İkinci öğretim harçlarını %100 zam!!

mod26

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
6 Haziran 2009
135
5
37
YÖK, üniversite öğrencileri arasında “harç” olarak adlandırılan katkı paylarının, 2009-2010 akademik yılı için yüzde 8 artırılmasını kararlaştırdı.

YÖK fakültelere göre katkı payı miktarlarını belirledi. Öğrencilerden alınacak katkı payı miktarları, Bakanlar Kurulunun kararıyla kesinleşecek.

YÖK'ün önerdiği miktarlara göre, örgün öğretimde en fazla katkı payını tıp fakültesi öğrencileri, en düşük katkı payını Açıköğretim Fakültesi öğrencileri ödüyor. Katkı payı miktarları örgün öğretimde 71 TL ile 591 TL arasında değişiyor. Lisans programlarının 2009-2010 akademik yılı katkı payı miktarları şöyle:

“Tıp fakülteleri 591 TL, diş hekimliği ve eczacılık fakülteleri 494 TL, veteriner fakülteleri 386 TL, tıbbi biyolojik bilimler ve fizik tedavi ve rehabilitasyon programları ile teknik eğitim fakülteleri 281 TL, İTÜ İşletme Fakültesi 402 TL, mühendislik, mimarlık, mühendislik-mimarlık, inşaat, makine, maden, elektrik-elektronik, kimya metalürji, mühendislik ve teknik, uçak ve uzay bilimleri, ziraat ve orman fakülteleri, mimarlık ve tasarım fakülteleri 387 TL, gemi inşaat ve deniz bilimleri, deniz bilimleri, su ürünleri, denizcilik, tekstil teknik ve tasarım, sanat ve tasarım, güzel sanatlar fakülteleri 316 TL, fen, fen-edebiyat (fen programı), dil ve tarih-coğrafya, ilahiyat, eğitim, mesleki eğitim, sağlık eğitim, sağlık bilimleri, endüstriyel sanat eğitim, ticaret turizm eğitimi, eğitim bilimleri, edebiyat, fen- edebiyat (edebiyat ve sosyoloji programı) iletişim bilimleri ve iletişim fakülteleri 284 TL, hukuk, iktisat, işletme, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler 313 TL, Açıköğretim Fakültesi 71 TL.”

YÜKSEKOKULLAR

Yüksekokullar içinde de en fazla katkı payını devlet konservatuvarı ve sivil havacılık ve yabancı diller yüksekokulu öğrencileri ödeyecek. Katkı payları devlet konservatuvarlarında 545 TL'den 589 TL'ye, sivil havacılık ve yabancı diller yüksekokullarında 435 TL'den 470 TL'ye yükseltildi.

Mesleki teknoloji, tütün eksperliği, ev ekonomisi yüksekokulları öğrencileri 227 TL, bankacılık ve sigorta, uygulamalı bilimler, ilahiyat meslek, sağlık, endüstriyel sanatlar, takı teknolojisi ve tasarımı, beden eğitimi ve spor, spor bilimleri teknolojisi, fizik tedavi ve rehabilitasyon, hemşirelik, ulaştırma, engelliler entegre yüksekokulları, tapu kadastro, sağlık hizmetleri, turizm ve otelcilik işletme ve turizm işletme ve otelcilik yüksekokulları, sivil havacılık, sosyal bilimler, teknik bilimler, su ürünleri, denizcilik, deniz
işletmeciliği ve yönetimi, adalet yüksekokulları ile ormancılık ve uzaktan eğitim meslek yüksekokulu öğrencileri 190 TL katkı payı ödeyecek. Lisanstüstü öğrenim ücreti de 239 TL'den 258 TL'ye çıkarıldı.

İKİNCİ ÖĞRETİMDE ARTIŞLAR YÜKSEK

YÖK'ün önerdiği rakamlara göre, örgün öğretim gören öğrencilerin derslerini tamamlamasının ardından öğleden sonra veya akşam öğrenim gören “ikinci öğretim” öğrencilerinin katkı payı miktarlarındaki artış daha yüksek oldu. İkinci öğretimde artış oranları bazı programlarda yüzde 100 ve üstünde oldu. Engelliler entegre yüksekokulunda ikinci öğretim ücretleri yaklaşık yüzde 500 arttı.

Katkı payları ikinci öğretim öğrencilerinden ortalama öğrenci maliyetinin yaklaşık yarısı kadar alındığı için miktarlar örgün öğretim öğrencilerinden daha yüksek olarak belirleniyor.

2009-2010 akademik yılı ikinci öğretim öğrencilerinden alınması öngörülen öğrenim ücretleri tespit edilirken yükseköğretim kurumlarının 2009 mali yılı bütçeleri göz önünde bulundurularak bulunan cari hizmet maliyeti esas alınıyor.

Buna göre, 2009-2010 akademik yılı ikinci öğretim için veteriner fakülteleri bin 976 TL'den 5 bin 276 TL'ye, teknik eğitim fakülteleri bin 62 TL'den bin 412 TL'ye, mühendislik, mimarlık, mühendislik-mimarlık, mühendislik ve teknoloji, mimarlık ve tasarım, inşaat, makine, maden, elektrik-elektronik, kimya metalürji, uçak ve uzay bilimleri, ziraat ve orman fakülteleri bin 416 TL'den 2 bin 400 TL'ye; gemi inşaat ve deniz bilimleri ve deniz bilimleri bin 782 TL'den 2 bin 549 TL'ye, fen, fen-edebiyat (fen programı) fakülteleri bin 186 TL'den 2 bin 343 TL'ye, hukuk, iktisat, işletme, siyasal bilgiler, iktisadi ve idari bilimler fakülteleri bin 70 TL'den 2 bin 160 TL'ye, dil tarih ve coğrafya, ilahiyat, eğitim mesleki eğitim, sağlık eğitim, endüstriyel sanat eğitim, ticaret turizm, eğitim bilimleri ve edebiyat fakülteleri 951 TL'den 2 bin 426 TL'ye, fen-edebiyat fakültesi (edebiyat ve sosyal program), iletişim bilimleri ve iletişim fakülteleri 891 TL'den bin 110 TL'ye çıkarıldı.
Bu arada, tıbbi biyolojik bilimler ve fizik tedavi ve rehabilitasyon programları bin 976 TL'den bin 613 TL'ye düşürüldü.

İkinci öğretimde devlet konservatuvarı 3 bin 952 TL'den 6 bin 935 TL'ye, sivil havacılık yüksekokulu 3 bin 952 TL'den 5 bin 540'a, mesleki teknoloji tütün eksperliği ve ev ekonomisi yüksekokulları bin 781 TL'den 4 bin 430 TL'ye, bankacılık ve sigorta, uygulamalı bilimler, sağlık, endüstriyel sanatlar, takı teknolojisi ve tasarımı, beden eğitimi ve spor, spor bilimleri yüksekokulları ve ilahiyat meslek yüksekokulları bin 70 TL'den bin 227'ye, engelliler entegre yüksekokulu bin 782'den 8 bin 605 TL'ye, tapu kadastro, sağlık hizmetleri, turizm ve otelcilik, turizm işletmeciliği ve otelcilik, sivil havacılık, sosyal bilimler, teknik bilimler, uzaktan eğitim, su ürünleri meslek yüksekokulları ve adalet yüksekokulları 713 TL'den bin 940 TL'ye, denizcilik ve deniz işletmeciliği ve yönetimi yüksekokulları 891 TL'den bin 563 TL'ye çıkarıldı.

Üniversite kurulları, katkı payı miktarlarını, üniversitenin özelliğini, öğrenim dallarının niteliklerini ve sürelerini göz önünde tutarak fakülte, yüksekokul, enstitü ve bölümler itibarıyla yüzde 20 oranına kadar artırabiliyor
 
İ.İ.B.F İ.Ö 2160 TL arkadaşlar bu imkansız bişe yeter artık demenin vakti gelmedimi???
 
oyoyoy yandı gülüm keten helvammm.... 2. iö deilim de ünide 7. senem.. oyoyoyoyoyyyy
 
ben 2005/2007 senesinde MYO muhasebe bitirmiştim 2.öğretimdim
1.dönem 520 2.dönem 510 toplamda 1 milyarı geçik paralar ödedim her sene her dönem...
harçları kaldırcaklarına harç artırtıyorlar...
ALLAH büyüktür ona sığınacağız.
 
Benim erkek arkadaşım Müh.Mim.Fak mezunu.. Toplamda 8000 TL gibi bir para vermişti harç olarak.. Şimdi 9000 falan verilecek demek ki.. Parası olmayan okuyamayacak artık.. ıyice suyu çıktı..
 
Yükseköğretim Kurulu Ulusal Öğrenci Konseyi Başkanlığından Duyurulur!
Kamuoyuna Duyuru!

Yükseköğretim Kurulu Ulusal Öğrenci Konseyi Başkanlığından Duyurulur!

14 Temmuz Salı günü akşam saatlerine doğru Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı ve aynı zamanda Y.Ö.K. Ulusal Öğrenci Konseyi Başkan Yardımcısı Emre Burak TAĞ ve Trakya Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Kaan DEMıROĞLU; Y.Ö.K. Başkanlığında, Y.Ö.K. Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya ÖZCAN ile yüksek miktarda artış gösteren Öğrenci Harçları konusunda bir görüşme gerçekleştirdiler.
Gerçekleşen görüşme de Ulusal Öğrenci Konseyi Başkanlığını temsilen toplantıya katılan Öğrenci Temsilcileri bu miktarda bir artışın gerçekleşmesinin mümkün olamayacağını, bu artışın öğrencilerin eğitim hakkının elinden alınması demek olduğunu belirterek konu ile ilgili kapsamlı olarak yaptıkları çalışmayı Y.Ö.K. Başkanlığına sundular.
Konu hakkında daha da detaylı olarak, görüşlerini belirten ulusal Öğrenci Konseyi temsilcileri ve Y.Ö.K. yapılan açıklamaları tekrar gözden geçirerek, öğrenci harçlarında özellikle II. Öğretim harçlarında basın da gündeme geldiği gibi %100 ler den %500 lere varan bir artışın olmadığı, basında verilen miktarların Y.Ö.K.’nun yaptığı hesaplama cetvelindeki, bir öğrencinin okuduğu üniversitesindeki yıllık maliyetinin yarısına ait miktar olduğu sonucu ortaya çıktı.
Yani geçtiğimiz yıl yaklaşık olarak 1.976 TL harç veren bir öğrencinin bu yıl ödeyeceği miktar yaklaşık olarak 2.134 TL olacaktır.(Yaklaşık %8 lik bir artış)
Basın tarafından kamuoyuna yanlış lanse edilen bu konu ile ilgili, toplantı sonrası Y.Ö.K. Başkanı ve Ulusal Öğrenci Konseyi Başkanlığı temsilcileri bir basın toplantısı gerçekleştirdiler.
Sonuç olarak; her yıl olduğu gibi bu yıl da Y.Ö.K.’ün Bakanlar Kuruluna artış konusundaki önerisi enflasyondaki artış göz önünde bulundurulmuş ve %8 olarak belirlenmiştir.
Bu konuda son söz Bakanlar Kuruluna aittir.
Ön görülen fiyatlar belirtilen fiyatların daha da altına düşebilir.

Fahiş miktarda artış olmayacağı konusunda tüm öğrencilerimizi bilgilendirir, bu tür yanlış haberlerden dolayı ailelerimizin böyle ağır bir yükümlülük altına girmeyeceğini belirtmek isteriz.

Saygılarımızla,

Y.Ö.K. ULUSAL ÖĞRENCı KONSEYı BAŞKANLIĞI
 
X