Evet bir insana iyisin iyisin iyisin desen, yada o pişman oldu bidaha yapmaz tabi,ben oğluma her ne olursa olsun güveniyorum,teyzesi o hatasını anladı bi daha yapmaz,gibi pozitif kelimeler,moral ve ümit dolu kelimeler O'kişi fena olduğu halde iyleşir,sakinleşir,bilinçlenir,akıllanır,hoş görülü olur,azimli olur,ümit var olur,hatasını en güzel bir tarzda kabullenir ve kendini en kısa zamanda düzeltir...güzelleşir ve nihayetinde gayet pozitif bir insan,hayat dolu bir insan olur Allah'ın izniyle
Fakat bir insana fenasın fenasın fenasın,yapamassın,iyleşmiyceksin,umut yok,başaramassın,inanmıyorum,akıllanmıycaksın,başarın bir mucize, gibi negatif şeyler denildiğinde o kişinin iyileşeceği varsada,başaracagı,kazanacağı,akıllanacağı varsada yada gayet kuvvetli bir ümidi varsada yapamaz.başaramaz,sağlıklı bir şekilde anlayamaz ve içindeki o fıtri cevherler söner Allah muhafaza etsin...ve geleceğin muzır ve hayattan hiç bir lezzet almayan negatif bir karektere bürünür.
O'yüzden ağaç yaş ken eğilir ata sözüyle yola çıkarak öncelikle çocuklarımıza daha çekirdekten, hayat dolu pozitif kelimeler ve cümlelerle istikbalini ve karekterini güzelleştirmeliyiz.
mesela bir yaramazlık yaptığında(dayısı o bidaha yapmaz. çünkü anladı benim oğlum yanlış bişey yaptığını.
yada derslerinde gevşeklik,ciddiyetsizlik görünüyorsa (babası, kızımız çok akıllıdır,çok çalışkandır eksiklerini anladı ve inşaallah inanıyorum ki; o kırıklarını düzeltecektir ve ikinci dönem takdir getirecektir benim canım kızım.senin iki de bir ikaz etmene hiç gerek yok...
yada burnu aktığında, eğer silecek kadar büyümüşse mendili ona verip kendisinin silmesi,yada hafiften yeredüştüğü zaman eğer kendiliğinde kalkacak kadar ciddi bir düşme değilse hemen müdahale edip yerden kaldırmakta doğru değil ...kendisinin silmesini ve kendisinin kalkmasını tercih etmek daha doğrudur. çünkü onun daha çekirdekten kendi ayakaları üstünde durma hissinin ve kendine olan güvenin daha o yaştan artması çocuklarımızın istikbali hakkında daha hayırlı olacağına inanıyorum.