İki hamilelik arasındaki süre ne kadar olmalıdır?

İki hamilelik arasındaki süre, aile planlamasının önemli bir parçasıdır. İki hamilelik arasındaki sürenin önemini ve tekrar hamile kalmadan önce göz önünde bulundurmanız gereken faktörleri anlamanız önemlidir.

Aile planlaması neden önemlidir?

Birkaç sene içinde çocuk isteyip istemediğinizi bilmeniz, sizin ve eşinizin hamilelik için hazırlanmanız ya da uygun bir doğum kontrol yöntemi seçmeniz konusunda faydalı olacaktır. Bkz: Size en uygun doğum kontrol yöntemi

Halihazırda çocuğunuz varsa aile planlamanın sizin için yeni bir anlamı olabilir. Bir çocuk sahibi daha olmak, ailenizin yaşamında değişiklik yaratacaktır. Siz ve eşiniz, tekrar yeni doğmuş bir bebeğe bakmaya hazır mısınız? Diğer çocuğunuz ya da çocuklarınız, ilginizi yeni bir bebekle paylaşmanıza nasıl tepki verecek?

Bu soruların yanı sıra hamileliğin zamanlaması da önemlidir. Siz ve eşinizin, tekrar ne zaman bebek sahibi olmak istediğinize dair aklınızda bir zaman olabilir. Ancak araştırmalar, hamilelikler arasındaki sürenin anneyi ve bebeği etkileyebileceğini göstermektedir.

İki hamilelik arasındaki sürenin çok yakın olmasının riskleri nelerdir?

Araştırmalar, canlı doğum gerçekleştikten sonra altı ay içinde diğer hamileliğin başlamasının, aşağıda yer alan riskleri arttırabildiğini göstermektedir:
  • Erken doğum
  • Plasentanın, doğumdan önce rahim iç duvarından tamamen ya da kısmen ayrılması (plasental abrupsiyon)
  • Düşük doğum kilosu
  • Bilişsel bozukluklar
  • Şizofreni
  • Annede anemi
Bu risklere ek olarak bazı araştırmalar, aralarında fazla süre olmayan hamileliklerde, ikinci çocukta otizm riskinin arttığını söylemektedir. Bu risk özellikle de aralarında 12 aydan az olan hamilelikler açısından yüksek olmaktadır.

Araları çok yakın olan hamilelikler, annenin önceki hamileliğinden sonra toparlanması için gereken zamanı vermeyebilir. Örneğin, hamile olmak ve bebek emzirmek, özellikle folat olmak üzere besin depolarınızı tüketir. Bu depoları doldurmadan tekrar hamile kalırsanız sizin sağlığınız ya da bebeğinizin sağlığı etkilenebilir. Hamilelik sırasında gerçekleşen ve sonraki hamilelikten önce tamamen iyileşmemiş olan genital yol inflamasyonu da sorun yaratabilmektedir.

Doğumdan sonra hemen hamile kalmak neden erken doğum ihtimalini arttırır?

Uzmanlar, doğumdan sonra hemen hamile kalmanın neden erken doğum ve diğer sağlık sorunlarının yaşanma ihtimalini arttırdığını tam olarak bilmemektedir. Bunun nedeni, vücudunuzun şunlar için zamana ihtiyacı olmasından kaynaklanıyor olabilir:

Folik asit gibi besinlerin depolanması: Vitamin ve mineral gibi besinler, vücudunuzun sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Doğumdan kısa bir süre sonra tekrar hamile kalırsanız vücudunuzda yeteri kadar besin bulunmayabilir. Örneğin, vücudunuzdaki folik asit seviyeleri düşükken tekrar hamile kalırsanız, sonraki bebeğiniz erken doğabilir, doğum ağırlığı düşük olabilir ya da nöral tüp defekti olabilir.

Enfeksiyon ya da inflamasyon sonucu iyileşme: Hamilelikte yaşanan bir enfeksiyon, vücudunuzda inflamasyona yol açabilir. Hamileliğinizde enfeksiyon yaşadıysanız ve vücudunuz tamamen iyileşmeden hamile kaldıysanız, sonraki hamileliğinizde rahatsızlığınız tekrar edebilir. İnflamasyon ise erken membran rüptürüne yol açarak erken doğuma neden olabilmektedir. Erken membran rüptürü durumunda suyunuz 37. haftadan önce gelir. Bu ise erken doğum yapmanıza yol açabilir.

Vajinadaki mikrobiyomların yenilenmesi: Mikrobiyom, mikroorganizmalardan oluşur. Bakteri gibi mikroorganizmalar çok küçüktür ve onları görmek için mikroskop kullanmak gerekir. Bazı uzmanlar, vajinadaki mikrobiyomun erken doğum üzerinde rolü olduğunu düşünmektedir. Örneğin, bakteriyel vajinozis isimli enfeksiyon, vajinal mikrobiyomu etkileyerek erken doğum riskinizi arttırabilir. Tekrar hamile kalmadan önce vajinal mikrobiyomunuzun eski haline gelmesi bir yıl kadar sürebilmektedir. Bu ise sonraki hamileliğinizin çok erken gerçekleşmesi durumunda erken doğuma yol açabilir.

İki hamilelik arasındaki sürenin çok uzun olmasının riskleri var mıdır?

Bazı araştırmalar, iki hamilelik arasındaki sürenin uzun olmasının, anne ve bebek açısından risk oluşturabildiğini göstermektedir. Örneğin, daha önce preeklampsi yaşamamış olan bir kadın, sonraki hamileliği açısından daha yüksek riske sahiptir.

Hamilelikler arasındaki sürenin uzun olmasının sağlık sorunlarına neden olmasının nedeni bilinmemektedir. Hamileliğin, bebeğin gelişimi ve desteklenmesi için rahim kapasitesini arttırması mümkündür. Ancak zaman içinde sonraki hamilelik için fayda sağlayan fizyolojik değişimler ortadan kalkıyor olabilir.

İki hamilelik arası ne kadar olmalıdır?

Hamilelik komplikasyonları ile diğer sağlık sorunları riskini azaltmak için 18-24 ay beklenmesi önerilmektedir. Bununla birlikte canlı doğum gerçekleştirdikten sonra tekrar hamile kalmak için 5 yıldan fazla beklenmemesi önerilir. Kısırlıkla ilgili konular göz önüne alındığında ise 35 yaşından büyük kadınlar, tekrar hamile kalmak için 12 ay bekleyebilir.

Daha önce düşük yaşamış çiftlerde yukarıda bahsedilen riskler ve tavsiyeler geçerli değildir. Sağlıklıysanız ve kendinizi hazır hissediyorsanız, düşük gerçekleştikten sonra beklemeniz gerekmez.

Bir çocuk sahibi daha olmaya karar vermek, her çiftin kendi kararıdır. Sonraki hamileliğinizi planlarken siz ve eşiniz, sağlık riskleri ve faydalarının yanı sıra başka faktörleri de göz önüne alabilirsiniz. Ne zaman tekrar çocuk sahibi olmak istediğinize karar vermediyseniz, güvenilir bir doğum kontrol yöntemi kullandığınızdan emin olun.

Sonuç Olarak

Bir kez daha çocuk sahibi olmak için mükemmel zamanlama diye bir şey yoktur. Aile planlaması konusunda dikkatli olsanız bile hamilelik gerçekleştiğinde tüm süreci kontrole demeyebilirsiniz. Bununla birlikte tekrar hamile kalmak için hazır olana kadar güvenilir bir doğum kontrol yöntemi kullanmalı ve hamilelikler arasındaki sürenin, bazı risklerle ilişkili olduğunu unutmamalısınız.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…