her annenin sütü bebeğine yetermi gerçekten??

ozlem28

Nirvana
Kayıtlı Üye
6 Aralık 2007
983
81
643
İstanbul
mrb.kızlar dün bir kanalda tesadüf denk geldim.bir doktor konuşuyor. her annenin bebeğine yetecek sütü mutlaka vardır diyor.yeterki arttırmasını bilsin. sütüm yetmiyor diye birşey yok diyor. illaki sütün akmasıda gerekmiyormuş. kiminin akar kiminin daha az olur. akacak kadar çok olmasıda bişey ifade etmez diyor. fakat gittiğimiz doktorlarda hemen mama takviyesi yapmamızı istiyorlar. benimde sütüm çok az. mama takviyesi yapıyoruz. siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?kime inanacağız???

arkadaşım benimde sütüm çok azdı mama takviyeli gittik hep benimki emmedi belki ondan sütüm çoğalmadı bilmiyorum genede sağıp vermeye çalıştım elimden geldiği kadarıyla.biz kilosu düşünce hemen biberonla vermeye başladık.çok harketliydi kaşıkla yarısı dışarı gidiyordu şimdiki aklım olsaydı.ellerini kundak yapar gibi bağlar kaşıkla vermeye çalışırdım belkş ozaman emerdi diye düşümüyorum.her annenin sütü yetecek diye birşey yok bence bazen yetmiyor bebekleri açmı bırakacağız ama kaşıkla beslemeni tavsiye ederim

Ben bebeğimi ççookkkk kısıtlı bir süre olan biri olarak bile buna katılıyorum. Ama maalesef ülkemiz şartlarında annenin yetebilecek sütü bebeğe verilmesine engel.

Mesela emzirme danışmanlarının olması gerekir mutlaka. Bebeği tutuş, emzirme şekli vs. konusunda yeni anneleri bilinçlendirmeleri gerekir. Doğumdan sonra belli zamanlarda emzirmenin kontrol edilmesi gerekir.
Anne daha bebeği 2 aylıkken kesinlikle işe başlatılmaması gerekir. (6 ay sadece anne sütü diye bağırıp 2 ay sonra anneyi işe yollamak vicdansızlığın daniskasıdır..)
Hee başlatılsa bile sütünü sağacak rahat ve kaliteli bir ortam sağlanılması gerekir.
Ve daha birçok şey..

Bunların hiçbiri bizim ülkemizde sağlanamadığı için maalesef günümüz annesinin sütü bebeğine yetmiyor..

ben çalışmıyorum bütün gün evde bebğimle ilgileniyorum fakat sütümü arttırmayı başaramadım. ilk dönemler kırkım çıkana kadar kendim toparlanamadığım için rahat emziremedim kilo kaybı olunca düzenli 2 saatte bir mama takviyesine başlamak zorunda kaldık. şuanda 3 saatte bir önce emziriyorum s onra mama veriyorum. zaten mamadan sonra 3 saat acıkmıyor aralarda emzirmek istesemde emmiyor.dolayısıyla sütüm artmıyor. 3,5 aylık benim bebeğim. bu aralar daha çok dikkat ediyorum yediklerime ama şu mama olayına bi girdik sütüm dahada azaldı. zaten eskisi kadar emmeyi sevmiyor.biraz emiyor azalınca bırakıyor.ağlaya ağlaya zorla emziriyorum. nasıl bir çözüm bulurum bilmiyorum. mama vermezsek bebek aç kalır, beyin gelişimi olmaz gibi sözleri dr.dan duyunca mecburen bizde verdik.

evet canım aynı durumda bende kaldım ilk başta azda olsa emiyordu.ama çıkaramıyordu.kilosuda düşünce mecburen sağıp vermeye ve ama takviyesine başladık aynı endişeleri bende taşıdığım için sadeceemzişrmeye korktum ve zaten bir süre sonra bıraktı emmeyi.

bence sütün yetmesi bebegin emmesinede baglı ılk cocugumda kızım guçsuz emıyordu sutumde olmuyordu ne yersem ne içsemde fayda etmiyordu zaten 2ay emmdı 1ayda sagarak bıberonla verdik kılo almadıgı için mamaya basladık ikinci bebegimde oglum 6ay sadece anne sütü aldı kılo alımıda cok iyiydi sütüm öyle akmıyordu goguslerımde dolu dolu degıldı ama yetıyordu memeyi guçlu cekıyor sık emiyordu 10aylık olduk halada emıyor tabi ilkinde yaptıgımız cok hata var

evet birazda acemilikten oluyor. benimde 40 gün yattığım için rahat emziremedim.göğüslerimi tam boşaltamıyordu. belki o yüzden artmadı. ilk başta artmıyorsa sonradan artarmı onuda bilmiyorum ama. sonradan güçlü çekti ama yine artmadı. şimdide 3,5 aylık ağlaya ağlaya zorla emziriyorum.biraz emiyo sonra ağlıyoo..bakıyorum göğsümde süt var..

benim de kızım yaklaşık 5 aylık. ben kimseye değil kendime inanıyorum.. şöyle ki... doktorlar, anneler "sütün yetmemesi diye birşey olmaz" dese de gözün gördüğü, aklın yolu bir... baştan beri sürekli emzirdim ama sütüm çok çok az.. bunu ben görüyorum, yetmediğini de biliyorum. tersini iddia etmek gerçekçilikten uzaklaşmak olur. yine de ilaç niyetine 1-2 defa olduğu kadarını emziriyorum. ama dediğim gibi ilaç niyetine.. yani asla karın doyurmaz, kilo aldırmaz bebeğime...öyle bir konuşuyor ki doktorlar, büyükler sanki var da sütüm ben vermiyorum!! sonuç olarak mama takviyesi veriyorum mecburen. ilk başta üzülüyordum artık üzülmüyorum. artık mamalar çok besleyici ve kaliteli, kızım da gayet güzel gelişim gösteriyor...

Son düzenleme:
benim sütüm çoktu. bir göğsüm bi biberon dolduruyordu. oğlumda emiyordu saatlerce. ama hiç kilo almadı. sütüm suluymuş o ne demekse. doktor hemen mama dedi. mama gelince meme bitti.

bebeğim doğduğunda 3. gün dr. götürdüm, bana çok sıvı alıcaksın, 15 gün yapışık ikiz gibi olucaksınız, her ağladığında emziriceksin, 15. gün kontrolünde bakıcaz kilo alımına dedi. ben 14. gün işitme testi için burda bi üniversite hastanesine gittim ve ordaki dr. da muayene etti ve sütümün yetmediğini günde işte şu kadar cc mama takviyesi yapmam gerektiğini söyledi, ben dinlemedim onu, kendi dr.umuza gittik ertesi gün kontrol için ve bana bi bebk daha ne kadar kilo alır gayet güzel sakın mama verme dedi. yani ben öteki dr. u dinleseydim biliyorumki kızımı çoğunlukla mamayla beslicektim,sütüm azalıcaktı çünkü ve kızım şimdi 5. ayında ve ben hala sadece anne sütü veriyorum, hemde 2 buçuk aylıkken işe başladım, işte sağıyorum ertesi gün bebeğim içiyor.. bence dr.un faktörü çok büyük ve doğum yaptığınız hastanenin, ben sezeryan oldum ve hastanedeki hemşireler bebeği emzirme konusunda bana çok yardımcı oldular, bebek emiyormu, sütüm geliyormu diye sık sık çağırdım onları kontrol etmeleri için.. çoğu yerde anne bebeği emzirdiğini zannediyor ama göğüste henüz süt yok bebek çekemiyor, e bebek çekemeyince sütte olmuyor.. bu bi döngü bence..

Merhaba,

Bence söylenen dogru ancak sütü etkileyen bircok faktör bulunmakta. Örneğin yorgunluk, uykusuzluk, az sıvı tüketimi gibi durumlar sütü azaltıyor. Bir de tabii alınan besinler, sütün içerigini etkiliyor.

Ben oglumu 15 ay emzirdim sonra bıraktırdım (uyutmuyordu velet ), sonuna kadar sütüm epey vardı. Benim gözlemledigim bazen sütüm daha az bazen daha fazla oluyordu. Örnegin karpuz yedigimde sütüm artıyordu. Cok sıcaklarda azalıyordu (meger terledigimden daha fazla su içmeliymişim).

Sütüm yok diyenler öncelikle günde en az 4 lt su içmeliler. Cay, meyvesuyu gibi seyler bu 4 lt nin üstüne eklenmeli. Bir deneyin etkisini göreceksiniz.

Bir de bebişin ne kadar süt icmeye meyilli oldugu önemlidir. Bazen ne kadar sütümüz olsa da bebişler emmek istemiyor. (eger sabrınız varsa bebişi emzirirken hafif sallamayı deneyin, işe yarıyor)

Sagmak burada çözüm oluyor ancak sagarken de göğsü tam boşaltmak önemli (benim makinada 20-25 dk sürüyordu). Eger sagarken gögsü tam bosaltamazsanız en son gelen yaglı ve kalorili sütü alamamış oluyorsunuz. Bu da bebegin az kilo almasına sebep oluyor.

Anne sütü önemli ve gerekeni yaptıgımızda gercekten de sütümüz artıyor ancak sabırlı olmak lazım.

bence annelerin %99un yeter. bence herşey bilinçsizlikten kaynaklanıyor.. yeni doğan bebek hiç birşeyden anlamıyor ve hiç birşey göremiyor.. onun tek istediği şey güvende olmak, bunu sağlamanın tek yoluysa annesinin yanında olmak ve annesinin yanında olduğunu da ancak emerek anlayabiliyor.. bu yüzden devamlı aranan bebek aç zannediliyor ve mama takviyesiyle anne sütünün gittikçe azalmasına sebebiyet veriliyor.. doktora danışmadan yapılan mama takviyesini hayretler içinde karşılıyorum... bir bebeğin doymadığının tek kanıtı yetersiz kilo alımı.. sırf bu yüzden ilk 1.5 ay her haftada doktora götürdüm oğlumu.. ben de kayınvalidemi dinleseydim muhtemelen benimde sütüm kesilecekti. sonra gelinin sütü yok diye komşularına anlatırdı artık..

Bence fizyolojik olarak yetmesi gerekirken, psikolojik olarak yaşanan sorunlar bunun önüne geçiyor maalesef. Anne olmak çoğu zaman stresli bir iş. Büyüklerin her işe karışması (ne yazık ki); hatta dünürlerin birbirini çekememesi; babanın anneye yeteri kadar ilgi- alaka göstermemesi; yeni hayatında bocalayan anneye anlayışsız davranması ve bunun gibi bir çok faktör annenin yeterli süt üretmesine mani olur.

valla yazılan herşeye katılıyorum aslında süt doğal olarak oluşan bir madde her annenin vücudu doğumdan hemen sonra bu maddeyi üretecek hormonu salgılıyor ancak sonrasında bebeğin emmeyi istemesi, annenin emzirmek istemesi, yeterli ve dengeli beslenmesi, bol sıvı alımı ve özellikle psikolojik durumu, evdeki huzur ve mutluluk, bol dinlenme sütün artmasını sağlayan faktörler...
benimde sütüm az bebişim her dakika memede kalmak istiyor, sadece mama verince uykuya dalıorama ben günde sadece 3 kez mama veriyorum kalan sürede memeyle yapışık yaşasakda umursamıyorum oğluşumun şifası bu süt ve ben işe başlamadan önceki son 25 günümü emzirerek geçirmek istiyorum sırf oğlum daha sağlıklı büyüsün diye...

bence bu işin somut bir formulü yok.Herkesin hikayesi farklı.O yüzden ben böyle yaptım oldu sabırlı olun sizizn de olur demek doğru değil.Benim de ilk günler sütüm çoktu sonra göğüslerimdeki şişkinlikle başlayan göğüs ucu çatlağı problemi derken bebeğim kilo almadığı için bir aylıkken mamaya başladık.2 aya kadar önce emzirdim ardından mama verdim bebeğimin emdiğinde değil mama yeyince doyduğunu görmek çok kötü bir duyguydu.kabullenmek istemedim önceleri üstelik o kadar çok acı çekmeme rağmen göğüs uçlarımdan, pes etmeden emzirmeye devam etmiştim ama nasip buymuş deyip kabullenip direnmeyi bıraktım.O andan sonra sütüm artmaya başladı şimdi kızım 4,5 aylık ve günde 150-200 cc arası sadece gündüzleri mama yetiyor.yani ilk başlarda memeyi tadımlık emerken şimdi mama tadımlık oldu.Buna da şükür.Bana göre anne sütünün anahtarı moral.tüm annelerin bol bol sütleri olsun bebişler doysun inşallah

söylediklerinizde çok haklısınız.üç-beş ay anneyi ücretli beslerim sonrasında keserim.dilerse bir yıl 5 kuruşsuz bebeğini emzirsin deyip bir de 4 çocuk öneriyorlar.
çalışan annelerin bebeğini 6 ay emzirebilmesi gerçekten çok güç.
gelişmiş ülkelerde 3 seneye varan ücretli izinler var. çalıştıkları yerlerdeki kreşler yeterli ve güvenilir.
ben sırf sütüm kesilmesin bebeğimi yeterince emzirebileyim diye ücretsiz izin almak orunda kaldım.markette bir şey alırken bile bin defa düşünüyorum.ancak bebeğim için harcama yapmaya elim gidiyor. eşimden para almaya alışık değilim.
bir de şimdi torba kanun dedikleri tasarıda anne kullanmazsa erkeklere de 2 sene ücretsiz izin hakkı getiriyorlarmış. artık kocaların hepsi bu izne hücum edip bol bol emzirirler biz de kurtuluruz:)))

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…