• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

İşletim Sistemlerinde 32 ve 64 Bit Farkları

• Konu Sahibi Konu Sahibi Elif
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.064
30.531
1.123
61
Konya
32 ve 64 bit farklarını hepimiz merak etmişizdir. Şimdi aydınlanma zamanı.
İşlemcilerde 32 ve 64 Bit Farkları
Herkes işlemci alırken gözüne çarpan 32 bit veya 64 bit farkının ne olduğunu merak etmiş olabilir. Peki, gerçekten bu iki sayı arasında sadece rakamsal bir fark mı var yoksa işlem olarak bir fark mı var gelin hep birlikte bunu inceleyelim.

32-bit-ve-64-bit-arasndaki-farklar.jpg

Teknik Açıdan 32 ve 64 bit Farklılıkları
32 bit bir sistem ile yalnızca 4 GB RAM’e kadar kullanabilirsiniz. 4 GB ve üzeri RAM kullanmak istiyorsanız 64 bit bir sisteme geçiş yapmanız gerekmekte.
64 bit’de Tüm işaretçiler 8 bayt yerine 4 bayt alır. Yani bu da 64 bitlik bir işletim sistemine sahip sistemde %30 civarında bir performans artışı demek oluyor.
4 GB bir RAM’iniz olsa dahi pek çok 32 bit sistemler üzerinde çalışan yazılımların sistem tarafından yalnızca 2 GB’lık bir kısmının kullanılmasına izin vermektedir. Geriye Kalan 2 GB ise uygulamalar ve sistemin temel gereksinimleri için rezerve edilmektedir.

Kullanıcılar ne diyor?
Uygulama çalıştırma hızı 64 bit de 32 bit’e nazaran daha hızlı olduğu kullanıcılar tarafından yorumlanmıştır. Bu arada uygulamanın 64 bit desteğinde çalışır olması gerekmektedir kullanıcının bu farkı fark edebilmesi açısından.
Genelde boyutu büyük dosyalar ile işlem yapıyorsanız (video, fotoğraf gibi) büyük boyutlu RAM ihtiyacınız olacağından ve 32 bit sistemler yalnızca 4 GB RAM kullanmanıza izin vereceğinden mecburen 64 bit işletime sahip bir sistem kullanmak durumunda kalabilirsiniz.
Bazı donanımlar 64 bit sürücüsüne sahip değildirler. Ana kartın ve işlemcinin 64 bit olması yeterli olmayabilir ilave donanımlarınız için 64 bit desteği var mı diye kontrol edebilirsiniz.
Son olarak : 32 bit işletim sistemine sahip bir uygulamayı 64 bit işletim sistemine sahip bir makinede çalıştırabilirsiniz fakat bu uygulamayı 64 bit işletim sistemine sahip bir makineye yükleyemezsiniz.
teknomite.com

hep merak ediyordum bunu ne o sayılar diye benimki kaç ki merak ettim:KK48:

Kaç bit olduğunu öğrenmek için şu yolu izleyebilirsiniz;
Control Panel'e girin ve ardından System And Securty'e tıklayın.Ve son olarak açılan sayfada System'e tıklayın.
Çıkan sayfada System Type: 32/64 şeklinde yazı olacak.

Back