- Konu Sahibi enttipmerkezi
-
- #1
Günümüzde işitme cihazı teknolojisi kişiye sadece sesleri duyurmak için değil en iyi şekilde anlamasına yardım edecek teknik donanımla geliştiriliyor. İşitme cihazı seçiminde gerek kullanıcının gerekse konuyla ilgili uzmanların dikkatli davranmaları gerekir. ENT Tıp Merkezi Odyoloji Uzmanı Atılım Atılgan işitme cihazı kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.
İşitme cihazları işitmeyi normale döndürmez ve işitme kaybını tedavi etmez. Sesleri kulağa güçlü bir şekilde göndererek hastanın sesi fark etmesine yardımcı olur. İşitme kayıplı hastalar işitme cihazı kullanarak işitme ve dinleme yeteneklerini geliştirebilirler.
Kişiye 'Özel' İşitme Cihazı
İşitme cihazı ses yükseltici olarak görev yapan elektronik bir alettir. Kullanılan cihaz tipi (kanal içi, kulak arkası, açık uygulama vb.), kulak kalıbı ve kalıbın akustik özellikleri hastanın işitme kaybına ve özelliklerine göre belirlenir. İşitme cihazı hastanın bireysel özellikleri dikkate alınarak verilir. Hastanın yaşı, kulak yapısının durumu sebebiyle hastaya özel bir takım önerilerde tavsiyelerde bulunulabilir. Bu sebeple öncelikle işitme cihazı uygulayan uzmanın ve KBB hekiminin kişiye özel öneri ve tavsiyeleri dikkate alınmalıdır.
İşitme cihazını firmadan teslim almadan önce kullanım kılavuzunun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Cihazınızı kullanmadan önce kullanım kılavuzunu mutlaka okuyun.
Her ne kadar işitme cihazları kişiye özel ayarlansa da bir takım ortak özelliklere de sahiptir.
1. Piller
• Cihazınızın çalışması pilin (+) ve (-) kutuplarının doğru olarak yerleştirilmesine bağlıdır. Pil yerleşimi için kullanım kılavuzuna bakabilir ve/ veya uzmanınızdan, işitme cihazı satıcısından destek alabilirsiniz.
• Yeni işitme cihazı pilinin üstünde yapışkan koruyucu bir bant bulunur. Sadece kullanacağınız zaman pilin üstündeki koruyucu bandı çıkarın.
• Bazı cihazlar pilinizin bitmek üzere olduğunu size bildirebilir. Bunun dışında hasta yakınları dinleme kulaklığı gibi yardımcı alet kullanarak cihazı dinleyebilir, cihazın çalışıp çalışmadığını öğrenebilir. Bir diğer yöntem de cihazı iki elinizin arasına alıp ötme (feedback/ geri besleme) olup olmadığını kontrol etmektir. Ötme sesi duyulmuyorsa cihazın pilleri bitmiş ve/ veya cihaz çalışmıyor demektir.
• Pilleri çocukların ulaşamayacağı yerde saklayın.
• Bitmiş pilleri atmayın, biriktirin. Biriktirdiğiniz pilleri geri dönüşüm için işitme cihazı satıcısına teslim edin.
2. Cihazınızın Genel Kullanımı
• Cihazınızın kullanımı satın aldığınız cihazın marka ve modeline göre değişir. Kullanım kılavuzunu okumak, uzmanınızın ve cihaz satıcısının tavsiyelerine uymak çok önemlidir.
• Bazı cihazlarda herhangi bir kontrol düğmesi bulunmaz. Ayarlar cihaz tarafından yapılır.
• Bazı cihazlarda ise cihazın üzerinde sesini açıp kısabildiğiniz, programını değiştirebildiğiniz bir düğme/ buton olur. Kullanım bilgileri için kullanım kılavuzuna başvurun ya da uzmanınıza danışın.
• Cihazınızı kullanmayacağınız zaman cihazınızın kapalı olduğundan emin olun. Cihazı açık bırakmak pil ömrünü kısaltır. Cihazı kapatmak için cihazı kapalı konumuna getirmeniz veya cihazın pil kapağını açık bırakmanız gerekir.
• Cihaz yatarken kullanılmamalıdır.
• Cihazınızı yüksek ısıdan koruyun.
• Cihazınızı sudan uzak tutun. Suyun içine düşmesi halinde cihazınızın pillerini hemen çıkarın. Temiz bir bezle silin. Pil kapağı açık olarak kendi kendine kurumaya bırakın. Daha sonra teknik servise götürün. İçini açmayın. Kurutmaya çalışmayın.
• Cihazınızı nemden korumak için nem önleyici tabletler kullanılabilir. Cihazınızı kullanmadığınız zaman nem önleyici tabletlerle birlikte saklayabilirsiniz. Nem önleyici tabletler için işitme cihazı satıcınıza başvurun.
• Kulakta bir yara bulunması, kulağın akması durumunda cihaz kesinlikle kullanılmamalıdır. KBB hekimine başvurun.
3. İşitme cihazını telefon ile kullanmak
• Bazı dijital işitme cihazları işitme cihazı uyumlu sabit telefonlara otomatik olarak bağlanabilir. Telefon ahizesi işitme cihazına yaklaştırıldığında telefon modu otomatik olarak devreye girer. Kulaktan uzaklaştırıldığında ise normal dinleme moduna geri döner.
• Kulak arkası cihazlarda telefonla daha iyi duymak için telefon ahizesini kulak kanalına tutmak yerine biraz daha yukarıya kulak kepçesindeki işitme cihazının mikrofonuna yaklaştırın.
• Bazı cep telefonlarını kullanırken vızıldama, bipleme gibi bazı rahatsız edici sesler duyulabilir. Böyle bir durumda işitme cihazınız ile cep telefonunuz arasındaki mesafeyi artırın.
4. Ötme/ Geri Besleme (Feedback) Problemleri
• Cihazınız çalışır halde ve kulağınızda değilken ötme sesi duymak normaldir. Ses yükselticisinden çıkan yüksek ses cihazın mikrofonu tarafından algılanmakta ve ötme sesi yaratmaktadır.
• Cihazınızı kulağınıza yerleştirdiğiniz halde hala ötme yapıyorsa bunun bazı sebepleri olabilir.
o Cihaz kulak kanalına yerleştirilememiş olabilir.
o Kulak kalıbı kulak kanalına oturmuyor olabilir.
o Tüp yırtılmış veya kalıp küçük geliyor olabilir.
o Kulak kiri sebep olabilir.
o Cihazın sesi çok açılmış olabilir.
• Açık uygulama(Open fit) işitme cihazlarında kulak kalıbı yerine kubbe (dome) kullanılır. Kubbenin kulak kanalına iyice yerleştirilmesi gerekir. Kubbe kulak kanalına yerleştirilemezse hasta yeterli seviyede sesleri duyamaz, ayrıca ötme sesi de yapabilir ve ses hasta yakınları tarafından da duyulabilir.
• Kontrollere rağmen hala ötme sesi duyuluyorsa işitme cihazı ayarını yapan uzmanınıza başvurmanız gerekmektedir.
Cihazınızın Bakımı
• Kulak kalıplarınızı her gün temiz ve kuru bir bezle silin.
• Kulak kiri kulak kalıbının hortumunu tıkayabilir. Tıkandıysa işitme cihazı firmasının verdiği yardımcı aleti kullanarak kalıbın kanala açılan deliğini temizleyin. Kulak kalıbının daha fazla temizlenmesi gerekiyorsa plastik tüpünü işitme cihazı kancasından ayırın. Yalnızca kulak kalıplarını yumuşak bir sabunla ılık suda yıkayın. Gece boyunca kurumaya bırakın. Kulak kalıbını cihaza takmadan önce tamamen kuru olduklarından emin olun.
• Bazı işitme cihazlarında değiştirilebilen mikrofonları koruyan filtreler bulunur. Bu filtrelerin belirli aralıklarla değişmesi gerekir. Filtrenin hangi aralıklarla ve nasıl değişeceği cihaz markası ve modeline bağlıdır. İşitme cihazınızın ayarını yapan uzmanınıza danışın.
• Cihazınızı kullanmadığınız zamanlarda kuru, sıcak olmayan bir odada pil kapağı açık olarak muhafaza edin. Ayrıca muhafaza ettiğiniz kutu/ rafta cihazınızın yanına nem koruyucu tablet koyabilirsiniz. Nem koruyucu tablet için işitme cihazınızı satın aldığınız firmaya başvurun.
• Açık uygulama (Open fit) işitme cihazlarında kubbe ve tüp en geç 3- 4 ayda bir değiştirilmelidir. Kubbe ve tüp değiştirme aralıkları ve temini cihaz markasına göre değişebilir. İşitme cihazınızı satın aldığınız firmaya başvurun.