İGUANA Bakımı

M e g

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
27 Kasım 2008
72.780
118.855
Tüm yönleriyle İguana bakımı




Ülkemizde, ne yazık ki İguana bakımı pek bilinmemektedir. Yanlış ve kulaktan dolma birkaç bilgiyle İguanalara bakmaya çalışmak yapılan önemli hatalar arasında yer alır.

İguanalar hakkında yanlış bilinen bazı konular:

Yanlış 1: İguana bakımı çok kolay ve ucuzdur!

İguana bakımı sanıldığı kadar kolay değildir. Hatta zordur. Çocuk yaştakilere ve sabırsız insanlara İguanalar önerilmez. İguana bakımı büyük bir emek ve sabır ister. İlk etapta, eve getirilen bir İguana vahşi haldedir ve evcilleştirilmesi gerekir. En basitinden, teraryumun içini temizlemek, ideal ısıyı ayarlamak ve nem oranını ayarlamak bile çok zahmetli bir iştir.

Gerek jilet gibi keskin dişleri gerekse kırbaş gibi kullanabildikleri kuyrukları nedeniyle tehlikeli olabilirler. Çocuklar için hiç uygun değildir.

Yanlış 2: İguanaların veterinere gitmesine gerek yoktur!

İguanalar hakkında bilgi sahibi olan veteriner sayısı çok az olsa da, çeşitli durumlarda veterinere başvurmak gerekebilir.

Yanlış 3: İguanaların beyni ve karakteri yoktur!

Kaybolduğu zaman geri dönerek, evini bulan ve tuvalet eğitimi alabilen bir hayvanın beyninin olmadığı düşünülemez. Farklı İguanaların, farklı davranışlar gösterdiği de bilinmektedir.

Yanlış 4: Yeşil İguanalar, doğadaki türleri gibi fazla büyümez!

Bu cümle, İguana satıcılarının, daha fazla İguana satabilmek için söylediği bir yalandan ibarettir. Bu İguanalara, cüce İguana denmekte, bu yolla alıcılar kandırılmaktadır. Halbuki cüce İguana diye bir İguana türü bulunmamktadır.

Yanlış 5: İguanaların en çok sevdiği besin maruldur!

İguanaları sadece marulla beslemek doğru değildir. Otobur olmalarından dolayı marul dışında pek çok yeşillik ve sebzeyi severek yiyebileceklerini gösterir. İguana beslenmesinde çeşitlilik sağlanmalıdır.

Yanlış 6: İguanalar, yaşam alanları kadar büyür!

İguanaların yaşadığı teraryumun boyutu kadar büyüyeceği de yanlış bir görüştür. İguanalar büyüdükçe, belirli bir zaman sonra teraryum boyutu yeterli gelmeyecektir.

Yanlış 7: İguanalar, yedikleri besinleri ancak toprak yiyerek sindirebilir!

Bu düşünce en büyük yanlışlardan biridir. İguanaların toprak yemesi halinde, bağırsaklarında sıkışma meydana gelerek ölümlerine neden olabilir. Toprak dışında İguanalar bulduğu çeşitli cisimleri de yiyebilmektedir. Misket, toplu iğne gibi cisimleri, yeşil dostunuzdan uzak tutmalısınız.

Yanlış 8: UV lambaları yerine, sadece ısıtıcı kaya kullanmak yeterlidir!

İguanalar, güneş ışığından doğal yaşantılarındaki kadar faydalanamazlar. Güneşe olan ihtiyaçları UV lambası sayesinde karşılanmalıdır. Isıtıcı kayaların üzerinde haddinden fazla kalan İguanalar çeşitli zararlar görebilir. Gerek ısıtıcı kayadan, gerekse UV lambasının etkilerinden istediği zaman uzak kalacağı bir alan ve ıslak bölge, teraryum içerisinde mutlaka ayrılmalıdır.

İguana Bakımında Temel Noktalar



İguana Teraryumu
İguanalar doğal hayatlarında nemli ve sıcak iklimlerde yaşar. Bu nedenle teraryum ortamında onlara bu ortamı sağlamak gerekir. Gündüz vakitlerinde ısı en az 25 derece, geceleri ise 20-22 derece arasında olmalıdır. Genel olarak ortam ısısının gündüz 28 civarlarında olması idealdir. Teraryum içerisinde bulunan nem ise yüzde 80 ve üzeri olmalıdır. Nemi sağlamak için gün içerisinde teraryum içerisine ara ara su fışkırtılabilir.

İguana teraryumu‘nun içerisinde ağaç dalları, mağaralar ve bitkilerin bulunması hem görünüm açısından iyi olacak hem de İguanaların doğal yaşamlarına yakın bir ortamın oluşması sağlanacaktır.

Teraryum’un temizliği için, günlük olarak İguana’nın dışkıları temizlenmelidir. Dışkı teraryum içerisinde ne kadar uzun süre durursa, zararlı parazitlerin oluşması kolaylaşacaktır. Dışkıların yanında yem artıkları da temizlenerek sinek gibi haşerelerin teraryuma doluşması engellenmelidir.

İguanalar Yıkanır Mı?
İguanalar, 1 hafta-10 gün arayla ılık suyla yıkanabilir. Yıkanmaları hem üstlerindeki zararlı parazitleri temizler hem de derilerinde oluşan kaşıntıları minimum seviyeye indirir. Yıkamanın ardından İguana havluyla sarılarak kurutulmalı ve üşümesi engellenmelidir. İyice kuruttuktan sonra sıcak bir teraryuma geri koyulabilir.

Deri Değişimi ve Üreme Dönemleri
İguana, üreme ve deri değişim dönemlerinde sinirli ve normalden daha hareketli olabilmektedir. Bu dönemlerde, huysuz davranışlar görülebilir. Deri değişimini hızlandırmak ve kolay hale getirebilmek için İguana yıkanabilir.

Tırnak bakımı için ise, belirli aralıklarla tırnaklar ucundan, sivri kısımlarından kesilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken ise damarlara zarar vermemek açısından tırnakları derin kesmemektir.

Beslenme

İguanalar için yararlı besinler:

İguanalar otçul sürüngenlerdir. Aşağıda bulunan bitki, sebze ve meyveleri severek yerler. Beslenmede çeşitlilik önem taşıdığı için, bu gıdalar arasında bir denge kurularak, karışım yapılabilir.

* Karahindiba, ebegümeci, turp otu, beyaz dut, gül yaprağı ve çiçeği, brokoli, muz, kivi, elma, kabak rendesi, havuç, roka, dereotu, tere, marul, yeşil biber, kereviz, lahana, Japon gülü, salatalık, çilek, dut yaprağı, kiraz, kayısı…

Kapalı kutularda satılan kaliteli kuru yemler de İguanalar için iyi bir besin kaynağıdır.

İguanalar besinleri çiğnemeden tek parça halinde yutar. Bu nedenle sert ve büyük parçalı gıdalar, mümkünse bölerek verilmelidir. Beslenme saatleri olarak, sabah ve öğleden sonra uygun zamanlardır. Günde en az 2 olmak üzere, 3 öğün beslemek tavsiye edilir.

Bazı yabancı kaynaklar, haftada bir defa da olsa, İguanaların yiyeceklerine az miktarda sofra tuzu katılmasını önerir. Bunun nedeni, İguanaların vücudunda bulunan tuz dengesini ayarlamaktır.

İguanalar için çeşitli vitamin ve mineral takviyelerinin yapılması genel sağlıkları ve kemik gelişimleri için gereklidir.

Teraryum içerisinde besinlerin yanı sıra, temiz ve taze su her zaman bulunmalıdır.

İguanalara genel olarak acı, ekşi ve hayvansal gıdalar verilmemelidir.



UV Lamba’nın Önemi
Sitemizde daha önce pek çok defa UV lambanın sürüngenler için önemine değinmiştik. UV lamba, sürüngenlerin (özellikle Kaplumbağalar ve İguanalar için) güneş ışığına olan ihtiyacını karşılar. Ev ortamında güneşten yeterince yararlanmak bazen pek mümkün olmadığı için, UV lamba bu görevi görecektir. Günün belirli saatlerinde teraryumun belli bölgesine UV lamba ışığını tutmak gerekir. Günde en az 3 saat açık kalmalıdır.

UV lamba, sağlıklı kemik gelişimi için İguanalar açısından hayatidir. Güneş ışığı ve UV lamba eksikliği durumunda ayak ve parmak kemiklerinde şekilsizlik ve birtakım kemik hastalıkları ile karşılaşılır.


İguanaların Beslenmesi



Çeşitli kaynaklar bitkisel gıdalar dışında, İguanaların böcek gibi hayvansal besinleri de tükettiğini yazsa da, İguanalar tartışmasız olarak otçul canlılardır.

İguanalar adeta jilete benzeyen dişleri sayesinde, besinleri küçük parçalara bölerek, çiğnemeden yutar. Günlük, düzenli olarak beslenmesi gereken İguanalar suya çok az ihtiyaç duysa da yaşam alanında mutlaka temiz su bulunmalıdır. İguanalar, yeşilliklerin ve meyvelerin içerisinde bulunan sudan faydalanırlar.

İguana’yı beslemek için günün en uygun zamanı sabah saatleridir. İkinci öğünlerinin ise öğleden sonraya denk gelmesi daha uygundur. İguanaları düzenli olarak her gün aynı saatlerde beslemek sağlıkları açısından önem taşır.

İguanalar Ne Yer?

Yeşillikler

Yeşillikler, günlük ihtiyacın yüzde 55’ine denk gelir. Bunlar; Marul, dere otu, dut yaprakları, karahindiba, su teresi, şalgam yaprakları, roka, turp otu…

Sebzeler

Yeşilliklerin yanında sebzeler de temel gıdalar arasında yer alır: Salatalık, kabak, havuç, bal kabağı, yeşil fasulye, doğranmış bezelye, yonca, tatlı patates, bamya, kuşkonmaz, mantar…

Tahıllar

Tahıllar günlük gıdanın yüzde 5 ila 10’unu karşılamalıdır: Ekmek, pişmiş pirinç.

Diğerleri

Ispanak, pancar, kereviz sapı, havuç yaprakları, yonca peleti…

İguanalara Verilmemesi Gereken Yasaklı Gıdalar
Hayvansal gıdalar, İguanalara verilmemesi gereken başlıca gıdalar arasında yer alır. Bunun yanında; Böcekler, kurtlar, süt, peynir, yumurta, Kedi-Köpek mamaları, yabani otlar, mısır, havuç, brokoli gibi besinler İguanaların sağlığını olumsuz yönde etkileyebilmektedir.





İguana Teraryumu (Yaşam Alanı)
Öncelikle İguanalar’ın yaşayacağı teraryum’un boyu iguana’nın boyutuna göre ayarlanmalıdır. İguanalar 2 metreye kadar uzayabilmektedir. Uzun vadeli düşünerek teraryumun boyutu olabildiğince büyük olmalıdır. Bu nedenle 2*2’lik bir teraryum ileride tekrar tekrar teraryum değiştirme derdinden sizi kurtarır. Teraryum içerisinde bir adet güneş alanı bulunması İguana’nın ışığa olan ihtiyacını karşılar. Bunun yanında teraryum içinde çeşitli ağaç dalları, ağaç parçaçıkları bulunmalıdır. Unutmayınız ki İguanaları doğal yaşantılarına en yakın şekilde beslemeniz, iguananızın mutlu ve sağlıklı bir şekilde yaşaması için vazgeçilmezdir.

İguanalar güneş ışığına muhtaç canlılardır. Yaz ayları dışında da İguanaların güneş ışığına ihtiyacı vardır. Her zaman güneş ışığından faydalanılamadığı için bir adet UV lamba bu ihtiyacı rahatlıkla karşılar.

İguana Çiftleşme Dönemi
İguanalar’ın çiftleşme dönemi yağışların bittiği döneme denk gelir. Teraryum koşullarında ise İguanalar için uygun çiftleşme dönemi Aralık ile Şubat ayının ilk haftasıdır. Bu aylar arasında erkekİguana devamlı yüksek alanlara çıkar. Dişi İguana ise, başını sürekli olarak sallar. Bu anormal davranışlar İguanaların çiftleşme dönemine girdiğine işarettir. Çiftleşme süresi yaklaşık olarak 30 dakika’dır.

İguana Beslenmesi
İguanalar doğan hayatlarında çeşitli meyve ve sebzelerle beslenir. Ev ortamında ise iguanalara domates, marul, muz, biber, lahana gibi yiyecekleri yedirebilirsiniz. İguanalar et yemezler, vejeteryandırlar. İguanalara canlı yem yedirilmemelidir. Aksi halde çok ciddi hastalıkların meydana gelmesi kaçınılmaz olur. İguana’nın yiyeceği besinlerin üzerine vitamin ya da mineral tozları konulabilir. İguanalara düzenli olarak temiz su verilmelidir. Yaygın olan ancak oldukça yanlış olan kanı sürüngenlerin su içmediği yönündedir.

İguanalar iyi bir bakım sonucunda ortalama 6 yıl sonra maximum büyüklüklerine ulaşır. Erkek iguanalar, dişi iguanalardan daha uzundur. Erkek iguana 200 cm.’ye kadar ulaşabilir. Dişilerse 150 cm.’yi bulur.

İguana Almadan Önce

İguana bakımı, en az Kedi, Köpek bakımı kadar masraflıdır. Her şeyden evvel, bütçenizi doğru hesap etmeli, İguana bakımı için gerekli olan malzemeleri eksiksiz temin etmelisiniz. İguana bakımı masraflı olduğu kadar çeşitli zorlukları da barındırır. İguana almadan önce, ihtiyaçları belirlenmeli, bu yönde hareket edilmelidir.



İguanalar 20 yılı aşkın bir süre yaşayabilir ve boyu 2 metreye kadar ulaşabilir. Bu nedenle İguanaları olabildiğince geniş teraryumlarda beslemek, ilerisi için daha uygun olacaktır. İguanalar ilk yaşlarını doldurana kadar çok hızlı bir şekilde büyür. Daha sonra büyümeleri yavaşlasa da ömürlerinin sonuna kadar boyları uzar.

İguanalar, özü itibariyle vahşi hayvanlar olduğu için sabırla evcilleşmeleri sağlanmalıdır. İguana beslemek büyük bir sabır ve zaman ister. Maddi imkanı olmayan kişilerin İguana beslemesi tavsiye edilmez. Bu gibi faktörlere, iguana almadan önce dikkat edilmelidir.

Türkiye’de İguanalar hakkında doğru olduğuna inanılan bilgilerin çoğu yanlıştır. Bu nedenle kapsamlı bir araştırma -ağırlıklı olarak yabancı kaynaklar- yapılmalı ve İguana bakımı konusunda doğru bilgilere ulaşılmalıdır. Doğal yaşamlarında 10-15 yıl kadar yaşayabilen İguanaların, ev ortamında 20 yılı aşkın bir süre yaşadığı görülmüştür. Amerika Birleşik Devletleri’nde ev ortamında, iyi yaşam koşulları ve doğru beslenme ile bir İguana’nın 22 yıl 3 ay yaşadığı görülmüştür.

İguana Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

İguana alırken, sağlıklı olup olmadığı kontrol edilmelidir. İguana’nın gözleri, tırnakları, derisi ve burnu kontrol edilmelidir. Gözlerinde akıntı veya tırnaklarında eksik olan İguanalar, alınmamalıdır. İguana’nın derisi de bize bir takım ipuçları verebilir. Buna benzer durumlar, bir İguana’nın sağlıklı olup olmadığının göstergesidir.


İguanaları Evcilleştirmek

İguana, alındıktan hemen sonra evcilleştirilmeye başlanmalıdır. Bu durumda, ilk birkaç gün çok önemlidir. İguana alınıp eve getirildikten sonra, ellerinizle olabildiğince yavaş bir şekilde İguana’ya yaklaşın ve dokunun. Ani hareketlerden kaçının. İguana’yı yakalamak yerine, isteği doğrultusunda hareket ederek size güvenmesini sağlayın. Bir süre sonra, elinizin üzerine tırmanacaktır. İguanalara dokunurken koruyucu eldiven takmak yararınıza olacaktır. Çünkü, tırnakları sivri ve uzun olan İguana, elinize tırmanırken yaralanmalara neden olabilir.

Hemen hemen tüm evcil hayvanlar gibi, İguanaları da yavruyken sahiplenmek, evcilleşmesi ve size alışması için daha uygun olacaktır.

İgunana teraryumu’nun olabildiğince geniş olmasını sağlayın. İguanaların çok büyük boylara ulaşabileceği düşünüldüğünde, ne kadar geniş teraryum seçerseniz, o kadar iyi olacaktır. Geniş bir teraryum’da yeşil dostunuz kendisini daha güvende hissedecektir. Bu şekilde evcilleşmesi daha kolay olacaktır.

Evde İguana Bakımı


Öncelikle İguanaların evde bakımı zordur ve ayrı bir emek, bakım ister. En önemli konu İguanaların nasıl bir ortamda besleneceğidir. İguanalara yaşam alanı olarak kafes yerine uygun teraryumun seçilmesi en doğrusu olacaktır. Teraryumun içerisinde UV lambası, güneşlenme alanı, tırmanma tahtası, bitkiler ve su alanı bulunmalıdır. Bu malzemeler petshoplardan temin edilebilmektedir.

İdeal İguana Teraryumu:


Evde İguana bakımı için dikkat edilmesi gereken en önemli etken temizliktir. İguanalar kolay hastalanabilen oldukça hassas canlılardır. Bu nedenle teraryumun temizliğine önem vermek gerekir. Teraryumun içi 2-3 günde bir temizlenmeli ve teraryum içerisinde her zaman temiz su bulunmalıdır. Beslenmeleri için ise taze meyve ve sebzeler verilmelidir. İguanalar otobur hayvanlardır. Onları etle beslemeye kalkmak, hastalanmalarına hatta ölmelerine neden olabilir. Bu nedenle İguanaları sebze ağırlıklı olarak ve haftada birkaç kez olmak üzere çeşitli meyvelerle beslemek yeterlidir.

İguanalara verilebilecek başlıca yiyecekler şunlardır:
1- Marul
2- Havuç
3- Salatalık
4- Roka
5- Domates
6- İncir
7- Kayısı
8- Nane
9- Dereotu

Bu gibi sebze ve meyvelerin yanında elbette başka sebze-meyveler verilebilir. Bunun yanında İguanalara vitamin takviyesi de yapılabilir.

İguanalar sıcak iklim hayvanlarıdır. Soğuğu sevmediklerinden dolayı onları evde beslerken sıcak bir ortam sağlamak gerekir. Ortam ısısının 28 derecede sabit tutulması ideal ölçüdür. Bunun için UV lambaları kullanılabilir. UV lambası, İguanaların güneşe olan ihtiyaçlarını karşılar.

Brachylophus%20bulabula,%20Fiji%20iguana,%20male,%20Kadavu,%20Fiji.jpg


fijian-crested-iguana-fiji.jpg







Alıntı..
 
Meg yazı size mi ait?
Değilse kaynak belirtmeniz daha hoş olur diye düşünüyorum.

Daha önce defalarca yazıları ve çevirileri izinsiz ve habersiz, kaynak bile belirtmeden alınan biri olarak bu konuda daha hassas olunması ve emeğe saygı duyulması en büyük temennim.
 
Meg yazı size mi ait?
Değilse kaynak belirtmeniz daha hoş olur diye düşünüyorum.

Daha önce defalarca yazıları ve çevirileri izinsiz ve habersiz, kaynak bile belirtmeden alınan biri olarak bu konuda daha hassas olunması ve emeğe saygı duyulması en büyük temennim.

Yazı bana ait değil ancak tek bir siteden/kaynaktan alıntı da değil. Araştırarak derleme yaptım ve fotoğraflar ekledim.
Teşekkür ederim..
 
X