• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Hıçkırık

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.057
30.523
1.123
61
Konya
Sürekli hıçkırıyor musunuz? O zaman korkutmanın ya da nefes tutmanın işe yaramadığını da biliyorsunuz
Hıçkırık, hele uzun da sürerse çok rahatsız edici bir olaydır.

Karın boşluğu ile göğüs boşluğunu birbirinden ayıran ve hareketleriyle solunumun oluşmasında en büyük katkıyı yapan diyaframın istenmeyen ve tekrarlayan kasılmaları ile ortaya çıkan hıçkırık sırasında soluk, kısa fasılalarla duraklar.

Hıçkırığa yol açan etken, diyaframın düzenli çalışmasını sinirin tahriş şeklinde etkilenmesidir.

İnatçı vakalara dikkat

Halk arasında hıçkıranı korkutmak, nefesi tutmak, biber koklatmak ya da şeker yemek gibi çareler aranırsa da bunlar çözüm olmaz.

Hıçkırık bir süre sonra kendiliğinden kaybolur. İnatçı vakalarda doktora başvurmak gerekebilir.

H I Ç K I R I K
Solunum kasları ve özellikle diyaframın uyarılması sonucu ortaya çıkar. Tıp dilinde singultus denir. Nedenleri çeşitlidir. Basit hıçkırıklar; çoğunlukla mide gazı, sıcak ve baharatlı yemekler, sinir bozukluğundan kaynaklanır.
Ayrıca; bazı kalp, karaciğer, bağırsak ve pankreas hastalıkları, zatülcenp veya zatürreede de görülebilir.
3 saatten fazla süren hıçkırıklarda, doktora başvurmak gerekir

karbondioksit biriktirmekte faydalı oluyor diye duymuştum yani nefesinizi tutmak...

Katılmıyorum, çünkü ben nefesimi tutunca ve su içince hemen geçiyor, yani kontrol edebiliyorum.

Gün içinde çoğu zaan yaşantımızı sekteye uğratan ve rahatsızlık veren hıçkırık çoğumuzun sorunu. Genelde sindirim problemlerine bağlı olarak ortaya çıkan hıçkırığı durdurmak için:

Bir kaşık şekeri dilinizin altına koyun.

Parmaklarınızla kulaklarınızı tıkayın.

Burnunuzu ve ağzınızı kapayıp dayanabildiğiniz kadar durun.

Su için.

Back