Girmedim hala. Calismaya baslayip baska bir isim cikti odaklanamadim. Nasil Gectin? Bu arada facede bir gruba katildim ve cok faydali bilgi paylasiyorlar. Yani yazili odevler hakkinda IELTS.[/QUOTE
Şans büyük bir etken. Ben paper-based olanına girdim koca odada tek çıt çıkmadı. Önden 3 sırada oturdum. listeningte konuşmacılar normal hızda tane tane ve açık konuşyordu. Normal ingilizler çok daha hızlı konuşup kelimeleri yutuyorlardı. Listeningten 7.5 aldım ve açıkçası üzüldüm çünku cevaplarımdan emindim.
Readingten 8.0 aldım. Yine şansıma 2. Okuma parçası ünide okuduğum kelime bilgimin saģlam olduğu yerden geldi. Ancak yetiştiremedim. Yaptığım bir soruyu emindim ama cevap kağıdıma geçirmeyi unuttum. Bir yes/no sorusunu da yapamayıp boş bırakmıştım. Atayım dedim ama yes/no lu soruyu TRUE diye atınca yüzde elli hakkımı da kaybettim.
Sen sen ol sakın bu hatayı yapma çok önemli sınav stresininde insan karıştırıyor. Asıl cevabı yes olan soruya True yazarsan puan alamazsın.
Writing ve Speakingimi birlikte değerlendiricem çünkü ikisinden de 6.0 aldım. Yukaridaki puanlarıma göre bayağ fark var. Ben akademik olana girdim. Task 1 de grafik vardi ve çok zor değildi. Yalnız iyi grammer ve anlatım ile birlikte önemli noktalari doğru anlatip akademik bir dil bekliyorlar. Tasl 2 essay writing daha önemli çunku daha çok puan getiren yer burası. İste burasi artik sana kalmiş. Kelime bilginin guzel oldugu biraz terimleri bildigin yer gelirse yazabilirsin ben mesela biyoloji ve teknoloji ile ilgili bir sey yazamam. Bu arada bu bölümde istedikleri yazım şekli değişti. Introyu ve conclusionı 30-40 kelime sınırlandırılmasını istiyorlar. Akademik kelime istiyorlar, sakın aynı kelimeyi birçok kez aynı yerde kullanma.
Speakingde ise grammer hataları yaotim ve aynı kaliplari birkaç kez kullandım. Bu bölümde cümlelerin kesinlikle basit olmamalı yani mesela "I like" yerine "I am keen on" demen; happy yerine cheerished; sad yerine upset ya da devastated ya da awful kullanman.. bir iki deyim bilsen super olur. It is a piece of cake tarzı. Temel phrasal verbleri bilirsen de çok işin3 yarar. Geçmişle alakalı bir olayı anlatırken kesinlikle past perfect ve simple pastı harmanla. Sürekli simple past kullanma. Iııı.....aaaaa.... deme. Onu yerine. "Its a nice question. I have never thought about that kind of question. Let me think for a second" falan diyebilirsin. Eğer sorulan soruyla ilgili hicbir deneyimin yoksa bu deneyimin olmadigini soyleyip bir arkadasinin ya da cevrendeki herhango birinun o konu hakkındaki deneyimlerini anlatabilirsin. Ben bu konuda cok sanssizdim cunku hem asosyalim hem de hic arkadasim yok. Bu kadar.