İlk 2 Yılda Sizi Neler Bekliyor?
Bebeğiniz yaşamının ilk iki yılında size bağlı bir yaşam sürüyor. Ancak bir yandan da hızla büyüyor. Kadar çabuk gelişiyor ki bazen onu takip etmekte bile zorlanıyorsunuz .Doğduğu an dün gibi aklınızdayken ilk sözcükler, ilk adımlar birbirini kovalıyor. Peki siz bebeğinizi hangi dönemde nelerin beklediğini biliyor musunuz? Sorunun yanıtı bu yazıda...
Bebekler sürekli değişim ve gelişim içerisinde Anne ve babalar için de bebeklerindeki bu gelişimleri izlemek büyük bir zevk. Anne babalar bebeğin yürümesini, konuşmasını büyük bir heyecanla bekliyor. Bazen annne ve babalar bu konularda çok aceleci olabiliyor. Bu nedenle her kadar çocuğun gelişiminin değerlendirilmesi çocuk doktorunun görevi olsa da bebeğin hangi dönemlerde neleri yapabileceğinin anne baba tarafından da bilinmesinde yarar var. Ancak her bebeğin kendisine ait bir ritmi olduğu ve bebekleri birbiriyle karşılaştırmanın çok yanlış bir davranış olduğunu unutmamak gerek. İşte bebekleri bekleyen gelişim basamakları:
İlk üç ay
Bebekler doğdukları andan itibaren yenidoğan dönemi olarak adlandırılan ilk ay boyunca emme, yakalama, sıçrama gibi ilkel refleksler yapıyor. Bebek iki aylık olduğunda gülüşünüze gülücükle karşılık vermeye, üç aylık olduğunda ise yüz üstü yatırıldığında başını 45 derece dik tutmaya başlıyor.
3 - 6. ay
Bebekler 4 aylık olduklarında yuvarlanarak dönebiliyor. Bu nedenle düşmemeleri için gerekli önlemleri almayı sakın unutmayın.. Çoğu bebek 5 aylık olduğunda bir nesneye doğru uzanabilir ve sırt üstü dönebilir, 6 aylıkken de genellikle yastıklarla desteklenerek oturabilir.
6 - 9. ay
Bebek, oturduğu yerde kendi ekseni etrafında dönebilir ve ellerini çırpabilir. Küçük bir nesneyi baş ve işaret parmaklarını kullanarak kavrayıp bırakabilir. Çoğu bebek bu dönemde emeklemeye başlar.
9 - 12. ay
Bu dönemde bebeğin parmak becerileri artar, ayrıca küçük nesneleri de rahatlıkla kavrayabilir. Bebek ayakları üzerinde durap sıralar ve hatta birkaç adım attığı da görülebilir.
12 - 15. ay
Bebek, bir şeyleri anlatabilmek için hala parmağıyla göstermeye devam eder. Bu dönemde 2 - 3 nesneyi birden tutabilir. Ayrıca kaseleri, kutuları, çantaları boşaltmaktan da büyük zevk alır
15 - 18. ay
Bu dönemde çoğu bebek yürümeye başlar ve bebek arabasına binmektense onu itmeyi tercih eder. Dengesini tam olarak kuramadığı için sık sık düşebilir. Düştüğünde önemli bir kaza oluşmaması için evdeki eşyaların yerlerini değiştirmeniz gerekebilir!
18 - 21. ay
Çocuklar sandalyelere, masalara tırmanmaya, koşmaya başladıkları için oldukça tehlikeli bir dönem. Ev içinde özellikle köşeli eşyalara karşı önlem alınmalıdır. Ayrıca bu dönemde en önemli zevklerinden birinin duvarları ve mobilyaları kalemlerle renklendirmek olduğu unutmayın.
21 - 24. ay
Çocuğunuz tek başına giyinme denemelerinde bulunur. Kazağını ters ya da ayakkabısını yanlış ayağına giymiş olması onu yıldırmaz. Hareketleri iyice bilinçli bir hal alıp amaca yönelik olur.