İÇ GÜVENLİK PAKETİ'NİN İLK 10 MADDESİ KABUL EDİLDİ

pinkpin

Arkana bakma, oraya doğru gitmiyorsun.
Kayıtlı Üye
6 Mart 2012
4.339
7.742
TBMM Genel Kurulu'nda, kamuoyunda "iç güvenlik paketi" olarak bilinen tasarının ilk 10 maddesi kabul edildi



Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın kabul edilen maddelerine göre, elle dıştan kontrol hariç kişinin üstü ve eşyası ile aracının dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölümlerinin aranması; İçişleri Bakanlığı'nca belirlenecek esaslar dahilinde mülki amirin görevlendireceği kolluk amirinin yazılı, acele hallerde sonradan yazıyla teyit edilmek üzere sözlü emriyle yapılabilecek. Kolluk amirinin kararı 24 saat içinde görevli hakimin onayına sunulacak. Bu kapsamda yapılacak aramalarda, kişiye, arama gerekçesini de içeren belge verilecek.

Polis, başkalarının can güvenliğini tehlikeye düşürenleri, fiilleri ayrı bir suç oluşturmadığı takdirde, kişinin can güvenliğinin sağlanması bakımından koruma altına alabilecek ya da olay yerinden uzaklaştırabilecek.

Polis sadece, "müşteki, mağdur ve tanıkların istemesi halinde" evde veya iş yerinde ifadelerini alabilecek.

Polis, kendisine veya başkalarına, iş yerlerine, konutlara, kamu binalarına, okullara, yurtlara, ibadethanelere, araçlara, kişilerin tek tek veya toplu halde bulunduğu açık veya kapalı alanlara molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıran veya saldırıya teşebbüs edenlere karşı, saldırıyı etkisiz kılmak amacıyla ve etkisiz kılacak ölçüde silah kullanabilecek.

Yasa dışı toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin dağıtılmasında, gerektiğinde boyalı su da kullanılabilecek.

Hakim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Emniyet Genel Müdürü veya İstihbarat Dairesi Başkanının yazılı emriyle, telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin tespit edilip, dinlenip, sinyal bilgileri değerlendirilirken; gecikmesinde sakınca bulunan hallerde verilen yazılı emir, artık 24 saat yerine 48 saat içinde yetkili ve görevli hakimin onayına sunulacak.

FAALİYETLER DENETLENECEK

Tasarı, yetkili ve görevli hakimin Ankara Ağır Ceza Mahkemesi üyesi olarak belirlenerek, istihbarat faaliyetlerindeki gizliliğin korunması ve karar mekanizması ile denetimde etkinliğin sağlanmasını da amaçlıyor.

Tasarı, kanuna aykırı ve keyfi uygulamalara yol açılmaması için denetimi de getiriyor. Faaliyetlerin denetimi; sıralı kurum amirleri, mülki idare amirleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve ilgili bakanlığın teftiş elemanlarınca yılda en az bir defa yapılacak. Bu faaliyetler Başbakanlık Teftiş Kurulu'nca da denetlenebilecek. Denetimlerin sonuçları, rapor halinde TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu'na sunulacak.

Polis tarafından yapılan önleme dinlemelerine ilişkin Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu'nda yapılan bu değişikliklerle uyumlu olacak şekilde Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu'nda da değişikliğe gidiliyor. Bu tasarıda da gecikmesinde sakınca bulunan hallerde verilen yazılı emrin yine 48 saat içinde yetkili ve görevli hakimin onayına sunulması; yetkili ve görevli hakimin Ankara Ağır Ceza Mahkemesi üyesi olması ve denetim mekanizması getirilmesi yer alıyor.

MOLOTOF İLE DEMİR BİLYE DE SUÇ KAPSAMINDA SAYILACAK

Toplantı veya gösteri yürüyüşlerinde, "havai fişek, molotof ve benzeri el yapımı patlayıcılar, demir bilye ve sapan" bulundurulması ve taşınması yasak olan maddeler kapsamında ele alınacak.

Toplumsal olaylarda bulundurulması ve taşınması yasak olan suç aletlerini taşıyanlara verilecek cezalar artırılacak. Bunları taşıyanlar, 2 yıl 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

Yasa dışı örgüt ve topluluklara ait amblem, işaret taşıyarak veya bunları üzerinde bulunduran üniformayı andırır giysiler giyerek katılanlar; kanunların suç saydığı afiş, pankart, döviz, resim, levha, araç, gereçler taşıyarak, bu nitelikte sloganlar söyleyerek veya ses cihazlarıyla yayınlayarak katılanlar 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası alacak.

Tasarı, kimliklerini gizlemek için yüzlerini tamamen veya kısmen bez vesaire unsurlarla örterek toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılmayı suç kapsamına alıyor.

Şiddet olaylarının yaygınlaşarak kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasına yol açabilecek toplumsal olaylarda, kamu mallarına verilen zararlar ile gerçek ve tüzel kişilerin mallarına verilen zararların devletçe karşılanması halinde, ilgili idare bunu sorumlulara rücu edecek.

Terör örgütünün propagandasına dönüştürülen toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde, kimliklerini gizlemek amacıyla yüzünü tamamen veya kısmen kapatanlara, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanacak. Bu suçu işleyenlerin cebir ve şiddete başvurmaları ya da her türlü silah, molotof ve benzeri patlayıcı, yakıcı ya da yaralayıcı maddeler bulundurmaları veya kullanmaları halinde verilecek cezanın alt sınırı 4 yıldan az olamayacak.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, tasarının 10 maddesinin kabul edilmesinin ardından birleşime ara verdi. Aradan sonra komisyonun yerini almaması üzerine Yakut, birleşimi saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

MECLİS'TE NELER OLDU?

Muhalefet milletvekilleri tasarı üzerinde konuşmazken, CHP ve HDPmilletvekilleri Genel Kurul salonunun ortasına oturarak, alkış ve sloganlarla tepki gösterdi.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Yasa çıkartmayız, Meclis'i çalıştırmayız demek dayatmanın en büyüğüdür" dedi.

Muhalefet tasarı ile ilgili itirazlarını sürdürürken, birleşimi yöneten Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, geneli üzerinde gruplar adına konuşacakların isimlerini anons ederek, kürsüye çağırdı. Kimsenin gelmemesi üzerine Bahçekapılı, bu kez şahısları adına konuşmalara geçti. CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan'ın da kürsüye gelmemesi üzerine AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin'i çağırdı. Şahin, kürsüye gelip konuşmaya başladı ancak CHP, MHP ve HDP grup başkanvekilleri ve bazı milletvekilleri, Başkanlık Divanı önüne gelerek Bahçekapılı'ya itirazlarını ifade etti. Bu sırada bazı muhalefet milletvekilleri de oturdukları sıra kapaklarına vurmaya başladı.

Şahin kısa süren konuşmasını tamamlayarak yerine oturdu. Muhalefetin Divan önünde itirazlarını sürdürmesine Bahçekapılı, "Söz verdim, çağırdım, gelmediniz" diyerek, tasarının geneli üzerinde 20 dakika süreyle soru cevap işlemi yapılacağını söyledi. Bu sırada kürsü önünde itirazlar sürerken Bahçekapılı sisteme geren milletvekillerinin adını okuyarak sorularını sormasını istedi ama ne AK Parti'li ne de muhalefetten hiçbir milletvekili soru sormadı.

Bahçekapılı, muhalefetin tepkilerini sürdürmesine, "Üç, dört kez çağırdım gelmediniz, sizi bekleyemem, kusura bakmayın" karşılığını verdi. Bu sırada Başkanlık Divanı önünde yığılma arttı. Kimsenin soru sormaması üzerine Bahçekapılı, İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya, "Buyurun sayın bakan, süreniz 10 dakika" dedi.

Tartışmaların sürmesi üzerine Bahçekapılı, birleşime ara verdi. Bahçekapılı, birleşimi yeniden açtığında Ala'ya söz verdi. Ala, "soru olmadığını" belirterek konuşmadı. Bunun üzerine Bahçekapılı, Tasarı'nın geneli üzerindeki görüşmelerin tamamlandığını belirterek, maddelerine geçilmesini oyladı. Tasarı'nın maddelerine geçilmesi, AK Parti milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.

"Temel kanun" olarak beş bölüm halinde görüşülecek olan Tasarı'nın 1. Bölümü üzerinde konuşma yapmak için de muhalefet milletvekilleri kürsüye çıkmadı. Bahçekapılı, HDP, MHP, CHP'ye grup adına konuşup konuşmayacaklarını sordu. Bu sırada muhalefet milletvekilleri ayağa kalkıp Genel Kurul salonunun ortasına yığılarak Bahçekapılı'ya tepki gösterdi. AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Akış, kürsüye gelerek, tasarının hayırlı olmasını diledi.

Şahsı adına söz isteyen olmadığını ifade eden Bahçekapılı, soru cevap işlemine geçeceğini söyledi. Milletvekillerinin soru da sormaması üzerine, maddeler üzerindeki önergelerin görüşüleceğini belirten Bahçekapılı, katip üye CHPErzincan Milletvekili Muharrem Işık'tan önergeleri okumasını istedi. Işık'ın okumaması üzerine Bahçekapılı, kendisi okumaya başladı. CHP'lı Işık'ın yerinden kalkması üzerine AK Parti'li katip üye Bilal Macit oturdu.

Bu sırada, aralarında HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ve İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger ile İstanbul milletvekilleri Binnaz Toprak ve Süleyman Çelebi'nin de olduğu bazı HDP veCHP milletvekilleri, Genel Kurul salonunun ortasına giderek yere oturdu, alkış ve slogan atarak tepkilerini göstermeye başladı. Bazı milletvekilleri de stenografların oturduğu bölümün sıralarına dayanarak ayakta durdu.

Genel Kurul'da, oturma eylemi yapan milletvekilleri, "Biz çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız, ya siz" diye slogan attı.

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, tasarının maddeleri üzerindeki önergeleri okutmaya başlayınca muhalefet milletvekilleri tepki gösterdi.

Bahçekapılı, "Sizin yaptığınız eşkıyalık" diye bağıran CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'a, "Eşkıya da sensin, hırsız da sensin" karşılığını verdi.

Konuşmak için kürsüye gelen Altay'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "İç güvenlik yasasına karşı çıkmak terörle mücadeleye karşı çıkmaktır. Ne yaparlarsa yapsınlar, bu Parlamento'dan her türlü engellemeye rağmen bu yasa çıkacaktır" sözlerini söylemesini, AK Parti'li milletvekilleri uzun süre alkışladı. AK Parti'li milletvekilleri, Altay'ın, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, "İç güvenlik yasası ya çıkacak, ya çıkacak" sözlerini söylemesini de alkışlayarak karşıladı.

Altay, "Biz bu filmi 4+4+4'te de görmüştük. O zaman da birkaç gün toleranstan sonra dönemin Komisyon Başkanı Nabi Avcı, muhalefetin bütün söz taleplerine kulağını tıkayarak, okutturup okutturup oylattı. Sizin burada yaptığınız kanun dışılıktır. Sayın Başkan orası sizin babanızın çiftliği değil. Benim nezdimde eşkıyasınız, Başkanvekili değilsiniz" ifadelerini kullandı.

Bahçekapılı, Altay'a "Çok da umurumdaydı" yanıtını verdi. Altay'ın, "Sayın Başkan siz eşkıya mısınız?" sözlerine de Bahçekapılı, "Sana ne" karşılığını verdi.

Engin Altay, "Bu günaha ortak olmayın. Eğer olursanız öbür dünyada hesap veremezsiniz. Bu zorba tutumunuzdan, eşkıya tavrınızdan, ahlaksız tavrınızdan vazgeçin" diye konuştu. Bahçekapılı da Altay'a yönelik, "Eşkıya da sensin, ahlaksız da sensin" dedi.

Daha sonra HDP'li milletvekilleri, topluca salondan ayrıldı.

CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ da "Kaçak sarayda oturan zat nasıl Anayasa'yı askıya aldıysa, siz de Anayasa'yı ve İçtüzük'ü çiğniyorsunuz. Bunun hesabı mutlaka sizden sorulacaktır, millet bunu sizin yanınıza kar bırakmayacaktır" ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, "Bu çalışmaya salı günü başladık, tam beş gündür burada bu yasaya karşı olanların suistimalini yaşadık. Onlara her türlü söz haklarını verdik. Gazi Meclis'in bu kürsüsü suistimal edildi, hakaret edildi, şiddete uğratıldı. Şu anda İçtüzük'ün bütün kurallarına uyuyorum, vicdanım rahat ve böyle de gideceğim" diyerek birleşime ara verdi.

Aradan sonra tekrar toplanan Genel Kurul'da, birleşimi Başkanvekili Sadık Yakut açtı.

Yakut, maddeler üzerindeki önergeleri okutmaya başlayınca, HDP'li milletvekilleri Başkanlık Divanı önüne geldi. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Bu ülkeyi çatışmaya, savaşa götüreceksiniz" diyerek itirazlarını sürdürdü.

Bu sırada, HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken'in de aralarında bulunduğu 13 HDP milletvekili, Başkanlık Divanı önünde oturma eylemi yaptı ve Genel Kurul'un çalışmasını alkışlayarak protesto etti. Milletvekilleri slogan atarken, HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan eliyle zafer işareti yaptı, Pervin Buldan zılgıt çekti, bir milletvekilinin de ıslık çaldığı duyuldu.

Bu sırada, CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, önergeyi okuyan Katip Üye İsmail Kaşdemir'e müdahale etmek istedi. Kaşdemir de "Bana dokunma" dedi. Karaahmetoğlu'nu araya giren arkadaşları uzaklaştırdı.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, partisinin önergesi üzerinde konuşan CHPIsparta Milletvekili Ali Haydar Öner'in, süresi bittikten sonra kürsüden ayrılmaması üzerine birleşime ara verdi. Yakut, aradan sonra tekrar açtığı birleşime, Öner'in kürsüden ayrılmaması ve HDP'lilerin alkışlı protestosunun devam etmesi üzerine tekrar ara verdi.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, tasarının 10 maddesinin kabul edilmesinin ardından birleşime ara verdi. Aradan sonra komisyonun yerini almaması üzerine Yakut, birleşimi saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.


'BEL'AM' TARTIŞMASI

TBMM Genel Kurulu'nda CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes ile AK PartiDüzce Milletvekili İbrahim Korkmaz arasında 'Bel'am' tartışması yaşandı. İki vekilde birbirlerine 'Bel'am' diye bağırdı.

TBMM Genel Kurulu'nda MHP'nin 'Din görevlilerinin sorunlarının araştırılması' amacıyla verilen Meclis araştırma önergesinin Genel Kurul'da okunarak görüşmelerinin bugünkü birleşiminde yapılması önerisi üzerine söz alan emekli müftü olan CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, Ak Parti'yi eleştirdi.

Özkes, "Bugün Türkiye'de iktidar korkusu Allah korkusunu geçmiştir. Her vakit namazda okunan 'Yalnız sana ibadet ederiz ve senden yardım dileriz' ayeti tehlikededir. 17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonlarından sonra camilerde hırsızlık, rüşvet, yolsuzluk gibi, ayetler ve hadisleri sansür uygulaması İslam tarihinde kara bir parantez arasını oluşturmaktadır. Hırsıza hırsız diyemeyen, israfa haram diyemeyen, zulme rıza gösteren Allah'ın kitabına değil, muktedirlerini gözüne bakarak fetva veren Bel'amlar var" dedi.

MECLİS'E DAMGA VURAN ANLAR


Bu söze Ak Parti Düzce Milletvekili İbrahim Korkmaz ise oturduğu yerden Özkes'e "Bel'am sensin işte" diye bağırdı.

Ardından iki vekilarasında sözlü tartışma yaşandı. Bir süre sonra ise Korkmaz, Özkes'e sırtını dönerek oturdu.




http://www.haberturk.com/gundem/haber/1045729-mecliste-tansiyon-dusmuyor
 
Bunlar milletvekilli olamaz. Daha oturup bir tasarıyı bile tartisamiyorlar..
 
Yahu eskiden bir halt yiyecekleri zaman türban mürban birşeyler söyleyip milleti uyuturlardı. Şimdi bu yasayı meclisten geçirme ile vatan toprağını ışid'e bırakıp kaçmayı aynı güne denk getiriyorlar. Hangisini yorumlayacağımızı, hangisine üzüleceğimizi, hangisine lanet edeceğimizi şaşırdık.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…