• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Isı takibi için dersler :) güzel anlatmışlar kızlar bi bakın bence.

  • Konu Sahibi Konu Sahibi kucukkedicik
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
K

kucukkedicik

Ziyaretçi
  • Konu Sahibi Konu Sahibi kucukkedicik
  • #1
Bazal Vücut Isısı (BBT) Tablosu nedir? Hangi bilgileri içerir?
İlk dersin amacı:
Döllenme periyodun hangi günlerinde gerçekleşebilir?
Bir bazal vücut ısısı (BBT) tablosu kullanarak nasıl döllenmenin olabileceği günleri belirleyip, gebelik şansı arttırılabilir? -> NOT1

İlk dersin ana konuları:


Her periyodunuzda hamile kalabileceğiniz sadece bir kaç gün vardır.

Döllenmenin gerçekleşebileceği günlerden oluşan aralık en fazla 6 gün olabilir.

Cinsel birleşmenin döllenme ile sonuçlanması en çok yumurtlamadan önceki iki gün ve yumurtlamanın olduğu günde mümkündür.

Her kadının yapısı kendine özgüdür. Tek bir örnek periyot modeli yoktur ve her kadının BBT tablosu diğerinden farklı olabilir. Kanama günlerinin sayısı, yumurtlama günü, yumurtlamanın ardından bir sonraki adetinize olan sürenin bir standardı yoktur.

Yumurtlama öncesi ve sonrası görülen göstergeleri kaydederek döllenme olasılığının en yüksek olduğu günleri ve yumurtlama zamanınızı tayin edebilirsiniz.

Gebe kalmada zorlanılmasının en önemli sebeplerinden biri yumurtlama zamanına uygun planlanmayan cinsel birleşmelerdir.

Gebe kalma çabalarını döllenme olasılığının en yüksek olduğu günlere odaklayan çiftlerin başarı oranı çok yüksektir.

BBT tablosu bir aile planlaması ve gebelikten korunma yöntemi olarak da kullanılabilir.



Doğal Aile Planlaması olarak adlandırabileceğimiz yumurtlama tespiti tablosu veya bazal vücut ısısı (BBT) tablosu kadın vücudunun yumurtlamanın yaklaştığını işaret eden göstergelerinin kaydedilmesidir. Döllenme her periyotta ancak bir kaç gün mümkün olmaktadır.

Bu yüzden BBT tablosunu, yumurtlama belirtilerini gözlemleyip kaydederek doldurmanız, döllenmenin olabileceği günleri kolaylıkla farketmenizi sağlayacaktır. Vücudunuz size gerekli işaretleri her zaman sunduğundan, bu metot çok verimlidir.

Birincil işaretler yumurtlamanın ardından artan bazal vücut ısısı ve yumurtlama yaklaşırken artan bir şekilde ıslak, berrak ve esnek bir hal alan servikal mukustur. Bu işaretlerin nasıl gözlenip tabloya aktarılacağı konusunda detaylı bilgiyi sonraki derslerde bulabilirsiniz.

Döllenme, yumurtlamadan önceki birkaç günde ve yumurtlamanın olduğu gün mümkündür. Sperm ve yumurta hücrelerinin MAKSİMUM yaşam süreleri gözönüne alınırsa (sperm için 5 gün, yumurta için ise 1 gün), döllenmenin gerçekleşebileceği günlerden oluşan aralık EN FAZLA 6 gündür. Bu durumda MAKSİMUM aralık yumurtlamadan önceki 5 gün ve yumurtlamanın olduğu günden oluşur.

Her ne kadar döllenme 6 günlük bir aralıkta mümkün olsa da gebeliklerin büyük bir bölümü yumurtlamadan önceki 2 gün ve yumurtlamanın olduğu gündeki cinsel birleşmelerin sonucudur.

Sonuç olarak, döllenme için en anlamlı dönem 3 günlük bir aralıktır: yumurtlamadan önceki 2 gün ve yumurtlamanın olduğu gün.

BBT tablosu bu günleri tayin etmenizde yardımcı olur ve siz de gebe kalabilmek için en iyi cinsel birleşme zamanını belirleyebilirsiniz. Döllenmenin uygun olduğu günleri takip edip bu günlere odaklanan çiftler, bu günleri belirlemeden deneyen çiftlerden çok daha yüksek oranda başarılı olmuşlardır.

Genel olarak, yumurtlamanın periyodun 14. günüde, periyodun tam ortasında veya adetinizden tam 14 gün öncesinde olduğu ve bu günün cinsel ilişki için en uygun zaman olduğu söylenir. Ancak bu öngörüler birer genelleme olduğundan dolayı sizin için geçerli olmayabilir. Adetiniz düzenli olsa bile bu değerlerin mutlaka sizin için geçerli olacağı anlamına gelmez.

Her kadının yapısı kendine özgüdür. Tek bir örnek periyot modeli yoktur ve her kadının BBT tablosu diğerinden farklı olabilir. Kanama günlerinin sayısı, yumurtlama günü, yumurtlamadan sonra bir sonraki adetinize olan sürenin bir standardı yoktur. Kendi BBT tablonuzu oluşturmak, size kendi doğurganlığınız konusunda en kesin bilgileri sunacaktır.

Gebelik şansınızı arttırmak için döllenme olasılığının olduğu her gün veya her iki günde bir cinsel ilişki tavsiye edilmektedir. Bu dönem tablonuzda yumurtladığınızı gösteren ısı artışını görene kadar devam eder.

BBT tablosu döllenmeye müsait olan günleri belirlediğinden bir aile planlaması ve gebelikten korunma yöntemi olarak da kullanılabilir. Döllenmenin gerçekleşebileceği günlerden oluşan aralık olan 6 gün boyunca korunarak cinsel birleşme gerçekleşirken, diğer günlerde eşinizle herhangi bir endişe duymadan korunmadan da birlikte olabilirsiniz.

NOT1: BBT, bazal vücut ısısı anlamına gelen ingilizce Basal Body Temperature teriminin kısaltmasıdır. Bu şekliyle çok kullanıldığı için bu terimi türkçeleştirmeyip dersler boyunca bazal vücut ısısı veya yumurtlama tespiti tablosu yerine BBT tablosu da kullanılabilir.


Bazal Vücut Isısı (BBT) Tablosunun Temelleri
Dersin amacı:


BBT tablosunun temel özellikleri nelerdir?
Yumurtlama belirtilerin gözlemlenip kaydedilmesi


Dersin Ana Konuları:

Periyodunuz ve BBT tablonuz adetinizin tam kanama olan ilk günü başlar (PG1).

Birincil işaretler bazal vücut ısınız (BBT) ve servikal (rahim ağzı) mukustur (SM).

Tablonuza her sabah uyandıktan sonraki vücut ısınızı, kaçta ölçüm yaptığınızı, servikal mukus gözlemlerinizi, cinsel birleşme günlerini ve adet günlerinizi girmeniz gereklidir.

Tüm bu işlemler her gün sadece birkaç dakikanızı alacaktır.



Tablonuzu oluşturabilmeniz için gerekenler sadece eczanelerden temin edebileceğiniz bir bazal vücut ısısı ölçen ya da yeterli derecede hassas bir termometre ve vücudunuzu dinlemek için istek duymanızdır.

Tablonuz her zaman adetinizin ilk günü (PG1) başlar. Periyodunuzun ilk günü yoğun, kırmızı renkte kanamanızın olduğu ilk gündür. Bundan önceki akıntı ya da lekeleme olan günler adet günü olarak kabul edilmez. Tablonuza bir sonraki adetinizi beklemeden başlamak isterseniz, tablonun ilk gününün bir önceki adetinizin ilk günü olmasına dikkat edin.

Birincil işaretlerinizin not edilmesi her gün sadece birkaç dakikanızı alacaktır. Tablonuzda olması gerekenler:

servikal mukus gözlemleriniz

uyandıktan hemen sonraki vücut ısınız

ölçümü yaptığınız saat

cinsel birleşmenin zamanı

adet kanamalarınızın zamanı


Birincil ve ikincil işaretler:
Servikal mukus ve bazal vücut ısısı yumurtlayacağınızı haber veren birincil işaretlerdir. Güvenilir bir sonuç için bu iki işaretin varlığı mutlaka gereklidir. İkincil işaretler ise, serviks yüksekliği ve dokusu, yumurtlama testi ve sizin diğer kişisel gözlemlerinizden oluşur.

En önemli işaretler, hemen uyandıktan sonra yataktan kalkmadan ilk iş olarak ölçmeniz gereken vücut ısınız ve her tuvalete gittiğinizde kontrol edebileceğiniz servikal mukustur.

Bazal vücut ısınız yumurtlamanın ardından progestron hormonunun kanınızda yükselmesinden dolayı artar. Servikal mukus da serviks tarafından yumurtlama yaklaşırken üretilir. Servikal mukus vajinanızın içinde ya da dışında hissedebilir ve gözlemleyebilirsiniz. Servikal sıvı olarak da adlandırılabilen servikal mukus, periyodunuz boyunca yumurtlama durumunuza göre değişiklik gösterir. Yumurta akı kıvamında, ıslak, esnek ve berrak hali yumurtlamadan hemen önceki döllenme için en uygun zamanı gösterir.

Bu gözlemlerinizi tablolamanız, ne zaman yumurtlayacağınız konusunda gerekli ipuçlarını vererek, hamile kalabilmek için en doğru cinsel birleşme zamanını belirleyebilmenize yardımcı olacaktır. İkincil göstergeler ve isteğe bağlı dolduracağınız bilgiler ise periyodunuza daha irdeleyerek bakmanızı sağlayarak birincil işaretlerle yorumladıklarınızı destekleyebilir.

İkincil göstergeler, serviksin yüksekliği, dokusu ve açıklığı ile eczanelerden alabileceğiniz yumurtlama testleri, tükürük testleri gibi testler veya kişisel gözlemlerinizdir (baş ağrısı, göğüs hassaslığı, yumurtalık ağrısı gibi).
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi kucukkedicik
  • #2
Servikal Mukus ile ilgili herşey
Dersin amacı:

• Servikal mukusun üreme sisteminde ve doğurganlık/yumurtlama tablosundaki önemini anlamak
• Değişik servikal mukus tiplerini nasıl farkedebileceğinizi ve bunun yumurtlamanız hakkında verdiği bilgileri öğrenmek

Dersin Ana Konuları:

• Servikal mukus (rahim ağzı sıvısı) periyodunuz boyunca değişir ve en önemli yumurtlama belirtisidir.
• Servikal mukusun varlığı kanınızda östrojen hormonunun varlığının en önemli göstergesidir.
• Servikal mukus yumurtlamadan önceki döllenme için en uygun döneminizi işaret eden en önemli göstergelerden biridir.
• Östrojen yüksek olduğu döllenme için en uygun zamanda servikal mukus renksiz ve esnek bir hal alır. Yumurta beyazını andırır.
• Bebek sahibi olmaya çalışıyorsanız, servikal mukusun ıslak, renksiz, suya veya yumurta beyazına benzer hallerinde cinsel birleşme tavsiye edilir.
• Servikal mukus, erkek spermlerini barındıran meniye (semen) benzer ve aynı işlevi görür: spermleri korur, besler ve ilerlemeleri için ortam sağlar.
• Tipik bir periyotta, servikal mukus adet kanamasının ardından az miktarda ve kurudur. Daha sonra yapışkan ve ardından beyaz ve krem kıvamında olur. Bunu takiben döllenmeye en uygun dönem göstergesi olan suya veya yumurta beyazına benzer hal alır ki bu da yumurtlamanın çok yakında olacağını gösterir. Yumurtlamanın ardından servikal mukus azalır ve kurur.
• Yumurtlama genelde döllenmeye uygun servikal mukusun görüldüğü son gün gerçekleşir. Bu gün genelde ingilizce "peak day" yani "tepe gün" olarak adlandırılır.


Periyot boyunca serviks tarafından üretilen servikal mukus (SM), seviks sıvısı olarak da adlandırılabilir. Periyot boyunca yumurtalık hormonlarına göre değişen servikal mukus, servikste (rahim ağzında) ya da vajinaya geçtikten sonra gözlemlenebilir.

Kandaki östrojen hormonunun varlığını ve düzeyini anlamanın en kesin ve kolay yöntemi, periyodunuz boyunca değişiklik gösteren servikal mukusu gözlemlemektir. Bu değişimi gözlemlemek size yumurtlama durumunuz yani doğurganlığınız hakkında çok şey söyler.

Doğurgan olmadığınız adetinizin başı ve yumurtlamadan sonraki dönemde servikal mukus az miktarda, kuru ve yapışkandır. Bu doğurgan olmadığınız dönemde vajina asit oranı yüksek (asidik) bir ortamdır ve spermlerin yaşaması mümkün değildir. Bu dönemde servikal mukus bir bariyer şeklinde rahim kanalını kapar ve bakterilerin rahime girmesini engeller.

Östrojen miktarı artıp yumurtlama yaklaştıkça, çok miktarda servikal mukus oluşmaya başlar. Bu dönemde servikal mukus ince, esnek, suya benzeyen bir haldedir ve spermin yaşaması ve ilerleyebilmesi için uygun bir ortam sağlar. En doğurgan yani yumurtlamanın en yakın olduğu zamanlar servikal mukus yumurta beyazını andırır.

"Yumurta beyazı" kıvamındaki servikal mukus spermin beslenip rahatlıkla ilerleyebileceği ve yumurtlamaya yakın olan birkaç gün yaşayabileceği bir ortamdır. Bu tip servikal mukus mevcut olduğunda spermler rahatlıkla üreme kanalları boyunca ilerleyebilir. Spermler üreme kanalları içindeki bu ortamda yumurta gelene kadar yaşayabilirler. Yumurta beyazı kıvamındaki servikal mukus yumurtlamanın gerçekleşmesinin ardından kısa bir sürede kurur.

Yumurtlamanın doğurgan olduğunuzu gösteren servikal mukus tipinin gözlendiği son gün olduğu söylenebilir ancak bu bazen değişebilir. Bu güne "tepe gün" denir. Servikal mukus gözlemleri size ne zaman yumurtladığınızı söyleyemez ancak östrojenin yüksek olduğunu ve yumurtlamanın yaklaştığını işaret eder.

Servikal mukus gözlemleri en doğurgan olduğunuz dönemi ve ne zaman eşinizle cinsel ilişkiye girmeniz gerektiğini gösterebilir. Yumurtlayıp yumurtlamadığınızı kesin olarak bilebilmek için bazal vücut ısınızı tablolamanız ve bazal vücut ısısındaki artışı gözlemlemeniz gerekir.

Servikal mukusu gözlemlemenin avatajı, size "Ne zaman en doğurgan dönemim?" sorusuna cevap vermesidir. "Ne zaman yumurtladım?" sorusu daha farklı olup bunun cevabı bazal vücut ısısı (BBT) ölçümündedir

Servikal mukusun temel görevi spermlerin içinde bulunduğu meni sıvısı ile benzerdir, spermlerin beslenmesi ve ilerlemesi. Spermlerin yaşaması ve ilerlemesi çok önemlidir çünkü cinsel birleşme her zaman yumurtlamayla aynı zamanda gerçekleşemez. Başarılı bir döllenmenin anahtarı, yumurtlama ddöneminde yeteri miktarda spermin kadının üst üreme kanallarında mevcut olmasını sağlamaktır. Artan servikal mukus miktarı cinsel isteği de (libido) arttırarak bu dönemde cinsel birleşmeyi daha rahat ve zevkli hale getirir.

Servikal mukus spermlerin yaşamasını değişik şekillerde destekler:
• Spermlerin vajina ortamından üreme kanallarına girmelerini sağlar.
• Spermleri süzerek sadece yapısal olarak normal olanların üreme kanalına alınmasını sağlar.
• Spermlerin biyo-kimyasal olarak besler ve destekler.
• Spermleri koruyarak yumurtlama zamanı gelene kadar her an kadar yeterli miktarda mevcut olmalarını sağlayarak döllenmenin gerçekleşmesine yardımcı olur.


Tipik Servikal Mukus Geçişleri
Servikal mukus geçişleri periyottan periyoda ya da kadından kadına değişiklik gösterebilse de, tipik bir periyotta olarak aşağıdaki şekilde değişiklik gösterir:

1. Adet kanamasının hemen ardından vajinada kuru bir his vardır ve az ya da hiç servikal mukus gözlenmez.
2. Birkaç kuru günün ardından genelde "yapışkan" veya "yumuşak" olarak adlandırılabilecek ama ıslaklık hissi vermeyen bir servikal mukus gözlenebilir. Bu tarz servikal mukus genel olarak spermlerin yaşaması için çok uygun bir ortam sağlamasa da, yumurtlamadan önce olan bu dönem olası doğurgan olarak tanımlanabilir.
3. "Yapışkan" günlerin ardından birçok kadın "krem kıvamında" olarak adlandırılabilecek bir servikal mukus gözler. Bu sıvı beyaz, sarı ya da bej renkte olabilir ve bir losyon veya krem gibi görünür ve hissedilir. Bu dönemde vajinada ıslaklık hissi olabilir ve bu artan doğurganlık belirtisidir.
4. En doğurgan dönemi gösteren servikal mukus çiğ yumurta beyazını andırır. Kaygandır ve parmaklarınız arasında birkaç cm uzayan bir kıvama sahiptir. Genelde berraktır ve suya benzer. Vajinada ıslaklık hissi vardır. Bu servikal mukus spermler için en uygun ortamdır. Meni sıvısına çok benzer ve meni gibi spermlerin ilerlemesine destek olur.
5. Yumurtlamanın ardından, ıslak servikal mukus kurur ve vajina bir sonraki adet kanamasına kadar kuru kalır. Bazı kadınlar yumurtlamanın ardından da doğurgan dönemde görülebilecek kalitede servikal mukus gözlemleyebilir. Bunun sebebi korpus luteumun ürettiği az miktardaki östrojendir ve yumurtlama tespit edildikten sonra kesinlikle doğurgan bir dönemi işaret etmez.


Servikal mukus tipleri ve işaret ettikleri doğurganlık durumu
Kuru Muhtemelen doğurgan değil
Yapışkan Muhtemelen doğurgan değil
Krem kıvamında Muhtemelen doğurgan, yumurtlamaya yakın
Su kıvamında Doğurgan, yumurtlamaya yakın
Yumurta akı kıvamında En doğurgan, yumurtlamaya çok yakın

Unutulmamalıdır ki, doğurgan servikal mukus gözlendikten sonraki birkaç gün de doğurganlık devam edebilir.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi kucukkedicik
  • #4
Çok güzel bilgiler vermişsin canım çok teşekkürler.. Akıntı olayını bende bu ay takip edeceğim bakalım..
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi kucukkedicik
  • #5
Bazı kadınlar yumurtlamanın ardından da doğurgan dönemde görülebilecek kalitede servikal mukus gözlemleyebilir. Bunun sebebi korpus luteumun ürettiği az miktardaki östrojendir ve yumurtlama tespit edildikten sonra kesinlikle doğurgan bir dönemi işaret etmez.


bu olay bende bu ay var mesela akıntı aynı yumurtlama döneminde tarif edilen gibi..
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi kucukkedicik
  • #6
Bazı kadınlar yumurtlamanın ardından da doğurgan dönemde görülebilecek kalitede servikal mukus gözlemleyebilir. Bunun sebebi korpus luteumun ürettiği az miktardaki östrojendir ve yumurtlama tespit edildikten sonra kesinlikle doğurgan bir dönemi işaret etmez.


bu olay bende bu ay var mesela akıntı aynı yumurtlama döneminde tarif edilen gibi..

evet canım bende de uzun sürüyor bu akıntı.. işte takip etmek lazım. bir tablo hazırlayınca kendi gününü bulabilirsin. ben ilk denememde hamile kalmıştım bu yöntemle ama işte dış gebelik olmuştu.

ısı ölçmeye üşeniyorum bu ay.. çünkü tutmayacak malum günlerde kociş şehir dışında. bakalım gelecek ay deniycem yine.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi kucukkedicik
  • #7
canım şimdi ısı normal giderken birden artmaya başlayınca mı ilişki olması lazım. :utangac:
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi kucukkedicik
  • #8
evet canım ama sen yinede 1. ay bulduktan sonra tahminen o güne gelmeden öncede başla biliyosun spermler 5 gün yaşayabiliyor. ama bizim yumoşlar bir gün ancak.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi kucukkedicik
  • #9
ne kadar zor bir cinsiyetimiz var, hep dikkat, çok okuma, en ince hesaplar...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi kucukkedicik
  • #10
kızlar ben 9. günden itibaren ölçüyorum vücut ısımı ama hiç yükselmedi sanki hep 0.1-0.2 aşağı yukarı oynuyo ben yumurtlamıyormuyum acaba?
 
Back