• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Hirşutizm ( Kadınlarda Aşırı Kıllanma )

• Konu Sahibi Konu Sahibi ruya_bilmecesi
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
R

ruya_bilmecesi

Ziyaretçi
Hirşutizm, androjen adı verilen seks hormonuna bağlı kıllanma artışı olarak açıklanabilir. Kıllanma artışı genelde üst dudak, çene, kulak, yanak, alt karın, sırt, göğüs ve üst kol ile uylukta meydana gelir.

Hirşutizm, genelde androjen hormonunun artışına bağlı olarak meydana gelmekle birlikte bazen de kıl köklerinin bu hormona olan duyarlılığının artışı sonucunda da meydana gelebilir.

En sık rastlanılan nedeni, polikistik over hastalığıdır (POH). POH da tipik olarak adet düzensizlikleri, kısırlık, şişmanlık ve hirşutizm gözlenir. Bu hastalığa böbrek üstü bezlerinden androjen salınımını arttıran hipotalamao-hipofzer hastalığın neden olduğu sanılmaktadır.

Androjen salgılayan over (yumurtalık) tümörleri genelde hızlı kıl büyümesine, adet görmemeye ve virilizasyona (memede küçülme, seste kalınlaşma, kliterusta büyüme, alında açılma gibi) neden olurlar. Bu tümörlerden en sık testesteron hormonu salgılanır.

Bazı enzim eksiklikleri ve böbrek üstü bezinden uygunsuz hormon salınımı da hirşutizme neden olabilir. Böbrek üstü bezlerinden en çok salgılanan androjen Dihidroepiandrosteron-sülfattır.

Nadiren diğer bazı durumlarda da (hipotiroidi ve akromegali gibi) hirşutizm olabilir. Herhangi bir nedene bağlanamayan hirşutizm durumları da vardır.

Hirşutizm, hipertirikoz denilen ve yer olarak normal ancak miktar olarak artmış kıllanmadan ayrılmalıdır, çünkü tedavileri farklıdır.

İlaçlardan fenitoin, minoksidil, diazoksit ; kıl büyümesine neden olabilirler. Penisilamin ve streptomisin de çocuklarda benzer etki gösterirler. Hekzakolorobenzen (mantar öldürücü) de kıllanmada artışa neden olur.

Porfiria, hipotiroidizm, dermatomiyozit, akromegali, Hurler hastalığı, Cornelia de Lange hastalığı kıllanmada artışa neden olabilir.

Laboratuvar

Testosteron, Dihidroepiandrosteron-sülfat, bir gecelik (overnight) deksametazon süpresyon testi, iki günlük düşük doz deksametazon süpresyon testi, androstenodiol glukuronid ölçümleri tanıda yardımcı olabilir. Ayrıca şüphelenilen hastalığa yönelik testler de gerekli olabilir.

Tedavi

Tedavide ilaç olarak doğum kontrol hapları, progestinler, spironalactone, simetidine, GnRH analogları, siproteron asetat kullanılabilir.

Kozmetik olarak ağda, depilatörler, elektroliz, traş kullanılabilir.

Altta yatan bir hastalık saptanmışsa buna yönelik tedaviler daima önceliklidir.

Tıbbi tedavi sonucunda hirşutizm hastalarının %23-95 inde düzelme olmaktadır.

Bu derdi olanlar burda teşhis,tedavi ve gelişmeleri paylaşalım lütfen

bende bu dertten muzdaribim,yıllardır adet düzensizliğinden kadın doğuma gidip geliyorum
hiçbir kist vs yok hormonlarımda normal ama son 3 yıldır hızla artan aşırı tüylenme var ve aşırı sivilcelenme ..

bu sorunu olanlar Endokrinoloji bölümüne gitmeleri gerekiyormuş bilginize, jinekologlara cildiyelere yada psikolojinizi bozup psikytrilere gitmeyin :) endokrinoloji sizi yönlendirir daha sonra...istanbul da ssk da okmeydanı skk da bu bölüm var ben oraya gideceğim.

Bende de hormonlar nedeniyle var aşırı kıllanma. Hatta aşırının aşırısı diyeyim :D kaydirigubbakcemile3 Cidden öyle bir dert ki bu, ormana dönüştürüyor insanı. Psikoloji falan kalmıyor :) Ben bu rahatsızlık için nane çayını duymuştum. Biraz araştırdım ama kararsız kaldım. Genelde östrojen hormonu salgıladığı ve tüyleri döktüğü söyleniyor ama bir yerde de kısırlık yaptığını okumuştum. Var mı bu nane çayı hakkında geniş bir bilgisi olan?
Ha bir de,
Nane çayını anneme söylediğimde anneannemi örnek verdi.
O hep içermiş bu nane çayını ve anneannemin tam 10 çocuğu var, alkisalkisalkis vücüdunda da kıldan tüyden eser yok. :)
Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim :))

Arkadaşlar bendede adet düzensizliği nedeniyle tüylenme mevcut ... Bu sorunu yaşayıp şuan çözebilen birileri varsa lütfen yazsın .. :(

bende de var aşırı derecede çenemde ve göğsümde bir iki tane adetlerim gayet düzenli aceba bende de kist vrmıdır?

Bir avuç çiğ naneyi yiyecekmişiz hergün ben de bunu duymuştum. Denedim fakat tadı keskin diye yiyemedim. kaydirigubbakcemile3