- 8 Haziran 2012
- 5.378
- 1.437
- 248
- Konu Sahibi AngryPenguin
-
Fıkıh konusunda 'otorite' olarak kabul edilen Hayrettin Karaman'ın "Orucu bozmayan şeyler" listesi tartışma yarattı.
Hayrettin Karaman 12 maddelik olan "Orucu bozmayan şeyler" listesinde, "Eşini öpmek", "Kadına bakarken dokunmadan boşalmak" gibi ifadelere yer verdi. Ayrıca 'gıybet'in de orucu bozmadığı savunulan liste , şu sıralar sosyal medyada en çok konuşulanlar arasında.
KARAMAN'IN ORUCU BOZMAYAN ŞEYLER LİSTESİ
I- Oruçlu olduğunu unutarak yemek , içmek ve birleşmek. (Unutmamakla beraber istemeden, kazara boğazından içeri bir içecek veya yiyeceğin girmesi/kaçması müctehidlerin çoğuna göre orucu bozar ve yalnızca kaza gerekir ama bazı müctehidler, "Ümmetim unutma, yanılma (hata, kaza) sebebiyle yaptıklarından bir de zorlanarak yaptıklarından sorumlu değildirler (bunların hükmü kaldırılmıştır)" mealindeki hadise dayanarak" bunların da orucu bozmadığını ifade etmişlerdir.
2- Oruçlu iken uykuda ihtilâm olmak.
3- Kadına bakarken dokunmadan boşalmak.
4- Krem veya sürme kullanmak.
5- Eşini öpmek.
6- Gıybet etmek.
7- İstemeden kusmak.
8- Boğazına toz, un vb. kaçması.
9- Geceleyin cünüb olup yıkanmadan imsak vaktini geçirmek.
10- Dişlerinin arasında kalan ve nohut tanesi kadar olmayan bir şeyi yutmak.
11- Denizde, nehirde, banyoda ve benzeri yerlerde yıkanmak, banyo yapmak.
12- Deri altına, adaleye veya damara iğne yaptırmak
http://www.radikal.com.tr/turkiye/hayrettin_karaman_kadina_bakarken_bosalmak_orucu_bozmaz-1200594
Kadına temas ederken bozuluyor,temas olmadan bozulmuyor,sonuçta sipirmenler devreye girmiyormu
Ay abla valla yani ne diyeceğimi bilemiyorum sonuçta o iş oluyorsa temas olunca olsa ne bakınca olsa ne. Zaten oruç nefsimizi terbiye etmek değil mi nasıl ki yiyeceğe suya bakarak ama yemeyerek içmeyerek nefsimizi terbiye ediyorsak onu o konuda da terbiye ediyoruz oruçlu iken de birine o hiselrle bakmayıver etkilenmeyiver nefsine halim ol açık giyinen biri varsa o şey olacak kadar dikkatli bakmak yerine yüzünü çevir. Gerçi birine bakınca o şey oluyorsa hiç oruç tutmasın yani ya da evden dışarı çıkmasın. Bir de gıybet etmek bozmaz demiş evet fiilen bozmaz ama oruç mekruh olur yani amacından sapar oruç sadece karnımızı aç bırakmak değildir davranışlarımızla da bu aya uygun davranmaktır.
uykuda neysede istem dışı, bakarak ayıkken saçma geldi, orucu bozmaması
Ay abla valla yani ne diyeceğimi bilemiyorum sonuçta o iş oluyorsa temas olunca olsa ne bakınca olsa ne. Zaten oruç nefsimizi terbiye etmek değil mi nasıl ki yiyeceğe suya bakarak ama yemeyerek içmeyerek nefsimizi terbiye ediyorsak onu o konuda da terbiye ediyoruz oruçlu iken de birine o hiselrle bakmayıver etkilenmeyiver nefsine halim ol açık giyinen biri varsa o şey olacak kadar dikkatli bakmak yerine yüzünü çevir. Gerçi birine bakınca o şey oluyorsa hiç oruç tutmasın yani ya da evden dışarı çıkmasın. Bir de gıybet etmek bozmaz demiş evet fiilen bozmaz ama oruç mekruh olur yani amacından sapar oruç sadece karnımızı aç bırakmak değildir davranışlarımızla da bu aya uygun davranmaktır.
yuh bu ne
kadına bakarken boşalan bi sapığın orucu bozulmuyormuş öyle mi? pes!
Oruç tutmak sadece aç kalmak olarak biliniyor günümüzce. Eskiden yedigimiz yemegi söylerken "söylemesi ayip" diye baslardik, simdi ise millet iftarda ne yediklerinin fotosunu çekiyor feyse atiyor. Ve yedikleri o kadar çokki, kaç çesit yemek var. Sonradan orucu güya fakirlerin, aç olan insanlarin bir nebze anlamak için, yasamak için yaptiklarini söylüyorlar.
Yahu fakir insanlarin iftarda 6 çesit yemekmi oluyor? Feysemi koyuyorlar? Bilmiyorum, ben dindar biri degilim fakat oruç benim bildigim kadar dediginiz gibi nefsine hakim olmaktir. Bir spritiüel dönem olmasi lazim, artik günlük dertleri degil, genis tabloya bakmanin zamani olmasi lazim oruç zamani, birbirine yardimlasma zamani...
Ki bunlari ben birçok müslümanda hiç görmüyorum. Saçma sapan sorular ile (dis firçalayabilirmiyim) mesgul olup, böyle güya vicdanen rahat olmayi çalisiyorlar. Diger taraftan marketlere hücüm etmeye, fakirin haytini yasamak yerine nispet yapmaya devam.
Çok haklısın, eskiden söylemesi ayıptı çünkü olanı var olmayanı var, hasta olup yiyemeyeni, gebe olup canı çekeni var, ne güzel bir kültürdü, ayıptır söylemesi diyerek biraz da mahçup olarak şunu pişirdim demek, oruç nefs terbiyesidir, nefs terbiyesi sadece bedeni açlıkla terbiye değildir, ruhunda terbiyesidir, oruçlu insan bir yandan aç kalıp fakirin açlıkla imtihanını anlamaya çalışırken diğer yandan hoşgörülü, merhametli, vicdanlı ve güleryüzlü olmalı, kalp kırmaktan kaçınmalıdır.
Ruhunu fesatlıktan, öfkeden, kötülükten, hırslardan uzak tutmalı, huşu içinde olmalı, Dünya'nın, biçilen ömrün, karşısına çıkan kötülüğün bile bir imtihan olduğunu bilmelidir.
Oruçtan çıktığınızda sofradan doymadan kalkmakta bir nevi nefs terbiyesidir, çok çeşit yiyecek yapmak ona birşey diyemem ama oruçlu insan bir bardak su bir tas çorbayla pekala doyuyor.
Konudaki oruç bozmayan şeyler listesine gelince benim kılavuzum Kuran'dır, orda orucu ne bozmaz diyorsa ben onu baz alırım.
Diş fırçalamaktan bahsetmişsin, herkes vücut temizliğine önem vermelidir, oruçluyken duş yapmak, diş fırçalamak oruca zarar vermez, aksine karşımızdaki insanlara fena kokmamamız lazım.
Ben oruçtan bunları anlıyorum, dinimi de kitabımızı okuyarak anlamaya çalışıyorum.
Çok haklısın, eskiden söylemesi ayıptı çünkü olanı var olmayanı var, hasta olup yiyemeyeni, gebe olup canı çekeni var, ne güzel bir kültürdü, ayıptır söylemesi diyerek biraz da mahçup olarak şunu pişirdim demek, oruç nefs terbiyesidir, nefs terbiyesi sadece bedeni açlıkla terbiye değildir, ruhunda terbiyesidir, oruçlu insan bir yandan aç kalıp fakirin açlıkla imtihanını anlamaya çalışırken diğer yandan hoşgörülü, merhametli, vicdanlı ve güleryüzlü olmalı, kalp kırmaktan kaçınmalıdır.
Ruhunu fesatlıktan, öfkeden, kötülükten, hırslardan uzak tutmalı, huşu içinde olmalı, Dünya'nın, biçilen ömrün, karşısına çıkan kötülüğün bile bir imtihan olduğunu bilmelidir.
Oruçtan çıktığınızda sofradan doymadan kalkmakta bir nevi nefs terbiyesidir, çok çeşit yiyecek yapmak ona birşey diyemem ama oruçlu insan bir bardak su bir tas çorbayla pekala doyuyor.
Konudaki oruç bozmayan şeyler listesine gelince benim kılavuzum Kuran'dır, orda orucu ne bozmaz diyorsa ben onu baz alırım.
Diş fırçalamaktan bahsetmişsin, herkes vücut temizliğine önem vermelidir, oruçluyken duş yapmak, diş fırçalamak oruca zarar vermez, aksine karşımızdaki insanlara fena kokmamamız lazım.
Ben oruçtan bunları anlıyorum, dinimi de kitabımızı okuyarak anlamaya çalışıyorum.
Aynen abla bana göre konu bazında söylüyorum kadına bakıp da öyle olan birinin orucu tabii ki gider çünkü zaten nefsine yenik düşmüş demektir. Belli kalıplara da bağlamıyorum orucumu onu yaparsam gider mi bunu yaparsam gider mi zaten kurallar belli boğazdan aşağıya su yiyecek gitmeyeck bu olmadığı sürece oruç bozulmaz hala daha bunu soran insanlar var. Dediğin gibi kuranda ne yazıyorsa onu baz alırız çünkü hocalara kaldık mı biri bozulur diyor bizi bozulmaz neye inanalım zaten yazılmış önümüze koyulmuş bir kaynak var. Sürekli çok acıktım çok susadım demekte bana doğru gelmiyor mesela şikayet gibi oluyor o zaman. Şaşalı iftar sofralarıyla, iftar davetleriyle bu ibadet olmaz. O zaman nasıl anlayacağız olmayanın halinden tüm gün aç kalıp bir çorba bir ekmekle karının doyuranın halinden orucun amacı bu değil mi. Aslında yardıma muhtaç insanlara da yardım etmek için bir fırsat ama kaçımız yapıyoruz . İnan abla tüm gün aç kalıyorsun ama bir çorbayla da doyuyorsun gereksiz geliyor bana çeşit çeşit yemekler ama maalesef herkes bunu kara çeviriyor her şeye Ramazan diye zam geliyor. Tam tersi olması gerekmez mi et fiyatı, pazar market fiyatları uçmuş gitmiş yani ibadeti kolaylaştırmak yerine zorlaştırıyoruz herşey normalden daha uygun olacak ki insanlar ihtiyacı olana az çok yardım edebilsin. Sofrasına yemek koyabilsin.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?