Buyuk kizim 2 yasindayken hastalanmisti, o zamana kadar istahi iyiyken, hastalandigi donemde yiyemedigi icin sanirim midesi kuculmus ve birsey istemiyordu.. Ben de doktorumun tavsiyesiyle, yemeklerden 20 dakika once vitamin verdim (polyvisol) Herhangi bir cocuk vitamini olabilir. Yavas yavas istahi acildi. Bir hafta gibi bir surede normale dondu. Hep istahsiz kalacak diye dusunmeye baslamistim. Ama bu yontem ise yaradi. Vitamin midesini kazindiriyormus.
Bir de bizim doktorumuz diabet uzmaniydi ayni zamanda. Saglikli beslenme adina ilk bastan beri yardimci oldu. Ek gidya geciste vs hic sorun cekmedik. Ogunlerin duzenli olmasi 15 dakika sapma bile kucuk cocuklarda acligin gecmesine neden olabiliyormus. O yuzden ogunlerin saatlerinin duzenli olmasi cok onemli. Aralarda asla abur cubur cinsi cikolata biskuvi vs vermedim. 3 yasindan sonra basladik onlara ve eger vereceksem yemeklerin hemen ardindan tatli niyetine verdim. Su an 5 yasinda ve haftada 2 yi gecmez abur cubur-kek pasta, cunku anlik kan sekerini yukseltir ve istahini keser. Bunun yaninda meyve sularini da hic tavsiye etmedi, sut icsin onun yerine dedi gunluk 500ml. yi gecmeyecek sekilde.. Iste bu sekilde besleniyor. Su an buyuk kizim 5 yasinda 27 kilo ve 123 cm, kucuk kizim 3 yasinda 18 kilo 104 cm. (masallah). Bir de hocanin soyledigi birsey vardi, "amac, genleri ve dis etkileri birlestirip en saglikli bireyi yetistirmek". Gercekten de soyledikleri cok mantikli. Bu yontemle, kalp damar, tansiyon, seker vs. hastaliklari riskini de minimuma indirilecegini soyluyordu. Cunku insanin vucudunun temeli -9 ay10 gun ve 2 yas arasida atildigini ve bu yaslardaki beslenmenin cok onemli oldugunu soylerdi. Simdi farkli bir sehirdeyiz doktorumuz farkli ama onun tavsiyelerini hala uyguluyorum. Umarim yarari olur sizlere de, bende ise yaradi..
Tum yavrulara saglikli, istahli ogunler diliyorum..