İlkbahar geldi, şimdi sağlıkta önlem vakti

16 Ağustos 2010
295.009
607.722
1.098
43
Malatya
Mevsim geçişlerindeki ani ısı değişiklikleri, vücudun savunma mekanizmasını zayıflatıyor. Deri değişiyor, böbrek ve akciğerler sinyal veriyor. Bu durum hastalıklara da davetiye çıkarıyor...



İlkbahar geldi. İnsanvücudunu ve sağlığını etkileyen en önemli nedenlerden biri de sıcaksoğuk değişimleridir. Ani değişen hava şartları ve kısa süreli ısı farklılıkları vücudun bu duruma alışmasını zorlaştırır. Bu durumda vücudun strese girmesine yol açarak savunma sistemini zayıflatabilir. Özellikle mevsim geçişlerinde bazı hastalıklar ilerleyebilir.

Mevsim geçişlerinde sıcaklık normalin üzerinde olduğunda öncelikle deri, böbrekler ve akciğerler tepki gösterir. Deri sıcaklık seviyesi arttığında terleyerek vücut ısısını dengede tutmaya çalışırken, böbrekler vücuttaki su oranını korumak için idrar üretmez.

Akciğerler de vücuttaki suyu buharlaştırarak dışarıya atar. Aniden soğuyan havalarda ise vücut dengesinin korunabilmesi için ısı düzenleyici merkezin enerjiye ihtiyacı vardır. Bu nedenle mevsim geçişlerinde sağlıklı ve düzenli beslenmek, mevsime uygun kıyafetler giymek oldukça önem taşır. Ayrıca uyku düzenine, vitamin takviyelerine daha fazla önem vermek gerekir.




STRESLİ KİŞİLER HASTALANIYOR
Mevsim değişiklikleri her insanda farklı etkiler yaratır. Günlük yaşamın akışı kadar vücudun bu duruma uyum sağlaması da mevsimlere bağlıdır. Bazı insanlar bu durumdan etkilenmezken bazıları ise psikolojik ve fizyolojik sorunlar yaşayabilir. Aşırı stresli, heyecanlı ve sinirli kişiler mevsim geçişlerinde kendilerini fiziksel olarak daha güçsüz hisseder. Bunun sonucunda da vücutları daha çabuk tepki gösterir ve hastalanmaya daha müsait olurlar.

TİROİD BEZİ DÜZENSİZLEŞİYOR
Mevsim geçişlerinde bazı hormonal değişimler de yaşanabilir. Bu değişimlerle beraber iştahta artış da görülür. Aşırı kilolu insanlar özellikle bu dönemlerde daha özenli davranmalıdırlar. Mevsim değişimleri ayrıca tiroid hastalarını da olumsuz yönde etkiler. Sıcak-soğuk hava geçişleri yüzünden yaşanan rehavet, yorgunluk, stres ve gerginlik sonucu tiroid bezinde çalışma düzensizlikleri görülebilir.

DEPRESYONU TETİKLİYOR
Mevsim değişimine bağlı yaşanan depresyon insandan insana farklılık gösterir. Bazı kişilerde daha hafif seyrederken bazıların da ise bu durum depresif bir hal alabilir. Özellikle iş ve özel hayatlarında sıkıntı yaratacak durumlara bile yol açabilir. Ofis ortamında veya fiziksel aktivite gerektiren işlerde çalışan insanlar için de aynı durum geçerlidir. Mevsim değişimi yüzünden yaşanılan iç sıkıntısı ve mutsuzluk iş hayatlarında adaptasyon güçlüğü, enerji azalması hatta dikkat dağınıklığına sebep olur. Hızlı ve stresli yaşam koşulları da bu durumu tetikler.





65 YAŞ VE ÜZERİ KİŞİLER DAHA DİKKATLİ OLMALI!
Özellikle çocukların ve 65 yaş üzeri kişilerin daha dikkatli olmaları gerekir. Yaşlıların bağışıklık sistemi mevsimsel ısı değişimlerinde daha zayıftır. Bu sebeple bakteri ve virüs hastalıklarına yakalanma oranları yüksektir. Mevsime uygun korunma önlemleri alınmazsa uzun süren ayrıca tekrar eden solunum yolu hastalıklarına yakalanma riski artabilir.

PORTAKAL, MUZ, MUTLUYUZ
Bağışıklığı güçlendirmek için mutlu eden yiyeceklere beslenmenizde yer verin. Bunların başında bitter çikolata, hindi, portakal, muz, ceviz, somon, koyu yeşil yapraklı sebzeler, havuç, tarçın, zencefil ve vanilya geliyor. Günü canlı geçirmek için kendinize yulaf ezmesi hazırlayıp içine kuru meyveler katabilirsiniz. Veya sabahları maydanoz, dereotu ve birkaç ıspanak yaprağının suyunu sıkıp kefirle karıştırıp içebilirsiniz. Öğünlerinizde çiğ mevsim sebzelerine muhakkak yer verin, öğle veya akşam yemeklerinin birinde sebze çorbası tüketmeye gayret edin.

KENDİMİZİ NASIL KORUYALIM?
  • Bol su tüketin.
  • Sigara ve alkolden uzak durun.
  • Düzenli ve kaliteli uyku çok önemlidir.
  • İyi bir vitamin ve mineral desteği sağlayın, besin çeşitliliği ile beslenin.
  • Yazın açık renkli, kışları ise koyu renkli ve hava dolaşımına izin veren giyeceklerin giyilmesi gerekir.
  • Kapalı ortamları iyi havalandırın ve temizleyin.
  • Bağışıklık sistemi güçlendirici takviyeler alabilirsiniz. Arı poleni, B-karoten, vitamin kompleksleri, koenzim, yeşil çay bunlar arasında sayılabilir.
  • Enfeksiyon belirtileri varsa mutlaka bir uzmana muayene olun.
  • Düzenli spor yaparak bağışıklık sisteminizi güçlendirin.
Kaynak:akit
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…