000, Çarşamba günü saat 19.00’da Koç Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi M. Koç, TEMA Vakfı Başkanı Hayrettin Karaca ve TEMA Vakfı Başkan Vekili Nihat Gökyiğit’in evsahipliğinde, işadamlarından, politikacılara, basın mensuplarından, TEMA Vakfı Yöneticileri ve Üyeleri’ne kadar çok sayıda doğaseverin katılımı ile gerçekleştirildi.
TÜRKİYE ÇÖL OLMASIN!
Koç Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı
Sayın Rahmi M. Koç’un Konuşma Metni
Alanın Tarihçesi
Abdülhamit’in kızı Prenses Fatma, sarayın faytoncusu Arabacı Mahmut’a aşık olur. Padişah evlenmelerine izin verir ve Mahmut’a paşalık unvanı verir. Düğün hediyesi olarak Kavacık sırtlarını verir. Çift, bugünkü proje alanında “Camlı Köşk” adında bir köşk ve buna ait bir “su sarnıcı” yaptırır. Daha sonra 2. Dünya Savaşı sıralarında köşk yıkılmış ve sarnıç mahzen olarak kullanılmıştır.
2. Boğaz Köprüsü zamanında da burada şantiye binaları kurulmuştur. Betonarme zeminlerin kaldırılması çok maliyetli olduğundan çevre düzenlemesi sırasında bu betonların üzerine “seyir terasları” uygulanarak hem görüntü temizlenmiş, hem de maliyet düşürülerek değerlendirilmiştir.
Projenin Özeti
TEMA – Vehbi KOÇ Doğa Kültür Merkezi Peyzaj Projesi, KOÇ Holding’in sponsorluğu ile TEMA Vakfı Peyzaj Mimarlığı Bölümü tarafından gerçekleştirilmiştir. Proje uygulama alanı 152.000 m2 olup, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Anadolu yakası Kavacık Mevkii’nde yer almaktadır. Bugüne kadar 112.000 m2 alanın peyzaj uygulaması tamamlanmış olan saha, Karayolları Genel Müdürlüğü’nden, 1996 yılında, 10 yıllığına TEMA Vakfı’na tahsis edilmiştir.
Yapılmış olan ağaçlandırma çalışmaları ile sahaya getirilmiş türler rehabilitasyona alınarak gelişmesi temin edilmiş, yörenin ekolojik özelliklerine uygun olarak 136 tür, 15.300 adet bitki ile bitkilendirme yapılmıştır.
Proje alanın üst toprağı otoyol çalışmalarından ve daha önceki kullanımları olan tarım topraklarının işlenmemesinden dolayı sıkışmıştır. Bu sebeple köprü inşaatı sırasında bozulan doğal dengenin yeniden oluşturulması için kültürel tedbirler alınmış, bitkilendirme ve ıslah çalışmaları yapılmıştır. Bununla beraber, mevcut sert zeminler ve basit mimari elemanlar (beton plaklar, taş duvar ve basamaklar) onarılarak, ihtiyaçlara cevap verebilecek kullanımlara (otopark, seyir terası vb.) dönüştürülmüştür. Bu işlemler doğal peyzaja uyumlu malzemelerle ve çağdaş park anlayışı içerisinde çözülmüş, sahanın aydınlatma ve sulama sistemleri kurulmuştur.
Kullanılan park mobilyaları (oturma elemanları ve gölgelikler) yine doğayla uyumlu ve dayanıklı malzemelerden tercih edilmiştir.
Fatih Korusu Otağtepe Parkı Nerede, Nasıl Gidilir?
Araç İle: İkinci köprüye bağlandığınız da sağda ki Kavacık tabelalarını takip ettiğinizde sizi Fatih Korusu’na götürecektir.
Otobüs İle: Beşiktaş’tan deniz otobüsleriyle Üsküdar’a geçtin. Oradan Beykoz’a giden bir çok belediye otobüsü mevcut, bunlardan birine binerek Anadoluhisarı gidin. Buradan geçen minibüslerle kavacığa geçebilir yada buradan kime sorsanız sizi fatih korusuna yönlendirecektir.