• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

İstanbul Metrosu'nda Soma protestosu

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.873
40.718
698


İstanbul Metrosu'nda Soma protestosu


Soma'da 205 işçinin hayatını kaybetmesi metro duraklarındaki eylemlerle protesto ediliyor


page_istanbul-metrosunda-soma-protestosu_632582684.jpg


- A +
TARİH14 Mayıs 2014 12:16


Soma’da 205 kişinin ölümüne neden olan kömür madenindeki facia Türkiye'nin farklı yerlerinde protesto ediliyor.
Soma Holding'in İstanbul Levent’teki şubesinin önüne gelen bir grup genç oturma eylemi yaparken, İstanbul Metrosu'nda da gençler yerlere uzanarak protesto eylemi düzenliyor.
140520141206192707250_4.jpg

http://t24.com.tr/haber/istanbul-metrosunda-soma-protestosu,258358



 
burasi-taksim-1405141200_m.jpg

Karbonmonoksit gazıyla ölüm tatlı bir ölümdür" diyen Orhan Kural'ın odasına baret bırakıldı.
BURASI TAKSİM


26





Soma'da hayatını kaybedenler için vatandaşlar Taksim Metrosu'nda, ölüm mizanseni ile Soma'daki faciayı protesto ettiler.
İşte o kare:
dsasddsa.jpg

Taksim Metrosu'ndaki protestoların ardından, Şişli'de de bir vatandaş kafasına madenci bareti takarak, Soma'daki iş cinayetini protesto etti.
bnldkilimaa6ya4.jpg

(Foto: Yarın - Twitter)
İstiklal Caddesi'nde de vatandaşlar duran adam eylemine başladılar.
bnla7g8iuaaxw4p.jpg

Dün Soma'daki iş cinayetinin ardından CNN Türk ekranlarında "Karbonmonoksit gazıyla ölüm tatlı bir ölümdür" diyen Orhan Kural'ın İstanbul Teknik Üniversitesi'ndeki odasına baret bırakıldı.
bnlcuvliiaa5zwb.jpg

(
Odatv.com
 
İstanbul Üniversitesi İngilizce Mütercim Tercümanlık Bölümü'nde dersler iptal edildi



BnlPusDIIAAb60Q.jpg:large
 
[h=2]Üniversiteler Soma için ayakta![/h]
kapak.jpeg


Dün Soma'da madende yaşanan facianın ardından pek çok üniversitede boykot ve eylem çağrıları yapıldı.
Üniversitelerde yapılan çağrılarla boykot ve eylemler düzenleniyor.
Fikir Kulüpleri Federasyonu Beyazıt Kampüsü'nde nöbette.
nobetfkf.jpeg

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi boykotta
edebiyat.jpeg

ODTÜ'de okul dolaşılarak boykot çağrısı yapılıyor. Birçok hoca sınıflarının kapılarını kilitleyerek öğrencilerle boykota gidiyor.
odtuboykot.jpeg

Arel Üniversitesi de boykotta!
arelboy.jpeg

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'nde FKF'nin hazırladığı köşe
mimar.jpeg

Ankara Üniversitesi Gölbaşı Kampüsünde boykot çağrısı üzerine toplanan öğrencilere faşist gruplar ve AGD saldırdığı belirtildi. Saldırının geri püskürtüldüğü şu anda öğrencilerin oturma eylemlerine devam ettikleri ifade edildi.
Ankara DTCF'de ders boykotu yapılıyor. FKF DTCF ise 15:00'da Ortabahçede buluşup Yatağan işçilerinin yanına gitme çağrısı yaptı.
dtcf.jpeg

Hacettepe Beytepe Kampüsü'nde de boykot çağrısı yapılıyor.
beytepe.jpeg

Anadolu Üniversitesi de boykotta.
anadolu.jpeg

İTÜ'de "Karbonmonoksit gazıyla ölüm tatlı bir ölümdür" diyen Orhan Kural'ın odasına baret bırakıldı
barettt.jpeg

@kolektifler

Boğaziçi Üniversitesi'nde FKF boykot çağrısı yapıyor
bogaz.jpeg

Düzce Akçakoca MYO'da, Fikir Kulüpleri Federasyonu üyesi öğrenciler, dersleri boykot ediyor.
duzce.jpeg

Çankaya Üniversitesi'nde Soma işçileri için toplanıldı.
canaya.jpeg

Bilgi Üniversitesi'nde boykot çağrısı
bilgii.jpeg

Ege Üniversitesi ayakta
ege.jpeg

egeboyy.jpeg

Dokuz Eylül Üniversitesi'nde Maden Mühendisliği önünde toplanan öğrenciler yürüyüşe geçti.
dokuzeylul.jpeg

Hacettepe Üniversitesi Merkez Kampüsü'ndeki boykottan bir kare
hatepemerkez.jpeg

ODTÜ'de öğrenciler yürümeye başladı Fizik Bölümü'ne doğru ilerliyorlar
odtuu.jpeg

http://haber.sol.org.tr/sonuncu-kavga/universiteler-soma-icin-ayakta-haberi-92385
 
Uluslararası Af Örgütü: Vatandaş tepkisine saygı duyun
Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) Hükümete maden faciası araştırma sonuçlarını kamuoyuyla paylaşma ve tepkilerini gösteren vatandaşların toplanma, ifade örgütlüğü gibi temel haklarına saygı gösterme çağrısında bulundu.



A+A-
cats.jpg

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) internet sitesinde Soma faciasıyla ilgili bir değerlendirme yer aldı. Değerlendirmede "Türkiye'deki maden patlaması trajedisi önlenebilmeliydi" denildi. Hükümetin son patlama, madencilikteki tehlikeli çalışma usulleri ve yeni faciaları önleme noktasında acilen bir araştırma başlatması gerektiği belirtildi. UAÖ Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner'in "Son yaşanan trajediden sakınılmış olmalıydı. Türkiye'de madenlerdeki ölümlerin uzun tarihi işçilerin güvenlikleri konusunda ürpertici soruları gündeme getiriyor. Hükümetin parlamenterlerin ciddi iş kazalarını araştırma çağrılarını reddetmesi sadece şoke etti. İnsanların hayatlarıyla oynuyorlar" sözlerine de yer verildi. Andrew Gardner iddialarını şöyle sürdürdü: "Türk yetkililer patlamanın nedenleri konusunda acil bir araştırma başlatmalı. Kurbanlar ve ailelerinin durumları için çareler üretilmeli. Soma Holding araştırma sürecinde tam işbirliğinde bulunmalı ve araştırmanın sonuçları kamuoyuna açıklanmalı."

UAÖ: TÜRK MADEN FACİASININ ORTAYA KOYDUĞU ÜÇ ENDİŞE ÜÇ NEDENİ
"İnsan Hakları Şimdi Blogu"nda da faciaya ilişkin bir başka değerlendirme yayınlayan UAÖ olayın her tür standarda göre bir "trajedi" olduğunu belirtti. Hükümetin eleştiriler arttıkça "Bu gibi patlamalar madenlerde her zaman olur. Bunlar dünyanın başka bir yerinde olmuyor değil" gibi gerekçelerle savunma pozisyonuna geçtiğini kaydeden UAÖ "Erdoğan Soma'daki maden kazasının 'benzeri her zaman olan' türden, trajik olmasına rağmen öngörülemeyen ve kaçınılamayan bir kaza olduğunu öne sürüyor. Maden felaketi ve hükümetin saatler içinde buna verdiği karşılık endişelenmek için en az üç ana neden ortaya koyuyor" dedi ve endişe nedenlerini şöyle sıraladı:
1. Türkiye'nin endüstriyel güvenlik konusundaki zayıf sicili: Türkiye AKP yönetimi altında dikkate değer bir ekonomik büyümeye sahip oldu. Maalesef bu büyümenin önemli maliyetleri de var. Ekonomik eşitsizlik arttı. Bu arada Türkiye'nin asla güçlü olmayan endüstriyel güvenlik sicili kötüleşmiş görünüyor. 1941 yılından bu yana 3 bin madenci Türk madenlerinde öldü, bunların üçte birinden fazlası AKP'nin iktidara geldiği 2002'den sonra ölenlerdi.
2. Hükümet gözetimde açıkça başarısız oldu: Türk hükümetine göre maden düzenli olarak denetimden geçiriliyor, buna en sonuncusu geçen Mart ayında gerçekleştirilen son iki yıldakiler dâhil. Aynı zamanda Wall Street Journal'da belirtildiği gibi, kamuoyunda madenin güvenlik siciline ilişkin aleni sorular var.
3. Barışçıl gösterilerin polis tarafından bastırılması: Felaket sonrasında Türkiye'nin bazı şehirlerinde protestolar patlak verdi. Bir kez daha protestolar tazyikli su, biber gazı ve copla karşılık buldu.

HÜKÜMETE ÇAĞRI
UAÖ hükümete facia için acil araştırma başlatması çağrısı yanında "Ayrıca, UAÖ Türk yetkilileri bir kez daha vatandaşlarının temel toplantı ve ifade özgürlüğü haklarına saygı göstermeleri çağrısında bulunuyor" dedi.
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/dunya/72205/Uluslararasi_Af_Orgutu__Vatandas_tepkisine_saygi_duyun.html

 
Back