Hürriyet yazarı Melis Alphan: Soma'ya yardım yapmayın

alaraey

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
26 Şubat 2013
2.225
328
0
Diğer
[h=2]Gazeteci yazar Melis Alphan, Soma'da hayatını kaybeden işçilerin ailelerine yapılan yardımları eleştirdi.
[/h]
Manisa'nın Soma ilçesinde 301 maden işçisinin şehit olduğu kaza sonrası, bölgeye devlet dışında birçok hayırsever seferber oldu.
Hürriyet Gazetesi'de çoğunlukla magazin üzerine yazılarıyla bilinen Melis Alphan, mağdur ailelere yapılan yardımların hükümetin elini güçlendirdiğini savunarak, yardım kampanyalarına bir süre destek olunmaması gerektiğini belirtti.



[h=4]"SOMA'YA DESTEK HÜKÜMETE YARIYOR"[/h] Alphan, Twitter hesabından şu açıklamaları yaptı:
"Bu yardım kampanyalarına destek olmayın şimdilik. Deprem gibi değil, insanların evi barkı var. Yapacağınız yardımlar sadece hükümetin ekmeğine yağ sürüyor. Ve uzun vadede mağdurlara zararı dokunacak."


http://www.ensonhaber.com/hurriyet-yazari-melis-alphan-somaya-yardim-yapmayin-2014-05-21.html
 
Ne yalan söyleyeyim ben de başbakanlığın kampanyasına katılmadım.Buradan yaptım yardımımı.

Çünkü biliyorum ki yerine ulaşacak.

Kadın da haklı...İnsanların eşi,babası,oğlu gitti...Kalıcı çözüm lazım.
 
Alphan'ın açıklaması küçük hesaplı ve çirkin bir açıklama olmuş, ama kendi adıma söyleyeyim, eşlerini babalarını kaybetmiş insanlara teselli niyetine para göndermek bana hakaret geliyor. Bu insanlar ne oturup aileleri için sadaka bekleyen insanlardı ne de aileleri için tek fonksiyonları eve para sokmuş olmaktı.

Nasıl ki ailelerini kaybetmiş tanıdıklarımızın avucuna para sıkıştırmak yerine teselli etmeye gönüllerini ferahlatmaya çalışıyorsak, keşke Soma'da kampanyalar ailelere maddi yardım yerine, ailelere, çocuklara psikolojik yönden destek verebilecek bir kurumun kurulması ya da bölgede madencilik alternatifi dışında da iş imkanları yaratılması için maddi destek şeklinde olsa da elimizden geldiğince destek olsak, ama ben henüz içime sinen, 'Keşke bu para olmasaydı da babam evde olsaydı' dedirtmeyeceğinden emin olduğum bir kampanya bulamadım.
 
Soylediginde soyle bir haklilik payi var, devletin yapmasi gerekeni bizlerin yapmasi, onlarin sirtlarini yaslayip bir sey yapmamalarini sagliyor bir nebze...
Cunku vergiler halkin cebine degil devletin cebine giriyor, dolayisiyla yapilacaklar halktan degil devletten olmali...
Bu yurtdisinda da, ozellikle kapitalist ulkelerde cok fazla, surekli insanlari birbirine yardim etmeye mecbur birakiyorlar, durmadan yardim, ust bas, yemek, saglik, egitim, sinif farkini ucurumlara vardirip sonrada sist zenginler simdi de fakirlere bakin diyorlar...
Mesela Turkiye'de kiz cocuklarinin okutulmasi icin onlarca kampanya var, e bu bizim sorunuz mu, hayir, bu devletin isi, biz insanlar insanca yasayabilsin, saglik, egitim, ulasim hizmeti alsin diye dunyanin vergisini oduyoruz, ama o paralar ucup giderken gene biz kizlar okusun diye kesilen maasimizdan biraz daha gozden cikarip kampanyalara katiliyoruz... Bu bizim isimiz degil, devletin isi...
Tipki Soma'da oldugu gibi, ordaki ihmallere onayak olunmasini kenara biraksak, sonraki durumu da duzeltmek, gerekli refahi saglamak gene onlarin isi ama gene biz, elimizdekin cogunu vergi olarak devlete verirken, ve onlar gene dururken gene biz yapiyoruz o yardimi uc kurusluk butcelerimizle...
Sozun ozu anlatilmak istenen bu, ve bence haklilik payi da var, tek zamanlama yanlis belki de insanlar su an bunu anlayabilecek duygu durumunda degil...
Ayrica tum anlattiklarimin yani sira vicdan susmuyor ve onlar yapmali hih deyip kenara cekilemiyoruz, ne dusunursek dusunelim onde yardima kosuyoruz...
 
"devlet sorumlulugunu kendisi yerine getirsin, vergileri dogru yerde kullansın, ayrıca o insanlara para yollamak sorunlarını cozmuyor. " deseydi daha iyi olurdu...

ancak yardım yapmayayın hukumete yarıyor diyorsa bir gazeteci olarak, daha somut veriler sunmasını beklerdim.
"paranın tamamı yerine tam olarak ulasmıyor x konusunda kullanılıyor" gibi.
veya "bu gonderdiklerimizi cocuk okutmak icin eigitim alanlarına yonlendirelim ya da su an iscilerin ucretli izinlerde aldıkları maas da kısıtlamalar yapılmamalı iscilerin ihtiyaclarını devlet kendisi karsılamalı 300 kisiye yetemiyor mu" benzeri cumleler arıyor gözüm.


özetle gundem yogun ve hassas bir konu.
maalesef sorumsuzluklar, ihmaller aldı basını gitti.
bir de cenazesi olan ailelere karsı siddet de cabası.

burda paylasıldıgı uzere benzer bicimde elestirilecek yazılara mahal vermeden daha dikkatli ve sorumlu davransalar asıl anlatmak istedikleri seyleri hem daha dogru aktarır hem de tepkiyi kendi uzerlerine cekip gundemin anlık dahi degismesine katkıları olmazdı.
 
Ayni hurriyet yazari twitterda "artik aglamayi sizlanmayi kesin " de dedi.Sevdigim bir yazar melis alphan.Hic affetmez herkesi elestirir kendi bildigi dogrularla.Dediginin hemen aynisini burda en az 3-4 defa dedim bende.Bu insanlara erzak,para yardimi yapmayin diye.


iPhone 'den Kadınlar Kulübü aracılığı ile gönderildi
 
Biiyorum da aslında ensonhaber'in haberciliğini ama bir an atlamışım boş bulunup. Melis Alphan bugünkü yazısında da açıkladığı gibi


farklı birşeyden bahsediyor. Cımbızlanan tweet'in önündeki ve arkasındaki tweetlerle bu durum açıklık kazanıyor. Meslek etiği olmayan, gözleri gördüğü halde yalanlar aktarıp yanıltanları da Allah ıslah etsin. Ne hale getirdiler gazetecilik mesleğini. Yalanlar dizerek kazandıkları 3 kuruşluk haram ekmeğin acısı çıkar ama birgün biryerden.

http://sosyal.hurriyet.com.tr/Yazar/79/Melis-Alphan/13351/Lafi-tersten-anlayanlara
 
Son düzenleme:
Hani Deniz feneri olayına dönmesin demek istemiş, anlayana tabi
 
Ne yalan söyleyeyim devlet tarafından yapılacak yardıma inanmadığım için bende devlet kanallı bir yardımda bulunmadım.
Bir kaç eş dost ile Somadaki akrabama göndererek gerçekleştirdim yardımı mı. Yerine ulaştığından eminim.
Emekli aylıklarından da 20 lira kesmişler bu ay somaya yardım için sanmıyorum ama umarım yerine ulaşır. Heee birde KK'nın kampanyasına da katıldım.
Biliyorum onların şu an ihtiyaçları olan para değil, gideni de geri getiremeyeceğiz ama hayat devam ediyor. Bir sürü çocuk babasız kaldı, bir sürü anne evlatsız işte onların geleceği için bu yardımlar önemli.
 
Burada Melis Alphan'ın demeye çalıştığı şey çok farklı. Devlet kendi yapacağı yardımı kendisi yapmalı halktan destek alarak değil. Halk zaten kendi yardımını kendisi ulaştırıyor bende ulaştırıcam ama devlet aracılığı ile değil. Para filan bunlar aşağılayıcı şeyler dilenci değil o insanlar sadece mağdur. Evet paraya da ihtiyaçları var ama şu anda uzun vadede şeylere ihtiyaçları var. Para dediğiniz şey hazıra dağ dayanmaz demişler bir süre gönderilir kesilir sonra. Devletin sigorta, çocukların eğitimi, kiradan kurtarma gibi çalışmaları olmalı mesela evde diğer fertlerde var babalar, kardeşleri ağabeyler. Ya madenden kurtulmuş, ya o vardiya da madende değilmiş ya da işsiz. Bunlara iş imkanı sağlanmalı yoksa her yardım kısa vadeli olur. Ekmeğine yağ sürer derken halk zaten para gönderiyor yapıyor benim bir şey yapmama gerek yok gibi bir durum ortaya çıkabilir ya da devletin yükü hafifleyebilir ama zaten vergilerimiz bu günler için de değil mi üzerine düşen herşeyi devlet yapsın halk kendi üzerine düşeni kendi yapsın. Birçok kişi otobüslerle gitmiş Somaya nelere ihtiyaçları olduğunu öğrenmek için doktor arkadaşım var Soma'da görev yaptı tek istedikleri iş yeniden çalışabilmek ama analar artık eşlerini çocuklarını madene göndermek istemiyormuş. İş imkanı sağlansın.
 
herşey devltetten gelsin , herşey devletten gelsin demek biz vergimizi veriyoruz zaten deyip vicdanımızı susturmak onda ucu alınmaz duyarsızlıklara sebep olabilir. Türk insanını diğer milletlerden ayıran en büyük haslet yardımseverlik, paylaşma hasleti. Aile kurumumzu çok şükür hala sarsılmadığı için bizde bireysellikten kaynaklı bencillik tam olarak yerleşmedi. bireyselleşen insan toplum ve toplumsal sağduyudan izole oldukça bencilleşip kabuğuna çekiliyor ve sadece kendi ihtiyaçlarına binaen iletişime geçiyor. bu da şartlı ve çift yönlü bir iletişim. verirse veririm, vermezsse vermem. alacağımı bilirsem veririm gibi. Ancak aile içinde gelişen şartsız ve koşulsuz yardımlaşma bunun bir nebzede olsa önüne geçiyor. maalesef gittikçe küçülen aileler, yaşlı ebeveynlerin de yalnızlığa mahkum edilmesi yukarda söylediklerim için ters yönde etki yapıyor.

yazarın bahsettiği şey ise tamamen politik kaygıların dışa vurumu. devletin ekmeğine yağ sürecek yardım etmeyin demek bence büyük vicdansılzık. yardım ne zamandan beri kriterlere bağlanmış. savaşta bile düşman askerini sırtlanıp giden askerin aklına gelemyen şey yazarımızn aklına gelmiş. maşallah. bu hükümet düşmandan beter o zaman. kaldı ki burada yapılan yardımlar tıpkı bizim forumuzda olduğu gibi tek tek olmak yerine topluca yapılarak , insanların eline üç beş kuruş kıstırmamak onları utandırmamak,rencide etmemek, dilenci konuma düşürmemek için ince bir düşünce süzgecinden geçirilerek ulaştırılacaktır.

son olarak, ne olur çizmemizi çıkaralım bu yardım kurumu kirlenmesin.
 
Ben de katiliyorum. Yardim yapmak isteyen ya bizzat yapmali ya da gercekten guvendigi kurumlar araciligiyla yapmali.
 
başbakan çıkıp bide demez mi AFAD disinda hc bi yere yardm yapmayn güvenmeyin die adı yolsuzluk padişahı olan birinin bunu demesı valahi bu adam ya kendni cok akıllı ya bu halkı çok saf zannediyor..
 
Kesinlikle katılıyorum ihtiyacı olana mutlaka yardım etmeli ama bu şekilde değil.Devletin ihmali yüzünden canlarımız gitmiş,marmaray diye övüneceklerine maden ocaklarının güvenliğini sağlasalardı,işçileri insan yerine koysalardı bunların hiçbiri yaşanmayacaktı.Ayrıca evde sıfırlamakta zorluk çektikleri parayı yada ayakkabı kutularından bir tanesini verseler yeterli !!!
 

Ne güzel yazmışsınız. orda yaşanan bir sürü dramlar var.Her gün izliyoruz haberlerde. Yiyecek ,giyecek yardımı değil Bence bunlara bakıp üzerimize düşen varsa yapmalıyız. Devlet yapar yapmaz bizi ilgilendirmez .Benden vergi alır oraya yardım yaparmı yapmaz mı onuda bilemeyiz .Biz bireysel olarak üzerimize düşen bişey varsa onu yapmalıyız.Allah rızası için yapmalıyız..
 
somaya yardım yapmanın hükümeti güçlendirmesiyle ne alakası var.yardım son derece insani bir durum bunun güvenilir ellerden yapmak önemli,hiçbir devlet vatandaşının karşısında yer almaz .ordaki vatandaşlara eğer devlet sahip çıkmazsa kusura bakmayın ama kişisel yardım yaptım diyenlerin hepsinin yardımı sadece pansuman vazifesi yapar.hiçbir şekilde oradaki vatandaşların geleceğini güvenceye alamaz.Acılara çare olmayı siyasallaştıran bu gazeteciler sadece toplumu ayırmaya yarıyor oysaki acımızda birleşip beraber hareket etmek Somadaki kardeşlerimize daha faydalı.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…