Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.
merahabalr
bebeğim 4 buçuk aylık olacak neredeyse ek gıda araştırmalrı yapıyorum. kaşık maması hazır toz mama falan vermek istemiyorum. bu şekilde bebeğini besleyen varmı.
muhallebi yapsam hazır toz mama katıyorlarmış ben sadece suyla yapsam besleyici olmaz. nasıl yapayım. cici bebeyide hazırl toz mamayla veriyorlarmıi ben cicibebe bisküvimi bile evde yapmak istiyorum. çünkü benim ondan başka işim yok.
hadi kaşık mamalarını kendim yapabilirm ama muhallebilerde kafam takıldı. bide tam anlamıyla ne zaman başlasam acaba. şu zamana kadar anne sütü verdim bebeğimi. bide azcık toplu iğne ucu kadar yumurta sarısı ve yoğurtt tatdırdım. pek istemiyor şimdilik ama yardınmlarınıza ihdiyacım var arkadaşlar.:96:
muhallebı sadece toz mamayla yapılmıyor canım pirinçunu suyla muhallebı oluyor yada nışasta..mesela pirinçunu ve suyla muhallebı yap içinede meyve püresi koy çokta güzel olur.
bnde yoğurt mayalamak istiyorum ama nasıl yapıcam bılmıyorum devam sütüyle yapıyolar ama ben ole ıstemıyorum.sastım kaldım bnce yoğurt yapımınıda arastralım en onmlısı.
Yoğurt sağılmış anne sütüyle de yapılabilir.
Benim maalesef o kadar çok sütüm yoktu ve formül mamalardan da verdim.
ek gıdaya başlayınca da hazır mamalardan da verdim kendim de yapıyorum.
hazır ürünlerde hipp'in organik devam sütünü ve organik mamalarını tercih ediyorum. hipp'in organik tahılları, pirinçleri vb. var.
bence onların bir zararı olmaz. yani umarım.
bir de yabancı bir belgeselde izlemiştim. hem kendiniz yapın, hem hazırlardan verin diyordu çünkü hazırların da besleyici olduğunu ve profesyonelce hazırlandığını söylüyordu.
örneğin sebzeyi vitaminini kaybetmeyecek optimum ısıya kadar pişirip saklıyorlar, her sebzeyi ayrı ayrı sürelerde pişirip karıştırıyorlar, içine bi sürü vitamin demir vb. katıyorlar. bunlar bizim evde yapamayacağımız şeyler.
eğer doğru söylüyorlarsa üzerlerinde organik yazan elma püresi benim pazardan aldığım elmadan daha iyi olabilir diye düşünüyorum.
ama bebişlere yemek yapmak ayrı bir zevk ve organik pazarlardan meyve sebze alıp yapmak en iyisidir herhalde. internette organik tahıl da satıyorlar diye duymuştum.
Bence bu kadar üstüne düşme bisküviyi falan nasıl kendin yapıcaksın tamam yoğurdu anlarım da diğer gıdalarda çeşitli vitamin ve minareller var onlara dokunmaması için özel yapılıyo belli ölçülerde sen nasıl yapıcaksın ve nasıl başediceksin.
4. aydan sonra günde 1-2 çay kaşığı meyve suyu verdim. 6. aydan sonrada dediğim gibi ek gıdaya geçtim.
emzirdiğim için gittiğim pek çok doktorda 6. aydan önce niye verdin dedi. sadece bir doktor 4. aydan itibaren tatları farketsin ek gıdaya geçişte sana kolaylık sağlar dediği için meyve sularını tattırmıştım.
dağınık olduysa affedin, sorunuz olursa özelden yazın burada göremeyebilirim...
inek sütü 1 yaşından önce verilmiyor. kaldıki anne sütü alan bebeğin zaten ihtiyacı yoktur. ben hala vermedim. bencede verilmemeli.
ama kendi sağdığım sütü benmari usulü ısıtıp evde yaptığım bisküvileri içine eziyordum. kızımda kiloluydu o dönem yine doktorumuz böyle bir uygulamaya gerek olmadığını söyledi.
Canım ben de hazırı pek sevmeyenlerdenim. Zorda kalmadıkça da vermiyorum. Bence sütün varsa ilk 6 ay başka hiçbirşey verme. Hiçbir gıda anne sütünün yerini tutamaz. Katı besinlere alıştırma işi bence tamamen bebeğin kendisiyle alakalı. Ben 6 ay anne sütü dışında hiçbirşey vermedim. Sonrasında da çok güvendiğim bir çiftlikten getirttiğim organik ürünlerle besledim. Oğlum maşallah herşeyi çok güzel yiyor. Görümcem anne sütü almadığı için 4,5 ayda başladı katı gıdaya, oğlumdan 5 ay büyük ama hala çiğnemeyi bilmiyor. İştahsız bir bebek. Bu arada bebe bisküvisini ben hep evde yaptım hala da yapıyorum. Hiçbir zorluğu yok ki. Tabii onda kullandığım ürünler de organik. Kurabiye yapmak gibi zaten. Sonra atıyorsunuz buzluğa bitene kadar yedirin. İsteyene tarifini veririm.
Yoğurt işine gelince. Ben Arzumun makinasını aldım. Bence acayip işe yarıyor. Tatilde bir kere bile tutturamadım yoğurdu. Belki zamanla el alışır bilemiyorum ama 50 TL neye vermiyoruz ki.
Tabii ki yazarım canım. Kurabiye gibi birşey oluyor. Bence çok lezzetli. :81:
Malzemeler
100 gr tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
1 yumurta sarısı (1 yaşından büyükse yumurtanın tamamı)
2 kaşık dolusu yoğurt
6 kaşık dolusu dolusu pekmez
1 çay kaşığı dolusu karbonat
Aldığı kadar un
Yapılışı: Bütün malzemeler karıştırılıp yumuşak bir hamur yapılır. Dilerseniz tamamını 1-1.5 cm kalınlığında açıp kare kare kesin ya da elnizle yuvarlayıp yassıltarak tepsiye dizin. Hafif pembeleşinceye kadar 150 derecede pişirin. Çok kalın olmamasına dikkat edin, kalın olursa içi pişene kadar üzeri fazla kızarır, ince olursa da sert olur.
tarif için teşekkürler, daha bebğim çok küçük ama yine de aldım tarifi ihşallah 4 ay sonra ben de yapacağım :)) başka tariflerinizi de bekliyorum. özellikle yoğurdu nasıl yapıyorsunuz. yazarsanız sevinirim.