Süt, besin değeri yüksek beyaz sıvıdır. Dişi memelilerde bulunan beyaz renkte sıvıya, bazı bitkilerin türlü organlarında bulunan suya, erkek balığın tohumuna da süt denir.
Süt başta protein olmak üzere, içerdiği fosfor, B grubu vitaminleri ve diğer bileşikler sayesinde çok değerli bir içecektir. Süt, güneş görmeyen ve mümkünse karanlık bir yerde muhafaza edilir. Aksi taktirde, sütün vitamin değeri önemli ölçüde kaybolacaktır.
Sütün bozulmaması için, süte biraz karbonat koyulur. Bu sayede süt hem çabuk bozulmaz, hem de kolay hazmedilir.
Kaynatırken, sütü ocağa koymadan önce, tencere soğuk suyla çalkalanır. Böylece, süt kaynarken tencereye yapışmayacaktır. Ayrıca, süt kaynatılan tencerenin ağız kısmına sıvı yağ sürüldüğünde, sütün taşması önlenir.
Süt nasıl servis edilir?
Süt, kahvaltı da dahil olmak üzere günün her saatinde tüketilen bir içecektir. Pek çok şekilde sunulabilir. Soğuk, sıcak, sade, meyveli, kakaolu gibi pek çok çeşit süt servis edebilirsiniz.
- Sütü servis etmeden önce mutlaka kontrol edin. Süt, çabuk bozulan bir içecektir.
- Sütün taze olmasına dikkat edin.
- Sütün, renk kaybına uğramamış olması gerekir.
- Kokusunun, ekşimsi veya keskin olmamasına özen gösterin.
- Tadını kontrol edin. Ekşi bir tadı varsa, servis etmeyin.
Soya Sütlü İçecek
Soya sütünü, mango, portakal suyu ve bal ile karıştırarak lezzetli bir yaz içeceği yapabilirsiniz.
Malzemeler:
- ½ adet mango
- 1 adet portakalın suyu
- 150 ml soya sütü
- 1-2 çay kaşığı bal
Mangoyu soyarak, ince bir şekilde dilimleyin ve katı meyve sıkacağında sıkın. Bu işlem sonrasında, mango suyunu, portakal suyunu, 150 ml. soya sütünü karıştırın. Son olarak içerisine 1-2 çay kaşığı kadar bal ekleyin.
Sütlü Tatlılar
Ana malzemesi süt olan, nişasta, un gibi katkı malzemeleri ilave edilerek hazırlanan tatlılara sütlü tatlı denir.
- Sufle pişirilirken fırın kapağı açılırsa sufle söner. Mümkün olduğunca, kapağı açıp kapamayın.
- Sütlaç ve krem karamel gibi tatlılar, mutlaka su dolu fırın tepsisinde pişirilmelidir. Tepsinin içindeki su, fırında buharlaşarak krem karamelin kıvamında pişmesini sağlar. Sütlacın ise, pişme esnasında taşmasını önler. Böylece, fırınınız kirlenmemiş olur.
- Pişirme esnasında, ısıya dayanıklı pişirme kapları kullanın. Bor cam, sırlı toprak kap gibi kaplar bu işe çok uygundur.
- Pişme ısısı ve süresi çok iyi ayarlanmalıdır. Yüksek ısıda, uzun süre pişen tatlılar, besin kaybına uğrar. Bu sebeple, 150 – 160 derece ısının üstüne çıkmayın.
- Pişirme işlemine başlamadan önce fırını ısıtın.
- Kazandibi, muhallebi, tavuk göğsü ve sütlaç en bilinen sütlü tatlılardandır. Dondurma, krep de sütle hazırlanan yiyeceklerin başında gelir. Sütlü tatlılar protein, mineral ve vitamin açısından oldukça zengindir.
- Hazırladığınız tatlının lezzetli olmasını istiyorsanız, tatlı yapımında inek sütü kullanmalısınız. Ayrıca sütün taze ve su katılmamış olması da, önemli bir detaydır. Kazandibi ve muhallebinin daha yağlı olmasını istiyorsanız, manda sütü de kullanabilirsiniz.
- Tatlının yapım aşamasında içine kattığınız yumurta, besleyici özelliğinin yanı sıra, tatlının kıvamını koyulaştırır. Tatlının kıvamını koyulaştırmak için ayrıca, sübye yöntemini de kullanabilirsiniz.
- Hazırladığınız tatlıya aroma katmak istiyorsanız, vanilya ya da limon- portakal gibi kabuklu meyvelerin kabuklarını rendeleyerek, ilave edebilirsiniz.
- Sütle hazırlanan tatlıların hemen hemen hepsi, açık ateşte veya fırında pişirilerek hazırlanır.
Genelde soğuk tüketilseler de, aralarında sıcak yenilenler de vardır. Sütlü tatlıyı olduğu gibi servis edebileceğiniz gibi, dondurma, çikolata sos ya da dilimlenmiş meyve parçacıkları ile de servis edebilirsiniz.
Kaynak:ev hayat