TÜBİTAK’a Atatürk Orman Çiftliği Hayvanat Bahçesi Müdürlüğü’nden transfer olan Mustafa Sancar, milli proje Pardus ekibini tırpanladı
Devlet dairelerinden okullara, hastanelerden tapu dairelerine kadar kamuda ve özel sektörde kullanılan milyonlarca bilgisayar için Microsoft ürünlerine harcanan milyar dolarlar yurt içinde kalacakken bunun önü tıkandı.
Hayvanat Bahçesi Müdürü iken TÜBİTAK'a Daire Başkanı yapılan İlahiyatçı Mustafa Sancar'ın, uzman yazılımcı ekibi, saç ve sakallarıyla çapulcuya benzediği, küpe taktıkları ve Ramazan’da oruç tutmadığı gibi gerekçelerle dağıttığı öne sürüldü.
Yurt dışına giden milyarlarca liranın önüne geçmek amacıyla TÜBİTAK uzmanları tarafından ‘Pardus’ isimli Milli İşletim Sistemi geliştirilmişti. 2010 yılında kamuoyu tarafından benimsenen Pardus; Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, EPDK, RTÜK gibi bir çok kamu kurumunda Microsoft Windows yerine kullanılıyordu. Halka yönelik ara yüzler, gelişkin Türkçe desteği, Kaptan, Pisi ve Çomar gibi kolay kurulum güncelleme güvenlik destekleri ile gitgide popülerleşmişti.
PROJEYE SANCAR DARBESİ
2011 de dönemin TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Dr. Kıvanç Dinçer, ekibin bir kısmını 'paralel' suçlamasıyla tasfiye etti. Bu dönemde uzman yazılımcı ve geliştiriciler mobbinge (baskı) maruz kaldı. CHP Milletvekili Umut Oran’ın TBMM’ye soru önergesi bakanlık tarafından geçiştirilmişti.
Herşeye rağmen yoluna devam eden ‘Pardus’, son darbeyi Ankara Hayvanat Bahçesi Müdürlüğü’nden atanan Mustafa Sancar indirdi. Geçen haftalarda Pardus ekibinin kalan üyeleri Sancar tarafından işten atıldı.
Sancar’ın özgeçmişinde Deniz Feneri Dergisi’nin de aralarında olduğu çeşitli İslamcı dergilerde editörlük, reklam ajansı kurucu ortaklığı ve hayvanat bahçesi müdürlüğü gibi işler yer alması dikkat çekmişti. Sancar, ilahiyat mezunu olması ve TÜBİTAK konularıyla uzaktan yakından ilgisi olmaması nedeniyle uzmanlar tarafından eleştiriliyordu. Geçtiğimiz aylarda Pardus ile ilgili Mustafa Sancar’ın getirdiği yeni personelin skandal mahiyetindeki sunumu da çok konuşulmuştu.
BİLİRKİŞİ KRİZİ
Son günlerde birçok kritik davada mahkemelerin TÜBİTAK'tan bilirkişi raporu istediği, kurumun ise uzman yokluğu nedeniyle taleplere red cevabı verdiği ortaya çıkmıştı. Bilirkişilik konusunda şok bir gelişme daha yaşandı. TÜBİTAK’ta rapor hazırlaması istenen uzmanların kritik davalarda bilirkişilik yapanların tutuklanmasını örnek gösterip teklifleri reddettiği öne sürüldü. Bu durumun da yargılamaları kilitleyebileceği belirtildi. Geçtiğimiz günlerde böcek davasında 1 elektronik mühendisi ve 1 kimyacı hazırladıkları rapor sonucu tutuklandı. Oysa MİT’ten gelen talep üzerine teknik rapor hazırlamışlardı ve rapor hazırlarken böceğin Başbakanlık ofisinden çıktığından dahi haberleri yoktu. Teknik bilgiler ve laboratuvar incelemesi üzerine rapor yazan TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz, MİT'in raporu beğenmeyip amaca uygun değiştirilmesi isteğini reddedince tutuklanmıştı.