İlk başörtülü başkanlar... İki isim daha var!-Türkiye'nin ilk Süryani Belediye Başkan

DatluCadu

5 dakkaya hazırım
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
Emoji Skoru
772
Puanlar
413
$ilk_basortulu_baskanlar_iki_isim_daha_var13965027120_h1143563.jpg
Hazro ve Güdül'ün haricinde Türkiye'de ilk kez dört başörtülü belediye başkanı daha, 30 Mart mahalli idareler seçimlerinde, rakiplerini geride bırakarak belediye başkanlığına seçildi.

Türkiye, 28 Şubat sürecinde yaşanan sıkıntıların ardından eğitim ve kamudaki engelin kalkması sonrası yeni bir dönemin başlangıcına bizzat tanıklık edecek.
KONYA: Konya'nın metropol ilçelerinden Meram'da belediye başkanlığını, resmi olmayan sonuçlara göre kazanan AK Parti adayı Fatma Toru, gelecek 5 yıl boyunca başörtülü olarak başkanlık yapacak. 1972 yılında devlet memuru bir ailenin kızı olarak Konya'da dünyaya gelen Toru, gerek öğrenim hayatında gerekse çalıştığı kurumlarda, inancından dolayı taktığı başörtüsü nedeniyle sıkıntılı yıllar yaşadı.
VAN: Van'ın Erciş ilçesinde belediye başkanlığını, resmi olmayan sonuçlara göre kazanan BDP adayı Diba Keskin de 5 yıl boyunca başörtülü olarak belediyeyi yönetecek. İlçe Seçim Kurulunun resmi olmayan sonuçlarına göre, 70 bin seçmenden 34 bin 605'inin oyunu alan Keskin, ayrıca Erciş'in ilk kadın belediye başkanı da oldu.
ELAZIĞ: Elazığ'ın Keban ilçesinde, resmi olmayan sonuçlara göre, AK Parti'den belediye başkanlığına seçilen Fethiye Atlı, ilçenin ilk kadın belediye başkanı oldu. 1990-2000 yılları arasında devlet memurluğu da yapan Atlı, 28 Şubat sürecinde başını örttüğü için sıkıntılar yaşadı.
ESKİŞEHİR: Eskişehir'in Mihalgazi ilçesinde belediye başkanlığına, resmi olmayan sonuçlara göre seçilen AK Parti adayı Zeynep Akgün, yerel seçimlerde rakiplerini geride bırakarak kazanan başörtülü adaylar arasında yer aldı. Akgün, 2003 yılında AK Parti Mihalgazi Kadın Kolları Başkanlığına seçildi, 2004 yılında tüm üyeleri kadınlardan oluşan Tarımsal Kalkınma Kooperatifini kurdu.
Kaynak: Yeni Şafak

Türkiye'nin ilk Süryani Belediye Başkanı oldu
$turkiyenin_ilk_suryani_belediye_baskani_oldu13965072100_h1143587.jpg
Türkiye'nin ilk Süryani Belediye Başkanı ünvanını alan BDP'li Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Februniye Akyol, BDP'nin önerisiyle başkanlığa talip olduğunu söyledi.
2014 yerel seçimlerinde Mardin Büyükşehir Eş Başkan adayı olan ve resmi olmayan kesin sonuçlara göre seçimi kazanan Süryani Februniye Akyol, tüm Mardin halkına teşekkür ettiğini belirtti.

Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Akyol, “Mardin halkını saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. Bu biliyorsunuz BDP'nin önerisiydi. Biz seçim çalışmalarında kendimizi halkımıza anlatırken barış dedik, kardeşlik dedik, halkların birliği dedik. Bu çok önemli. Biz bunun üzerinde duruyoruz. Özellikle kadın hakları üzerinde duruyoruz, bu anlamda bizi seçtikleri için tekrar halkımıza teşekkür ediyorum. Bize güvendiler, biz bu güvenlerini boşa çıkarmamak için çalışacağız. Bunun farkındayız, bizi buraya taşıyan halktır ve halklar için hizmet edeceğiz” dedi.

Bu konuları kimseyi tahrik etmek için, ortamı germek için açmadım.
İki Belediye Başkanınında en belirgin özelliği nedir? Kadın olmaları değil mi?Diğer göze batan özellikleri nedir? Birinin başörtülü olması, diğerinin Süryani olması. Ama ikinci özellikleri en belirgenliştiren şeyde yine cinsiyetleri. Kadın oldukları için manşete taşınıyorlar. Cinsiyetlerinin dışındaki özelliklerine kadın oldukları için vurgu yapılıyor. Yani kadın olmaları onları farklı kılıyor.
Kadın olmasaydı başörtüsü sorunu da olmazdı. Kadın olmasaydı toplum bu kadar kimlik çatışmasına gitmezdi belki. Siz başörütüsü gibi bir bez parçasını eleştiriken kadının, düşünce özgülüğünü, seçme hakkını, kimliğini yok etmeye çalışıyorsunuz. Farkındalıklardan korkan tek tip insan yaratmaya çalışıyorsunuz. Yıkın artık bu düşüncelerinizi. aşın artık bu kimlik sorunlarını. Bölge halkı onlara bir şans verdi. Kendilerini tanıtma, yapabilirlik güçlerini gösterme şansı. 4 yıl boyunca bu teste tabi kalacaklar. Kimlikleri değil kişilikleri, kabiliyetleri test edilecek. İnşallah erkek egemen bu toplumda sandıktan çıkmayı başarabildikleri gibi diğer engelleri de aşarak hakkaniyetli ve hizmet odaklı bir Başkanlık dönemi geçirirler.

Son düzenleme:
Yillardir olmasi gereken sey yeni oluyor.cok gec oldu ama cok sukur gec olsa da guc olmadi ins.Basbakan olmasaydi zor gorurduk bugunleri.Allah ondan razi olsun.en buyuk sorunlardan birini cozdu.ins hep boyle devam eder

Keşke çağdaşlığın kıyafette olmadığını bildiğimiz bir toplumda olabilişeydik. Ama bu duruma gelirken de aldığımız yollar maalesef ki bu şekilde. Yani belki hep kareler birbirini tuttu da şimdiye kadar bizi şaşırtan ya da yanıltan bir tablo çıkmadığı için kafalarımızda yer etti. Bu çok derin bir konu bence. Tam da demek istediklerimi söyleyemiyorum ama örnekleri çok.
Ben inanan biriyim ama şu bazı gurupların öteki beriki olması, bunu da türban altına saklayıp vitrin yapmalarına çok kızıyorum.
Yoksa keşke kimse kimsenin nasıl giyindiğine bakmasa, ön yargı olmasa.Fakat iyi markalı bir mağazaya aynı kişi salaş beleş girsin yüzüne bakmazlar, ama takım elbiseli az gösterişli düzgün giyin muamele farklı olur. Yani ön yargı olayı hep var maalesef. Bu türban olmuş, olmamış çok değiştirmiyor.

Keşke çağdaşlığın kıyafette olmadığını bildiğimiz bir toplumda olabilişeydik. Ama bu duruma gelirken de aldığımız yollar maalesef ki bu şekilde. Yani belki hep kareler birbirini tuttu da şimdiye kadar bizi şaşırtan ya da yanıltan bir tablo çıkmadığı için kafalarımızda yer etti. Bu çok derin bir konu bence. Tam da demek istediklerimi söyleyemiyorum ama örnekleri çok.
Ben inanan biriyim ama şu bazı gurupların öteki beriki olması, bunu da türban altına saklayıp vitrin yapmalarına çok kızıyorum.
Yoksa keşke kimse kimsenin nasıl giyindiğine bakmasa, ön yargı olmasa.Fakat iyi markalı bir mağazaya aynı kişi salaş beleş girsin yüzüne bakmazlar, ama takım elbiseli az gösterişli düzgün giyin muamele farklı olur. Yani ön yargı olayı hep var maalesef. Bu türban olmuş, olmamış çok değiştirmiyor.

ön yargılar insanları tanıdıkça ortadan kalkar. tanışmak için de her zaman buna talip olmak gerekir. kapıları kapatarak tanış olunmaz. insanlar dikkat çekmeyi seviyor. fikir alnımıza asıp gezebileceğimiz bir şey değil. ama kıyafetlerimiz yada dış görünüşümüz nasıl yaşadığımıza, toplumda nasıl bir konum sahibi olduğumuza dair çok net ipuçları veriyor. daha doğrusu biz öyle olduğunu düşünüyor ve insanlara ben kaliteliyim mesajı vermek istiyoruz. bunun için de markaları kullanıyoruz. aslında bunu yaptıkça yerimizde saydığımızın farkında olmuyoruz.

Başörtü mevzusunda onayı veren tek başbakan değil ki başka partilerin de onayı var zaten halkın bütününde artık bu konu zaten aşılmıştır. Ama başörtüleri değil birikimleri, tecrübeleri de önemli. Ben ancak sevinirim bu kişilerin de yer almasından. Ama kadınlara seçme ve seçilme özgürlüğü tanıyan, onları özgürleştiren Atatürk'e Başbakandan önce teşekkür ederim. Maalesef birilerine teşekkür ederken bunu asıl mimari olan şahsiyetleri unutuyoruz. Başörtülü birinin seçilmiş olmasından çok bir kadının seçilmiş olmasıyla gururlanmalıyız. Mesela doğuda da başı açık genç güzel bir kızımız seçildi. O eğer başörtülü olsaydı ne övgüler gelirdi ama işte yaşının genç olması filan dolayısıyla ne kadar birikimi vardır, güzelliğini ön plana çıkarı oy almıştır gibi söylemler oldu her ne kıyafet olursa olsun herkesin seçilmeye hakkı var ve kadınlarımızın artık yönetimde söz sahibi olması gerçekten çok güzel.

Yillardir olmasi gereken sey yeni oluyor.cok gec oldu ama cok sukur gec olsa da guc olmadi ins.Basbakan olmasaydi zor gorurduk bugunleri.Allah ondan razi olsun.en buyuk sorunlardan birini cozdu.ins hep boyle devam eder

elbette büyük başarısı var ama bence halkın başarısı bu. haklarmızı elde etmemiz için bir aracı onlar sadece ve hep öyle kalmalılar

Son düzenleme:
elbette büyük başarısı var ama bence halkın başarısı bu. haklarmızı elde etmemiz için bir aracı onlar sadece ve hep öyle kalmalılar

Araci olmalari onemli degilki onemli olan hangi aracinin bunu basardigidir.halkin daha oncede cok cabasi oldu ama kimse dikkate almadi,diger partilerden zaten basortusu yasagina destek veren bir numarali aktor chp ve ecevit.ama bunu basbakan cozdu.ister kbul edin ister etmeyin.hakeza bu konuda yillarca ugrasti ve uzun yillar sonunda ancak cozebildi.

Araci olmalari onemli degilki onemli olan hangi aracinin bunu basardigidir.halkin daha oncede cok cabasi oldu ama kimse dikkate almadi,diger partilerden zaten basortusu yasagina destek veren bir numarali aktor chp ve ecevit.ama bunu basbakan cozdu.ister kbul edin ister etmeyin.hakeza bu konuda yillarca ugrasti ve uzun yillar sonunda ancak cozebildi.

o çözssün diye tekrar tekrar seçildi anlatmak istediğim bu.....

Mhp yi atlıyorsun Mhp de uğraştı Akp döneminde 3 kere önerge verdiler ve ikisi reddedildi kabul etselerdi daha erkende çözülebilirdi bu problem :ssz:

Son düzenleme:

Valla tüm partiler destek verdi keza yoksa zaten yapamazdı. 12 senede daha çok yeni zaten bunun gelişi. Neden gelir gelmez yapmadı neden korktu? dediğim gibi Başbakan başörtü olayını desteklemiş ön ayak olmuş olabilir yukarıda da yazdım ama işinize gelene cevap veriyorsunuz seçilen kişilerin kadın olması, kadınları temsil etmesi daha önemlidir bence ve Başbakana teşekkür ederken öncelikle kadınlara seçme ve seçilme özgürlüğü tanıyan Atatürk2e de teşekkür etmek lazım nedense bu hep atlanıyor eğer bayanlara zamanında bu hak verilmeseydi başörtülüsü açığı kimse ne aday olabilir bırakın adaylığı oy verme hakkı bile olmazdı. Yani Başbakanın başörtüsünü çözmesinden daha önemli olay budur. Kökten bir değişimdir.

Son düzenleme:
Valla tüm partiler destek verdi keza yoksa zaten yapamazdı. 12 senede daha çok yeni zaten bunun gelişi. Neden gelir gelmez yapmadı neden korktu? dediğim gibi Başbakan başörtü olayını desteklemiş ön ayak olmuş olabilir yukarıda da yazdım ama işinize gelene cevap veriyorsunuz seçilen kişilerin kadın olması, kadınları temsil etmesi daha önemlidir bence ve Başbakana teşekkür ederken öncelikle kadınlara seçme ve seçilme özgürlüğü tanıyan Atatürk2e de teşekkür etmek lazım nedense bu hep atlanıyor eğer bayanlara zamanında bu hak verilmeseydi başörtülüsü açığı kimse ne aday olabilir bırakın adaylığı oy verme hakkı bile olmazdı. Yani Başbakanın başörtüsünü çözmesinden daha önemli olay budur. Kökten bir değişimdir.

Hangi parti pardon.basortusu dusmani chp mi meclisten kovan ecevitmi.hala onlarin payi oldugunu dusunuyorsanizbasortululere dalga geciyosunuz demektir.en buyuk zulmu biz onlardan gorduk ne katkisindan bahsediyorsunuz siz.basbakan cozdu denmesin diye imza attilarokadar salakmiyiz biz .yasanNlardan sonra imzaya kanip da ortak cozuldu diyecegiz.ayrica bu konuyu ataturke getirmeyin.kime tesekkur edecegim sizi ilgilendirmez.herkesin oncelikleri farkli.

Son düzenleyen: Moderatör:

Ben de Mhp önerge verdiklerinde reddetmelerinde iyi niyet göremiyorum valla daha erken çözülebilirdi o zaman ama sırf kendilerine mal edebilmek için yokuşa sürdüklerini düşünüyorum:ssz:

Hangi parti pardon.basortusu dusmani chp mi meclisten kovan ecevitmi.hala onlarin payi oldugunu dusunuyorsanizbasortululere dalga geciyosunuz demektir.en buyuk zulmu biz onlardan gorduk ne katkisindan bahsediyorsunuz siz.basbakan cozdu denmesin diye imza attilarokadar salakmiyiz biz .yasanNlardan sonra imzaya kanip da ortak cozuldu diyecegiz.ayrica bu konuyu ataturke getirmeyin.kime tesekkur edecegim sizi ilgilendirmez.herkesin oncelikleri farkli.

Niye ilgilendirmesin. Kusura bakmayın sizin önceliğin demek ki sadece başörtüsü sadece onun üzerinden tartışmayı biliyorsunuz. Zannettiniz ki biz burada karşı çıkıcaz vay efendm nasıl başkan olurlarmış diyeceğiz ama öyle bir şey dememize imkan yok herkesin ailesinde başı kapalı kişiler var. Akp iktidarda değilken de vardı. Ama halk içinde bunu dillendiren kimse yoktu bizde şahsen başörtülerin okullara kamu kurumlarına girmesini istiyorduk. İmza atmayabilirlerdi böyle bir hakları vardı değil mi. Sizin önceliğiniz sadece başörtüyse başörtüsünü serbest bırakan Başbakan teşekkür ederken, seçimle insanları kendimizin özgürce seçmesini, halkın düşüncelerini, demokratik düzeni getiren, kadınlara seçme ve seçilme hakkını tanıtan Atatürk önceliğin olamıyorsa denecek hiçbir söz yok size. Eğer Atatürk bayanlara bu hakkı tanımasaydı ne sen pazar günü gidip akp yönüne oyunu kullanablirdin ne de burada yazıp oyunu savunabilirdin sen değil kimse oy filan kullanamazdı babadan oğula geçerdi düzen sende istesen de istemesen de kabul ederdin. Başbakana başörtüsü için teşekkür edip, kadının seçilmesini olanak tanıyan asıl özgürlüğü veren Atatürk önceliğiniz olamıyorsa yazık çok yazık Benim önceliğim önce bu hakkı tanıyandır kadınlara. Sonra hangi kıyafetle oy kullanabilecekleri gelir. Sonuç olarak bu insanlar başörtülü olarak oy kullanabiliyorlardı değil mi ama Atatürk bu hakkı tanımasaydı başörtülü de olsalar oy kullanamayacaklardı. Şu anda Başbakan o koltukta oturuyorsa Atatürk sayesinde bilin istedim..

Atatürk misyonunu tamamlamış gitmiş. Evet ilk zamanlarda tek parti vardı, kadınlar ve erkekler sadece o tek partiyi seçiyordu. Seçilme hakkı başörtülere yıllardır yoktu, ilk kez 2014 başörtüler seçilme hakkını elde etti diyebiliriz. Seçilmiş olanlardan sonradan kapanan oldu ama ilk kez direkt örtülü siyasetçiyi seçme işlemini yeni görmüş olduk.
Hatırlarsanız cumhurbaşkanımızın eşine de il zamanlarda olmadık laflar edildi, dış ülkelerde bizi nasıl temsil edecek, yanlış anlaşılırmışız da, çağdaş değilmiş de...
Ama görüldü ki insanlar kıyafete bakmıyor, örtünün de çağdaşlıkla alakası yok ve gayet te güzel temsil etti ülkemizi. Dünyanın her yerinden başbakan ve cumhurbaşkanlarının biri geldi biri gitti ülkemize.

Valla tüm partiler destek verdi keza yoksa zaten yapamazdı.

tüm partiler destek vermedi dejavu
chp hep itiraz etti
neden bunu kabul etmiyosunuz cidden anlamıyorum
ki bunun kronolojik sıralamasını bile koydum bi konuya
en son yine kamuda başörtüsü için bile başvurdular
neden hala bununla uğraşılıyo ben de bunu anlamıyorum
o kadar itirazdan sonra kalkıp ta destek verdi filan demeyin bence
bana bile samimi gelmiyo yani

Ben de Mhp önerge verdiklerinde reddetmelerinde iyi niyet göremiyorum valla daha erken çözülebilirdi o zaman ama sırf kendilerine mal edebilmek için yokuşa sürdüklerini düşünüyorum:ssz:

Kendileri yaptı olsun diye reddettiler kuzum başka partinin üzerine kalmasın diye yoksa nasıl oy toplayacaklardı başörtüsü üzerinden. Nasıl biz yaptık diyeceklerdi hala daha bunun üzerinden oy almıyorlar mı hala insanlar AKP ye oy vermezsek başörtüsünü yasaklarlar, dinimizi yaşayamayız saçmalığına inanmıyorlar mı. Bundan dolayı oy alıyorlar zaten. Bakar mısın hanımefendi şu an oy kullanabilmesini bile Atatürk'e borçlu zaten Atarürk olmasaydı başı kapalı da olsa açıkta olsa kimse oy kullanamayacaktı şu anda başı kapalı açık başkan olayını bile konuşamayacaktık çünkü zaten kadınların bırakın başkan seçilme oy verme hakkı bile olmayacaktı. Sen kadınsın sus diyeceklerdi oy verme diye bir olgu olamayacaktı zaten halktan kimse oy nedir bilmeyecekti babadan oğula devir daim olacaktı ve hala önceliği başörtüsüymüş hanımefendinin enteresan. Ama tabii 10 kasımda dikilmeye ne gerek var, iki ayyaş diyen milli bayramlarımızı kutlamamızı yasaklayan, andımızı kaldıran, 10. yıl marşı karın doyurmuyor diyen Atatürk'ün adını ağzına almayıp Gazi Mustafa Kemal diye hitap eden, mitinginde Atatürk büstünü kapattıran, ders kitapların resmini kaldıran bir zihniyete oy veren kişilerde o zihniyette olur hükümet eliyle böyle değiştiriliyor işte öncelikler.

konuyu kadın haklarından çıkarıp particilik ve Atatürk saygısına getirdiğiniz için teşekkür ederim arkadaşlar. anlaşıldı KK siyaset bu tür konular açmak için henüz olgunlaşmamış. Hepiniz iyi günler

Hee bacımm, Ak parti kapatma davası neden oldu acaba? Bunu da hatırlıyor musun?

tüm partiler destek vermedi dejavu
chp hep itiraz etti
neden bunu kabul etmiyosunuz cidden anlamıyorum
ki bunun kronolojik sıralamasını bile koydum bi konuya
en son yine kamuda başörtüsü için bile başvurdular
neden hala bununla uğraşılıyo ben de bunu anlamıyorum
o kadar itirazdan sonra kalkıp ta destek verdi filan demeyin bence
bana bile samimi gelmiyo yani

CHP nin itiraz etmesi birşeyleri değiştimedi ki. Sonuçta onlarda kabul ediyorlar. Ama zannında MHP bunu dile getirdiğinde akp kabul etmedi neden kendisi öne sürüp bundan nemalanmak için ve kabul edin nemalandı da. İl seçildiği anda neden bunu yapmadı neden bekledi seçildikten kaç sene sonra geldi başörtüsü serbestliği. Bu arada MHP bununla ilgili kaç kere önerge verdi neden kabul edilmedi? başörtüsü sadece bir simge bunun üzerinden siyaset yapmak, bakın biz gidersek yine başörtüsüz bir yere giremezsiniz diye dikte etmek öyle o oy toplama ne kadar adil ki artık bu hakkı ellerinden almak imkansız o hal verildi bir kere ve halk bundan memnun.

daha önce erbakan da bu sorunu defalarca çözmek istedi ancak her seferinde partisi kapatıldı. başbakanın bu kadar beklemesi önce kanunlarla zemin hazırladı sonrada uygulamaya koydu hepsi bu

Back