İş ortamında uğradığım zorbalık hakkında yorumlarınız bekliyorum

nilsuu nill

Guru
Kayıtlı Üye
1 Nisan 2014
433
78
318
arkadaşlar merhaba, size yaşadığım durumlar için danışmak ve mümkünse akıl almak istiyorum. mevcutta çalıştığım işyerinde 6 yıldır çalışıyorum.kısmen kurumsal biryer, giriş-çıkışlar ik tarafından takip vb. edilir. diyeceksiniz ki madem bölümünde sorun yaşıyorsun neden ayrılmadın, malesef bu düzeye son dönemde ulaştı. 6 yılda 3 müdür değişti. ilk müdürüm hakkaniyete ve eğitime önem veren, iş dağılımını bu şekilde yapan yada fazla iş verilene de sosyal hak olarak(ör:vize alımında kolaylık) destek olan biriydi.adam kendi de iyi eğitimli ve donanımlı biri olduğu için daha yüksek pozisyona başka bir firmaya geçiş yaptı.ikinci müdür, ilk mudur döneminde de şirkette çalışan, o da iyi eğitimli ve bence en doğru yanı, çok profesyonel yani bir kişiyi sevmiyorsa bile(insan olarak) bunu göstermemeyi başarabilen biriydi ki bence iş hayatında önemlidir, kimse kimseyi sevmek zorunda değil ama herkes birbirine saygı duymak zorundadır. iş dağılımında da yine adaletigözeten biriydi. bu da benzer bir pozisyonda başka bir firmaya geçti(tahmin ediyorum iyi ücret teklif edildi)bu gelen müdür ise ne eğitim(yabancı dil dahil) ne de bilgi seviyesiyle diğerlerinin yanından bile geçebilecek biri değil. bu kişiyle göreve geldiğinden beri(kasım) ciddi anlamda sorun yaşıyorum şöyle ki, bana sürekli 1.5-1.7 kişilik iş yükü veriliyor, bunun benim için fazla olduğunu söylediğimde, herkes yoğun vb. gibi geri dönüşler alıyorum adamdan ve düzeltmek için hiçbir hamle yok. vizesi olanın halledebileceği bir toplantı vb. oluyor ama adam mesela kesinlikle beni tercih etmiyor(tabiki tercih etmek zorunda değil ama bugunun vize durumlarını da hepimiz iyi kötü biliyoruz), vizesi olan son dk. Yurtdisi toplantisina kabul etmeyince de ortada kalıyor diyeceksiniz ki bu durum senin de umrunda olmasın, tabiki olmuyor ama insan da neden tercih edilmediği için üzülüyor. mesela kardeşim ameliyat oldu, önceki müdürler olsa geçmiş olsun der arayıp sorardı, buhiç oralı değil, iş ortamında bir mürvet vb kutlaması yapılacaksa(ör:doğum günü, işe giriş yıldönümü vb) benimki yapılmaz, bir toplantı olacaksa da seni yormak istemedik tarzında cümleler deyip beni işte uzaklaştırmaya da çalışıyorlar(başkalarının çalışmadığını bana çalıştırmaya çalışıyorlar orası da ayrı) iş ortamındakileri de sevmiyorum, klasik dedikodu kazanı ve boş olan arkadaşlar sürekli birileri hakkında konuma eğilimindeler. şimdi diyeceksiniz ki bir üste çık şikayet et ama bir üstün müdahelede bulunacağını sanmıyorum hatta beni sorunlu görecektir. sizce istifa etmek dışında nasıl bir yol izlemeliyim(tazminatımı bırakmak istemiyorum) bu durum psikolojimi de yormaya başladı. malesef şuara evlilik gibi de bir durumum yok
destekleriniz için teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Kimseden bir önceki gibi olmalarını bekleyemezsin herkesin karakteri farklıdır o yüzden sadece kendini savun işine git gel bu kadar bunuda tazminatımı bırakmak istemiyorum dediğin için diyorum ( sabır ve sükunet)

Cok haklisiniz kimseden kimseye benzemesini bekleyemem ama yeni yonetici benden malesef diger bircogunun yaptigi gibi yalakalik bekliyor. Diger mudurlerle de isi yaptigim muddetce beklenti(karsilikli) bir problem yasamadigim icin bu seferkini yadirgadim.
Aslinda bu gibi(dislanma diye nitelendireyim genel olarak) dolayli mobbing oldugunu dusunuyorum ama sabir ve sukuneti koruyabilmek benim icin en hayirlisi olacak dediginiz gibi sanirim. Tesekkurler

Daha once hic sirketten kovulan vs oldumu zkobulup daha sonra tazminat alan falan ? Onunla benzer ka itlayabileceginiz seyler varsa kideminizi isteyin versinler gidin.
Bide siz sikayet etmekten korkuyorsunuz ama gebelde ust duzey yoneticiler soyle yaoiyor sen ahmeti mi sikayet ettin .sen haklisin ahmetle konusucaz vs demiyor iste sen takilma ,cok butumussun vs diyebilir .Sana seni haklı hissettirmez ama ahmetede hesap sorar .bence is yerinde daha ince baska problem yasamadiysan ustlerinle paylas bu durumu

iş ortamında kimsenin kimseyle duygusal bağlantısı olmak durumunda değil. İşini yap geç derim ben. Eğer gerçekten işleri yetiştiremiyorsan sebep sonucuyla birlikte oturup düzgünce konuşmalısın. Ne yapabilirim, öneriniz nedir diye sorarak onun fikirlerini önemsediğini gösterirsen biraz değişir diye umuyorum. Aynı şekilde bir üst kişiye şikayet etmek amacıyla değil; böyle bir durum var ne yapmamı önerirsiniz diye gidersen daha yapıcı bir tutum sergilemiş olursun.

Bir de merak ettiğim diğer müdürler varken de iş arkadaşların böyle miydi, bundan rahatsız mıydın yoksa yeni müdürle birlikte mi böyle olduklarını farkettin? Neden seni dışlıyorlar sence bir sebep var mı?

Is arkadaslarimin bir kismi da bu mudurle birkac ay oncesi vb isbasi yapti.
Daha oncekilerden samimi olduklarim terfi aldiklari sirketlere gecis yapti. Ama onlarin da bazilari sikayetciydi. Daha once de is yogunlugunun fazla oldugu donemler yasadim yasamadim diyemem. Ama orada da ustte ornek belirttigim gibi sosyal hak olarak karsiligini aldigim icin onemsemedim gectim. Suanda boyle bir durum yok ve bu kadar is yukunu ayni maasa kaldirmak icin kendimi zorunlu hissetmiyorum. Yani daha onem verdikleri yada tuttuklari personelleri de calistirabilirler
Sebebin de rakip gorulebilecegim icin oldugunu dusunuyorum. (Yani kendisinin bilgisizligini ortaya cikaracagim icin)
Ben genelde itaatkar degil de sorgulayan bir tipim. Kafama yatmayan konularin sebep-sonuc iliskisini irdelerim, saygi sinirlari icerisinde kendimi ifade ederim. Kimi insan bunu dogru bulmuyor. Ozellikle yonetici ben ne dersem o olsun kafasinda olabiliyor.Bu da negatif bir etken gostermis olabilir.

Son düzenleme:
Dogru aslinda daha once kovulanlar oldu. O sekilde ilerleyebilirim belki.

Seni anlıyorum elbette herkes haksızlığa karşı durmak ister, kafana yatmayan şeyleri sorgulamak istemen de normal. Fakat maalesef iş ortamı fevri davranışları kaldırmayabilir. Sakin kalmak bu yüzden çok önemli. Böyle bir konumda olsam rahatsızlığımı dile getirmek için yapıcı konuşmayı denerdim. Pasif kalmamak ama agresif de olmamak gerekiyor. Hiçbir yönetici sorgulanmaktan hoşlanmaz. İzlemen gereken yol sorgulama yolu değil, işe birlikte dahil olma yolu olmalı.

Bu arada is arkadaslari beni dislamiyor bunu mudur kasitli yapiyor diye dusunuyorum. Yeni baslayan is arkadaslari tarafindan dislansam da cok umursamam acikcasi.(yukarida bir yorumda bahsi gecmisti kimse kimseyle duygusal bi bag kurmak zorunda degil diye, o profesyonellige adapte olmus biriyim)

Yapici geribildiriminiz icin tesekkur ederim. Cabuk sinirlenen bagirip kizan fevri biri de degilim(zatenbu sekilde davransam tazminat da alamam, bircok kisiye verilmez) ama demekki karsi tarafa kendimi yanlis ifade ediyorum yada yansitiyorum.
Bu arada benim gibi iki kisi daha var bu durumdan rahatsiz olan ama biri erkek, digeri de nisanli oldugu icin kalan suresi boyunca susacaktir sanirim.

Kendine rakip görüyor olabilir.
Ben şunu gördüm. Sabreden kazanıyor. Gerçekten. Mobing şu bu. Elinden geleni yap geç. Bu kadar oluyor de.
Eleştirilirseniz "nerede hata yaptığım konusunda fikriniz varsa belirtin" de. Ya da nerede verimdizim siz gösterin doğrusunu yapayım de.
Ve sabret. Bakıyorum en gıcık, en kıl, en sorunlular hep kalmış demirbaş olmuş.
Bakarsın bu arada sana da iyi bir iş teklifi gelir.
İyi bir iş bulmadan çıkma. Tazminatını da bırakma. Bırak kovsunlar.

İnsanlar genellikle konuşurlar ama iş hareket etmeye gelince cesaretleri olmaz. Ben de bir yöneticiyim (ekip amiriyim) bu yüzden altımda çalışan insanların verimliliği benim için çok önemlidir. Her şeyi kuralına göre yaptığım zaman çalışanlar mutlu olmayabiliyor. Yaklaşımın genellikle “akrep hanım, şöyle bir fikrimiz var. Deneyebilir miyiz?” şeklinde olmasını tercih ediyorum. Neden böyle yaptınız diye sorgulanmaktan haz etmiyorum, kimse etmez. Çünkü zaten her şeyi kitabına göre yapıyorum, sorgulanacak bir şey kalmıyor geriye. Fakat bazen esnetmek iyi oluyor. İşte kurallar içerisinde esneklik çalışanları mutlu eder.

Yöneticine yalakalık yapma, fakat onun yöneticiliğinin farkında olduğunu göster. Evet sen yöneticisin, bana ne gibi önerilerin olur şeklinde ilerlemeye çalış. Böylece hem onun rütbesini kabul ettiğin için onun gururunu okşamış olursun (evet mecbur değilsin ama belli ki biraz da bunu istiyor) hem de onun tavsiyeleri doğrultusunda ilerler, kendini garantilemiş olursun (sen söyledin ben yaptım, demek ki sorun bende değil sende)

Motivasyonunuz icin cok tesekkur ederim. Ben de guzel temennilerin aynini sizin icin dilerim. Maddi ve manevi mutlululukla gidip geleceginiz calisma ortamlari olsun

O konuda haklisiniz fakat neden boyle yaptiniz diye sorgulamiyorum adami, zaten o uslupsuzluga girer onu bana benden genc bir arkadasim yapinca ben de uygunsuz buluyorum/bulurum. Zaten oyle bir boslugumu yakalasa beni direkt ikya sikayet eder diye dusunuyorum. Fakat kimisi oneriye ve yeni goruse de kapali oluyor. Karsi tarafi gormek istedigi kadar goruyor ve onlarin potansiyelini ortaya cikarmasina izin verecek bir taski mesela ona atamiyor yada o firsati vermiyor.

Katılıyorum maalesef öyle insanlar da var evet. İşte o zaman da sabretmekten başka çare kalmıyor maalesef. Yukarda da gulmevsiminin belirttiği gibi kendine rakip görme durumu da olabiliyor. Ne diyelim işsizlik bu devirde çok zor, daha iyi bir fırsat çıkana kadar sabredip sonrasında fırsatları değerlendirmek en mantıklısı

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…