• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

içlerinden hangi meslek iyi?

hangi mühendislikte iş imkanı fazla (bayan olma açısından da düşünün)


  • Ankete Katılan
    28

aurora_0

Guru
Kayıtlı Üye
13 Temmuz 2010
45
0
286
Bursa
bilg mühendisliği mi elektrik elektronik mi endüstri mi (ing eğitim hepsi).elektrik elektronik ve bilg da kızların iş bulma şansının az olduğunu düşünüyorum.ya da mühendislikleri boş verip ilköğr mat öğr,diyetisyenlik mi yazsam???mf 3 sıralamam 23 000.eczacılık diş hekimlği gelme ihtimali var mı?varsa nereler. tercihler yaklaşıyor lütfen yardım edin !!! şimdiden teşekkürler.eyvahedigeldismile
 
benim zamanımda 4 yıl önce yani 23 binle bu bölümler hep kötü demeyeyim de vasat üniversitelerde vardı. sadece bölüme takılma üniversite de çok önemli. atıyorum sivasta elektrik elektronik okuyacağına git itü de makine oku. gerçi itü daha yüksek sanırım. örnek olarak verdim. sıralamana yakın gelen üni-bölüm çiftini liste olarak buraya yazarsan yani tercih listeni biz de yorum yaparız. o bölümde ya da üni de okuyanlar varsa sana yardımcı olur. öğretmenlik... ben ek puanlı havada karada kazanmama rağmen gitmedim atama kpss sorunu yüzünden ama hiçbir mesleğin garantisi yok. bayan için iyi meslek öğretmenlik vaktiyle evine dönersin.
başka mühendislik dallarını da araştırmanı tavsiye ederim. yalnız şu da bir gerçek ki gıda hariç tüm mühendisliklerde öncelik erkeklerindir. ama kadın mühendisler de iş buluyor ümitsiz olma;)

elektronik haberleşme(telekomünikasyon) mühendisliği diye bir bölüm var itü ytü bir de kocaelide vardı sanırım. onun puanlarına bak bakalım. çok iyi bölümdür. yine mekatronik var ytü itü sakarya olacak sanırım puan sıralaması. mimarlık düşünebilirsin. babanın sermayesi varsa eczacılık düşünebilirsin. fiziğin iyiyse ve ömür boyu ben fıstık gibi gezicem diyorsan diyetisyenlik yaz. ama formunda olmayan diyetisyene de kimse gitmez bunu unutma! miden kaldıracaksa diş hekimliği de yazmalısın.
 
teşekkürler ikinize de.huzunapla 22 000 le şu anda anadolu dokuz eylül falan geliyo yeni kont açıldığı için.hala kararsızım tercihleri yazarım buraya.peki fizyoterapi ve rehabilitasyon hakkında ne düşünüyosunuz.iş imkanı fazla diyolar ama zor mudur acaba?radyasyonla işi var mı?
 
sen öncelikle mühendislik gibi teknik bir meslek mi yoksa diyetetik rehabilitasyon diş hekimliği gibi sağlık sektörü mü istiyorsun ona karar ver. istediğin bölümleri belirle bi yaz bakalım. bildiğim üniler hakkında yardımcı olurum. bi bölümü yazarken o okulun yurt vb. imkanlarını da araştırmanı öneririm. ayrıca ailenin maddi durumunu da göz önünde bulundur. ikinci öğretimlere de bakmanı öneririm. eğitim kalitesi olarak hiçbir farkı yok. sadece 2 katı para ödüyorsun ve akşamüzeri derse gidiyorsun.
 
Mühendislik yazacaksan iyi bir üniversitede okumalısın.Mezun olduğun üniversite bu bölümde önemli çünkü.En az bir yabancı dilin çok iyi derecede olmalı,kendini geliştirmelisin ki iyi yerlerde iş bulabilesin.
Öğretmenlik bir bayan için her zaman çok ideal bir meslek.Eğer ben gerçekten bunu başarabilirim diyorsan ilk mat de en iyi bölümlerden biri.Devlete atanmazsan dershanelerde özel okullarda her zaman işin hazır.Özel ders verme imkanın da cabası.
Diyetisyenlik son yılların ve önümüzdeki yılların bence en revaçta mesleklerinden.Ben arkadaşa katılmıyorum.Diyetisyen olmak için ille de harika bir fiziğe gerek yok.Elbette çok tombiş olmamalısın ama manken gibi olmana da gerek yok.Kilolu bir diyetisyen tanıyorum ve süper iş yapıyor.Gözümle görmesem inanmazdım.
Fizik tedavi de geleceğin mesleklerinden.Artık bir sürü özel fizik tedavi merkezleri var.
Eczacılığın da bayan için iyi bir meslek olduğunu düşünüyorum ama nerede eczaneni açacağına bağlı.Artık avrupadki sistem gelecek diyorlar,marketlerde bile ilaç satılacakmış.Öyle olursa eczacılık ne duruma gelir bilemiyorum.
Diş hekimliğine gelince, bence zor meslek.Tanıdığım bütün diş hekimleri pişman.
İnşallah senin için en hayırlısı olur...;)
 
tiancu dediklerine katılıyorum.eczacılık yazmakta market durumu olduğu için tereddütteyim.mühendislik yazarsam zaten ing eğitim veren yerleri yazarım başka yazmam.fizyoterapi ve diyetisyenliği büyük ihtimal yazarım.ama mühendilikler mi önce gelir yoksa sağlık mı kararsızım şu anda
 
Mühendislik ve sağlık sektörü çok çok faklı alanlar. Öncelikle eğitim süresince bu alanlarda yoğurulacak, şekillendirileceksin ve hayatın aldığın bu eğitimden pekçok iz taşıyacak. Mühendislik eğitimiyle şekillenen hayatla sağlık konularında şekillenen hayat birbirinden çok farklı olur.

Hangisine yatkınlığının daha çok olduğunu tespit etmeye çalış. Yatkınlık olmasa bile ilgini keşfetmeye çalış. Sonra işkence gibi gelir sana bölümünü okumak.

Mühendislik okuyacaksan teknik okullarda oku, o okulların teknik altyapısı her açıdan teknik olmayan okullardan önde olur. İTÜ, ODTÜ ya da YTÜ mühendislikleri iyidir. Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde de bilgisayar müh., elektronik müh ve malzeme müh. var; burası da iyi; TÜBİTAK'ın çok büyük desteğini alıyor teknolojik alanda.

Bilgisayar, elektronik ve telekomünikasyon mühendislikleri ağırdır; bu bölümleri(özellikle iyi üniversiteleri) bitirebilenler bayan olsun erkek olsun iş bulur.

Endüstri mühendisliğinde de iş imkanı çoktur. Büyük olsun küçük olsun firmalar endüstri mühendislerine çok güvenir ve karışık görünen şirket planlama işlerini yaptırmak için endüstri müh.lerine ihtiyaç duyarlar.

Ben Tekstil Mühendisiyim, şu an iş çok ama Nano Bilim alanında yüksek lisansı tercih ettim çünkü Türkiye'de tekstil gelişmiyor; firmalar yenilik ve gelişimlere açık değil. Ben bilim insanı olmayı seçtim; mühendisliğimi bilimle birleştirip; sektöre kullanabileceği yenilikler getirmek için projelerim var kısmetse.

Annem eczacı. Zamanında devlet hastanesinde teknisyen olarak çalışmış. Biraz para biriktirince ve evlenince eczane açmış, şu an da eczane işine devam ediyor. Yalnız eczane işi kalfalara güvenemezseniz çok zor; her işi kendiniz döndürmek zorunda olursunuz.

Çok isteyen ilerde mühendisliğini sağlık sektöründe de kullanabilir. (bkz: ben ve projelerim)
 
ysmnNRL teşekkürler verdiğin cevap için çok güzel açıklamışsın.ben mühendislikte yapamam gibi geliyo ama benim özelliğim nereye gidersem oraya uyum sağlıyorum ona da uyum sağlayabileceğimi düşünüyorum.Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü özel üniversite mi???hoca dedi ki endüstri müh en sonlara yaz benim de aklım karıştı şmidiye kadar endüstri istiyodum hep ama hoca öyle deyince soğudum biraz.
 
hocalara pek kulak asma sanki her sektörün kurdu olmuşlar her bölümde her üniversitede okumuşlar gibi bilmiş bilmiş konuşuyorlar.
gebze yüksek tekn. enstitüsü özel değil. üniversite değil enstitü, yani üniversite diploması veriyor ama adı üniversite değil açıklamak biraz güç. ama eğitimi konusunda şüphen olmasın.
ben de mühendislik okuyorum endüstricilere hep gıcık oldum, bize(kimya mühendisi) göre çok kolay bir bölüm. ben gecenin körüne kadar ödev yaparken onlar geziyor:( makine dersleri de var işletme benzeri dersleri de. ne işe yaradıklarını hala anlayabilmiş değilim ama iş buluyorlar

elektronik bilgisayar ve türevleri konusunda pek bilgim yok ama benim ve yasemin in dediği gibi haberleşme(telekomünikasyon) bölümü kesinlikle iyi. iş garantin var diyebilirim. gsm şirketleri türk telekom vb. yerlerde işe girebilirsin. ama her şehirde iş imkanı olmadığını da belirtmek isterim. yanı yarın öbürgün eşinin mesleği gereki anadoluda bir yere gidersen işini yapamayabilirsin. tabi bu pek çok mühendislik için geçerli.
sağlık sektörü ilgini çekiyorsa biyomühendislik biyomedikal müh. gibi bölümler var onlara da bakabilirsin.
bir de itü de imalat mühendisliği var o sıralamayla gelmez herhalde.

ingilizce bölüm okuma fikrini tekrar gözden geçirmeni şiddetle tavsiye ederim. ingilizce bölüm yüzünden tekrar sınava girip başka üni ye giden tanıdıklarım var. itü ve ytü tavsiye ederim. bazı bölümler %30 ingilizce oldu. aynı şey istanbul üni ve egede de geçerli. zaten ingilizce bilmeden mezun olamıyorsun ders kitaplarının çoğu ingilizce falan bir de bölüm ingilizce olunca iyice zorlanacaksın ama karar senin. bence bazı derslerin ingilizce olması yeterli.

böyle sürekli yazıp kafanı şişirmiyorum inşallah. puanın güzel yazık olmasını istemem. ama şu da var şimdi sen ne kadar düşünsen de emin olamıycaksın. 18 yaşındayken haa evet bu mesleği yapabilirim diyorsun ama birkaç yıl sonra ulan böyle bir meslek varmış keşke onu yazsaydım diyebiliyorsun. sen de pişman olacaksın hepimiz zaman zaman pişman oluyoruz. önemli olan bir şekilde meslek sahibi olup hayata bi yerlerden başlamak. bana 18 yaşımda makine yaz deseler aaayyy hiç anlamam hiç bana göre değil derdim. şimdi bakıyorum da en çok makine derslerini seviyorum. ya da kendi mesleğimden örnek vereyim. üretimde çalışmak istiyordum ama bunun için genelde erkek mühendisler tercih ediliyormuş bunu da çok geç öğrendim. sen ne yaparsan yap hayat sana bi yerden çelmeyi çakıyor yani hakkında hayırlısı...
 
Ben mühendis olduğum için pek tarafsız gözle bakamıyorum, çok geç olmadan bir sağlıkçı da çıkıp fikir verse daha sağlıklı olur:)

Gebze Yüksek Teknoloj Enstitüsü DEVLET üniversitesi, istersen ÖSYM'nin kılavuzundan bakabilirsin. Orası daha çok yüksek lisans ve doktora eğitimi veriyor yani Türkiye'de en çok araştırma yapılan kurumlardan bir tanesi. Bunlarla beraber lisans programları da var, ancak fazla bilinmiyor.

Eczacılık benim zamanımda 12000 sıralamasındakileri almıştı en son, geçen sene de kardeşim girdi sınava 13000 civarı alıyordu. Bu sene ne olur bilemem.

Hocan hangilerine öncelik vermeni istedi endüstri müh.den önce? Bir de bu sene puana göre mi tercihleri sıralayacaksınız yoksa kafanıza göre ne istiyorsanız mı? Endüstri mühendisliği sözele daha yakındır, matematiksel zeka yine gerektirir ama bunu farklı biçimde kullandırır. Mesela tedarik zinciri problemleri, iş-zaman etüdleri, firmaların daha verimli çalışması için nelerden kısıp neleri artırması gerektiği, firmalarda çalışanlar açısından ergonomik durum vb. incelenir. Kar zarar problemlerinin GERÇEKTEN PROBLEM BOYUTUNDA OLANLARI inceleniyor da denebilir:) )

Ben de mühendislikte yapamam diyordum ilk başta, eczacılık istemiştim ama 0.5 puanla kaçırmıştım. Ama mühendislik öyle bir gelişim sağlıyor ki insana, gerçekten sorun çözmeyi, işlem basamaklarını düzgünce uygulayıp hayatı basite indirgemeyi sağlıyor. Bir işe körleme atılmamayı, planlı programlı hesaplı davranmayı öğretiyor.

Tabi bu dediğim iyi üniversitelerde olur; mühendislik alanında yetkin olmayan bir üniversiteye giderseniz liseye gider gibi derslere girip çıkar; geçmek için çalışır; hayattaki uygulamalarına pek fırsat bulamazsınız.
 
Son düzenleme:
Bu arada bizim üniversitede endüstriciler haftalar boyunca dur durak bilmeden, firmalarda gece gündüz çalışarak projelere imza atmak zorundalar dersleri verebilmek için. Firmaların sağ kolu olursunuz çünkü patronlar genelde verimlilik işlerinden pek anlamazlar; endüstri mühendislerine muhtaç olurlar çünkü onları firmalarını daha iyi koşullara getireceğine, birçok gereksiz durumdan kendilerini kurtarıp sorunlarını çözeceklerine inanırlar. Tabii iyi bir endüstri mühendisi bir firmayı sıfırdan yüze yükseltebilecek yetide olmalıdır.

Bir de mühendislikte şöyle birşey var; eğer istersen disiplinerarası çalışma yapabilirsin; yani pekçok bölümden mühendisle ortak işler yapabilirsin. Bu sana pekçok farklı alana açılabilme özelliği sağlar ve tek mühendislik dalının hayattaki bir problemi çözemediğine şahit olursun.

Biz tekstil mühendisi olarak makina mühendisleri; kimya mühendisleri, polimer bilimciler ve tıp doktorlarıyla ortak bir proje yaptık.

Bazı tekstil müh. arkadaşlarım işletme ve endüstri müh.leri ile ortak çalışmalar yürüttüler.

Dediğim o ki mühendisliğin hangi alanı olursa olsun gerek akademik, gerekse iş dünyasında istediğin alana mühendis olarak el atabilir, kendini de etrafındakileri de geliştirebilirsin.
 
evet kesinlikle başka bölümlere kayabilirsin. başka alanda yüksek lisans yapabilirsin. ayrıca bazı mühendisliklerin dalları da var. mesela makineci de elektrikçi de elektronikçi de otomasyon dalını seçip benzer şeyler yapabiliyor. diplomaya çok takılmamak lazım yani. ama hepimiz ısrarla söylüyoruz belli başlı iyi üniversitelere gitmek gerek. bölüm süper olabilir ama vasat bi üniversitede okumak size bir şey katmaz. bi de sektörleri araştır bak hatun tekstil mühendisi olmuş ama tekstil ölüyor artık. oysa puanı gayet yüksekti tekstilin nerelere giderdi... o başka alana yönelmiş ama herkes yönelemiyor. geleceği parlak olan meslekleri araştırmak lazım. sen dediğin gibi fizyoterapi diyetetiği falan araştır. biz hep mühendislikten bahsettik. ay iki mühendis bi araya gelince ne çok yazdık ayolkaydirigubbakcemile3

gebze y.t.e. nin vakıf olduğunu bilmiyordum ben yaa tübitak benzeri devletimsi bir yapı zannediyordum. haracı ne kadar merak ettimCADIARZU
 
Aaaaa vakıf üniversitesi yazmışım:S Devlet yazmaya çalışıyordum halbuki düzelteyim hemen. Nasıl becerdiysem. Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü DEVLET ÜNİVERSİTESİDİR VE TÜBİTAK DESTEĞİYLE GÜZEL EĞİTİM VERİR.
 
bu arada ben de mühendis olmaktan çok memnunum yaa artık her şeye bir proses gözüyle bakıyorum. yemek pişirirken hep ısı aktarımı, minimum enerji falan düşünüyorum. patatesleri bile önceden dolaptan çıkarıp oda sıcaklığına getirmeye başladım. elektronik eşyaların kontrol sistemlerini falan anlamaya çalışıyorum. aptal aptal fırının ayarıyla oynuyorum. yazlığa gidince çatıya çıkıp güneş enerjisini inceliycem daha neler neler... manyaklık tavan yaptı:D
 
Evet iki mühendis gaza geldik gidiyoruzvereliniortak

1.Bence önce hangi alanı daha çok istiyorsun buna karar ver.

2.Sonra sektör araştırması yap, kariyer.net bile iş ilanları sayesinde belli bir yere kadar sektör hakkında bilgi veriyor.

3.Sonra belirlediğin alanlardaki en iyi üniversiteleri seçmeye çalış çünkü üniversitenin iyi olması demek sana alanında iyi imkanlar sunabilmesi demektir. Sözü geçen akademisyeni bolsa sana hem Türkiye'de hem yurtdışında çok kapılar açar. Teknolojik altyapısı varsa ve sen bunları kullanmayı becerirsen, ister akademisyen ol ister sektöre atıl çok şeyden haberdar vaziyette yoluna devam edersin.

4.Belirlediğin üniversitelerin ana sayfalarına ve öğrenci forumlarına gir, ortamı kolaçan et. Bölümler hakkında verilen bilgileri oku, öğrencilerin yorumlarına bak.

5.Bunlara göre tercihini yap.

6.Olumsuzluklar görmeye başlarsan bile ümitsizliğe kapılma, üniversitenin imkanları dahilinde sevmediğin çoğu şeyi seveceğin hale getirmek senin elinde.

Mühendislik güzeldir bence de, insanı akılcı yapıyor.
 
hyr huzunapla kafamı şişirmiyosun aksine çok güzel yazıyosn.senin de dedğin gibi ing bölüm okumak zor olur diye düşnüdüm.en öne sağlık sektörünü yazcam sonra mühendislikelri.mühendislik de bilgisayar-endüstri-elektrik elektronik sırasında yazarım heralde.gebzeyi de belki yazrım hoca da bugün tavsiye etti bana.ing okumak geraçekten zor olur bence.onun yerine normal okuyup sonra ing kursu da alınabilir daha mantıklı görünüyo.zaten çoğu üni de ing hazırlık var büyük iht hazırlık okurum ben.ysmnNRL dedikelrini yapcam araştırayım bakalım neler yazmışlar.sizin anlatıklarınıza göre endüstri cazip gibi geldi bana.tabi ilerde ne olur bilemeyiz.ikinize de çok teşekkür ederim çok yardımcı oldunuz.hangi ünilerde okuyosunuz??
 
Son düzenleme:
Ben İTÜ'de lisans okudum, yüksek lisansa yine İTÜ'ye kabul edildim. %30 ingilizceydi dersler ama öğrenci istediği takdirde daha fazla dersi ingilizce alabiliyor, ben mümkün olduğu kadar çok ingilizce ders aldım ve çok memnunum. Mesleki, teknik-teknolojik İngilizceye hakim oldum böylece ama dışarıdan alınan ingilizce kursu teknik İngilizce veremez.

Sağlık sektörü de güzel bir alan, eczacılığa sıralaman tutar mı bilmem ama beslenme ve diyetetiğe tutar mutlaka. Biyomedikal mühendisliğini de bir araştır derim, uygun olabilir. Wikipedia'da yazılan şey şöyle:

"Biyomedikal Mühendisliği, geleneksel mühendisliğin analitik deneyimlerinden yararlanarak, biyoloji ve tıpta karşılaşılan problemlerin çözümü için çalışan ve sağlık bakımı konusunda genel anlamda ilerlemeler sağlamayı hedefleyen bir mühendislik dalıdır. Öğrencilerin bu mühendislik dalını seçmelerindeki etkenler; insanlara hizmet etme hazzı, canlı sistemlerle yapılan çalışmalarda görev alma ve en ileri teknolojileri tıbbi bakımın kompleks alanlarında uygulayabilme heyecanı olarak özetlenebilir.

Biyomedikal mühendis, doktor, hemşire, terapist ve teknisyen gibi tıbbın diğer profesyonelleriyle bir arada çalışır. Biyomedikal mühendislerin çalışma konuları, cihazların ve yazılımların tasarımından, pek çok teknik kaynaklardan bilgileri derleyip yeni prosedürler geliştirmeye ve klinik problemleri çözme amacıyla araştırmalar yapmaya kadar geniş bir alana yayılır."
 
Son düzenleme:
İstanbulda okumayı istemezdim ben şahsen, ailemin dizinin dibinde oturmayı tercih ederdim ama kısmet işte. Dingin huzurlu bir hayat istiyorsan Anadolu'da yaşam çok daha güzel olur ama teknolojinin bütün imkanlarından yararlanayım, yaşam daha hızlı olsun vb. seversen İstanbul'da rahat edersin. Ben rahat edemedim ama bu yola başkoydum artık, sevmediğim yönlerini görmezden geliyorum.

Okulların yurtları var, devlet yurtları var, özel yurtlar var. İstersen güvenli bir semtte evde de kalabilirsin. Ulaşım metro, tramvay, metrobüsler sayesinde bu güzergahlarda rahat ama ray hattı olmayan yerlerde feci. Öyle ya da böyle yaşanıyor sonuçta. Çarşı için de güzel yerler çok çok fazla. Gelirsen çabucak öğrenirsin heryeri.
 
Back