Burda yazilanlari okudukca o kadar sinirlendim ki anlatamam...
2004-2005 lise mezunuyum.Türkiye´de egitim hayatim boyunca dogru düzgün alamadigim Ingilizce dil egitimine mi yanayim ,yoksa aradan onca yil gecmesine ragmen hala devlet okullarinda ki dil egitiminde hicbir ilerlemenin olmamasina mi?
Ilkögretim 5. siniftan Lise1´e kadar sözde Ingilizce dersleri aldik. yabanci dil dersin var mi var olduk. Dogru düzgün aksani iyi olmayan ögretmenlerden, what is your name´lerden baslangic seviyelerinden öteye gecemedik.
Lise´ye gelince bu durumun degisecegi umuduyla bisey demedik. Lise´ye geldik, bu seferde Ingilizce ögretmenleri kitligi basladi. sadece bir yil gördügüm ingilizce dersinin yarisindan fazlasi bos gecti. (Nedense,düz liselerde bölümlere ayrildikdan sonra son iki yil icin Ingilizce dersleride kalkardi, dogru o zamana kadar sular seller gibi halletigmiz icin gerek görülmüyordu:)))) ders oldugunda yine baslangic seviyesinden bir adim öteye gecemezdik. hocanin kitaptan alistirmalari tek tek yazdirarak koskoca bir dönemin gecmesine seyirci olurduk...Bir kere dil ögretme konusunda uygulanan methodlar yanlisti. Dil egitimi denilen sey; OKUMA,YAZMA,KONUSMA,DINLEME olarak dörde ayrilir. okudugunu anlama, telafuz, anladigini yazabilme,ögrendilkerini konusarak pekistirme ve dinlediklerini anlama seklinde olmasi gerekirken, malesef sadece katip gibi ingilizce kiitabini kopyalamakdan öteye gidemezdik.
Türkiye´de devlet okullarinda ögretilen yabanci dil egitimi yilllardir kanayan bir yara.Neden düzeltilemiyor neden ya? Türkiye´de Ingilizce, kolejde, Anadolu lis.leri disinda ancak özel kurslarda mi ögrenilir? Devlet okullarinda okuyan cocuklarin sucu ne ? Bugün küresel dünyada yabanci dilin önemini anlamamis tek ülke Türkiye sanirim.Hicbir Avrupa ya da baska okyanus asiri ülkelerde yoktur ki , dil egitimi okul disinda (Devlet -özel farketmez) kolejlerde,üniveristelerde, ekstra para verilerek kurslarda ögrenilsin...Avusturya´da yasiyorum. Yasadigim ülkeden örnek vermem gerekirse, burda üniye gelmis bir ögrencinin inigilizce diye bir sorunu yoktur. Cünkü , devlet okullarinda ki verilen dil egitimi, bugün bizim bircok yabanci dilde egitim veren üniveristelerimizden bile daha iyi düzeydedir. Bu ülkeye okumaya geldigimde farkettim ki dil egitiminin Türkiye´de hicbirsekilde sallanilmadiigni...
Burda Almanca´yi ve Ingilizceyi sifirdan ögrendim. Almanca´yi bir bucuk yilda ögrenip üni´ye basladim. Aldigim dil egitimini Türkiye´deki onca ögrenim hayatim boyunca aldigim Ingilizce dersleriyle karsilastirinca arasinda ki dag gibi ucurumu görüyordum.
Ögrenim hayatim boyunca dogru düzgün verilmeyen dil egitiminin eksikligi yüzünden burda cok cektim. O yüzden icimi dökesim geldi.:2:
Sizler, devlet okullarinda nasil köreldiginizden bahsetmissiniz. Bir yolu yok mudur bu sistemi degistirmenin? MEB neden derslerin icerigini degistirmekde hicbir adim atmiyor? ögretmenler bir dernek altinda bu tür müfredatla ilgili sikayetleri, eksikleri bildiremiyor mu?
Yani, dil egitiminin icerigini siniflarda birazda ögretmenler belirlemez mi? Yani gruplar kurarak , ögrencileri konusturarak, derse katarak,dinleyerek, dil ögrenmeyi ders seklinde degilde eglenceli bir hale getirerek ögretilemez mi??
Ben mi cok ütopik düsünüyorum yoksa gercekten bu devran böyle devam mi eder?