• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

HPV ile İlgili Şehir Efsaneleri

Human Papilloma Virüs ya da HPV ile ilgili anlatılan efsaneler ve yanlış anlaşılmalar insanların gereksiz bir şekilde endişelenmelerine neden olabilmektedir. HPV enfeksiyonları yaygın olarak görülmekle birlikte bu konu hakkındaki yanlış anlaşılmaları gidermek önemlidir. HPV hakkında en sık karşılaşılan yanlışların doğrularını aşağıda okuyabilirsiniz.

Tüm HPV tipleri kansere neden olur​

hpv-kanser.jpg
Hayır: Tüm HPV tipleri kansere neden olmaz. HPV, 150’den fazla virüsle ilişki olan bir virüs grubudur. Bazı HPV tipleri siğillere neden olabilirken bazıları da hücrelerde değişikliğe neden olarak rahim ağzında, vajinada, vulvada, anüste ve orta yutakta kansere neden olabilmektedir. Kansere neden olan HPV tiplerine yüksek riskli HPV denmektedir. Özellikle Tip 16 ve Tip 18 olan virüsler rahim ağzı kanseri ile kadın ve erkek genitallerinde kansere neden olabilmektedir. HPV enfeksiyonları kanser olmadan birkaç yıl içinde kaybolabilseler de geçmeyen enfeksiyonların kansere dönmesi uzun yıllar sonra gerçekleşebilir. Bu nedenle kadınların belli aralıklarla rahim ağzı kanseri bakımından test olmaları gerekir.

Sadece kadınlar HPV olur

Hayır: Sadece kadınlar HPV olmaz. Cinsel açıdan aktif olan erkekler ve kadınlar genelde hayatlarının bir noktasında HPV enfeksiyonu ile karşılaşır. HPV enfeksiyonu olan biriyle temas sonucu HPV kapmak mümkündür.

HPV’si olan her insanda belirtiler vardır

Hayır: HPV’si olan çoğu insanda belirtiler ortaya çıkmaz. HPV ile ilişkili olarak genital siğil ve rahim ağzı kanseri gibi çok sayıda potansiyel sağlık sorunu bulunsa da HPV her zaman sağlık sorunlarına yol açmaz.

HPV aşısı olunması durumunda Pap smear testine gerek olmaz

hpv-asisi.jpg
Hayır:
HPV aşısı olsanız da düzenli olarak Pap smear yaptırmanız gerekir. Pap smear, rahim ağzı kanserine yönelik tarama yapılmasını sağlar. HPV aşıları tüm HPV tiplerine karşı koruma sağlamaz. Ayrıca kişinin aşı olmadan önce kansere neden olan bir virüs türünü kapmış olması mümkün olabilir. Bu nedenle HPV aşısı olsanız bile Pap smear yaptırmayı ihmal etmeyin.

Kondom kullanmak HPV’ye karşı kesin koruma sağlar

Hayır: Kondom kullansanız da HPV kapabilirsiniz. Kondomlar doğru kullanıldıkları zaman bel soğukluğu ve HIV gibi vücut sıvılarıyla bulaşan enfeksiyonlara karşı etkili olsa da HPV ve uçuk gibi cilt temasıyla bulaşan virüslere karşı koruyuculukları daha azdır. Kondom kullandığınızda HPV’nin bulaşma ihtimalini önemli ölçüde azaltırsınız, ancak tamamen korunmuş olmazsınız.

Yalnızca çok sayıda partneri olan kişilere HPV bulaşır

Hayır: HPV yalnızca çok sayıda partneri olan kişilere bulaşmaz. Tek eşli olarak yaşayan kadınlar ve erkekler de HPV kapabilir ya da bulaştırabilir. Çünkü HPV her zaman belirtilere neden olmadığı için virüsü olan kişi bunu haberi olmadan bulaştırabilir.

HPV aşısının tehlikeli yan etkileri vardır

Hayır: HPV aşısının tehlikeli yan etkileri bulunmamaktadır. Klinik testlerde bu aşının yan etkileri arasında aşı yapılan bölgede ağrı, kızarıklık ve şişlik olabileceği görülmüştür. HPV aşısı, kadınları rahim ağzı kanserine karşı korumaya yardımcı olurken erkeklerde ve kadınlarda genital uçuğu yüzde 90’a varan oranlarda engeller. Aşı olmak yalnızca kişiye HPV bulaşmasını engellemez, aynı zamanda HPV’yi başkalarına bulaştırmalarının da önüne geçmiş olur.

Genital siğiller ileride rahim ağzı kanserine neden olur

Hayır: Genital siğiller ilerleyen zamanlarda rahim ağzı kanserine neden olmaz. Bu siğillerin neredeyse tamamına yakını iyi huylu olmaktadır. Ayrıca genital siğillerin, rahim ağzı kanseri oluşumuyla ilgili olduğunu gösteren kadınlar bulunmamaktadır.

Pap smear sonuçlarındaki anormallik kanser olduğunu gösterir​

Hayır: Pap smear sonuçlarında anormallik olması, mutlaka rahim ağzı kanseri olduğunu göstermez. Pap smear sonuçlarında anormallik olması, mikroskop altında incelenen hücrelerin bazılarının görünümünde değişiklik olduğunu gösterir. Bu değişikliğin nedeni HPV olabileceği gibi HPV dışındaki faktörler de olabilir. Pap smear sonucunda anormallikler varsa doktorunuz bunun nedenini belirlemek için başka testler yapacaktır.

Cinsel ilişki gerçekleşmezse HPV bulaşmaz

hpv_cinsel_yolla_bulasma.jpg
Hayır:
Cinsel ilişkiye girmeseniz de HPV bulaşabilir. HPV, cilt teması ile bulaşabildiği için bu virüsü kapmak için cinsel ilişkinin gerçekleşmesi şart değildir.

HPV yalnızca genç insanlarda görülür

Hayır: HPV, cinsel açıdan aktif olan her yaştan insanda görülebilir. Bununla birlikte HPV enfeksiyonunu vücut genelde kendisi yendiği için endişelenmeniz gerekmez. Bununla birlikte uzun süredir kimseyle birlikte olmamış olsanız bile HPV’nin vücutta uykuda olabileceğini aklınızda bulundurmalısınız. Bu nedenle düzenli olarak Pap smear testi yaptırmanız önemlidir.

Sağlıklı olan kişilere HPV bulaşmaz

Hayır: Sağlıklı olmanız, HPV’nin bulaşmayacağı anlamına gelmez. Bununla birlikte sağlıklı bir hayat tarzına sahip olduğunuzda bağışıklık sisteminiz HPV virüsüyle başarılı bir şekilde savaşabilir. İyi beslenmek, egzersiz yapmak ve sigara içmemek sağlıklı kalmanıza yardımcı olur.

Bir kez HPV kaptıktan sonra enfeksiyon tekrar tekrar görülür

hpv_virusu.jpg
Hayır:
HPV kaptıktan sonra her zaman tekrarlayan enfeksiyonlar görülmez. Bazı vakalarda siğiller ve displazi tekrar ortaya çıkabilse de herkes içi bu durum geçerli değildir. HPV enfeksiyonları genelde vücudun bağışıklık sistemi tarafından yok edilir ve bu nedenle enfeksiyonlar tekrar tekrar görülmez ve iki yıl içinde tamamen kaybolur. Ancak burada önemli olan kişinin bağışıklık sistemidir. Bağışıklık sistemi aşırı stres, ciddi bir hastalık ya da ameliyat nedeniyle zayıfladıysa o halde enfeksiyonun tekrarlamasını engellemek mümkün olmayabilir. Bununla birlikte bağışıklık sistemindeki zayıflık geçici bir durumsa enfeksiyonun tekrarlaması genelde kısa süreli olacaktır.
 
Back