İster işe yeni başlamış olun ister kariyerinizin tepe noktalarında; bu tecrübeleri uygulayarak kendinizi, işinizi ve iş çevrenizi sorunsuz yürütebilirsiniz...
"Deneme yanılma" yönteminin öğrenmenin ve tecrübe kazanmanın en iyi yolu olduğu söylenir. Fakat bu devirde deneyip yanılmak fazlaca riskli! Siz en iyisi yılların denenmiş ve tartışmasız haklı tecrübelerine bir göz gezdirin...
1- Kendinizi geliştirmek için kurs ve eğitim seminerleri düzenli olarak takip edin. Mesleğinizin duayenlerinden ilham almaya çalışın.
2- İşinizi çok sevseniz de, sizi tanımlamasına izin vermeyin. İş harici mutlu bir yaşama sahip olmak mutluluğunuzun sigortasıdır.
3- Daha fazla ve akılcı çalışmaya özen gösterin. Günümüz koşullarında başarının sırrı bu iki şeyde gizli.
4- Zam istemek konusunda zorlanıyorsanız, kendinizi çekingen veva utangaç buluyorsanız, ihtiyacı olan başka biri için zam istediğinizi düşünün.
5- Para, işiniz karşılığında aldığınız şeylerden yalnızca bir tanesidir. Bilgi, kendini geliştirme, teşvik ve zevk işinizin size kattığı diğer değerler olmalı.
6- Borçlarınız veya yaşam koşullarınızın zorluğu patronunuzu ilgilendirmez. Bu nedenle asla "Yeteri kadar param yok" diyerek zam istemeyin. Profesyonel değerinizi baz alarak pazarlık yapmanızın önemine inanın.
7- İlk maaşınızın yüzde 10'unu yatırım hesabınıza aktarın ve bunu devam ettirin. Günümüzde iş güvencesinin giderek bir lüks halini aldığını unutmamaya çalışın.
8- İş gününüzü bilgisayar başında Facebook'ta ya da MSN'de arkadaşlarınızla sohbet ederek geçirmek yerine verimli bir şekilde çalışmayı deneyin.
9- Bilmediğiniz şeyleri sormaktan çekinmeyin. Açıklarınızı veya bilmediğiniz konuları gizlemeye çalışmanız işyerinde hayatı herkes için zorlaştırabilir.
10- İlişkilerinizde olduğu gibi, iş yaşamınızda da nezakete önem verin. İstifa ederken dahi kimseyi kırmamaya çalışın. Aynı şirkette tekrar çalışmanız gerekebilir veya meslekdaşlarınızla farklı yerlerde, farklı şekillerde karşılaşabilirsiniz.
11- Yıllardır birlikte çalışsanız bile patronunuzla aşırı bir samimiyet içine girmeyin. Yalnızken rahat davranabilirsiniz ama samimi tavırlarınızı başkaları yanlış anlayabilir, bu da dedikodulara yol açar.
12- İşyerinde kimsenin dedikodusunu yapmayın, böyle bir ortam oluşmasına katkıda bulunmamaya çalışın.
13- Angarya olarak değerlendirdiğiniz rutin işleri birilerinin üzerine yıkmaktansa iş arkadaşlarınızla dönüşümlü olarak yapabilirsiniz.
14- İş ilişkisi içinde olduğunuz kişilere özel sorunlarınızı anlatmayın veya özel yaşantınızı gözler önüne sermeyin ..
15- Doğum günü, yılbaşı gibi zamanlarda iş yerinde yapılan kutlamalarda asırı davranışlar sergilemeyin.
16- İşyerinde frapan bir tarzda giyinmeyin. Her işin kendine göre giyim kodları olduğunu ve onlara uymanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.
17- Ekip olmanın başarıya ulaşmaktaki rolünü unutmamaya çalışın.
18- Geleceğe yönelik planlarınızı herkese anlatmayın, kötü niyetli kişiler yolunuzu kapatmak isleyebilir.
19- İş arkadaşlarınızla flört etmemeye çalışın. Geçici bir ilişki uğruna işinizi tehlikeye atmayın.
"Alıntıdır"