Daniel Quinn üç üniversite mezunu ve bir çok farklı konuda eğitmenlik, yöneticilik yapmış olan bir yazardır. Yazar, İSMAİL romanını çevresel sorunlara karşı yaratıcı ve pozitif çözümler üretilmesini desteklemek amacıyla yazdığını ifade etmiş ve roman bugüne kadar yirmiden fazla dilde yayımlanarak milyonlarca satışa ulaşmıştır.
Kitabın türü her ne kadar roman olarak etiketlenmiş olsa da daha ziyade bilge öğretmen rolündeki goril İSMAİL ile dünyayı kurtarmak için içten bir arzu duyan öğrencisi arasındaki diyaloglardan oluşuyor. Bu yapı, okuyucuyu romana üçüncü bir ana karakter olarak dahil edip, İsmail’in sorduğu sorulara cevap üretme çabasına sokuyor. Düşünerek ve sorgulayarak okunan bir kitap ve bu tat ilk sayfadan son sayfaya kadar devam ediyor.
“Problem şu ki insanın dünyayı fethi, dünyayı mahveden şey oldu. Ve kazandığımız tüm ustalığa rağmen dünyayı mahvetmeye son verecek veya şimdiye dek sebep olduğumuz yıkımı tamir edecek kadar usta değiliz.”
“Kendi kendilerine, ‘Bu gezegende yaşamı dilediğimiz gibi pay etmek hakkımızdır elbette. Niçin dört ya da altı çocukta kalalım? İstersek on beş çocuk sahibi bile olabiliriz. Tek yapmamız gereken, yağmur ormanlarından birkaç yüz dönümlük bir tarla daha çıkarmak; sonuç olarak diğer türlerin birkaç yüz düzinesi yok olsa ne yazar? diyorlar.”
“Felaket, kültürünüzdeki insanların on bin yıl önce ‘Biz de tanrılar kadar bilgeyiz ve dünyayı onlar kadar iyi yönetebiliriz’ demesiyle baş gösterdi. Dünya üzerindeki yaşamın ve ölümün gücünü kendi ellerine aldıklarında, kendi sonlarını da belirlemiş oldular.”
Kitabın Adı: İSMAİL
Yazar: Daniel Quinn (1935-2018)
Çeviri: Selen Çalık
Tür: Roman
Sayfa: 293
Yayımcı: Maya Kitap