II. viyana kuşatması

Yagmurun_kizi

Çocuklarım benim herşeyim...
Kayıtlı Üye
11 Aralık 2015
6.602
8.284
II. Viyana Kuşatması, 1683 yılında IV. Mehmet devrinde gerçekleşti.

17. yüzyılda Osmanlı Devleti ile Avusturya arasında yapılan savaşların en uzun süreni İkinci Viyana Kuşatması ile başlamıştır.

Avusturya, yönetimi altındaki Macarlara iyi davranmıyor, onları ağır vergilerle eziyordu. Ayrıca mezhep hürriyeti de tanımıyordu. Macarlar, baskılara daha fazla dayanamayınca Tökeli İmre'nin başkanlığında ayaklandılar. Kendi güçleriyle başarılı olamayacaklarını anladıklarından Osmanlılardan yardım istediler. O sırada Merzifonlu Kara Mustafa Paşa şöhret kazanmak istiyordu. Bunun için Macarlar'ın yardım isteğini öne sürüp padişah IV. Mehmet'i Avusturya'ya savaş açmaya razı etti.

Gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra Avusturya'ya savaş açıldı(1683). Kırım hanı Murat Giray, Erdel, Eflak ve Boğdan beyleri askerleriyle Osmanlı ordusuna katıldılar. Osmanlı ordusu Viyana üzerine yürüdü ve şehri kuşattı. Viyana'nın kuşatılması Avrupa'da büyük bir heyecan yarattı. Papa'nın da desteğiyle oluşan bir Haçlı ordusu Viyana'ya ulaştı. Osmanlılar, Viyana'yı 2 ay kuşattıkları halde ele geçiremediler. Kırım hanı Murat Giray'a kuzeyden gelebilecek düşman kuvvetlerini Tuna Nehrinden geçirmemesi emredilmişti. Bunun amacı Osmanlı ordusunun arka cephelerini sağlama almaktı. Fakat bu emri Kırım hanı uygylamadı ve düşman birliklerinin Tuna nehrini aşmasını engellemedi. Bu nedenle Viyanayı kuşatmış olan Osmanlı ordusu iki ateş arasına sıkışıp kaldı. Bu kuşatmayı yarmaya çalışan Osmanlı birlikleri ağır kayıplar vererek Belgrad'a geri çekildiler. Viyana bozgununun sorumluluğunu taşıyan Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Belgrad'da idam edildi. Kesilip gömülen başının üzerine seng-i ibret (ibret taşı) konuldu. Osmanlının bu hezimeti Avrupa'da büyük sevinçle karşılandı. Artık Osmanlıların yenilmez olmadıklarını gören Avrupa, karşı hücuma kalkmaya başladı. Psikolojik savaş olarakta Osmanlı üzerinde büyük bir kayıp, Avrupalılarda ise büyük bir kazanç olarak değerlendirildi.Bu savaş sonucunda Osmanlının gerileme devrine girdiği kabul edilmektedir.

Kuşatma sonrası kurulan Kutsal İttifak Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları'na neden oldu.