Içimize Bir Yolculuk

vicdan

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
Aydınlanmaya doğru giden yol üstündekiler GERÇEĞİ arayanlardır. İstenen sonuçlar, bireysel gelişime ve aydınlanmaya yönelik psikolojik sonuçlardır. Demek ki, bu yolculuğu coğrafi ya da fiziksel bir yolculuk olarak kabul etmemeliyiz.
Kendini Bil
Dünya kuruldu kuruldu kurulalı bize tüm öğretiler tek bir şey söylemiştir: “Kendini Bil !” Kendimizi bilmek konusu çok ıstırap verici ve bizi istemediğimiz yönlerimizle ama aynı zamanda da Tanrısal olan yönümüzle karşılaştıracağı için, içsel yolculuk sanıldığı kadar kolay bir yol değildir. Eğer dürüst, özü sözü bir, olduğu gibi görünmekten korkmayan biriyseniz ve dürüstlük adına da çok katı kalıplar oluşturmadıysanız işiniz kolay. Ama gerçeklerle yüzleşmekten korkan, kendine oyalayıcı yalanlar söyleyen bir yapınız varsa, size bir süre bu yolculuğu ertelemenizi yada konuyla ilgili hiç olmazsa entelektüel düzeyde ciddi bir eğitim almanızı öneririz.

Yaşam bir süreçtir
Yaşamdaki her şey bir süreçtir, yaşanır, bilgisi alınır ve form değiştirir. Ya da bir ömür boyu sürebilir. Bu süreçlerin sahibi biz değiliz. Yaşam onları önümüze getirir, yaşarız. Olayları yaşarken, hangi yanımızı eğittiğini, hangi yönümüzü genişlettiğini, hangi yönde bizi derin bir şekilde bilgilendirdiğini fark etmeye ve BİLEREK yaşamaya çalışırsak, o kadar uyanık, bilinçli, farkındalık dolu bir yaşamla iç içe akarız.

Uyanıklık bilinci
Uykumuz inanılmaz derecede güçlüdür. Genellikle, uyanık olduğunu zannedenlerde, ‘uyanıklık’ bilincinin derin uykusunda yine uyumaktadırlar. İnsanın bu derin uykusu ile bilgi veren en sağlam kaynaklardan biri de, Gurdjieff’in kitaplarıdır. İlk okuduğunuzda çok rahatsız olsanız da, daha sonra onun gerçekçiliğine hak verdiğinizi göreceksiniz. İçsel Yolculuk yapmak isteyen bireylere söylenebilecek tek bir şey var. Yaşanan olayları , iyi-kötü diye ayırmadan, bize ne söylemeye ya da hangi yönümüzü değiştirmeye çalıştığının farkında olmak, yani bilinçli, uyanık ve objektif yaşamak…

Uykudan Kurtulmak
Hepimizi içine alan tüketim toplumu olmanın ve medya ve reklamların çok etkisinde kalmanın ya da birbirimizle acımasızca yarışmanın yarattığı bu ortak uykudan kurtulabilmek için birkaç ilkesel yol elbette ki vardır. İnsanın zihninde canlandırma kapasitesi iki tarafı keskin bir kılıçtır. İnsanoğlunun büyük başarıları bu aracı kullanmıştır ama onu kontrol edememek ve yönlendirememek, ‘örtü’ deki kalın ipliktir. Biz bu yeteneğe ‘düşünme’ deriz.
Ama düşünme kavramına dürüstçe yaklaşırsak, eğitilmemiş bir düşünce gücü, bizi tahrip etmeye yönlendiren bir canlı bomba gibide olabilir. Daha da kötüsü, sürekli evhamlı, kuruntulu, takıntılı, rahatsız edici şeyler düşünerek, daha doğrusu üreterek, kendi içimizde bir kaos ve korku bütünü de oluşturabiliriz.
En sade deyimiyle, korku ve endişe, bizim ‘An’ı yaşamamıza, ‘Şimdi’yi deneyimlememize ve şimdinin getirdiği bilgileri almamıza engel olur. Çevrede çok farklı olaylar olup durur ama biz kendi kurduğumuz, illüzyon dünyasında, sık sık da kendimizle konuşarak, günün gerçeğini deneyimleyemeyebiliriz.
Sık sık geçmiş ve gelecek hakkında düşünür, geçmişe üzülür, geleceğe de endişe ile bakarız. Bazılarımız bunu abartarak, yaşamı kendilerine zehir bile edebilirler. Bilincimiz geçmiş ve gelecekle çok meşgul olduğunda daha yüksek titreşimlere uzanmak mümkün olamaz.
Beyin bir alıcı-vericidir. Korku ve endişe. Beyinin bu alıcı-verici fonksiyonunu bozar. Düşünce dünyasında sık sık geçmiş olayların anılarını bir film gibi oynatırız. Bunu her yapışımız, bizi şimdiden ve andan koparır.

Aydınlanmak İçin!
Daha fazla ‘Aydınlanmak’ için an içinde daha fazla yaşamak, yüksek titreşimlere karşı daha hassas olmak, geçmiş ve gelecek hakkındaki düşünme alışkanlığımızı terk etmemiz gerekir. Eğer uyanmak için güçlü bir arzunuz varsa, zihnin filmlerini oynatmayı durdurun. Eğer böyle bir arzunuz yoksa filmlerin tadını çıkarın.
 
İÇSEL YOLCULUK: M E D İ T A S Y O N

Meditasyon, insanın ruhsal gelişiminde son derece etkin bir araç olarak kullanabileceği bir yöntemdir. Kökü çok eskilere dayanan bu yöntem hemen her kültürde varlığını sürdürmektedir.Başlangıçta Doğu'ya has bir yöntem olan meditasyonu günümüzde milyonlarca Amerikalı ve Avrupalı stresten, saplantılardan kurtulmak ve içsel huzura kavuşmak için hergün uygulamaktadır. Günümüzde bilimadamları da meditasyonun fiziksel ve zihinsel sağlığa büyük katkıları olduğu konusunda aynı fikirdedirler.

Ancak, hepsinden önemlisi, meditasyon, insanın akıl ve mantık yoluyla sırrına ulaşamadığı evrensel gerçeklere derin bir sezgi ve farklı bir algılama yoluyla ulaşmasını sağlayan en etkili yoldur. Ruhsal gelişmede sezgisel bilginin rolü çok önemlidir. Meditasyon sürecinde zihne ilham dolar, sezgisel bilgi akmaya başlar ve kişi üstün bir bilinç haline ulaşarak öz benliğiyle ilişki kurabilir.

Meditasyon; herhangi bir şeyi düşünmek değil, belirli bir düşünce olmadan varlığını hissetmek, onun farkında olmaktır.


Meditasyonun yararları:

Meditasyon'un Temel amacı ruhsal dayanıklığınızı tanımanızı sağlayarak sizi kendi
iç gücünüzle temasa geçirip Günlük bedensel çalışmanızı insanlarla ilişkilerinizi ve genel
olarakta hayatınızı beslemek ve zenginleştirmektedir. Derin Meditasyon sırasında zihin,
beden ve ruh arasında buyuk bır ouyum oluşur; insan bu üç yönden de kendini cok daha
rahat ve iyi hisseder.

Meditasyon'un hedefi tüm yetenek ve gücünüzün en yüksek kaynağıyla bir diyaloğu yürütmek ve buradan da gücün evrensel kaynağına bağlanmaktır. Bedeni ve zihni sakinleştirmek sorularınızı bekleyen yanıtlarla bağlantı kurmanıza yardımcı olur.

Meditasyon Düzenli ve sürekli yapıldığı zaman tam olarak yararını ve amacına ulaşabilirsiniz. Sizi günlük yaşamın verdigi aşırı gerilim, stress, acı ve derin çatışma hissinden arındırır ve kendinizi yeniden enerji ve ruhsal bakımdan güçlendirir. Meditasyonun günlük bir alıştırma haline gelmesi tum zihnin ve dikkatin bir noktada yoğunlaşmasından kaynaklanan o rahatlatıcı sükünet ve dinginlik giderek daha çekici hale gelir. Meditasyon Meditasyon müthiş bir iç rahatlaması yardım çare haline gelir. Giderek yüksek benliğinizi ve bilincinizi daha yakından tanır ve kabullenirsiniz. Yüksek yetenek ve güçlerimizi daha yakından tanıdığımızda onlar bize kendi hayatımızla ve hayatımızın daha yüksek amacıyla ne yaptıgımızla bağıntılı olarak hizmet ederler çünkü onlar bizi uyumumuza bağlarlar.

Batılıların çoğunluğu, meditasyona sadece mistiğe erişmek için başlamazlar. Meditasyonun, stresi azaltarak fiziksel ve zihinsel sağlığa katkıda bulunduğu deneylerle ispatlanmıştır. Bu derin dinlenme ve rahatlama hissi birçok bakımdan uykudan daha üstündür. Günde bir ya da iki kez yirmi dakikalık meditasyon, fiziksel sağlığı, zihinsel açıklığı, yaratıcılığı ve sükuneti önemli derecede arttıracaktır. İç dengesizlik, huzursuzluk ve kaygı , içinde yaşadığımız çağın en tipik rahatsızlıklarındandır. İnsanın bütün bunlardan kurtulması ve kendi varlığının bilincine varması için en yararlı yol Meditasyondur. Sistemli olarak meditasyon yolu ile stresten kurtulma ve derin rahatlama, insanın ruhende gelişmesine yol açar. Böyle bir insanın sevgi ve şefkat duyguları kuvvetlenir ve var olmanın önemini, olağanüstülüğünü daha iyi anlar. Asıl amaç budur.


MEDİTASYON ve DİNLER

Doğuda meditasyon, algılamayı geliştirip yönlendiren saygın ve geleneksel bir yöntem olup, Hindistan, Çin, Tibet, Birmanya, Tayland ve diğer bazı ülkelerin kültürlerini çok etkilemiştir. Bu ülkelerde meditasyon'un amacı hiç kuşkusuz mistik bir bilinç haline ulaşmaktır. Bu gün Batı'da ve ülkemizde fiziksel, zihinsel ve psikolojik yönlerden daha iyiye ulaşmak için uygulamakta olan meditasyon türlerinin kökeninin doğu dinlerine dayandığı da açık bir gerçektir.

Bilinen belli başlı dinler meditasyon yapmayı öğütlüyor. Ve tüm dinlerde meditasyonun amacı, kendi özüne ve evrensel bilince varmanın derin gerçeğine ulaşmaktır.

HİNDUİZM

İnsalar arasında ululuğa erişenler her kimler ise, buna meditasyonun ödüllerinden biri olarak sahip oldular.

Meditasyonun önünde saygıyla eğilin.

Her kim meditasyonun kutsallığı önünde eğilirse, meditasyon sürüp giderken o kimsenin özgürlüğü de sınırsız devam edecektir.

Chandogya Upanişad

JAİNİZM

Her şeyden vazgeçebilen ve hayat hakkında meditasyona dalan kimse ruhu meditasyonla temizlenmiş kimsedir.

Denizdeki gemiye benzetilebilir. Sahile ulaşan bir gemi gibi oda zorlukları aşmıştır.

Sutra-Kritanga Sutra

SIKHİZM

Dünya bir okyanustur, geçilmesi zor.

İnsanoğlu onu nasıl aşacaktır?

Suda ıslanmayan bir nilüfer gibi,

deredeki bir su kuşu gibi.

Tam anlamıyla meditasyon yaparak

dünya etkilerinden korunun.


Guru Nanak

TAOİZM

Boş olamak için her şeyi yapıyorum;

Kuvvetle sezsizliğe sarılıyorum.

Sayısız varlık birlikte ayaklanıyor.

Ve ben onların düşünü gözlüyorum.

Çoğalan varlıkların hepsi asıllarına dönüyorlar.

Kişinin aslına dönüşü sükünet demektir.


Tao-Te King

BUDİZM

Sekiz Soylu yol:

Doğru Anlama

Doğru Düşünme

Doğru Konuşma

Doğru Davranış

Doğru Geçim düzeni

Doğru Manevi Çaba

Doğru Konsantrasyon

Doğru Meditasyon.

MUSEVİLİK

Allah, kalpten olanı ister.


Talmud

HİRİSTİYANLIK

Ne işte orada, ne işte burada diyecekler; Çünkü Allah'ın saltanatı senin içinde.

İncil,St. Lukas 17/21


İSLAMİYET

Rabbini göülden ve korkarak

içinden hafif bir sesle sabah

akşam an; gafillerden olma.

Kur'an El-Araf 205
Sadece tek bir ekole bağlı kalmadan, değişik meditasyon yöntemlerinin incelenmesi, ve bunların denenerek en uygun olanının seçilmesini tavsiye ederiz.

NASIL MEDİTASYON YAPMALI?


Meditasyondan yararlanmak için altı temel koşul vardır:
1- Meditasyon yapabileceginiz, ses, hareket, ışık, insanlar gibi dikkatinizi dağıtabilecek şeylerden yeteri kadar uzak bir yer.
2- Fiziksel ve zihinsel rahatlık. Ufak rahatsizlıklar meditasyonun kalitesini bozacak gücte olmayabilir.
3- Dengeli, dik ve rahat bir oturma şekli.
4- Sessiz, yavaş, yumuşak ve düzenli bir solunum.
5- Dikkatin üstüne toplanacağı bir meditasyon objesi ve uyarıcısı. Bunun yirmi dakika
kadar var olmasi yeterlidir.
6- Dengeli farkında oluş.
 
Yaratıcı Ruhunuzu Açığa Çıkaracak 10 Adım
"Herkesin içinde yaratıcı bir ruh gizlidir."
NLP eğitimcileri Alice ve Caroline, geçmişin ve günümüzün yaratıcı düşünürlerinin yanı sıra, yaratıcılık dersi verirken edindikleri kendi deneyimlerinden de güç alarak sağlık, iş, öğrenim,
eğitim ve güzel sanatlar dahil farklı bağlamlarda başarılı olan stratejiler geliştirdiler. Yaratıcılığı etkin bir biçimde yeniden ortaya çıkardığına inandıkları 10 temel ilke saptadılar:

1) Hayatta olmanın yaratmak anlamına geldiğini unutmayın. Hepimiz belli bir yaratma potansiyeline sahibiz. Yaratıcılık, onunla birlikte doğduğumuz ya da doğmadığımız bir şey değildir. Yaşamınızın her
alanında uygulanabilecek, modellenebilecek ve geliştirilebilecek bir şeydir. Nefes alabiliyorsanız, yaratıcı bir edimde bulunuyorsunuz. Besteci John Cage'in dediği gibi, 'Kalbiniz atıyorsa, siz bir
müzisyensiniz.' Carl Rodgers, 'Bir İnsan Olmak Üzerine' adlı kitabında şöyle yazar: 'Arkadaşlarıyla birlikte yeni bir oyun icat eden çocuk, izafiyet teorisini geliştiren Einstein, et için yeni bir sos yapan ev kadını ve ilk romanını yazan genç yazar; tanımlamak gerekirse, bunların hepsi yaratıcıdır ve onları yaratıcılık derecelerine göre sıralamanın anlamı yoktur.'

2) Tüm duyularınızı kullanarak 'ne yaratmak istediğinizi' düşleyin. Açık ve net bir sunum oluşturun. İstemediklerinize değil, istediklerinize odaklanın. Gerçek anlamda yaratıcı olanlar, sonuçları
da hayal eder ve 'gerçekmiş gibi' davranırlar. Bir şeyi beyninizde denedikten sonra, gerçek yaşamda daha kolay yaratırsınız.
'Hayal edebiliyorsanız, yaparsınız.' Walt Disney.
'Dâhi gibi davranırsanız, dâhi olabilirsiniz.' Salvador Dali.

3) Aptal olun ve bu tuhaf yönünüzle gurur duyun! Aptallık, sakinleşmeniz ve olasılıkları görmeniz için şarttır. Einstein'ın dediği gibi, 'Bir fikir başta acayip değilse, hiç şansı yoktur.'
Wittgenstein, bilgece konuşmuştur: 'Akıllılığın çorak tepelerinde durmayın; aptallığın yeşil vadilerine inin.'
Tuhaflık, genellikle yaratıcılığı tamamlar. Dr. David Joseph Weeks (Royal Edinburgh Hastanesinde bir nöropsikolog) ve Jamie James, 'Ayrıksı İnsanlar: Delilik ve Acayiplik Üzerine Bir Çalışma' adlı kitaplarında, ayrıksı insanların, ortalama insandan 5-10 yıl daha uzun yaşadıkları ve geriye kalan insanlardan daha sağlıklı, mutlu ve zekice bir yaşam sürdükleri sonucuna varırlar.
Dr. Weeks'e göre, 'Ayrıksı bir insan, aykırıdır; yaratıcıdır; güçlü bir merak duygusuyla motive olur; idealisttir; dünyayı daha iyi bir yer yapmak, içindeki insanları ise daha mutlu etmek ister'.

4) 'Bilmeme' egzersizi yapın. Dünyaya karşı çocuksu bir merak besleyin. Bir şey bilmiyorsanız, yaratıcı olma olasılığınız daha da artar.
Yaratıcı ruhlar, 'doğru' yanıtı bilmezler; çünkü bunun, özellikle değişken ya da istikrarsız ortamlarda, çözümleri sınırlayacağının bilincindedirler. Aslında, yaratıcı ruhlar, 'doğru ya da yanlış' şeklinde düşünmekten kaçınırlar. Kendilerine 'Bu, kendim için ya da dünyada yaratmak istediğim şeye yararlı mı ya da bir şey katıyor mu?'? diye sormayı tercih ederler. Şimdi yararlı değilse, ileride ya da başka bir bağlamda yararlı olabilir.

5) Görüş alanınızı genişletin ve bir halden bir diğerine akın. Yaratıcı ruhların ne yaptıklarından ziyade, bunu nasıl yaptıkları önemlidir. Yaratıcılık, 'bir var oluş hali' şeklinde düşünülebilir. Yaratıcı ruh, nasıl gevşeyip o hale akabileceğini bilir. Her şeyin mümkün olduğu, son derece odaklı, ama bir o kadar da rahat bir haldir. Genel olarak, gözler geniş açıyla bakarlar. Tam anlamıyla, genişleyen ufuklar! Ve nefes verin; ilham, bir reflekstir!

6) 'Bilinçaltınıza' saygı duyun. Yaratıcı ruhlar, içinde bulundukları anı yaşamaya ve doğal olmaya çalışırlar. Sezgilerine ve nereden geldiği belli olmayan fikirlere güvenirler. Rüyaları ve fantezileri ile temasa geçer; mecazlardan, bağlantı kurmaktan, uyum ve semboller dünyasından çok hoşlanırlar.

7) Esnek olun. Farklı bir şey yapın. Yeni iş yapma biçimlerini deneyin. Yaratıcı ruhlar, çıkmaza girdiklerinde farklı bir şey, aslında farklı olan her şeyi yaparlar. Denemeye eğilimlidirler. Bazen, yalnızca duruşlarını bile değiştirmeleri işe yarar. Mecazlarla düşünerek kendilerine yardım ederler. Bu başka neye benzer? Bir çaydanlık olsaydım nasıl yanıt verirdim? Bir fikri diğerine bağlayarak çözümler yaratırlar. Ve bunu yaparken çok eğlenirler. Eğlenmiyorlarsa, 'istiridyenin içindeki iri kum tanesini' tanırlar. Sorunun, çoğu zaman çözümün bir parçası olduğunu bilmekten mutluluk duyarlar. Kendi çıkmazlarının ne olduğunu ve bunun içinde ne tür bir yararlı incinin saklı olabileceğini merak ederler.

'Zorluğun ortasında fırsat bulunur.' Einstein.
Ve orkestra şefi Nikolaus Harnoncourt'un dediği gibi, 'Parlak, muhteşem ve gerçekten çılgın şeylerin çoğu, biz felaketin eşiğindeyken ortaya çıkar. Buraya kadar ilerleme cesareti gösterebilirsek, inanılmayacak kadar güzel şeyler yaşayabiliriz.'

8) Hataları fırsat, başarısızlığı geri bildirim olarak görün. Bir hatayı, bir başka şey için fırsat ya da bir öğrenme olanağı olarak düşünün. 3M, hedeflenen amaç için yeterince etkili olmayan yapıştırıcısını neredeyse çöpe atmak üzereydi. Ne var ki, Art Fry, dua kitabı için yapışkan bir sayfa işaretine ihtiyaç duyduğunda, bu yapıştırıcı 'Post-It'in yaratılmasında kullanıldı. Penisilin, herkesin kurtulmaya çalıştığı bir küftü! Yaratıcı ruhlar, 'zoru başarma' mantığına sahiptirler. İcat etmek ya da yeni keşiflere yol
açacak buluşlara imza atmak için, başta imkansız gibi görünen şeyleri yapma riskini üstlenirler.

Thomas Edison, ampul tasarımı üzerinde çalışırken, işe yarayan tasarımı bulmadan önce yaklaşık 1.800 deneme yaptı. Ayrıca, lamba teli işlevi görecek malzeme için, yeterince uzun yanacak maddeyi bulmadan önce 6.000'in üzerinde bitkisel lifi test etti. Ama Edison, bunlara başarısızlık diye değil; bir ampul yapmamanın 1.800 yolu ya da daha fazla araştırılması gerekmeyen çıkış yolları diye bakmıştır. Edison'nun biyografisini derleyen tarihçi Paul Israel, onun hakkında şunları söylemiştir: 'Her başarısızlığı bir başarı olarak gördü; çünkü bu durum, onu daha verimli bir biçimde düşünmeye sevk ediyordu.'

9) Farklı bakış açılarını öğrenmeye çalışın. 'Mevcut duruma yukarıdan bakın. Kendinizi projenizin ya da yaratmak istediğiniz şeyin yerine koyun. Sonra tekrar kendi bakış açınıza dönün.' Yaratıcı ruhlar,
fikirlerini paylaşmayı ve diğerlerinin bakış açılarıyla bağlantı kurmayı severler. İki ya da üç zihnin bir araya gelmesiyle yaratıcı sinerjinin oluşacağını bilirler. Risk almaktan korkmazlar.

Albert Einstein, kendini bir ışık hüzmesinin sonuna yerleştirmiştir: 'Bir ışık hüzmesinin peşinden koşacak ya da birinin üzerine binecek olsaydık, ışığın hızına göre durumun doğası nasıl
olurdu? Bir ışık hüzmesinin peşinden yeterince hızlı koşabilseydiniz, sonunda ışığın aslında hiç hareket etmediği bir noktaya erişir miydiniz? Aynı ışık demeti, başka bir insan için farklı bir hıza sahip olurdu.'

10) İçinizdeki eleştirmeni, bir akıl hocasına ya da danışmana çevirin. Rüyalarınızı, projelerinizi ya da yaratılarınızı, gelişmelerine izin vermeden önce eleştirmeyin. Bir kez 'rüyalarınızı tam hayal ettikten' sonra, içinizdeki eleştirmen ya da gerçek eleştirmenler ile arkadaş olun; onları, rüyanızı açığa çıkarmanıza yardım edebilecek akıl hocaları olarak düşünün. Aslında, yaratıcı ruhların da gerçekçi olduklarını unutmayın.

Onlar, bir rüyayı gerçekte nasıl ortaya çıkaracaklarını bilirler.
 
Rabbini gönülden ve korkarak
içinden hafif bir sesle sabah
akşam an; gafillerden olma.
Kur'an El-Araf 205


İşte herşeye nokta koyan bir meditasyon anlayışı bence.İnsan sakin kafayla rabbini düşünüp ona yöneldimi başka meditasyona gerek kalmıyoki rabbim o büyük hikmetiyle bütün sıkıntılarımızı hafifletir.


Thomas Edison, ampul tasarımı üzerinde çalışırken, işe yarayan tasarımı bulmadan önce yaklaşık 1.800 deneme yaptı. Ayrıca, lamba teli işlevi görecek malzeme için, yeterince uzun yanacak maddeyi bulmadan önce 6.000'in üzerinde bitkisel lifi test etti. Ama Edison, bunlara başarısızlık diye değil; bir ampul yapmamanın 1.800 yolu ya da daha fazla araştırılması gerekmeyen çıkış yolları diye bakmıştır. Edison'nun biyografisini derleyen tarihçi Paul Israel, onun hakkında şunları söylemiştir: 'Her başarısızlığı bir başarı olarak gördü; çünkü bu durum, onu daha verimli bir biçimde düşünmeye sevk ediyordu.'

İşte bu anlayış gibisi yok.Her başarısızlığı bir başarı olarak görmek.
Vicdan çok teşekkür ediyorum çok güzel bir paylaşım olmuş Şeniz Şeniz
a.s.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…