• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

her seçim bir bedel tercihidir....

talin

Guru
Kayıtlı Üye
20 Haziran 2007
4.250
27
358
45
Üç dört yaşlarımdayken gönlümce oyun oynamak için eve misafir gelmesini beklerdim. Annem misafir yanında toleranslı davrandığından, normal zamanda oynayamadığım bütün oyunları oynardım. Misafirlere gülümserken bana bakan gözlerinden ateşler saçan annem sabırla beklerdi. Ben de sabırla beklerdim ve derin bir mutlulukla bu kutsal zamanın keyfini çıkarırdım.

İkimiz de kaçınılmaz sonu beklerdik; bedelin ödetildiği ve bedelin ödendiği zamanı. Annem misafirleri kapıdan uğurlarken ben de gider divana otururdum. Sinirle kapıda görünen annem yanıma yaklaştığında vücudumun çeşitli yerlerinde tokatların acısını hissetmeye başlardım. Bedel bazen iki üç tokat olurdu, bazen tokatlar silsilesi. Acırdı ama önemi yoktu; ben olası sonucu kabul ederek oyunumu oynamayı seçmiştim.

Bu satırları yazarken amacım annemi acımasız bir kadın olarak göstermek ya da acılarla geçen çocukluğumun edebiyatı değil. Annem, yetiştirildiği ortam ve psikolojik durumu göz önünde bulundurulduğunda, harika annelik yaptı. Çocukluğum, amcalarla, dayılarla, halalarla eğlenceli ve hareketli geçti. Bu satırlar, seçimlerimizle, vazgeçişlerimizle ve ödediğimiz bedellerle alakalı. “Her seçim bir vazgeçiştir” ve “Her seçim bir bedel tercihidir”. Küçük Berna için “Oyun oynamayı seçmek koşullu anne sevgisinden vazgeçiştir” ve “Oyun oynamayı seçmenin bedeli dayaktır”.

Altı yaşıma kadar hep pencereden seyrettim dışarısını. Sokağımız yokuştu ve oyun oynamaya müsait değildi. Altı yaşımdan sonrası ise, Üsküdar’a taşınmamızla birlikte, eve zorla sokulduğum bir dönemdir. Altı yaşıma kadar geçen ev içi dönemimin bedeli hayatım boyunca yaptığım hiperaktif aktivitelerdir. Sonrasının bedeli ise; hala sürekli burkulan bir sol ayak bileği, inşaatlardan kum tepelerine atlamanın neden olduğu diz problemleri, geçmesi çok uzun zaman alan yaralar ve babayla karşı karşıya gelişlere neden olan özgürlük sınırı problemleridir.

Üniversite bitmeden sevdiğim adamın evlenme önerisini kabul ettiğimde, eleştirilere ve toplumumuza özgü bazı dedikodulara maruz kalmayı da kabul etmiş oluyordum.

Boşanmayı seçtiğimde, avukatımın da belirttiği gibi, Türk toplumunda boşanmış kadın olmanın zorluklarını yaşamayı da seçiyordum.

Yaşam bana çok küçük yaşta her seçimin bir bedeli olduğunu öğretti. Bu bedel bazen küçük düşmektir, alay edilmektir; bazen eleştirilmek, toplum dışına itilmektir; bazen, töre cinayetlerimizde olduğu gibi, canını vermektir. Bedel her ne olursa olsun, bir seçim yapmak ve bu seçimin sorumluluğunu almak her gün ölmekten iyidir. Ölüm sadece fiziksel bir olay değildir, yaşamının sorumluluğunu almayan bireyler soluk alıp veren vücutların oluşturduğu toplulukları yaratırlar. Vazgeçmemeyi ve bedel ödememeyi seçen bireylerden oluşan bu topluluklar çok rahat yönetilirler, çok kolay manipüle edilebilirler.

“her ödülün bir bedeli vardır” derler. Bedeli olmayan bir ödül mümkün değildir; çünkü yaşamın tabiatı dualitedir; erkek, dişi; yin, yang; gece, gündüz; yaz, kış gibi.

Hiç bedel ödememek güzel bir özlemdir lakin bir ütopyadır. Bu özlem kalbimde yer almaya devam ederken ben de seçimlerimi yapmaya devam ediyorum; sonra da dayak yiycam... :1rolleyes:

sevgiyle kalına.s.

kendi seçimlerimin bedelini ödemeye hazırım yeterki seçim yapma hakkım elimden alınmasın
talin çok güzel bir yazı teşekkürlera.s.

kendi seçimlerimin bedelini ödemeye hazırım yeterki seçim yapma hakkım elimden alınmasın

hepimizin seçim yapma hakkı var canım ve unutma ki hiçkimse biz istemedikçe bu hakkı bizden alamaz
teşekkür ediyorum ilgine:1hug:
sevgiyle kala.s.

güzel bir yazıydı teşekkürlera.s.

BENİM SEÇİMİM;

Hangisini seçeceğim benim kendi kararım. Ne de olsa bu benim oyunum,
ben kendi oyunumda
"başrol oyuncusuyum"
ve "özgür iradem var".

O oyunu hangi kurallarla oynamak istediğim, oyundaki zorluk derecesi
hep benim kendi seçimim.

Burada yapmam gereken tek şey
"farkına varmak",
karar vermek, kararlı olmak.

Ben kendi oyunumda sevgiyi mi seçiyorum, gücü mü?
Affetmeyi mi seçiyorum, kızgınlıkları mı? Direnci mi seçiyorum, teslimiyeti mi?

(Esra Hekimoğlu, İçimdeki Yolculuk -1-, sa:163)

ben teşekkür ederim kızlar....bedeli ne olursa olsun gerçek seçimlerimizle yaşamamız gerektiğine inanıyorum..yeter ki içimizdeki o cesareti keşfedelim
sevgiler

talincim ellerine sağlık çok güzeldi

canım teşekkür ederimm.ayrıca vermeye çalıştığın artı rep için de teşekkür ederim:1hug:.üyeliğin yeni olduğu için geçersiz oluyor:sm_confused:..
olsun sen vermiş ben de almış kadar oldum:1hug:
sevgiyle kala.s.

Evet hr seçim bir bedel tercihidir. bunu hayatımın her safhasında yaşamış biri olarak sana sonuna kadar katılıyorum.evlendim kendi seçimimdi bedelini mutsuzbir adamla hayatı paylaşmak zorunda kalarak ödedim.Siz mutlu olmayı bilmeyen hatta sevmeyen bir insanla hemde hayatı ve yaşamayı çok sevip en ufak şeyden bile mutlu olan bir insanın bir arada yaşamasının ne kadar zor olduğunu bilirmisiniz.Ama 25 sene önce hadi deyince öle şiddet gördüm yada eşim beni aldatıyo deyince hele bide kendin istediğin için evlenmişsen ayrılmana izin vermiyodu aileler.Önce2 tane oğlum oldu.ve ben elişi yaparak ve eşimin şiddet vebaskısına rağmen onları çok güzel yetiştirdim.sonradan 2 oğlum daha oldu.buarada eşimde aldatmalarına bide alkol almayı ekledi. Ben buna rağmenkendimi hep geliştirdim.Zira kurslara gitmek istedim. izinvermedi ben gizli gittim 2tane kurs diplomam var.çocuklarım insanların saygı duyduğu karakteri sağlamçevrelerinde saygı duyulaninsanlar.AMABEN BUNLARI YAPARKENHEP BEDEL ÖDEDİM NASILMI?25 senelik evliyimhiç abartmadığıma inanabilirsiniz. Bunları yaptım ama17sene haftada belki 4-5gün mutlaka dayak yerdim.dahasonra bide alkol katılınca armızaçok arttı herşeyçokşiddet gördüm ama hayattan hiç umudumu kesmedim akşam kolumdan bıçaklandım .sabah kalktımyetiştirmem gereken elişlerim vardı onları tamamladım.pes etmedim bende bir çok kadının yaptığı gibi bırakıp kaçabilirdim.Ama kolayı seçmedim evet çok ağır bedeller ödedim ama şimdi hala ayaklarımın üzerinde dimdik duruyorum ve çocuklarım yanımda evet bedel ödedim halada ödüyorum ama 2oğlum şu anda güzel insanlar oldular dediğim gibi 2ikisinide yetiştiriyorum kolay olanı seçseydim kim bilir belkide babaları gibi alkolik yada daha kötü olacaklardı ama bedelini ödeyerekte olsa yetiştirdiğim çocuklarımla gurur duyuyorum HAYATI SEVİYORUM ÇÜNKÜ YAŞAMAK İÇİN 4TANE ASLAN GİBİ SEBEBİM VAR.BELKİ BUNLARI NİYE YAZDIĞIMI ANLAMAYACAKSINIZ AMA YAŞAYAN BİLİYOR BAZI ŞEYLERİ HAYAT BANA HİÇ AMA HİÇ CÖMERT DAVRANMADI NE MADDİ NE MANEVİ AMA BEN HAYATA VE EŞİME İNAT AYAKTA VE MUTLUYUM SADECE SİZLE PAYLAŞMAK İSTEDİM .

evet canım hikayeni şaşkınlıkla okudum ama yüzümde ufak bir tebessüm belirdiğini farkettim sonunda...ödediğin bedel çocukların için ödenmiş bir bedel..tabii o hayata katlanmamayı seçip kaçmayı seçseydin nasıl bir bedel öderdin onu hiçbirimiz bilemeyiz ama çok fazla şey yaşamışsın ve çok ama çok güçlüymüşsün..bu kadar çok şey yaşayıp da hala ayaklarının üstünde durduğun ve hala gurula MUTLUYUM diyebildiğin için sana çok büyük bir hayranlık duydum...allah gönlüne göre versin diyorum:1hug:
sevgiyle kala.s.

Talim Sizin Yazilarinizi Okumaya Yeni Başladim Ama Bana çok Fazlahitab Ettiğinizi Gördüm Bana Ve Hayatima Kattiğiniz Herşeyden Size Teşkkür Ederim Iyiki Bu Rayi Ve Sizleri Buldum Hepinizi çok Seviyorum

çok teşekkür ediyorum güzel sözlerin için:1hug:..ama lütfen şunu da unutma ki hayatına kattığın herşeyi sen kendi isteğinle katıyorsun..tekrar tekrar tebrik ediyorum seni
sevgilera.s.

talin yazılarında kendimden bişiler buldum canım evet malesef hayat bizlere bedeller ödetiyo bu bedeller bazen o kadar ağır oluyoki dayanması güç oluyo :a015:ne olursa olsun hayatı herşeye rağmen seviyorum ve benim mutlu olmak için hala umudum var yerimsenibensevgiler canım yazıların çok güzel ayrıca tşklerimi iletiyorum sanaa.s.

talin yazılarında kendimden bişiler buldum canım evet malesef hayat bizlere bedeller ödetiyo bu bedeller bazen o kadar ağır oluyoki dayanması güç oluyo :a015:ne olursa olsun hayatı herşeye rağmen seviyorum ve benim mutlu olmak için hala umudum var yerimsenibensevgiler canım yazıların çok güzel ayrıca tşklerimi iletiyorum sanaa.s.

evet ödediğimiz bedeller bazen ağır da olsa yaşadığımız herşeyi biz seçtiğimiz için yaşıyoruz aslında..bu yüzden aslında hayatın sevilmeyecek bir yanı yok ki...hayatı güzel yapan da biziz çekilmeyecek hale getiren de....mutluluk bizim elimizdeyerimsenibenasla umudunu kaybetme:1hug:
sevgiyle kala.s.

seçtiğimiz herşeyin bir bedeli mutlaka vardır,iyi de olsa kötü de olsa bu bedeli ödemeye hazır olmalıyız.en basitinden yediğimiz zarar veren birşeyin bedelini bile ödüyoruza.shayat böyle
her seçim bir bedel tercihiyerimseniben
dilerim ki seçimlerimizin bedelini ödemeye her zaman hazır oluruz
sevgilera.s.

Talin yine çok güzel bir yazı yazmışsın. Ellerine sağlık. Yazını okurken çocukluğuma gittim ve şimdi ki yaşantıma ve şimdi kendi çocuklarıma yaşattıklarıma.

Talin yazını yeni okuyorum ve çok beğendim. "Hayatınızda ne kadar çok keşke varsa o kadar mutsuzsunuz demektir" diye bir söz geldi aklıma. Günün birinde keşke ile başlayan cümleler kurmak yerine baştan bedelini ödemeyi kabul ettiğimiz seçimlerimizi yapmak bence de daha iyi.

Eftelya yaşadıklarına çok üzüldüm ama 4 tane umut kapının olması da harika. Çok güçlü bir kadınsın, umarım bundan sonra daha mutlu olursun.

Talin yazını yeni okuyorum ve çok beğendim. "Hayatınızda ne kadar çok keşke varsa o kadar mutsuzsunuz demektir" diye bir söz geldi aklıma. Günün birinde keşke ile başlayan cümleler kurmak yerine baştan bedelini ödemeyi kabul ettiğimiz seçimlerimizi yapmak bence de daha iyi.

Eftelya yaşadıklarına çok üzüldüm ama 4 tane umut kapının olması da harika. Çok güçlü bir kadınsın, umarım bundan sonra daha mutlu olursun.

sağol canım benim..o kadar güzel anlatmışsın ki hissettiklerini yazıyı özetleyen bir cümle olmuş kısacaa.s
hayatımızda hep bir bedel ödemek zorundayız,neyi seçersek seçelim
bu bedelleri kabullenip daha yaşanılır bir hale de getirmek bizim elimizde sonuçtaa.s
sevgilera.s.

Üç dört yaşlarımdayken gönlümce oyun oynamak için eve misafir gelmesini beklerdim. Annem misafir yanında toleranslı davrandığından, normal zamanda oynayamadığım bütün oyunları oynardım. Misafirlere gülümserken bana bakan gözlerinden ateşler saçan annem sabırla beklerdi. Ben de sabırla beklerdim ve derin bir mutlulukla bu kutsal zamanın keyfini çıkarırdım.

İkimiz de kaçınılmaz sonu beklerdik; bedelin ödetildiği ve bedelin ödendiği zamanı. Annem misafirleri kapıdan uğurlarken ben de gider divana otururdum. Sinirle kapıda görünen annem yanıma yaklaştığında vücudumun çeşitli yerlerinde tokatların acısını hissetmeye başlardım. Bedel bazen iki üç tokat olurdu, bazen tokatlar silsilesi. Acırdı ama önemi yoktu; ben olası sonucu kabul ederek oyunumu oynamayı seçmiştim.

Bu satırları yazarken amacım annemi acımasız bir kadın olarak göstermek ya da acılarla geçen çocukluğumun edebiyatı değil. Annem, yetiştirildiği ortam ve psikolojik durumu göz önünde bulundurulduğunda, harika annelik yaptı. Çocukluğum, amcalarla, dayılarla, halalarla eğlenceli ve hareketli geçti. Bu satırlar, seçimlerimizle, vazgeçişlerimizle ve ödediğimiz bedellerle alakalı. “Her seçim bir vazgeçiştir” ve “Her seçim bir bedel tercihidir”. Küçük Berna için “Oyun oynamayı seçmek koşullu anne sevgisinden vazgeçiştir” ve “Oyun oynamayı seçmenin bedeli dayaktır”.

Altı yaşıma kadar hep pencereden seyrettim dışarısını. Sokağımız yokuştu ve oyun oynamaya müsait değildi. Altı yaşımdan sonrası ise, Üsküdar’a taşınmamızla birlikte, eve zorla sokulduğum bir dönemdir. Altı yaşıma kadar geçen ev içi dönemimin bedeli hayatım boyunca yaptığım hiperaktif aktivitelerdir. Sonrasının bedeli ise; hala sürekli burkulan bir sol ayak bileği, inşaatlardan kum tepelerine atlamanın neden olduğu diz problemleri, geçmesi çok uzun zaman alan yaralar ve babayla karşı karşıya gelişlere neden olan özgürlük sınırı problemleridir.

Üniversite bitmeden sevdiğim adamın evlenme önerisini kabul ettiğimde, eleştirilere ve toplumumuza özgü bazı dedikodulara maruz kalmayı da kabul etmiş oluyordum.

Boşanmayı seçtiğimde, avukatımın da belirttiği gibi, Türk toplumunda boşanmış kadın olmanın zorluklarını yaşamayı da seçiyordum.

Yaşam bana çok küçük yaşta her seçimin bir bedeli olduğunu öğretti. Bu bedel bazen küçük düşmektir, alay edilmektir; bazen eleştirilmek, toplum dışına itilmektir; bazen, töre cinayetlerimizde olduğu gibi, canını vermektir. Bedel her ne olursa olsun, bir seçim yapmak ve bu seçimin sorumluluğunu almak her gün ölmekten iyidir. Ölüm sadece fiziksel bir olay değildir, yaşamının sorumluluğunu almayan bireyler soluk alıp veren vücutların oluşturduğu toplulukları yaratırlar. Vazgeçmemeyi ve bedel ödememeyi seçen bireylerden oluşan bu topluluklar çok rahat yönetilirler, çok kolay manipüle edilebilirler.

“her ödülün bir bedeli vardır” derler. Bedeli olmayan bir ödül mümkün değildir; çünkü yaşamın tabiatı dualitedir; erkek, dişi; yin, yang; gece, gündüz; yaz, kış gibi.

Hiç bedel ödememek güzel bir özlemdir lakin bir ütopyadır. Bu özlem kalbimde yer almaya devam ederken ben de seçimlerimi yapmaya devam ediyorum; sonra da dayak yiycam... :1rolleyes:

sevgiyle kalına.s.

tallııııncım bu sana aıt bır yazımı kendımden cok seyler buldum da o bakımdan, bızde hep kardesımle kudurduk mısafır varken sonrası genelde ceza ıdı.:oklava: ama gercekten cok eglencelı oluyordu. bırde meshurrrrr bır lafı vardır. BEN SIZIN YASINIZA GELMICEM AMA SIZ BENIM YASIMA GELCEKSINIZ, ANNE OLDA GOR, SANA DA SENIN GIBI EVLAT VERSIN, SENDEN BETERINI VERSIN DEMIYORUM, SENIN GIBI VERSIN DE SENDE GOR....... tatlicadiarzudaha uzarrr gıder annem bunları soylerken bız o zamanlar hep gulerdık. ve ne soyleyecegını bıldıgımızden, bırbırımıze sımdı sunu dıyecek, sımdı bunu dıyecek deyıp kıkırderdık... aaay cocuklugumu anımsadım be yavvv. sagolasın guzel yureklı guzel yuzlu bayan...ŞenizŞeniz

tallııııncım bu sana aıt bır yazımı kendımden cok seyler buldum da o bakımdan, bızde hep kardesımle kudurduk mısafır varken sonrası genelde ceza ıdı.:oklava: ama gercekten cok eglencelı oluyordu. bırde meshurrrrr bır lafı vardır. BEN SIZIN YASINIZA GELMICEM AMA SIZ BENIM YASIMA GELCEKSINIZ, ANNE OLDA GOR, SANA DA SENIN GIBI EVLAT VERSIN, SENDEN BETERINI VERSIN DEMIYORUM, SENIN GIBI VERSIN DE SENDE GOR....... tatlicadiarzudaha uzarrr gıder annem bunları soylerken bız o zamanlar hep gulerdık. ve ne soyleyecegını bıldıgımızden, bırbırımıze sımdı sunu dıyecek, sımdı bunu dıyecek deyıp kıkırderdık... aaay cocuklugumu anımsadım be yavvv. sagolasın guzel yureklı guzel yuzlu bayan...ŞenizŞeniz

canım bu yazı benim değil ama çok sevdiğim bir arkadaşım göndermiş bana kime ait bılmıyorum doğrusu..hepimizin çocukluğundan kalan birtakım şeyler var bu yazıda.ilk okuduğumda benim de çok hoşuma gitmişti.gülümseyerek okudum
teşekkür ediyorum.beğenmene çok sevindim
sevgilera.s.

hep yeni seçimlerimizden bedeller ödemek uğruna tavizler vermıyormuyuz gerçekten de:çok üzgünüm:

Back
X