• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Human papilloma virüs ya da HPV, temas yoluyla bulaşan virüsler için kullanılan genel bir isimdir. HPV hem erkeklerde hem de kadınlarda kısırlığı etkileyebilmektedir. HPV, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar arasında en çok görüleni olmakla birlikte başka yollarla da bulaşabilmektedir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre insanların yüzde 80’i hayatlarının bir döneminde farkında dahi olmadan HPV enfeksiyonu geçirebilmektedir.

Farklı HPV tiplerinin farklı risklere sahip olduğu düşünülmektedir. En yüksek riske sahip HPV tipleri, Tip 16 ve Tip 18 olmakta ve bunlar kanser gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir.

HPV enfeksiyonlarının yaklaşık yüzde 90’ı genelde tedavi gerekmeksizin iki yıl içerisinde geçmekte ve ciddi herhangi bir etkiye neden olmamaktadır.

HPV’nin kadında ve erkekte doğurganlığı nasıl etkileyebileceğini ve HPV’nin hamilelik üzerinde etkileri olup olmadığını bu yazıda okuyabilirsiniz.
hpv_kisirlik.jpeg

HPV ve Kadın Doğurganlığı

Araştırmalara göre HPV dahil olmak üzere tüm enfeksiyonlar kadının hamile kalmasını ve hamileliği devam ettirmesini zorlaştırabilmektedir. Bununla birlikte HPV’nin çoğu durumda tedaviye gerek olmaksızın kendi kendine geçtiğini unutmamanız gerekir.

Fallop tüplerindeki skarlaşma ve tıkanıklıklar, kadın kısırlığı bakımından risk yaratabilmektedir. Bu hasarlar bazen HPV gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar nedeniyle meydana gelebilmektedir. Ancak HPV’nin kadının doğurganlığını nasıl etkilediği konusunda daha fazla araştırma yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

HPV enfeksiyonu geçiren kadınlarda şu sorunlar ortaya çıkabilir:

Hamile kalmada zorluk: HPV, embriyonun rahim duvarına tutunma becerisini etkileyebilmektedir. HPV enfeksiyonları aynı zamanda embriyonun kendisine de zarar verebilmektedir.

Düşük riskinin artması: HPV ile hamileliğin kaybı ve erken doğum riski arasında ilişki olduğunu gösteren bazı araştırmalar bulunmaktadır. Ancak bu risk, kişinin enfekte olduğu HPV tipine göre değişiklik göstermektedir.

HPV enfeksiyonlarının çoğunun, herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmaksızın vücudun bağışıklık sistemi tarafından yok edildiğini unutmamak gerekir.

HPV ve Erkek Doğurganlığı

hpv_erkek_dogurganlik.jpeg
HPV erkeklerde de doğurganlığı etkileyebilmektedir. 2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre spermde bulunan HPV, kısırlığa katkıda bulunarak ya da düşük riskini arttırarak kadının hamileliğini etkileyebilmektedir.

Kısırlık sorunu olan erkekler, kısırlık sorunu olmayan erkeklere göre HPV’ye yakalanma konusunda 3-4 kat daha fazla risk altındadır. HPV, sperm hücresinin baş kısmının bükülmesine neden olarak spermin serbest bir şekilde hareket etme yeteneğini engelleyebilmekte ve erkeğin doğurganlığını etkileyebilmektedir.

HPV Hamileliğe Engel mi?

Hem kadındaki hem de erkekteki HPV, düşük riskini arttırarak hamilelik sürecini olumsuz bir şekilde etkileyebilmektedir.

Bu nedenle HPV’niz varsa yardımcı üreme tekniklerinden yardım almayı düşünebilirsiniz. Araştırmalara göre HPV pozitif olan çiftlerde hamilelik ve hamileliği sürdürme daha zor olabilmektedir. Bu durumda aşılama ya da tüp bebek gibi teknikler faydalı olabilmektedir.

Hamilelikte HPV ve Genital Siğil Tedavisi

hamilelikte_hpv.jpg
Hamilelikten bahsetmişken HPV’niz veya genital siğiliniz olması durumunda bu süreçte neler yapabileceğinizden de bahsetmemiz gerekir.

HPV’den kurtulmak için belli bir ilaç bulunmamaktadır. Genital siğiliniz varsa doktorunuz hamilelik sırasında bunları tedavi etmeyi tercih etmeyebilir. Çünkü siğiller genelde doğumdan sonra ortadan kaybolmaktadır.

Genital siğiller için kullanılabilecek bazı ilaçlar bulunmakla birlikte hamilelerde kullanımı genelde tavsiye edilmemektedir. Bu nedenle reçetesiz olarak satılan herhangi bir siğil ilacını hamilelik sırasında kullanmaktan uzak durmanız gerekir.

Hamilelik sırasında siğillerden kurtulmak için kullanılabilecek güvenli bazı tedaviler de bulunmaktadır. Doktorunuzun gerekli görmesi durumunda likit nitrojen solüsyonu ile siğillerinizi dondurtabilir ya da lazer, eletrokoter veya ameliyat yoluyla siğillerinizden kurtuabilirsiniz.

HPV Nasıl Önlenir?

hpv_nasil_onlenir.jpg
HPV enfeksiyonu yaşama riskinizi azaltmak için yapabileceğiniz bazı şeyler bulunmaktadır:
  • Aşı olun. HPV aşıları hem erkeklerde hem de kadınlarda oldukça etkilidir ve çeşitli HPV tipleri ile genital siğillere karşı yüzde 100’e yakın koruma sağlamaktadır.
  • Partnerinizin aşılandığından emin olun. HPV, cinsellik yoluyla kolayca bulaşabilmektedir. Bu nedenle partnerlerden birinde HPV olması durumunda diğerine de HPV bulaşması riski bulunmaktadır.
  • Cinsel ilişkilerinizde korunun. Kondom kullanmak, HPV’nin bulaşmasını engelleme konusunda önemlidir. Bununla birlikte kondomların, cinsel yolla bulaşan diğer hastalıkları önleme konusunda daha etkili olduğu söylenebilir. HPV virüsü kondomun koruyamadığı alanlardan da bulaşabilmektedir.
  • Düzenli olarak Pap smear yaptırın. Düzenli Pap smear yaptırarak rahim ağzı kanseri riskine neden olanlar da dahil olmak üzere çeşitli HPV tiplerinin tespit edilmesine yardımcı olmaktadır.

HPV’nin Neden Olabileceği Diğer Komplikasyonlar

HPV Tip 16 ve Tip 18 başta olmak üzere bazı HPV türlerinin kanser açısından risk faktörü oluşturduğu bilinmektedir.

Bazı HPV tiplerine sahip kişiler, aşağıdaki kanser türleri bakımından daha yüksek risk altında olabilmektedir:
  • Rahim ağzı
  • Anal
  • Boğaz
  • Ağız
  • Genital

Sonuç Olarak

hpv_asi.jpg
HPV’yi önlemenin en iyi yolu aşılanmaktadır. Ancak HPV aşısı yaptırmak mümkün değilse ya da kişi halihazırda HPV ile enfekte olduysa korunmalı cinsel ilişki yaşamak önemlidir.

Kısırlık sorunları yaşıyorsanız, doktorunuzla HPV testi ile ilgili konuşmak isteyebilirsiniz. HPV’niz olsa dahi aşı sayesinde doğurganlığınızın ve hamileliğinizin olumlu etkilenmesini sağlayabilirsiniz.

Bununla birlikte çoğu durumda HPV’nin herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmaksızın ve kısırlık da dahil olmak üzere uzun süreli etkilerinin olmadığının farkında olmak gerekir.

HPV’nin neden olabileceği komplikasyonlar, HPV tipine bağlı olarak farklılık gösterecektir. Bu nedenle HPV’si olan kişiler hangi HPV tipine sahip olduğunu bilmeli ve HPV nedeniyle görülebilen kanser türlerinden kaçınmak için risklerin farkında olmalıdır.
 
Son düzenleme:
Back
X