Cilt Bakımı Ürünleri Herkesin ilgilenmesi ve bilinçlenmesi gereken konu.. Lütfen inceleyin

Cilt Bakımı Ürün Tavsiyeleri
piyasada bulunan pek çok ürün organik ya da doğal etiketi altında satılmaktadır. Ancak bu o ürünün %100 doğal ya da organik olduğunu göstermez. Etilen oksit türevi 1.4 Dioksan isimli hammadde kendilerine doğal ya da organik diyen pek çok ünlü markanın kullandığı ve böbrek, sinir sistemi ve solunum yolları toksikasyonuna yol açtığından şüphelenilen kanserojen bir hammaddedir. Organik kozmetikler, bu sıfatı ancak yetkili firmalardan aldıkları organik sertifikası sonucu kullanabilirler. Örneğin Ecocert, Avrupa birliğince tanınan bir sertifikasyon merciidir. Bu firmadan alınacak bir sertifika, ürünün yasal olarak organik olduğunu ispat eder.

Aşağıda ‘’doğal‘’ etiketi altında satılan bazı kozmetiklerin insan sağlığına zararlı içerikleri hakkında bilgi bulacaksınız.
Ceteareth-6 — Kozmetik İçerik Konseyi bu hammaddenin cilt hasarlarına yol açabileceğini öne sürmüştür.
Kömür Katranı — 1993 yılında Amerikan İlaç Federasyonu kömür katranını kanserojen madde kapsamına almıştır. Kepek giderici saç ürünlerinde, saç boyalarında kullanılan kömür katranı, kanser testlerinde laboratuvar hayvanları üzerinde denenmiş ve insan sağlığına aykırı olduğu sonucuna varılmıştır. Piyasada bulunan 71 üründe kömür katranı kullanılmaktadır.
Diethanolamin (DEA) ya da Triethanolamin (TEA) — Bu kimyasallar sıklıkla köpürtücü ve kayganlaştırıcı maddeler olarak köpüren temizleme kozmetiklerinde kullanılmaktadır. TEA gözlerde alerjik reaksiyonlara, saç ve ciltte kuruluğa yol açmaktadır. DEA ve TEA potansiyel kanserojen olarak bilinen nitrosaminler içermektedir.
İmidazolidinil Üre ve Diazolidinil Üre — Parabenlerden sonra en çok kullanılan koruyuculardır. Egzamanın baş suçlusu üre türevli bu koruyuculardır. (Bkz. Amerikan Dermatoloji Akademisi) Yüksek miktarda formaldehit salınımları vardır. Bu kimyasallar, ambalaj içeriklerinde Germall II and Germall 115 olarak da geçerler.
Mineral Yağ — Pek sevdiğiniz Johnson bebe yağınız neden bu kadar ucuz diye hiç düşündünüz mü? Ya da nasıl oluyor da yazın sıcağı, kışın soğuğu demeden bozulmadan 3 sene dayanıyor? İşte cevabı mineral yağda gizli. Petrol türevi olan % 100 sentetik bu yağ, kullandığınız tüm krem, yağ ve nemlendiricilerde vardır ve pek çok farklı alerjik reaksiyona yol açmaktadır.
Parabenler — Metil, Propil, Butil, ve Etil — Kontak dermatite (egzema) yol açtığı ve alerjen bir madde olduğu bilinmesine rağmen antimikrobik ve kozmetik özelliklerinden dolayı tüm kozmetiklerde en çok kullanılan koruyuculardır. Metil paraben özellikle, benzoik asitle birleştiği durumlarda yüksek toksik etkiye sahiptir. Ürününüzün etiketinde genelde P-hydroxybenzoate (ya da PHB) esterleri olarak ibraz edilmiş olup büyük markaların hamile ve bebek ürünlerinde de kullanılmaktadır. Klinik çalışmalar parabenlerin östrojen benzeri etki gösterdiğini ispatlamıştır. Bazı vakalarda meme kanseri riskini arttırdığı bilinmektedir. Bu arada hemen belirtmeden geçemeyeceğim bir iki yüzlülük de Avon, Estee Lauder gibi dünyaca ünlü kozmetik markaları ürünlerinde yoğunlukla paraben kullanmalarına rağmen meme kanserine karşı kampanyalar düzenleyerek bir nevi pisliklerini halı altına süpürmektedirler.
Daha detaylı bilgi için:
Think Before You Pink » Cosmetics: Philanthropy or Hypocrisy?
Parabenler meme kanseri ilişkisi için:
Breast Cancer Action
Petrolatum — Petrol türevi ve sıklıkla kullanılan çok ucuz bir hammadde daha. Jel kıvamındaki bu ürün nemlendiriciler ve kremlerde kullanılır ve fotosensitivite dediğimiz cilt hassaslığına yol açarak güneş lekelerine neden olur. Ayrıca cildin doğal nemlendirme mekanizmasına da zarar vererek ciltte kuruma ve çatlamalara yol açar.
Fitalat — Esans adı altında günlük hayatımızın her aşamasına sızmış bir hammadde. Elimiz, ciğerlerimiz ve ciltle temas yoluyla sürekli olarak kanımıza karışan çok toksik bir maddedir. Fitalatlar karaciğer kanserine ve düşüklere yol açmaktadır. 2005 senesinde Minnesota Üniversitesinin yaptığı bir araştırmada bu hammaddeye maruz kalan fetüslerde cinsel organ anormallikleri gözlemlenmiştir.
Propilen Glikol — Şimdilerde doğal tüm ürünler parabensiz ama propilen glikol içerir. Alkol içeren bu ürün doğal gliserin ve alkol ile yapıldığında sorun teşkil etmese de sentetik türevleri gözeneklerde tıkanıklık ve sivilcelenme yapabilir.
PVP/VA Kopolimer — Petrol türevi bu kimyasal madde saç spreyleri ve diğer kozmetiklerde kullanılır. Hassas bünyeli kişilerde solunum yollarında alerjik reaksiyona ve akciğerlerde hasara yol açabiliyor.
Sodyum Lauril Sülfat — Köpük yapıcı özelliklerinden dolayı şampuanlarda kullanılan bu hammadde göz iritasyonlarına, cillte kızarıklık ve hassasiyete, saç kaybına ve ciltte alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bazı doğal markalarda sıklıkla kullanılan ve hindistan cevizinden elde edilir tabiriyle zararsız gösterilen bir hammaddedir. Amerikan Zehir Enstitüsünün 1983 senesinde yaptığı bir çalışmada belli seviyelerde sodyum lauril sülfat’a cilt yoluyla maruz kalındığı taktirde maddenin kalp, akciğer ve beyinde kalıntı yaptığı belirtilmiştir.
Stearalkonyum Klorid — Tekstil sanayiinde yumuşatıcı olarak kullanılan bu hammadde, ucuzluğunda dolayı tercih edilir ve saç kremlerinde kullanılır. Ciltte alerjik reaksiyona yol aça
Sentetik Boyalar — Saç boyalarında kullanılan boyalar kansere yol açan zararlı içeriklerdendir. Ambalaj üzerinde FD&C ya da D&C şeklinde yer alır, boya numaranız da bunu takip eder. Örneğin, FD&C Kırmızı No. 6 / D&C Yeşil No. 6.
Sentetik Kokular — Sentetik Kokular ya da esans tabir ettiğimiz sentetik hammaddeler 200’den fazla madde içerirler. Basitçe esans ya da koku olarak geçen bu kompleks karışımların aldığınız ürün üstünde tek tek açıklaması bulunmamaktadır. Esansların bilinen yan etkileri baş dönmesi, baş ağrıları, ciltte kızarıklıklar, öksürük, kusma ve ciltte lekelenmelerdir.
Bebeğiniz ve tüm aileniz için yediklerinizin dışında vücudunuza sürdüklerinizin de hem kısa hem uzun vadede sağlığınız için çok önemli olduğunu lütfen unutmayınız. Markamı yaratırken mottom ‘Yiyemeyeceğin hiç bir şeyi yüzüne sürme !‘ olmuştur. Kendiniz ve bebeğiniz için aldığınız her ürünün içeriklerine göz gezdirin. Son kullanma tarihi 3 sene veren bir ürünün hiç de ‘’ doğal ‘’ olamayacağını da aklınızdan çıkarmayın.
Daha Detaylı Bilgi İçin:
Kullandığınız Kozmetiklerin Güvenirliği ve İçeriklerini Görebileceğiniz Bir Site:EWG Home | Environmental Working Group.
Kişisel Bakım Ürünleri Ve Doğal Kozmetik İçerikleri İçin: National Geographic's Green Guide.
Güvenilir Kozmetikler İçin Kampanya Sitesi Campaign for Safe Cosmetics : Index.
Yukarıda da bahsettiğim Kozmetikler Kaynaklı Meme Kanserine Karşı Bilinçlenmeyi amaçlayan Bir Site Think Before You Pink »
 
çok doğru şeyler belkide çoğu kişinin bildiği ama gözardı ettiği şeyler..ne yazikki kozmetikten evde kullandığımız deterjanlar ve çeşitli temizlik maddeleride içinde kanserojen madde bulunuyo birini çıkarsan hayatından ötekinde var tamamen çıkarmak yada herşeyin doğalını bulmak ne yazikki zor..ne yapcaz saçımızı sabunla yıkasak saç kremi yerine neyle yumuşatcaz..çamaşır makinesinde çamaşırların lekesini ne çıkarcak..sabun tozu ve çamaşır sodasını deniycem..artık aldığım yada alacağım herşeyin içeriğine bakıp alıyorum..
 
Bence ürün alırken artık markaya güvenme devri bitti sadece içerik araştırılcak ve sertifika felan varsa ona bakılcak...
 
-Natural Products Association (NPA)
-Ecocert
-Cosmebio gibi sertifikalara göre içeriğin en az %95 oranında doğal olması gerekitiği ve geri kalan kısmında insan sağlığına zarar veren maddelerin kullanılmaması gerekiyor.
 

Benzer Konular

Yorumlar
5
Görüntüleme
9K
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…