- 6 Mart 2012
- 17.742
- 28.110
- 798
- 49
1.Gelişimine göre oyuncak seçimi
Örneğin, iki yaşına gelen Berk daha üç kübü ancak üst üste koyabilirken, ona ufak parçalı iç içe geçen legolar sunulursa nasıl oynayacağını kestiremeyebilir. Buna karşılık Kaan on parçalı puzzle’ı rahat yapabiliyorsa bir sonraki oyuncağı onaltı parçalı bir puzzle olabilir.
2. Oyuncakta alternatifi sunulmalı:
Eğer bütçe pahalı bir oyuncaktan sadece bir tane almaya yetiyorsa ikizler için tek oyuncağın uygun olmadığı akıldan çıkarılmamalıdır. Daha uygun olan iki adet oyuncak alınarak ikisi de memnun edilmelidir. Tek bir oyuncağın ikizler tarafından paylaşılmasını beklemek ikizlerden fazla bir beklenti olmuş olur.
Oyun, çocukların hayatının en önemli parçası. Oyunla yaşamın provasını yapıyorlar, duygu dünyalarını yansıtıyorlar, fiziksel ve duygusal olarak enerjilerini boşaltıyorlar, hayal güçlerini geliştiriyorlar. Oyun, çocukların hayatında böylesine önemli bir yer tutuyor. İşte bu noktada çocuğa oyuncak seçimi büyük önem taşıyor.
Anne ve babaların oyuncak seçerken kendilerini değil çocuğun zevklerini göz önünde bulundurması gerekiyor. Çocuğun yeni şeyler keşfedip keyifle değişik şeylerin pratiğini yapabileceği oyuncaklara ihtiyacı olduğunu unutmamakta fayda var. Bunu sağlamak için ebeveynlerin dikkat etmeleri gereken en önemli nokta seçtikleri oyuncağın çocuk açısından tehlike içermemesi ve güvenli olması. Peki anne ve babalar oyuncak seçiminde hangi noktalara dikkat etmeli?
İşte oyuncak seçimi kriterleri:
• Avrupa’ya uygun, anlamına gelen ve gerekli güvenlik şartlarını karşıladığını gösteren CE, ithal bütün oyuncaklarda aranan bir kriterdir. Satın aldığınız oyuncağın üretim yeri önemli değildir. Üretim yeri neresi olursa olsun üzerinde CE damgası olan oyuncaklar güvenlidir.
• Çocuğun oyundan en optimum faydayı sağlayabilmesi için seçilen oyuncağın yaşına uygun olduğundan emin olmak gerekiyor. Her ebeveyn, çocuğun yaşını ve oyuncağın güvenlik uyarılarını dikkate almalıdır. Oyuncak satın alırken bu uyarıların üzerinde olduğu oyuncakları tercih etmeye çalışın.
• Oyuncaklar pilli ise pil yerinin güvenli şekilde kapalı, vidalı ve emniyetli olmasına dikkat edin. Pil kutupları, pil voltajı, DC işareti okunaklı şekilde olmalı. Eski ve yeni piller ile alkali, standart ve şarj edilen piller birlikte kullanmayın.
• Yumuşak hayvan ve bebeklerin yıkanır olmasına, gözler, burun, düğme ve diğer ayrıntıların kopmayacak şekilde dikilmiş veya yapıştırılmış olmasına özen gösterin. Astım ve alerji riski olan çocuklarda tüylü oyuncaklardan kaçının.
• Çocuklar ilk yaşlarında cisimleri ağızlarıyla da tanıma ve her cismi ağza götürmeye eğilimlidir. Bu sebeple üç yaşından küçük çocuklara küçük parçaları olan ya da küçük parçalara ayrılan oyuncaklar almayın.
• Oyuncağın boyası dökülüyor ya da çok kısa zaman sonra çıkıyorsa çocuğunuzdan uzaklaştırın.