İnsülin direnci nedir?

16 Ağustos 2010
294.697
607.052
1.098
43
Malatya

Bir hastalık olarak nitelendirilmeyen İnsülin direnci, değerlerin yüksek olması halinde diyabete yakalanma riskinin artmasına etki eder.

Vücuttaki kan şekerini kullanan kas, karaciğer ve yağ gibi dokuların, kan şekerini almasını sağlayan insülin; pankreas tarafından üretilen bir çeşit hormondur. Bu hormonun görevini yerine getirmemesi halinde ise insülin direnci ortaya çıkmaktadır.

İnsülin direncinden dolayı, glikozun doku tarafından alınarak kullanılması zorlaşır. Bunun sonucunda ise pankreas fazla miktarda insülin üretmeye başlar. Açlık hissinin oluşması ve kişinin fazla yemeye başlamasıyla birlikte kilo alımının da hızlanmasının nedeni, insülin üretimindeki artıştan kaynaklanmaktadır. İnsülin miktarının artması sonucunda kullanılamayan insülin birikmesi sonucunda ise, hipertansiyon, şeker ve obezite gibi pek çok hastalık ortaya çıkar.

SEBEP OLDUĞU HASTALIKLAR

Bir hastalık olarak nitelendirilmeyen İnsülin direnci, değerlerin yüksek olması halinde diyabete yakalanma riskinin artmasına etki eder. Ayrıca yüksek tansiyon, kan yağları bozuklukları, damar sertliği ve karaciğerde yağlanma gibi birçok hastalığa da sebep olabilmektedir. Kadınlarda 80 cm, erkeklerde ise 94cm üzerine çıkan bel çevresi kalınlığı bahsi geçen hastalıklara yakalanma riskinin artmasına sebep olur. İnsülin direncinin tedavisi için doktor kontrolü şarttır. Doktorlar tarafından belirlenen diyet programları ve düzenli egzersizler ile İnsülin direnci kontrol altına alınabilir. Burada amaç, organların etrafını saran yağın düzeyinin azaltılması ile insülinin görevini düzgün bir şekilde yerine getirmesini sağlamaktır. Bu şekilde fazladan insülin üretimi durdurulmuş olacaktır.

DİYET ÖNERİLERİ

Genellikle diyet olarak, Akdeniz türü diyet önerilmektedir. Zeytinyağıyla birlikte zeytinyağlı sebze yemekleri, bol yeşillikler ve kuru yemiş ağırlıklı bir diyettir. Patates, üzüm, pirinç gibi besinlerden bilhassa şekerli gıdalardan kaçınmak gerekir. Günlük en az yarım saat yürüyüş ve egzersizler yapılmalıdır. Tedavi amaçlı yapılacaklar, doktora mutlaka sorulmalı ve doktorunuzun tanı koymasının ardından önereceği diyet ve egzersiz programına uyulmalıdır. Asla kendi kararınızla ilaç almamalı ve yapacağınız her şeyi doktor kontrolünde yapmaya dikkat etmelisiniz.

İNSÜLİN DİRENCİNİN BELİRTİLERİ

Halsizlik ve yorgunluk hissi, aşırı kilo alımı ve sık acıkmalar, genellikle yemeklerden sonra görülen uyku hali, odaklanmada sorunlar, kan seviyesinde yükselme ve depresyon gibi rahatsızlıklardır.


Kaynak:sağlık bilgisi
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…