İnönü Atatürk’ü “çok severmiş” !
İnönü ile Atatürk hakkında çıkan söylentilere bir mektup son noktayı koydu.
Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!
İsmet İnönü'nün Cumhurbaşkanı olur olmaz Atatürk'ün heykelini Dolmabahçe Sarayı'ndan kaldırttığına ilişkin gerçekler bugüne kadar hiç yayımlanmamış belgeleri günışığına çıkardı. İlk kez SABAH'ın açıkladığı mektup iki silah arkadaşının "dargın" oldukları dönemde bile mektuplaştığını ortaya koyuyor. Atatürk araştırmacısı Eriş Ülger'in arşivinden çıkan 8 Ağustos 1938 tarihli mektup Ata'nın yaveri Salih Bozok'a hitaben kaleme alınmış. İsmet İnönü, el yazısıyla kaleme aldığı mektupta Bozok'a, "Atatürk'ü gördüğün zaman yormayarak, benim tarafımdan ellerini, yüzünü, hasretle öper misin" diyor. İnönü, tarihi mektubu, Ata'nın ölümünden 4 ay önce kaleme alıyor. Mektup, İnönü'nün, Atatürk'ün hastalığıyla ne kadar yakından ilgili olduğunu ve gelişmeleri Salih Bozok aracılığıyla yakından takip ettiğini gösteriyor. Üç sayfalık mektupta İnönü, Bozok'a iki kez, "Kardeşim" diye hitap ediyor.
İNÖNÜ ATATÜRK'Ü KISKANMAZ
Araştırmacı Eriş Ülger, iki silah arkadaşı arasında görüş ayrılıkları yaşanabileceğine dikkat çekti ve "İnönü, Atatürk'ü kıskandı demek kadar yanlış bir şey olamaz" dedi. Ülger, İnönü'nün Cumhurbaşkanı olduktan sonra Atatürk'ün resminin yer aldığı Türk parasının tedavülden kaldırıldığına ilişkin iddiaları da, "Çirkin" diye yorumladı. İnönü'nün, Köşk'e çıktıktan sonra, resminin bulunduğu paraların da tedavüle sürüldüğünü anlatan Ülger, "Ama, İnönü, hiçbir zaman Atatürk resimli parayı kaldırmadı" dedi.
İŞTE O MEKTUP
İnönü'nün yazdığı mektup özetle şöyle:
"Mektubunu büyük bir teessürle okudum. Dayanılmaz bir surette yüreğim bir daha sızladı. Acılı duygularımı, nasıl ifade edeceğimi bilemiyorum...
Kardeşim Bozok,
Sevgili Atatürk'ü gördükçe, onun ümidinin sarsılmamasına ve mümkün olduğu kadar neşeli kalmasına çalışmalıyız. Yine en büyük sıhhi iyilik, onun maddi ve manevi kuvvetinden gelecektir. Beni haberdar etme lütfunuza çok minnettarım Bozok. Teessürlü, ümitli olarak ve candan dua ederek takip ediyorum...Atatürk'ü gördüğün zaman yormayarak, benim tarafımdan ellerini, yüzünü, hasretle öper misin. Mektuplarını daima beklerim. Gözlerim yaşlı olarak muhabbetle tekrar tekrar öperim sevgili kardeşim."