Çocuk Hastalıkları İshal bebekler nasıl beslenmeli?

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.731
27.703
49
biberon-ve-emzik.jpg


Klinik uzmanları ailelerin isal olan bebeklerini ve çocuklarını nasıl beslemeleri gerektiğini açıklıyor…

Anne sütü alan çocuklar (sık sulu ishal olan):

Hayatın ilk 3 haftasında anne sütü alan bebeğin her beslendikten sonra dışkılaması olur. Bazen dışkı rengi yeşil, kıvamı sulu olabilir. Dışkıda sümük, kan veya kötü koku olana dek normal sayılmalıdır. Bebeğinizin dışkılama sayısı artarsa ve emmeye isteksiz, hasta görünümlü ve ateşli ise muhtemelen ishal olmuştur. Unutmayın ki anne diyetindeki kola, kahve ve bitkisel çaylar barsak hareketlerini arttırabilir. Bebek ishal olursa daha sık aralarla emzirin. Formül mamayla beslenen bebeklere katı gıdalar ekleyin. Ağır
ishalde (sulu ve sık) idrarı azalmış ise bebeğiniz fazla yorgunsa ve damar yolunda sıvı gereksinimi olabilir.

Mama ile beslenen (1 yaş çocuklar sulu ve sık ishal olan)

Mamaları laktoz içermeyen sindirimi kolay mamalarla değiştirilebilir. Bunu doktorunuza danışın. Su yerine, . dengeli elektrolit solüsyonu olarak bilinen ve eczanede satılan sıvılardan doktorunuzun önerisiyle faydalanabilirsiniz. Koyu renkli, az miktarda idrar yapıyorsa, kilosu başına en az 10 ml olacak şekilde bu solüsyonlardan içebilir. Örneğin 10 kiloluk bir çocuğa 100 ml her sulu dışkıdan sonra verilmelidir. Sıvı miktarını hiçbir zaman kısıtlamayın. Normal mamaya dönerken doktorunuzun önerilerine uyun.

Sofra yemeğine geçmiş 1 yaşından büyük çocuklar

Sulu ve sık ishal olduğunda; mamayla beslenmeleri gerekmez. Pirinç lapası, ekmek, kraker, havuç, patates, muz, elma püresi, kızarmış ekmek gibi besinler bu durumda uygundur. Tuzlu krakerler ve ayran da çocuğunuzun ihtiyacı olan tuz miktarını karşılamasına yardım eder. Sıvı kaybı varsa, doktorunuzun önereceği oral elektrolit ve şeker solüsyonlarını vere bilirsiniz. İkinci günde süt ve su verebilirsiniz. Meyve suları ishali arttırabilir.

Dikkat: çocuğunuz katı besinleri reddediyorsa ona süt verebilirsiniz!

Evdekiler nasıl korunmalı?

– Evdeki herkese geçebilir. Bu nedenle bebeğinizin bezlerini değiştirdikten sonra bez i torbaya koyup uzaklaştırın.

Ellerinizi anti bakteriyal bir sabunla yıkayın.

İshalin ilk belirtisi

Klinilk uzmanlarına göre ishalin ilk belirtisi kusma olabilir. Mide ve barsak enfeksiyonları öncelikle barsak sisteminin üst kısmından başlar, sonra ishale dönüşür.

Kusma âdeti olmayan bir çocuğun gün içinde 2-3 kere kusması, zaten reflü nedeniyle kusan bir bebeğin ise aşırı kusmalarının artması bize ishal başlangıcını düşündürür. Bazen günde 10-15 kere bile kusabilir. Genellikle 24 saat içinde alt barsaklar da etkilenerek ishal başlar. İshal birkaç günden bir haftaya dek sürebilir. Çocuğunuzun ishal ile kaybettiği sıvıyı yerine koyması için yeterli miktarda sıvı alması gerekmektedir. Dışkısının hemen katıya dönmesini beklemeyin.

Evde neler yapmalı?

– İshalin ana tedavisi sıvı alımının artırılması ve diyet değişikliğidir.

– Uygun diyet tedavisi ishalin ağırlığına ve çocuğunuzun yaşına bağlı olarak değişmektedir.

– İlk günler iştahları sıfıra inebilir. Bu sürede sıvı sunmaya dikkat edilmelidir.

İshal, dışkılama sayısındaki ve miktarındaki ani artıştır. İshalin en büyük tehlikesi vücudun fazla sıvı kaybına bağlı olarak kurumasıdır. Klinilk uzmanlarına göre bu durum, dil ve ağız içinin kuruması, az, ya da koyu ve kıvamlı idrar yapma gibi belirtilerle kendini gösterebilir. İshal tedavisinin esas amacı sıvı kaybını önlemektir.
İshalin en sık nedeni el ağız yoluyla bulaşan mikroplar ve virüslerdir. Bazen parazitler de ishale yol açabilir. Ender olarak besin alerjisi ve fazla meyve suyu içmek de ishal nedenidir. Eğer çocuğunuzun 1-2 defa dışkılaması varsa bu muhtemelen çocuğunuzun alışık olmadığı bir şey yemesine bağlıdır. Ayrıca, 2 günden uzun süren sıvı ağırlıklı beslenme de sulu dışkılanmaya neden olabilir.

Ne zaman acil servis ve hastaneye yatmalı?

– Aşırı kusma ve ishal sonucu sıvı alımı çok az olmuş ve halsiz düşmüş, etrafına ilgisi azalmış çocukların acil olarak görülmesi gerekir.
– Kusma aşırı ise onu da tedavi etmek için ilaç verilebilir.
– Bir haftayı geçen ishalde mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir.

İshal durdurucu ilaç var mı?

– Çocuk ishallerinde barsak hareketlerini yavaşlatan ilaçların zararlı olduğu görülmüştür.
– Yetişkinlerde kullanılan bu ilaçlar çocuklarda kullanılmamaktadır.

İshalde pişik olabilir. Bebeğinizin altı ishale bağlı olarak tahriş olabilir. Bunu önlemek için her ishal dışkısından sonra altını suyla yıkayın ve koruyucuyu bir krem sürün. Kremi koyu bir beyaz tabaka halinde sürün. Bu bakım özellikle geceleri gereklidir. Bebeğinizin altını sık sık değiştirmek de faydalıdır.
 
X