Hayatimi mahfeden yutamama korkusu!!!

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Vavelya09

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
28 Ocak 2021
1.608
1.153
83
Merhaba hanimlar. Benim daha once adindan bile bihaber oldugum bir fobim olustu fagofobi. Yemek yerken buyuk lokma yutamiyorum herseyi yiyemiyorum cok kucuk bir tabagi bile yemem bir saat suruyor o da su ile birlikte. Sadece yutamama bogazima kacacak korkusu degil ayni zamanda ilk zamanlar yutmaya calissam bile refleksle bogazim geri itiyordu. Cok kilo verdim. Diyeceksinizki doktora git. Gitmedigim doktor kalmadi endoskopi dahil butun testlerde yapildi fiziksel hicbirsey bulunamadi. Psikolojik denildi anksiyete ilaclari kullandim uzun bir sure bir fayda goremedim. Bu durumu yasayip aşaniniz yada cevrenizde yasamis olan varmi acaba cok uzuluyorum yemek yemek iskenceye donustu artik cok zayifladim

Evet benim tanıdığım da aynı durum oldu herşey boğazına takiliyor hissi oluyormus doktorlar hicbisey bulamadı psikolojik demişler bir ilac vermişler onu kullandı şuanda iyi bi sıkıntı yok ama ara ara tekrarlayabilirmis

Benim basima geldi. Bir kere simit bogazimda takili kaldi ondan sonra ara ara bu korku nuks etti.

O zamanlarda yemegimi cok dikkatli yiyordum. Cok cigniyordum ama yinede takiliyordu sanki. Sonra fark ettim ki yemek agzimdayken yutmak icin kendimi zorluyorum. Yani yutma refleksini akisina birakmiyorum. Oyle yapinca agizdan biraz ileri gittikten sonra lokma takiliyor. Ama odaklanmayinca yutmak icin ekstra caba sarfetmeyince yemek kayip gidiyor.

Yani boyle yazmakla pek anlasilir olmamis olabilir. Nasil anlatacagimi da tam olarak bilmiyorum ama onerim yutarken kendinizi kasmayin ozellikle sert bir sekilde yutmaya calismayin.Bebekken bile bir sey olmamis, bogaziniza takilmamis simdi neden takilsin. Boyle dusunun..

Merhaba hanimlar. Benim daha once adindan bile bihaber oldugum bir fobim olustu fagofobi. Yemek yerken buyuk lokma yutamiyorum herseyi yiyemiyorum cok kucuk bir tabagi bile yemem bir saat suruyor o da su ile birlikte. Sadece yutamama bogazima kacacak korkusu degil ayni zamanda ilk zamanlar yutmaya calissam bile refleksle bogazim geri itiyordu. Cok kilo verdim. Diyeceksinizki doktora git. Gitmedigim doktor kalmadi endoskopi dahil butun testlerde yapildi fiziksel hicbirsey bulunamadi. Psikolojik denildi anksiyete ilaclari kullandim uzun bir sure bir fayda goremedim. Bu durumu yasayip aşaniniz yada cevrenizde yasamis olan varmi acaba cok uzuluyorum yemek yemek iskenceye donustu artik cok zayifladim
Seninle baslamadi diye bir kitap okuyorum. Korkularımızın, travmaların atalarimizdan genlerimize aktarıldığı yaziyor. Hayattan ornekler veriyor. Aniden uykusuzluk sorunu olusan genç bir kadın, bu hastalığın nedenini bilmiyor. Uyuyunca öleceğine dair bir inanci var ve bu belli bir yastan sonra ortaya çıkıyor. Sonraları, Birkaç kuşak önceki bir atasının uykusunda öldüğü öğreniyor. Onun öldüğü yaşa geldiği günde başlayan bu sorunun temelini buna dayandiriyorlar. Sizin konuyu okuyunca da aklima bu geldi. Acaba atalarinizda yemek yerken boğularak ölen biri mi vardı?

Cok sürükleyici bir seyler izleyerek yemeyi deneseniz?
Böylelikle korkunuz hakkinda daha az düşünmüş olursunuz.
Kilo verme kismi cazip gorunse de zor bie fobiymis

İlaç kullandıysanız psikiyatriye gittiniz,
psikoloğa gittiniz mi?
İlk ne zaman başladığını hatırlıyor musunuz?

Cok tesekkur ederim hepinize. Yerken birseyler izliyorum evet bazi tekniklerde uyguluyorum ama zor bir donemden geciyordum ilk oldugunda belki vucudum boyle bir tepki verdi. 30 yasinda evli bir bayan olarak 40 li kilolarda olmak pek cazip olamiyor malesef. Esim en buyuk destekcim sagolsun. Beyin cok farkli bir organ insan bu yastan sonra yemek yemegi unutur mu hic ben unuttum etrafima kendimi soyle sorular sorarken buldum agzima aldigim lokmayi parca parca mi yutmaliyim hepsinimi diye. Artik herseyi dusunur oldum ilerde hamile kalsam bazi ilaclari vitamin vb icmem gerekecek yemegimi duzenli yemem gerekecek. Nasil halledecegimi bilemiyorum.

İlaç kullandıysanız psikiyatriye gittiniz,
psikoloğa gittiniz mi?
İlk ne zaman başladığını hatırlıyor musunuz?
Ilac kullandim birkac yil evet ama belli bir seviye ilerledim cok cok az. Yani pek ise yaramadi cok sikintili uzgun oldugum bir donem baslamisti birkac sene once arada oluyordu bir gunde hicbirsey yiyememeye basladim o donem iki haftada 10 kilo vermisim

ikinci oğlum doğduktan sonra büyük oğlumda aynı sizin gibi oldu kıskançlık tepkileri psikolojik oldu hep bir çorbayı bile yutamıyordu yemeği, bir gıdım lokma dakikalarca ağzında kalıyordu delirmek üzereydim ama atlattık çok şükür. bence sizinki de psikolojiktir

ikinci oğlum doğduktan sonra büyük oğlumda aynı sizin gibi oldu kıskançlık tepkileri psikolojik oldu hep bir çorbayı bile yutamıyordu yemeği, bir gıdım lokma dakikalarca ağzında kalıyordu delirmek üzereydim ama atlattık çok şükür. bence sizinki de psikolojiktir
Evet psikolojik dendi zaten ama cozum yok kac senedir yasiyorum bu durumu

Geçmiş olsun dönem dönem bende de oluyor bu okb ye dönüşmüş sanırım sizde uzman doktora gidip ilaç düzenlemesi yapması gerekli ki biraz olsun bu takıntı azalsın

Benim oğlumda olmuştu,yemek yerken boğazında kalırdı bazen,eşim çok panik yapardı çocuk korktu tabi travma oluştu,sonra yutamiyorum anne demeye başladı,anca sıvı şeyleri rahatça yutuyordu.Ben telkinlerle, konuşarak,ilgisini dağıtarak yedirdim yavaş yavaş.Cok şükür geçti.Siz bu olay ne zaman başladı hatırlıyor musunuz?Bende arada çok gerginsem bende de oluyor.

Annem aynı hastalık için tedavi görüyor. Onun durumu da dönem dönem kotulesir dönem dönemse azalirdi ama asla geçmedi. Gitmediğimiz doktor kalmadı endoskopi vb her tetkik yapıldı bir şey çıkmadı. Senelerdir bunu çekiyordu. 39 kiloyu görmüştü yeme bozukluğundan kaynaklı diskilama yapamama kan değerlerinde düşüş serumla beslenme gibi durumlar yaşadık. Annem suyu dahi yutamiyordu. Sanki orada bir şey var ve geçip gitmiyor diyordu hep. En son bir psikiyatrist bulduk tavsiye üzerine. Yaygın anksiyete bozukluğu dedi doktor. Bazı ilaçlar verdi ve annem 40 kilodan 71 kiloya çıktı hatta şu an diyet yapıyor ayarı da bozuldu. Hala yerken zorlandığını görüyorum mesela çok fazla çiğniyor yutkunurken normal insanlardan fazla efor sarf ettiğini dışarıdan görebiliyorsunuz ama çok şükür tamamen geçmese de eski halinden kurtuldu ve hala da çok korkuyor tekrar bunları yaşar mıyım diye. Son randevusunda tamamen geçmeyecek mi bu durum diye sorduğunda doktoru tedaviye çok geç kalindigini bu hastalığın artık kemiklestigini sadece etkilerini azaltabildigini vs söylemiş. Umarım siz doğru tedaviyle tamamen kurtulabilirsiniz. Çok geçmiş olsun

Bu yaşadığınız bir travmanın sonucudur. İnstagramda barış Musluyu takip edin onun ekibinden profesyonel destek alın. Böyle bir kaç hastayı tamamen iyileştirdiler. İnanın inanarak gidin inanılmaz faydasını göreceksiniz. İlaçlardan da kurtulursunuz.

Hayatınızda istemediğiniz ama katlanmak zorunda kaldığınız büyük bir şey var mı?
Kök duyguya bakıp ona göre ilerlemek gerek.
Geçmiş olsun.

Geçmiş olsun ben de sizdeki kadar olmasa da yutmaya takmış durumdayım (okbliyim) yutmayı düşğndükçe yutamıyorum. Sanki tükürcüğümde boğulacakmışım gibi geliyor. Sırf bu yüzden boğazım tahriş oluyor. Bi gün sinir oldum boğulcaksam boğulayım anasını satayım dedim kendimi bıraktım tükürcüğüm ağzımda birikti de birikti kendiliğinden güzelce yuttum. Sonra dedim ki tmm ben de sıkıntı yok. Ara ara tekrarlıyor ama aynı yöntemle çabucak bu evreyi atlatıyorum. Bence bu yutma sıkıntısı ölüm korkusundan dolayı olan bi şey.

Cok gecmis olsun.. bu durumun tedavisine odaklanmak yerine, bu sonuca neden olan ve altinda yatan travmayi bulmak, onu iyilestirmeye calismak saglikli olacaktir.. bir psikologla calismalisiniz..
bilincalti terapileri, theta healing calismalari falan da var ama en guzeli baska deneyimlere de acik bir psikologa gorunmek..

Evet dedigim gibi ilk bu durumu yasadigimda psikolojik olarak cok kotu bir donemden geciyordum zaten o zaman oldu ne olduysa bogulma vb birsey yasamadim ama cok uzgun zor bir donemimdi kesinlikle o tetikledi yoksa durup dururken olmadi bilissel ve davranissal terapi onerdiler ama bulundugum sehirde bu konuda calisan birini bulamadim henuz gerci bende ise yararmi bilemiyorum cok panik oluyorum yerken

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X